Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Drugs

Nederlands

Werkstuk

Drugs

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.3 / 10
  • Roosje
  • Nederlands
  • 1908 woorden
  • 42317 keer
    334 deze maand
  • 20 januari 2003
Kern:
Onderwerp: Wat is drugs?
Waar komen drugs vandaan?
Waarom gebruiken mensen drugs?
Wat gebruiken mensen voor soorten drugs?
Hoe gebruiken mensen drugs?
Hoe verslavend zijn drugs?

Drugs is een middel dat je hersenen prikkelt. Je hebt heel veel verschillende soorten drugs. Het kan stimulerend zijn, verdovend zijn of maakt je bewustzijn anders.

Waar komen drugs vandaan?
Drugsgebruik is geen verschijnsel van de laatste tijd. De oudste bewijzen van drugsgebruik zijn van zevenduizend jaar geleden, maar het vermoeden heerst dat er altijd mensen zijn geweest die drugs gebruikten.
Veel drugs komen rechtstreeks uit de natuur. Hasj en wiet komen van de hennepplant. Van hennepvezels maakt men al duizenden jaren touw en kleding. Vijfduizend jaar geleden al ontdekten de Chinezen dat je door het roken van hennep high kon worden. Pas na 1960 worden hasj en wiet bij bepaalde groepen mensen in ons land populair.
Sterke bewustzijnsveranderende middelen zijn te vinden in de peyote-cactus en sommige paddestoelen. Cocaïne wordt uit de bladeren van de coca-plant gehaald. Opium, de basis van morfine en heroïne, is een product van de papaverplant. Sinds het begin van de negentiende eeuw is bij steeds meer van die natuurproducten ontdekt wat precies de werkzame stoffen zijn. Veel van die stoffen kunnen nu in laboratoria worden nagemaakt. Er bestaan ook drugs die in het laboratorium zijn uitgevonden. Voorbeelden daarvan zijn LSD, XTC.

Waarom gebruiken mensen drugs?
Mensen beginnen vaak uit nieuwsgierigheid en om te experimenteren. Mensen die altijd positieve ervaringen hebben met drugs, raken eerder verslaafd dan mensen die wel eens een negatieve ervaring met drugs hebben gehad.

Wat gebruiken mensen voor soorten drugs?
Er zijn heel veel soorten drugs. Voorbeelden daarvan zijn: cocaïne, heroïne, XTC, hasj en wiet, snuifmiddelen (bv lijm), speed, LSD.

Hoe gebruiken mensen drugs?
Je kunt op verschillende manieren drugs gebruiken: snuiven, slikken, spuiten, roken.

Hoe verslavend zijn drugs?
Geen enkele drug leidt bij een eenmalig gebruik tot verslaving. Het is dus ook niet zo dat iemand een persoon moedwillig verslaafd kan maken, door bijvoorbeeld ‘iets’ in zijn of haar drankje te doen.
Het is moeilijk iets te zeggen over het risico van afhankelijkheid van de verschillende drugs. De ene gebruiker kan snel geestelijk afhankelijk zijn van hasj, terwijl de ander daar nooit last van krijgt. Die ander kan op zijn beurt weer snel aan een ander middel verslingerd raken. Heroïne is sterk verslavend. Cocaïne is dat minder en XTC, hasj en wiet nog minder.

Inhoudsopgave:
1. Kern
2. Inhoudsopgave
3. Inleiding: Krantenbericht: ‘meer basisscholieren verslaafd’
4. Hoe gemakkelijk raak je aan de drugs?
5. Hoe werken drugs?
6. Harddrugs
7. Softdrugs
8. Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs?
9. XTC
10. Cocaïne
11. Heroïne
12. Interview met een ex drugsgebruiker
13. Slot

Inleiding:

Ik ga het over drugs hebben, omdat het mij een leuk onderwerp lijkt. Je hoort heel veel over drugs, maar ik weet niet wat het allemaal is en hoe het werkt.

Nederlands Dagblad
10 november 1999

Meer basisscholieren verslaafd.

ARNHEM – Het aantal kinderen van tien en elf jaar dat al zware verslavingsverschijnselen vertoont neemt onrustbarend snel toe. De centra voor verslavingszorg zien steeds meer heel jonge kinderen die fre1uent softdrugs gebruiken en daardoor in de problemen raken.
Dat heeft de Arnhemse korpschef drs. M. Daniel gisteren gezegd. Daniel heeft in een brief aan burgemeester Scholten van Arnhem zijn bezwaren tegen legalisering van de wietteelt uiteen gezet. Een aantal burgemeesters heeft daar vorige maand voor gepleit, omdat daardoor beter toezicht mogelijk zou zijn.
Volgens Daniel is de kwaliteit van de softdrugs de laatste tien jaar sterk toegenomen. Het THC-gehalte, de werkzame stof in de wiet, is toegenomen van ongeveer 7 procent naar zo’n 27 procent. Softdrugs kruipen daardoor qua verslavende werking dicht naar de harddrugs toe, stelt de politiechef. Mogelijk zouden sommige softdrugs al onder de Opiumwet moeten vallen.
Kinderen experimenteren steeds jonger met steeds sterkere drugs, die ze gemakkelijk kunnen krijgen, zegt Daniel. Het Gelders Centrum voor Verslavingszorg (GCV) en basisscholen in de politieregio Gelderland-Midden krijgen zodoende steeds vaker te maken met kinderen die onder invloed in de klas zitten.
Daniel pleit voor een onderzoek door het ministerie van volksgezondheid naar de kwaliteit van softdrugs. “We baseren ons gedoogbeleid op cijfers van 20 jaar gelden, maar inmiddels is de Nederlandse wiet van betere kwaliteit dan die uit thuislanden zoals Afghanistan. Toen zeiden we dat een stickie roken zoiets was als een glas bier drinken. Nu is een stickie roken volgens mij vergelijkbaar met een bierglas vol jenever drinken. Er is nieuw cijfermateriaal nodig voor het beleid.”
De politie Gelderland-Midden is samen met de GGD, het GCV en gemeenten bezig lespakketten voor basisscholen samen te stellen.

Hoe gemakkelijk raak je aan de drugs?
Hoe gemakkelijk je aan de drugs raakt, hangt niet alleen van de werking van drugs af maar ook van de persoonlijkheid en de omgeving van de gebruiker.
Geen enkele drug leidt bij eenmalig gebruik tot verslaving. Helemaal willoos aan de drugs raken is dus uitgesloten. Het is dus ook niet zo dat anderen je moedwillig verslaafd kunnen maken, bijvoorbeeld door iets in je drankje te doen. Het komt heel zelden voor dat iemand dit doet.

Hoe werken drugs?
Alle drugs hebben gemeen dat ze de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. De hersenprikkels veroorzaken op hun beurt dan weer allerlei geestelijke en lichamelijke effecten. Deze effecten zijn stimulerend, verdovend, of bewustzijnveranderend.

Stimulerend:
Bij gebruik van deze middelen krijgt diegene die het gebruikt het gevoel meer energie te hebben en oplettender te zijn. Voorbeelden van middelen met een stimulerende werking zijn cocaïne, speed, hasj, maar ook tabak en koffie.

Verdovend:
Hierbij krijgt de gebruiker het effect van slaperigheid. Door de kalmerende en ontspannende werking kun je niet meer helemaal helder denken. Voorbeelden van middelen met een verdovende werking zijn heroïne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaapmiddelen.

Bewustzijnsveranderend:
Bij het gebruik hiervan veranderen de stemming en waarneming: de wereld ziet er (heel) anders uit. Voorbeelden van middelen met een bewustzijnsveranderende werking zijn LSD, paddo's en andere tripmiddelen.

Sommige middelen hebben een 'gemengd' effect. XTC is enerzijds oppeppend en verandert anderzijds de waarneming; hasj en weed kunnen - afhankelijk van de hoeveelheid en de situatie - bewustzijnsveranderend en versuffend werken.
Wanneer we uitgaan van de werking zijn alcohol, koffie en tabak dus ook drugs.

Harddrugs.
Harddrugs heb je in veel soorten, maar de meest bekende zijn: cocaïne, XTC en heroïne.
Vooral cocaïne en heroïne werken sterk verslavend. Een harddrugsgebruiker eet vaak slecht. Dat is nadelig voor de gezondheid. Het gebruik van harddrugs is strafbaar.
Harddrugs zijn erg kostbaar. Dat betekent dat de gebruiker/verslaafde over veel geldmiddelen zal moeten beschikken om zijn verslaving te kunnen betalen.
Er komen (vooral in de grote steden) steeds meer jonge mensen die zichzelf prostitueren om op die manier aan geld te komen (de zogenaamde, heroïne hoertjes).

Softdrugs.
Wiet en hasj zijn softdrugs. Ze zijn veel minder gevaarlijk dan harddrugs. Je raakt er niet zo gauw aan verslaafd. In de Opiumwet staat dat alle drugs verboden zijn. Maar softdrugs mogen wel in een coffeeshop verkocht worden aan personen vanaf de achttien jaar.
Het is de bedoeling van de regering dat elke coffeeshop zijn eigen wiet/hasj teler heeft zodat de kwaliteit van de drugs gecontroleerd kan worden.
Vooral in het buitenland kijken ze met grote nieuwsgierigheid naar dit Nederlandse experiment. Momenteel zijn er eigenaren van een coffeeshop uit Haarlem die op deze manier in Bristol (Engeland) ook aan het werk zijn gegaan alhoewel de Britse regering dit nog verbiedt.

Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs?
De middelen van lijst 1 van de Opiumwet worden wel harddrugs genoemd. Hasj en wiet staan bekend als softdrugs. Harddrugs zijn volgens de wet gevaarlijker dan softdrugs en dat uit zich in de strafmaat. Er zijn gebruikers van softdrugs die zoveel gebruiken dat het ‘hard’ gebruik genoemd zou kunnen worden.

Slaap- en kalmeringsmiddelen vallen over het algemeen buiten de indeling in hard- en softdrugs. Ze nemen een uitzonderingspositie in, omdat ze meestal op recept, als geneesmiddel, worden uitgeschreven. Alcohol en tabak doen in schadelijkheid en risico’s niet onder voor de harddrugs, omdat ze min of meer geaccepteerd zijn.

XTC.
XTC is een harddrug.
XTC is een van de populairste middelen van de jaren negentig. Een op de twintig scholieren tussen twaalf en achttien jaar slikt het wel eens.
De werkzame stof van XTC is een amfetamine met de naam MDMA die rond de eeuwwisseling is ontdekt. Het is een pepmiddel voor lichaam en geest, waar je eerder psychisch dan lichamelijk aan verslaafd kunt raken. Onder invloed van XTC verdwijnt vermoeidheid en worden mensen sneller intiem en vertrouwelijk.
XTC is vooral een oppepper, een stimulerend middel. Met een pil kun je de hele nacht blijven dansen, totdat je erbij neervalt. Dat gebeurt soms echt. Sommige gebruikers worden ziek of ze vallen flauw door de hitte en de inspanning van het housen. Meer XTC-pillen tegelijk innemen is gevaarlijk. Ze zijn slecht voor je hart en je lever.
Steeds vaker verschijnen in de publiciteit gegevens over de dodelijke slachtoffers van XTC na het gebruik op een houseparty.
Na ongeveer vier uur is de pil uitgewerkt. Dan voel je je vaak belabberd en doodmoe.

Cocaïne.
Cocaïne is een drug in de vorm van een wit kristalachtig poeder. Het wordt meestal gesnoven. Een beetje poeder wordt in een “lijntje”op een glasplaatje gelegd en met een kokertje opgesnoven in de neus. Al naar een paar minuten merkt de snuiver het effect. Zijn hart gaat sneller kloppen. Hij voelt zich vrolijk, tevreden en veel fitter. Zorgen, moeheid en honger bestaan niet meer. De werking van cocaïne is kort (een half uur). Dat maakt deze drug juist zo verslavend.
Cocaïne kan van veel mensen een wrak maken. De drug verwoest het gebit. Het hart heeft het zwaar te verduren. Cocaïneverslaafden eten en slapen veel te weinig. Ze vermageren en worden eerder ziek.

In 1995 telde ons land zesduizend mensen die aan cocaïne verslaafd zijn. Dit aantal groeit.

Heroïne.
Een plant die men gebruikt om drugs van te maken is de papaver. Papaver is een soort klaproos. De plant wordt veel gekweekt in Thailand, Laos en Birma. Deze landen vind je in Zuidoost-Azië.
De zaadbol van de papaver levert opium. Daarvan maakt men morfine en heroïne. Morfine is een sterke pijnstiller, die vooral in ziekenhuizen wordt gebruikt. Heroïne, een bruin poeder, is een harddrug. Het is de meest verslavende stof die er bestaat. In ons land zijn er ruim 25.000 mensen aan verslaafd.

Wat voelt een heroïnegebruiker?
· Bij het gebruik van heroïne worden de ademhaling en de hartslag langzamer.
· De lichaamstemperatuur gaat iets omlaag.
· De pupillen vernauwen zich sterk.
· Seksuele behoeften kunnen minder worden.
· In het begin kan de gebruiker last krijgen van braken, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, jeuk en een 'vreemd' gevoel in het hoofd. De werkzame stof veroorzaakt op zich géén beschadigingen aan weefsels en organen.
Gemiddeld werkt heroïne 4 tot 6 uur. Het effect hangt af van de gebruiker, de ervaring met het middel, de genomen hoeveelheid en de manier waarop het wordt gebruikt.
In ons land wordt de laatste jaren geëxperimenteerd met het geven van gratis heroïne aan de verslaafden om op die manier het criminele gedrag van de verslaafde te kunnen verminderen.
Ook wordt er via de GGD in de grote steden gratis methadon verstrekt aan de verslaafden. Methadon is een chemisch spul wat dezelfde kenmerken heeft als heroïne, alleen is het niet zo verslavend.

Slot.
Wat is drugs?
Drugs is een middel dat je hersens prikkelt. Je hebt heel veel verschillende soorten drugs. De ene kan stimulerend zijn, verdovend of maakt je bewustzijn anders.

Drugs is een verslaving. Je hebt heel veel verschillende soorten drugs, bijvoorbeeld: cocaïne, heroïne, XTC, alcohol, hasj, wiet, speed, LSD en nog veel meer.

In illegale drugs wordt dus onderscheid gemaakt. Minder gevaarlijke, zoals marihuana en hasj worden ‘softdrugs’ genoemd. Drugs met een groter risico, zoals heroïne, speed en LSD heten ‘harddrugs’. Ook cocaïne wordt tot de harddrugs gerekend.

Ik vond het heel leuk om het over drugs te hebben. Je hoort er wel veel over, maar ik wist helemaal niet wat het allemaal was en hoe het werkte.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4586

reacties

heyzzz ik vind dat je je werkstuk heel goed hebt gedaan want ik ben er nu zelf ook meej bezig dus en ik kan hier dus veel infomatie van over nemen zeg maar groetjesssss
door merjen (reageren) op 6 juni 2003 om 8:54
hej sgatej supper bedankt ik hou van je lekker dingg heostty eigijk ??? -xxxxxxxxxx-
door master (reageren) op 20 november 2003 om 14:40
ik vint je werkstuk heel goed
door frankruygt (reageren) op 26 november 2003 om 17:51
mooi e projeckt heel veel infomatie
door robin (reageren) op 27 november 2003 om 8:46
ik vind het een erg goed werkstuk, maar zou het niet handiger gewest zijn om er tabellen bij te doen? want ik zoek die nog want ik heb tabellen over drugs nodig van saskia
door sas (reageren) op 9 december 2003 om 11:04
ik vind het een heel goed werkstuk ik ben zeld ook bezig met een spreekbeurt over drugs heeeeel erg bedankt
door fleur (reageren) op 15 maart 2011 om 19:04
wow! veel info ik ben ook met mijn spreek beurt bezig gaat ook over drugss en ik zit maar in groep 6! ik vind je werkstuk heel goed en leerzaam je hebt er vast een 10 voor gekregen of niet? ik denk wel, maar al mijn info heb ik van jou werkstuk! echt waar!
door cavalje groep 6 (reageren) op 16 april 2013 om 19:57
hoi ik zit in groep 7. ik heb dit werkstuk gebruikt bij mijn spreekbeurt. ik had een 8,7!! ik ben zo blij! dankjewel!! xx
door pannekoek (reageren) op 26 maart 2014 om 9:12

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer