Werkstuk Nederlands-Indië

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1952 woorden
  • 21 juni 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding

Wij maken dit werkstuk omdat we het een heel interessant onderwerp vinden. De Nederlanders hebben veel met deze geschiedenis te maken en we wilde graag meer te weten komen over hoe de Nederlanders zich in die tijd gedroegen. De vraag waar wij antwoord op willen hebben is: hoe verliep de onafhankelijkheidsstrijd voor Nederlands-Indië.  

Om antwoord op deze vraag te krijgen hebben we deelvragen gemaakt: hoe gingen zowel de Nederlanders als Indonesië om met de onafhankelijkheid, hoe verliep het in de Tweede Wereldoorlog en hoe verliep de onafhankelijkheid. We hebben onze informatie uit boeken over de kolonisatie, het Memo geschiedenis boek en van internet.

Deelonderwerp 1; de afhankelijkheid en onafhankelijkheid
De eerste Nederlanders kwamen in Indonesië aan in Batavia (nu Jakarta) , dit gebeurde aan het einde van de 16e eeuw. Ze waren nog niet uit op het land zelf, maar op wat alles dat er te krijgen was. Indonesië had namelijk van alles wat je in Nederland niet kon verbouwen, zoals specerijen (kruidnagel, peper en nootmuskaat). Deze specerijen brachten veel geld op voor de Nederlanders omdat dat niet in Nederland zelf verkrijgbaar was. Ook hadden ze porselein, zijde, edelstenen en goud.

Al die producten moesten vervoerd worden met schepen, en Nederland kreeg het idee om een handels compagnie op te richten om meer winst te maken. En dat gebeurde in 1602. De Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht (VOC).

De VOC kreeg alleenrecht op handel ten oosten van Kaap de Goede Hoop. Ze mochten ook forten bouwen, oorlog voeren en kregen politieke rechten. De VOC werd in de 18e eeuw steeds meer overgenomen door de Engelsen, maar eind 18e eeuw werd het Engeland te veel en kon Nederland de VOC in 1798 weer overnemen.

Op dat moment startte de kolonisatie van Nederland Oost-Indië.

De kolonie leverde ontzettend veel winst op voor Nederland. De Nederlandse gezaghebbers hielden toezicht op regenten en “inheemse leiders” van bepaalde stukken. Nederland probeerde hiermee meer met de bevolking verbonden te worden. Toch groeide er onrust en ontevredenheid bij de oorspronkelijke bewoners. Wat niet gek was omdat heel Java gedwongen moest werken op plantages van gewassen die ze wilden. Het hele eiland was een soort werkkamp geworden. Er was geen plek meer om rijst te verbouwen omdat alle grond al van de Nederlanders waren die er dus specerijen etc. wilden verbouwen voor de export. Doordat er geen plek was voor de rijst ontstond er een grote hongersnood in 1849 tot 1850.

De bevolking kreeg onderdrukte nationalistische gevoelens. De eerste echte nationalisten kwamen onder leiding van de zoon van een Javaanse sultan.

Na een misverstand begon er een enorme guerrillaoorlog, hierbij zijn 1500 Nederlanders en 250000 Indonesiërs omgekomen. Bij de meeste Indonesiërs waren het besmettelijke ziektes waardoor ze omkwamen.

In 1911 was Indonesië officieel helemaal van Nederland, ook al begonnen ze meteen toen het van hun was, de grip alweer te verliezen. Ze wilden ervoor zorgen dat dit niet gebeurde, en daarom stuurde ze de begaafd Indonesiërs naar Nederland om daar een hoge opleiding te volgen.

Het werkte alleen niet hoe ze wilden want deze nieuwe opgeleide Indonesiërs werden later de felste nationalisten. Omdat ze in Nederland hadden gezien hoe het volk inspraak had op de regering, en ze begonnen zich af te vragen waarom zij dat niet hadden. Doordat ze zo nationalistisch waren, waren de Nederlanders in feite overbodig.

Door de wereldwijde economische crisis werd het steeds meer een strijd tussen de Nederlanders en de Indonesiërs. Alle politieke partijen werden verboden en de leiders werden gearresteerd. Dit zorgde voor alleen maar voor meer onrust.

Uiteindelijk kwamen de japanners en zij arresteerden alle Europeanen. Ze sloten ze op in de Jappenkampen. Eerst was Indonesië hier blij mee, maar ze hadden al snel door dat de Japanners niet kwamen om ze te bevrijden, maar om misbruik van ze te maken. Hierdoor ontstond een hongersnood, en de boeren kwamen in opstand.

Niet veel later werd aan Indonesië de onafhankelijkheid verklaard.

Deelonderwerp 2: de Tweede Wereldoorlog
In mei 1940 Nederland wordt bezet door de Duitsers. Nederlands-Indië heeft zelf niet veel last van Duitsland, maar wel van Japan. Japan is een bondgenoot van Duitsland en deed hetzelfde als Duitsland, alleen dan in Azië. Voor de Tweede Wereldoorlog had Japan al grote delen van Azië veroverd.

Als op 7 december 1940 Amerika wordt aangevallen door Japan is Amerika gedwongen mee te doen met de oorlog. Door deze aanval werd Nederland bang voor Japan. Ze waren bang dat Japan Nederlands-Indië zou binnenvallen.

Op 11 januari 1941 vielen de Japanners inderdaad Nederlands-Indië binnen. Indonesië is onverdedigbaar door de vele eilanden en het eigenlijk bloot liggen in de zee. Op 1 maart vielen ze Java binnen en veroverden ze de hoofdstad Batavia (Jakarta). Na 7 dagen werd Japan de baas in Nederlands-Indië. Ze maakten meteen strenge duidelijke regels. Engels en Nederlands praten werd verboden en als je een Japanse soldaat tegenkwam moest je buigen tot de grond. Als je dit niet deed werd je eerst mishandeld en vervolgens opgepakt. Ook werden de scholen verboden.

Heel veel Indonesiërs verwelkomen de Japanners. Ze hopen dat ze nu meer vrijheid krijgen. Japan had eerder al propaganda verspreid door Azië. Japan zou het licht van Azië zijn, omdat Japan vrijwel het enige land in Azië was die niet werd aangevallen en altijd onafhankelijk is geweest.

De Japanners zijn niet vriendelijk voor de Nederlanders. Japan had een hekel aan westerlingen en wilde ze het liefste allemaal uit de weg ruimen. Ze vielen met behulp van Indonesiërs Nederlandse huizen binnen en ontvoerden de mensen. Als ze de huizen binnen vallen schreeuwen ze in het Japans. De Nederlanders verstaan dit niet en de Japanners worden boos omdat ze niet doen wat ze zeggen. Hierdoor worden veel mensen meteen doodgeschoten. De mensen die worden opgepakt worden in kampen gestopt, net zoals de joden in Duitsland. Japanners hebben geen zin en tijd om nog kampen te gaan bouwen, daarom maken ze van de scholen kampen. In de kampen moeten ze werken. De omstandigheden waren ontzettend slecht. Als je je niet aan de regels hield werden strenge maatregelen toegepast.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Als je opgepakt werd kon het ook zo zijn dat je mee moest helpen bij de bouw van een enorm lange spoorlijn tussen Nong Pladuk in Thailand en Thanbyauzayat in Myanmar (Birma). Per dag stierven ongeveer 75 mensen. 15.000 krijgsgevangen sterven aan uitputting, ziekte en ondervoeding. De spoorlijn is 415 km lang.

Als de oorlog in Europa voorbij is, is de oorlog in Azië nog lang niet voorbij. De Amerikanen willen de oorlog stoppen en halen een geheim wapen tevoorschijn; de atoombom. Op 6 augustus 1945 liet Amerika een atoombom vallen op de haven van Hiroshima. Drie dagen later, op 9 augustus liet Amerika een tweede atoombom vallen op Nagasaki. Na deze aanval capituleerde Japan. De oorlog in Azië was ook voorbij.

De Nederlanders werden bang voor de Indonesiërs. Ze waren bang dat de Indonesiërs aan de vrijheid hadden geroken en onafhankelijk wilden worden.

Deelonderwerp 3: hoe ging Indonesië ermee om?
In het begin was het contact met Indonesië en Nederland alleen voor de handel en was heel zakelijk. In 1602 werd de VOC opgericht om dit contact sneller te laten verlopen.

Toen de volken zich gingen mengen vonden de Nederlanders het goed dat Indonesië bij hun eigen godsdienst bleven. Hierdoor voelde de Indonesiërs zich niet onder druk gezet, dit heeft onder andere gezorgd voor de machtsovername.

Nederland vond dit niet genoeg en in 1814 werd Indonesië Nederlands-Indië genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog wilde Nederlands-Indië onafhankelijk worden. Op 7 augustus 1945 riepen ze de republiek Indonesië uit. Nederland nam dit niet serieus, zij dachten dat Nederland economisch niet zonder Indië kon. Er kwam een koloniale oorlog met aan de ene kant Nederland die wilde dat Nederlands-Indië bij hen bleef en aan de andere kant de nationalisten die een onafhankelijk Indonesië wilde. De Nederlanders wilden dus dat Indië van hen bleef. Ze dachten dat ze zo veel geld konden verdienen.

Nederland heeft ook goede dingen gedaan in Indonesië, zoals het bouwen van verharde wegen en een spoorlijn, ook werd het onderwijs verbeterd. Eigenlijk kon Indonesië dus ook niet zonder Nederland. Toch wilde ze onafhankelijk worden. Dit kwam doordat de Nederlanders zich belangrijker voelde dan de Indonesiërs, ze gingen zich minderwaardig voelen en zo werden ze ontevreden.

Nederland ging eerst voor eigen belang en dreven hun eigen zin door (met geweld). Het ging de Nederlanders niet eens meer om handel, maar ze waren trots op wat ze van Indië hadden gemaakt. Dit wilde ze niet zomaar weggeven.

Uiteindelijk werden de Nederlanders gedwongen door Amerika om Indonesië af te staan. Dit was in het jaar 1949. Nederlands-Indië werd de Republiek Indonesië. Het land moest opnieuw opgebouwd worden.

Een groep Zuid-Molukkers wilden niet bij de Republiek Indonesië horen. Dat deel is christen, terwijl het andere deel van Indonesië moslim is. In 1950 werd de onafhankelijke republiek Maluku Selatan uitgeroepen.  De Indonesische regering keurde dit niet goed en er werden 13.000 Molukkers naar Nederland gebracht met hun gezinnen. Voor Indonesië is het er dus wel beter op geworden. Ze waren ook blij met de onafhankelijkheid. Ze hadden er alleen wel een probleem bij en dat waren de Molukkers. Ze loste het op om ze naar Nederland te sturen. Veel Molukkers zijn niet meer terug gekeerd en de Indonesiërs konden verder gaan met de opbouw van het land.

De Indonesiërs hadden niets te vertellen, de Nederlanders bepaalden alles voor hen.

Conclusie
De hoofdvraag van dit werkstuk was; hoe verliep de onafhankelijkheidsstrijd voor Nederlands-Indië. Wij hebben geprobeerd hier antwoord op te geven met de verschillende deelonderwerpen. Je kunt zien dat er veel is gebeurd in Nederlands-Indië / Indonesië. Nederland ging er eerst heen voor de handel en wil het vervolgens niet loslaten om andere redenen. Ze hebben Indonesië geholpen. Toch begrijpen wij volkomen dat de Indonesiërs niet in een land willen leven wat afhankelijk is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland niet heel veel met Indonesië te maken. Nederland werd bezet door Duitsland en binnen een mum van tijd is Nederlands-Indië bezet door Japan. Wij begrijpen dat de Japanners boos zijn op de Nederlanders, maar eigenlijk hebben ze niet heel veel verkeerd gedaan. Ze waren niet altijd even vriendelijk, maar toch hebben de bewoners geholpen. Daarom vinden wij het onnodig dat de Japanners zo onbeschoft en ruw waren tegen de Nederlanders.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Indonesië gezien dat de Europeanen niet onverslaanbaar zijn. Hierdoor zijn de begonnen met protesteren en de Republiek Indonesië uit te roepen. Nederland wil zijn kolonie niet kwijt. In de loop der jaren was Indonesië niet eens meer zozeer voor de handel, maar meer voor het pronken en laten zien hoe goed ze het voor elkaar hadden. Wij vinden het niet goed dat Nederland Indonesië zo gebruikt.

Het is jammer dat de onafhankelijkheidsstrijd gepaard moest zijn met geweld. Amerika moet eraan te pas komen om vrede te creëren. Amerika heeft Nederland gedwongen om Indonesië los te laten en in 1949.

De onafhankelijkheidsstrijd van Nederlands-Indië is lastig geweest. Toch was Indonesië, in verhouding met de koloniën van Frankrijk, er redelijk goed vanaf gekomen.

Literatuurlijst
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nagasaki_(stad)#Tweede_Wereldoorlog
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_(stad)#Atoombom
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dodenspoorlijn
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands-Indi%C3%AB#Tweede_Wereldoorlog
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jappenkampen_in_Nederlands-Indi%C3%AB
http://13indeoorlog.nps.nl/makingof11.html
http://www.indonesieonline.nl/geschiedenis-indonesi%C3%AB.htm

Literatuurlijst
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nagasaki_(stad)#Tweede_Wereldoorlog
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hiroshima_(stad)#Atoombom
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dodenspoorlijn
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands-Indi%C3%AB#Tweede_Wereldoorlog
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jappenkampen_in_Nederlands-Indi%C3%AB
http://13indeoorlog.nps.nl/makingof11.html
http://www.indonesieonline.nl/geschiedenis-indonesi%C3%AB.htm

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.