Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Idee voor je PWS: hoe willen leerlingen seksuele vorming op school? Lijkt je dit een interessant thema, doe dan mee aan ons onderzoek! Rutgers zoekt twintig leerlingen die meedoen als co-researcher. Je krijgt training en leert hoe onderzoek doen werkt. En daarna ga je op je eigen school aan de slag.  Lees hier meer.

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Verzorging

Werkstuk

Chocolade

5.2 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 855 woorden
  • 27909 keer
    11 deze maand
  • 1 februari 1999
De voorbereiding
De ruwe cacao bonen worden verwerkt tot tussen producten die noodzakelijk zijn om chocolade te maken.

Tussenproducten:
-Cacaomassa
-Cacaopoeder
-Cacaoboter

MENGEN VAN DIVERSE SOORTEN BONEN.
Door soorten met elkaar te mengen wordt het specifieke karakter van de chocolade bepaald. Alle soorten bonen hebben elk hun typische eigen smaak

REINIGEN EN ONTSTOFFEN
De ruwe bonen worden achtereenvolgens gezeefd, geborsteld, geventileerd om stof te verwijderen en naar grootte gesorteerd. Dit laat toe de volgende bewerking met succes uit te voeren.

ROOSTEN EN DEBACTERISEREN
Het effect van het roosteren op het aroma is zodanig dat men mag spreken van de "kunst van het roosteren van cacaobonen"(zoals bij het roosteren van koffie bonen.) .Tijd en temperatuur zijn tijdens het roosten de belangrijkste parameters. Op die manier kan men verder sleutelen aan het aroma van de cacao. Bovendien komt bij het roosten de schaal los van de kern. De bonen worden ook gedebacteriseerd met andere woorden ze worden kiemvrij gemaakt.


BREKEN IN SCHALEN EN NIBS
Om de bonen te breken, worden ze tegen breekplaten geworpen. Hierdoor vallen ze uiteen in schalen en 'nibs' of kernen. De gebroken bonen worden vervolgens door zeefmachines volgens grootte gesorteerd .

VERWIJDEREN VAN DE SCHALEN
Deze verschillende fracties van kernen en schalen worden door windkanalen geleid. Een opwaartse luchtstroom verwijdert de schalen, terwijl de nibs of cacaokernen naar beneden vallen.

GROF EN FIJN MALEN VAN NIBS
Nu zijn de nibs dus gescheiden van de schalen. Deze nibs of kernen gaan nu achtereenvolgens twee soorten molens in: eerst worden ze grof gemalen in de penmolens, daarna uiterst fijn in de kogelmolens.

CACAOMASSA = CACAODEELTJES + CACAOBOTER
Na het vermalen bekomen we de cacaomassa. Deze wordt opgeslagen in tanks. Wanneer we deze cacaomassa onder hoge druk persen bekomen we enerzijds cacaopoeder en anderzijds cacaoboter.

De fabricage zelf
De Cacaomassa vormt de tussenbasis van alle producten. Welke uit de cacaoboon vervaardigd worden. Zij bevat +/- 55 % vetstof: de cacaoboter. Bij de eigenlijke Chocolade bereiding zijn er ook verschillende stadia. De kunst bestaat er in een prima mengsel te bekomen van diverse soorten geroosterde cacaosoorten en dit mengsel in de gewenste verhouding te brengen met suiker, toegevoegde cacaoboter en eventueel melkpoeder.

MENGEN EN KNEDEN
De eerste stap in het productieproces van de chocolade is het beslag. Een beslag is een mengsel van de verschillende grondstoffen die tot een glad deeg worden gekneed . Welke de gebruikte grondstoffen zijn, hangt af van het soort chocolade. Voor donkere chocolade heeft men enkel cacaomassa ,cacaoboter en suiker nodig. Voor melkchocolade wordt aan die bestanddelen nog melkpoeder toegevoegd. Witte chocolade tenslotte wordt gemaakt met cacaoboter, suiker en melkpoeder.

FIJNWALSEN
Om de chocolade optimaal glad en korrelvrij te maken, moet men het beslag fijnwalsen. Het beslag wordt doorheen tegen elkaar geperste stalen cilinders gestuurd, die met steeds toenemende snelheid draaien. Zo worden de cacaodeeltjes fijngeplet en de suikerkristallen verpulverd. Tijdens dit proces van walsen ontstaat de definitieve fijnheid van de chocolade.

CONCHEREN EN VLOEIBAAR MAKEN
Dit is en andere essentiŽle fase in de bewerking. De chocolade ondergaat een warmtebehandeling, dat gaat gepaard met grote wrijving, en beluchting waardoor het uiteindelijke aroma wordt vastgelegd. Daarna worden lecithine en cacaoboter gecontroleerd toegevoegd aan de massa. De chocolade krijgt nu zijn vereiste vloeibaarheid.

De afwerking:
De chocolade is nu afgewerkt, maar nog niet klaar om naar de klanten gebracht te worden. Dit is de laatste verwerkingsfase.

VLOEIBAAR IN TANKWAGENS
Vanuit de opslagtanks kan de chocolade worden overgepompt in tankwagens . Zo wordt hij, in de vorm van vloeibare couverture rechtstreeks aan verwerkers geleverd. De chocolade wordt hierbij voortdurend op temperatuur gehouden.

OPVORMEN IN BLOKKEN
Om te leveren in kleinere hoeveelheden wordt de chocolade ook opgevormd in blokken Daarvoor wordt de chocolade eerst getemperd. ' Temperen' wil zeggen de chocolade op een bepaalde temperatuur brengen, waardoor de daarin vervatte cacaoboter in de meest stabiele kristalvorm wordt gebracht. Gevolg van dit proces is een glanzende en harde chocolade met een optimale krimpkracht. Na het temperen wordt de chocolade in metalen vormen gegoten die over triltafels en doorheen de koeltunnels lopen. Het resultaat komt even later uit de vorm: een perfect glanzende blok.

INPAKKEN EN STOCKEREN
Na het ontvormen worden de blokken ingepakt, en voorzien van de nodige identificaties.

De voedings waarde
"Ik ben begonnen met chocolade, want dat is mijn passie. Ik ben verzot op de smaak, en wanner de kwaliteit goed is, d.w.z. het % cacao hoog (72% of meer), dan bevat chocolade maar weinig slechte koolhydraten en heeft een lage glycemische index." -Michel Montignac

CHOCOLADE PUUR
Analysecijfers per 100 g.

Energie:
- 2 118 Kilojoules
- 508Kilo calorieŽn

Energie leverende:
- 5 g eiwit
- 32 g totaal vet
- 19 g Verzadigde vetzuren
- 51 g Koolhydraten

Overige :
- 1 g vezels

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9172

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Lerarenopleiding?

Een lerarenopleiding is voor mij ..