Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Australië

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 2319 woorden
  • 23 oktober 2009
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Werkstuk Australië

H1 Waarom is Australië zo bijzonder?
H2 Canberra
H3 Vroeger…
H4 De Staten
H5 Het klimaat
H6 De dieren
H7 Rivieren en meren
H8 Het geld
H9 Weetjes over Australië
H10 Het Slot

H1 Waarom is Australië zo bijzonder?

Australië is speciaal om dat het pas later werd ontdekt. De mensen daar hadden andere gewoontes dan mensen in Europa, Azië en Amerika, mensen in Australië jaagden bijvoorbeeld met een boemerang. In Australië waren er weer andere dieren en planten die mensen uit andere werelddelen niet kenden. Australië wordt gezien door mensen als aller grootste eiland van de wereld. Je zou het niet denken, maar Australië hoort eigenlijk bij het Verenigd Koninkrijk.

Het Grote Barrière Rif


Het grote Barrière Rif ligt in het oosten van Australië, veel mensen willen er wel duiken, dat komt doordat het ook het grootste koraalrif ter wereld is. Dit koraal is erg belangrijk voor de zee en de vissen. Het is meer dan 2000 km lang. Het is niet één rif, maar een verzameling van duizenden koraalriffen en koraaleilanden. Als het rif leeft, heeft het een prachtige kleur. Maar als het eenmaal sterft, wordt het kleurloos.
Het grote Barrière Rif ligt aan de kust van Queensland. De vorming van het Grote Barrière Rif begon zo’n 18.000 jaar geleden, aan het einde van de ijstijd. Het rif is een belangrijke toeristische attractie en wordt beschermd door de Marine Park Authority die in 1975 bij een wet werd opgericht. Meer dan 2000 soorten vissen en tallozen koralen, zowel harde als zachte, zijn in deze prachtige koraalriffen te vinden.


De outback

De outback ligt in het midden van Australië en is een van de droogste gebieden van de hele wereld. In de outback is maar een stadje, genaamd Alice Springs. Door de droogte in de outback is er weinig te eten en te drinken. Daardoor wordt het leven in de outback steeds lastiger. Je hebt in de outback veel rare rotsen, maar ook bergen, dit zijn er een paar: Mount Olgas, Ayers Rock en Wave Rock.

Het Opera House

In Sydney staat het Opera House, het staat aan het water dus het valt heel erg op. Het gebouw is in 1973 geopend door koningin Elisabeth II. Het gebouw heeft niet alleen een operazaal, maar ook nog 3 concertzalen, restaurants en bars. Het bouwen van het Opera House leverde wel problemen op, maar ging uiteindelijk toch door. Toen het Opera House geopend werd, is dit gebouw het symbool van Sydney geworden, net als de Eiffeltoren die van Parijs!

H2: Canberra

Canberra is de hoofdstad van Australië. Vroeger moest Australië een hoofdstad kiezen. Sydney en Melbourne wilden de nieuwe hoofdstad zijn, maar om de strijd op te lossen, bouwden de mensen een nieuwe stad: Canberra. Men heeft er voor gekozen om Canberra tussen Sydney en Melbourne te bouwen. Canberra is de op 5 na grootste stad van Australië, maar de grootste die niet aan zee grenst.

H3: Vroeger…

Ongeveer 50.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen in Australië, we noemen ze ook wel de Aboriginals. Omdat veel water rond de polen bevroren was ging de zeespiegel omlaag. Er kwamen een soort bruggetjes naar Australië en India. Mensen en dieren liepen over die bruggetjes. Maar ongeveer 10.000 jaar later werd het een stuk warmer en daarom smolt het ijs… De bruggetjes verdwenen en de mensen en dieren konden niet terug. De Aboriginals leerden net als op het vaste land welke planten ze konden eten, maar ze leerden ook hoe ze wapens moesten maken. Een heel beroemd wapen uit die tijd is bijv. De boemerang. De Aboriginals splitsten zich ook op in stammen, en kregen later hun eigen geloof. Een muziekinstrument dat door de Aboriginals is gemaakt is de Didgeridoo.


Veel mensen wilden Australië natuurlijk zien; ze vertrokken met schepen om het land te zien. Met de boot ‘de Duyfken’ kwam Willem Janszoon in 1606 aan bij de noordkust van het land, en in 1616 kwam ‘de Eendracht’ van Dirk Hartog in het westen terecht. De twee mannen noemde het land ‘Nieuw Holland’.

In 1768 stuurde de Britse Admiraliteit een schip (Endeavour) naar nieuw Holland.
Ze gingen via Nieuw Zeeland, daar maakten ze een kaart van de kust. Ze wilden via nieuw Holland naar huis gaan, ze kwamen daar aan in de baai die nu ‘Botany Bay’ heet. Daarna kwamen ze bij een kaap die ‘Kaap York’ heet. Daar zette ze een Britse vlag neer en eiste het gebied op. Ze noemde het ‘Nieuw Zuid Wales’.

Maar toen de Europeanen kwamen, werd het voor de Aboriginals een andere manier van leven. Sommige Aboriginals stierven door de ziektes die de Europeanen meenamen. Er leven nog steeds Aboriginals in Australië, ze wonen op droge gebieden die de mensen niet hoeven.

H4 De Staten

Australië heeft 6 staten:

New South Wales (Nieuw-Zuid-Wales)

New South Wales is de oudste staat van Australië, maar ook de dichtbevolkste. In deze staat woont 1/3 van alle Australiërs. Veel mensen hebben er ook voor gekozen om in New South Wales te wonen, want deze staat heeft ook veel te bieden. Sydney is de grootste en bekendste stad van Australië, die ligt bijvoorbeeld in New South Wales. Het is de hoofdstad van de staat.


Queensland

Queensland wordt ook wel de ‘Sunshine State’ genoemd. Deze staat is heel erg mooi, daarom is dit ook een populaire vakantiebestemming. Niet alleen voor mensen uit andere werelddelen is dit prachtig, maar voor de Australiërs is dit een mooie vakantiebestemming. De hoofdstad van de staat is Cairns.

Victoria

Victoria is dichtbevolkt, maar het is eigenlijk een hele kleine staat, maar toch is het ongeveer 5x zo groot als Nederland! Er zijn veel attracties in Victoria; de gezellige stad Melbourne, de beroemde 12 Apostles, pinguïns, historische dorpen en wijngaarden. De hoofdstad van de staat is Melbourne.


Tasmanië

Tasmanië is een eilandstaat die bij Australië hoort. Abel Tasman ontdekte het eiland op 24 november 1642. Hij noemde het Van Diemensland, maar de Engelsen hernoemde het. De hoofdstad van deze staat is Hobart.

Western Australia (West Australië)

Western Australia is de grootste staat van heel Australië. Zoals de naam het al zegt, deze staat ligt in het westen. Western Australia bestaat voor een groot deel uit woestijnen, waaronder de Grote Zandwoestijn die in het noorden ligt. De hoofdstad is Perth.

South Australia (Zuid Australië)

South Australia staat bekend als ‘festival state’. Dat komt vanwege de feesten die ze daar houden. De Murray stroomt ook door de staat (de Murray is een rivier), hij stroomt in een rustig tempo vanuit de Snowy Mountains naar de oceaan. De enige grote stad in South Australia is Adelaide, de hoofdstad van South Australia.

Er wonen ongeveer 21.262.641 mensen in Australië.

H5 Het Klimaat

Het klimaat is anders in Australië dan in Nederland; de lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. Van oktober tot eind november is het ‘vroege stormseizoen’. December en januari de ‘vroege moesson’, de ‘late moesson’ valt in februari en maart, met stevige regenbuien. Het ‘late stormseizoen’ van april tot mei heeft heftige stormen. Heet en droog is het is augustus, de meeste meren zijn dan ook opgedroogd. Midden-Australië heeft een woestijnklimaat. Victoria en Tasmanië hebben in het zuiden een gematigd klimaat. In de winter kan het vrij koud worden met sneeuwval in de hogere gebieden. De rest van het jaar is het zonnig en warm met kans op hittegolven in Victoria.
De hoogste temperatuur die ooit gemeten is in Australië is 53,1 graden Celsius. Dat was in 1880 in Cloncurry.

In Australië zijn veel bosbranden, dat komt door de droogte in het land. In Australië is alles wel eens gebeurd wat te maken heeft met natuurrampen, alleen aardbevingen zijn er bijna nooit.

H6 De dieren

In Australië heb je veel bijzondere dieren; toen Australië een eiland werd, ontwikkelden de dieren zich anders dan dieren in andere werelddelen.

De Zoogdieren in Australië:

In Australië leven 3 groepen zoogdieren:

Normale zoogdieren
Buideldieren
Eileggende zoogdieren

Australië heeft als enige land alle 3 de soorten zoogdieren.

Normale Zoogdieren:

De enige normale zoogdieren op Australië zijn: ratten, dingo’s en vleermuizen.

De dingo is een hond, maar die eigenlijk alleen als wolf huilt, en blaft niet. Het is een wilde hond. Er is ook een verhaal, dat heet ‘A Dingo Took My baby’. Een dingo zou een baby hebben gestolen uit de tent van een echtpaar.

Hier zie je een lijst met twee soorten vleermuizen die niet in andere delen van de wereld voorkomen, maar wel in Australië:


- Australische spookvleermuis
- Chalinolobus (meerdere soorten)

En de ratten zijn wel bekend.

Buideldieren

In Australië zijn er ongeveer 180 soorten buideldieren

Australië staat ook bekend om zijn buideldieren, een bekend buideldier daar is de Kangoeroe. Kangoeroe is ‘ik weet het niet’ in de taal van de Aboriginals. Ratkangoeroe’s, quokka’s, rottnest’s, pademelon’s, reuzekangoeroes, wallabie’s en wallaroe’s zijn familie van de kangoeroe. Moeder kangoeroes dragen hun jongen in de buidel.

Ook een bekend buideldier in Australië is de Koala. Koala’s eten alleen bladeren van de eucalyptusbomen. Er zit veel water in die bladeren, dus ze hoeven dan niet meer te drinken. Koala betekent ‘dier dat niet drinkt’ in de taal van de Aboriginals.

Een net iets minder bekend dier is de wombat. Het lijkt op een kruising tussen een beer en een das. Deze dieren zijn herbivoor.

De Tasmaanse Duivel is een vleesetend buideldier dat alleen in de eilandstaat Tasmanië voorkomt. Eerst kwam het ook in Australië voor, maar daar is de Tasmaanse duivel uitgestorven. Het beest heeft krachtige kaken en slappe achterpoten. Sinds de jaren ’90 werden het er steeds minder. Hij eet dieren die zelfs groter zijn als zichzelf, zoals: kleine kangoeroes, knaagdieren en hagedissen.

Dit is een lijst met nog wat buideldieren in Australie:


1 Roofbuideldieren 6 Opossum
2 De Buideldas 7 Buidelmol
3 De grote suikereekhoorn 8 Koeskoes
4 Quokka
5 Buidelmiereneter / numbat

Eileggende Zoogdieren

Het vogelbekdier is bijzonder: Het legt eieren. Maar omdat dit dier haar jongen zoogt hoort het bij de categorie zoogdieren. Dit dier leeft in het water en leeft alleen in Australië. Hij leeft in Tasmanië en het oosten van Australië.

De mierenegel wordt ook wel ‘echidna’ genoemd. Het eet termiet en mieren en hij leeft in Australië, en hij legt ook nog eens eieren maar zoogt haar jongen.

Vogels in Australië

In Australië zijn er ongeveer 650 soorten vogels;

De emoe is de op een na grootste vogel ter wereld maar wel de grootste van Australië. Emoes kunnen niet vliegen. Ze zijn 1,50 tot twee meter hoog en weegt 60 kilo. De emoe lijkt heel erg op een struisvogel.

De kasuaris is familie van de emoe. Als hij bedreigd wordt, springt hij omhoog en trapt met zijn benen.


De liervogel kan niet vliegen en heeft mooie staartveren.

Australië ligt in het zuiden van de wereld, dus er leven ook pinguïns. De Fairy Pinguïn is de kleinste pinguïn. Hij leeft ten zuiden van Australië.

Overige vogels:

Er zijn ook veel bekende vogels: Meeuwen, ooievaars, pelikanen, stormvogels, eenden, zwanen, en nog veel meer. Verder heeft Australië veel soorten papegaaien, ongeveer 55 soorten.

Insecten en spinnen in Australië

Er leven ongeveer 50.000 soorten insecten in Australië. Er leeft een reuzenaardworm, die kan wel drie meter lang worden. In Australië zijn veel giftige spinnen, er leeft bijv. De Funnel Web Spider, een van de meest gevaarlijke soorten ter wereld. Deze spin heeft krachtige kaken en kan zo door een nagel van een kind bijten.

Amfibieën in Australië

De amfibieën in Australië bestaan uit kikkers en padden. In het droge midden van Australië leeft een pad die zich volzuigt met water, daarna gaat hij onder de grond om een lange, droge tijd te overleven.

Reptielen in Australië

Australië heeft ongeveer 400 soorten reptielen. Er leven zo’n 100 soorten slangen, ruim 200 soorten hagedissen, krokodillen en zoetwaterschildpadden. De meeste slangensoorten die in Australië leven zijn ongevaarlijk. Maar pas op! Er bevinden zich van de top tien van 's werelds gevaarlijkste slangen acht in Australie. Zo leven hier de wurgslang en de python en ook giftige slangen als de bruine slang en de doodsadder.

Zeedieren in Australië

Ik had er al over geschreven: Het grote Barrière Rif. Hier leven mooie vissen, zoals: de Anthias, de helderrode anemoonvis, de Driebandanemoonvis en de Maori-lipvis.

Er zijn veel zeedieren rond Australië, zoals haaien, gewone vissen, walvissen en zeehonden.

H7 Rivieren en meren

Ondanks het droge klimaat in Australië stromen er toch rivieren, maar die staan in de zomer droog. Maar er zijn 2 rivieren waar het hele jaar door water stroomt; de Murray en de Darling. Meren heb je er natuurlijk ook: het Eyremeer, het Torrensmeer en het Gairdnermeer. De grootste rivier in Australië is de Darling.

Dit zijn nog wat andere wateren in Australië; de Timorzee, de Arafurazee, de Golf Van Carpentiara en de Straat Torres. Die wateren grenzen in het noorden aan Australië. In het oosten de Koraalzee en de Tasmanzee en in het zuiden de Straat Bass en Grote Australische Bocht. Verder grenst de Indische Oceaan in het zuiden en het westen aan Australië.

H8 Het geld

In Australië betaal je met de Australische Dollar. Je kunt met deze bankbiljetten betalen: honderd, vijftig, twintig, tien en vijf. Maar je hebt er ook munten: twintig, tien, vijf, vijftig dollarcent, 2 en 1. Één Australische dollar is ongeveer € 0,60.

Als je een poosje in Australië verblijft, is een bankrekening natuurlijk handig. Vooral als je er een baantje neemt, want dan komt het geld makkelijker op je rekening te staan. Met een bankpasje hoef je niet een hele stapel contant geld mee te nemen.


H9 Weetjes over Australië

- Australië is het op zes na grootste land ter wereld
- De Bevolking bestaat maar uit 1% uit Aboriginals
- Er wonen 21.262.641 mensen in Australië, en in Nederland iets meer als 16.000.000, en Australië is 38x zo groot als Nederland!

H10 Het Slot

Ik vond het erg leuk om het werkstuk te maken. Ik ben er ook al vroeg mee begonnen. Ik heb handige site’s opgezocht, ik heb deze twee site’s gebruikt:

www.wikipedia.nl
www.australie.nl

De boeken die ik ook gebruikt heb zijn:


Met het oog op Australië
Op Reis door Australië
Vragen over Australië

REACTIES

L.

L.

egt handig maar ik dee tog maar me docu over griekenland...

11 jaar geleden

R.

R.

en je komt van groep 7??
ik zit nu in groep 8.

11 jaar geleden

S.

S.

De slechtste ooit je spelling is zelfs fout en te veel tekst bij een hoofdstuk een paar zinnetjes en bij een andere hoofdstuk super veel o ja omdat schrijf je aan elkaar niet om dat snap wel 6.8

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.