Museum: De Pont

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1023 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bezoek aan “de Pont”

Nadat wij een bezoek aan “de Pont” hebben gebracht (waar we ook al eerder zijn geweest om ideeën op te doen voor het afscheid van onze basisschool) vonden wij de autootjes van Rosemarie Trockel nog steeds fantasievol (een kunstwerk). We denken dat dit dan ook vooral erg aantrekkelijk zal zijn voor kinderen. Rosemarie Trockel had gekozen voor kleine autootjes die je van alle kanten mocht bekijken en met veel kleine spulletjes en andere frutsels erop en eraan. Maar elk autootje was ergens anders mee bekleed zodat je hele andere autootjes kreeg en iedereen vond een ander autootje weer leuker.
We hadden ook de donkere kamer van James Turrell gezien, het was best wel spannend omdat je niet wist waar je uitkwam. Aan het einde kwam je in een kamer waar de kinderen uit onze klas even konden gaan zitten om te kijken hoe het kunstwerk met de kleuren licht was gemaakt. Het museum zelf heeft ook een speciale lichtval waardoor gelijkmatig licht naar binnen valt en dat geeft een unieke sfeer. Ook voor de “Planet Circle” van Richard Long was een bepaalde lichtval nodig. Het kunstwerk bestond uit allemaal lichte stenen die verschillende maten hadden. Ze lagen in een ronde met daar midden in een cirkel waar geen stenen lagen.

De gang met bijenwas die Wolfgang Laib had gemaakt was ook leuk. Dit werd de “Wachsraum” genoemd. De meeste kunstwerken of schilderijen zijn bedoeld om alleen maar naar te kijken, maar de gang met de bijenwas daar kun je in. Je liep door een gang en de muren waren van bijenwas. Erg origineel bedacht vonden wij. Het zag er best makkelijk uit, maar dat was het niet. Het is vooral erg knap om op het idee te komen om de muren van bijenwas te maken.
Anish Kapoor had ook iets leuks bedacht, de “donkere kamer”. Je kon niet zien of het nu een gat of een kleed was. Je zag namelijk een zwarte cirkel. We mochten het aan het eind uitproberen wat het nu was en het was een gat.
Het kunstwerk dat Thomas Shutle had gemaakt mocht je niet aanraken. Het waren beeldjes die een goudkleurige kleur hadden maar als je aan de beeldjes kwam ging de goudkleurige laag eraf en werd dit groen. De beeldjes waren allemaal verschillende poppetjes die in een kring stonden. In het midden van de kring stonden twee grotere beelden (poppetjes), dit waren soort reuzen vergeleken met de andere poppetjes die in de kring er omheen stonden. Maar wat de kunstenaar hiermee zou willen vertellen, wij hebben geen idee.

Het was een leuk uitstapje waar je ook een leuk verslag van zou kunnen maken.

Vragen over “de Pont”

Petie: “Wist je met de voorbereiding al iets van de kunstwerken in “de Pont” af?”
Nora: “Omdat ik al een keer eerder in “de Pont” geweest was wist ik er al iets van af. Maar je weet nooit zeker of er nog wel dezelfde kunstwerken staan die je al een keer had gezien. Maar de voorbereiding die we nu hadden was duidelijker dan op de basisschool.”

Petie: “Waarom vond je het dit keer duidelijker?”
Nora: “Dit keer werd er veel verteld over het ontstaan van “de Pont” en hoe “de Pont” er van binnen uitzag maar er kwamen ook dia’s aan pas.

Nora: “Vond je dat je aan de voorbereiding genoeg aandacht had besteed?”
Petie: “Ja, ik vond dat we er genoeg aandacht aan hadden besteed. We kregen dus dia’s te zien hoe de Pont er van binnen en van buiten uitzag. En kregen een beeld te zien van Jan de Pont (ook wel grappig om te zien wie geld beschikbaar heeft gesteld voor de opening van het museum) en voldoende uitleg hoe “de Pont” is ontstaan.”

Petie: “Welk kunstwerk sprak jouw het meest aan?”

Nora: “De autootjes, deze waren erg leuk om naar te kijken omdat ze erg speciaal waren bekleed met aparte en leuke spulletjes en omdat je ze niet in het echt zou zien rijden.”

Petie: “Welk kunstwerk sprak jouw het minst aan?”
Nora: “Het kunstwerk van Thomas Shutle met de poppetjes die in een kring stonden. De beeldjes waren op zich wel mooi, maar om er naar te kijken vond ik het minder mooi.”

Petie: “Welk kunstwerk vond jij het knapst gemaakt?”
Nora: “Ik vond het niet alleen knap hoe ze de kunstwerken hadden gemaakt, want dan zou ik toch niet kunnen kiezen, maar ik vind het leuk om te weten of de kunstwerken iets met de persoon zelf te maken hebben. En hoe de kunstenaars op het idee zijn gekomen om het kunstwerk te maken.”

Nora: “Als jij zelf een kunstenaar was wat voor kunstwerk zou jij dan maken?”
Petie: “Iets wat erg kleurrijk is en ik zou veel verschillende vormen gebruiken. Ik zou iets maken waar ik erg vrolijk van zou worden.

Nora: “De meeste kunstenaars verwerken hun expressie in hun kunstwerk, zou jij dat ook doen?”
Petie: “Ja, dat zou ik wel doen. Ik denk met kleuren en vormen waarnaar ik lang zou kunnen kijken met een bepaalde herinnering eraan vast die mij diep heeft geraakt. Maar hoe het er precies verder uit zou gaan zien, dat weet ik niet maar dat bedenk ik dan wel als ik kunstenaar ben.”

Petie: “Zou jij vooral met donkere of met lichte kleuren werken als jij kunstenaar was?”
Nora: “Waarschijnlijk met lichte kleuren. Ik vind donkere kleuren meestal erg somber, maar dat ligt eraan wat voor kunstwerk je maakt. Als het iets sombers zou moeten worden dat zou ik dus donkere kleuren gebruikenmaar over het algemeen zou ik lichte kleuren pakken.”


Petie: “Met wat voor vormen zou je werken?”
Nora: “Met mooie natuurlijke vormen, maar niet met strakke lijnen. Het moet een beetje rust uitstralen waarvan je een blij gevoel krijgt. En met veel ruimte-uitbeelding, dat moet er zeker in zitten.”

Omdat Petie niet mee is gegaan met het uitstapje naar “de Pont” heeft zij minder vragen beantwoord en zij wist er ook minder van. Gelukkig is zij er al een keer eerder geweest en stonden er nog een paar dezelfde dingen, zoals; de autootjes en de lichtprojectie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.