Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Robots

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1154 woorden
  • 27 mei 2008
  • 235 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
235 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. wat is een robot? Wat verstaan wij er onder? Waar komt de naam robot vandaan?

Een robot is een mechanische machine met een elektronische stem die in staat is zelf te denken en zo ongeveer alles kan doen wat een mens ook doet behalve pijn en emoties. Maar dat beeld klopt niet, misschien dat het in de toekomst met de mensen robots zover komt. Op dit moment is een robot een automatische machine die een klein aantal taken heel goed uitvoert. Die taken zijn geprogrammeerd in de centrale computer.
Wat onderscheidt een robot van de gewone machine. Een robot heeft het vermogen taken op dezelfde manier te verrichten als een mens. Een robot kan op afstand bedienbaar zijn. Maar het is alleen een robot als hij het vermogen heeft om zelfstandig zonder menselijke tussenkomst te handelen en te reageren. Een robot heeft sensoren om iets waar te nemen, als hij dat dan waarneemt reageert hij zoals hij is geprogrammeerd.

Het woord robot werd voor het eerst gebruikt door de Tsjechische schrijver Karel Capek in zijn toneelstuk r.u.r. (Rossum's Universal Robots) en het is afgeleid van het Tsjechische woord robota dat werk betekent.

2. welke soorten robots zijn er?

De menselijke robot:
Een mensrobot is een robot in menselijke vorm. Een ander woord daarvoor is ook “Androide”. Menselijke robots zijn ook geïnspireerd door mensen en die robots komen ook het meest overeen met echte mensen.

De dierrobot:
Een dierrobot is een robot die er als een dier uitziet. Een bekende dierrobot is de furby, die heel veel kinderen als speelgoed hebben. In de winkel vind je ook
wel de zogenaamde ‘RoboRaptor’: een speelgoedrobot. Maar er zijn ook andere varianten zoals: een robot hond, deze zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar.

De autorobot:
Is een robot in de vorm van een auto.
Er zijn plannen om over 10 jaar een zelfrijdende auto op de markt te brengen. Dan hoef je dus niet zelf auto te rijden. De producenten van dit product zijn General Motors en Volkswagen. Zij worden geholpen door de Amerikaanse ministerie van Defensie, want zij willen de autorobots inzetten in het leger.

De robotarm:
Robotarmen zijn armen die van alles kunnen. Een robotarm is een veel gebruikte robotsoort. Ze komen het meest voor in autofabrieken. ABB (Asea Brown Boveri) is daar een goed voorbeeld voor. Zij hebben een robot met 2 camera’s, honderden sensoren, een lasapparaat, een laser en hij voelt warmte. Zo kan hij heel veel dingen in elkaar zetten.

3. Waar vind je robots en wat doen ze?

Robots kun je overal vinden. In huis, op straat en in fabrieken. In fabrieken vind je ze het meest. Dat is omdat ze daar het handigst zijn. In huis zijn ze nog minder ontwikkeld en dus vind je ze daar minder. Je kunt ze in fabrieken in verschillende soorten en maten vinden. Je vind ze daar van robotarm tot ponsenrobot en nog veel meer varianten. Thuis en op straat kan je ze ook op allerlei manieren gebruiken. Robots zijn overal dus ook in het heelal. Ook daar zijn ze erg handig omdat ze heel veel aankunnen. Ze kunnen tegen extreme hitte en kou. Ook kunnen ze zonder zuurstof en kunnen ze extreme druk aan. Robots kan je dus in alle soorten en maten en varianten vinden, van in fabrieken tot in het heelal en van het huishouden tot in het water. Dat komt vooral omdat mensen robots overal voor kunnen gebruiken. Je kunt ze gebruiken om iets op te tillen of om iets te duwen/voortrekken. Deze toepassingen kun je bijvoorbeeld al overal gebruiken. Er zijn nog veel meer dingen die je kan doen met een robot en dat betekent dat je ze ook op meer plaatsen kan vinden


4. Wat is onze verwachting voor de toekomst van het huis met robots erin?

Huishoudelijke robots vormen een zeer snel groeiende groep, die vooral gebruikt zullen worden bij de ouderenzorg en de beveiliging.
Naast de speelgoedrobots komen er langzaam maar zeker steeds meer huishoudrobots. Zoals: robotgrasmaaiers en -stofzuigers. Of een robot zo meteen al het vervelende huishoudwerk van ons gaat overnemen is nog niet zeker. Toch gaan de ontwikkelingen erg hard; Een strijkrobot (wie wil dat nou niet?) is al gesignaleerd.
De kenners en specialisten weten het zeker: 2008 wordt het jaar van de doorbraak van de huishoudrobot. Heerlijk toch, kom je 's avonds thuis, heeft Asimov 1 de vloer gezogen en gedweild, Asimov 2 de was gestreken en gevouwen en Asimov 3 het huis bewaakt tegen indringers. Via je mobiele telefoon hield Asimov 3 bovendien precies in de gaten waar je was. Een half uur voor thuiskomst heeft hij alvast de cv een paar graden warmer gezet en de lichten in de huiskamer aangezet. Een microrobot in de koelkast heeft ondertussen via internet een boodschappenlijstje doorgestuurd naar de e-supermarkt. Bij thuiskomst staan de spullen voor een gezonde maaltijd al klaar in een speciale koelbox bij de voordeur. Geen science fiction, maar werkelijkheid in de komende jaren. De technologie is er klaar voor en insiders menen dat de markt binnenkort overspoeld zal worden met betaalbare huishoudrobots. Vooral in Japan wordt er hard ontwikkeld en geproduceerd. Bewaking- en schoonmaakrobots zijn er al vanaf ongeveer driehonderd euro. Apparaten die meerdere taken kunnen uitvoeren en een grotere mobiliteit hebben, kosten momenteel nog zo rond de dertigduizend tot wel tachtigduizend euro. De verwachting is dat die bedragen de komende jaren snel zullen dalen.

5. Welke voordelen brengt de robot voor onze maatschappij?

De robot heeft verschillende voordelen: Als eerst kunnen ze naar, voor ons onbereikbare, plekken gaan. Ze kunnen naar de planeet mars waar mensen niet zouden kunnen komen om er daar onderzoek voor ons te doen. Ze kunnen bommen onschadelijk maken zonder dat we onnodig gewond raken. Ze kunnen plekken in de diepzee onderzoeken waar menselijke duikers niet kunnen komen. Waardoor we meer informatie over onze diepzee kunnen krijgen. Eentonig werk nemen ze van ons over, zodat wij dat niet meer hoeven te doen. Zij zorgen ervoor dat de productie 24-uur kan doorgaan per dag. In de toekomst zullen ze steeds meer vervelende klusjes van ons overnemen, zodat wij meer tijd over houden voor leuke dingen om te doen, en dat maakt ons leven weer een stuk leuker. Dit komt allemaal doordat de robots van nu en zo meteen nog helemaal geen gevoelens hebben, want zover zijn we nog niet…

6. Uitgebreide robot : militaire robot

In Amerika hebben ze nu een uitvinding gedaan van een robot die beter is dan een echte soldaat. Hij loopt sneller, hij kan preciezer schieten, hij kan alle soorten wapens dragen en hij kan niet doodgaan door een schot. Hij kan verschillende wapens dragen. Van een raket launcer tot een machinepistool. Van een sniper tot een kanon. Hij kan dus bijna alles. Een nadeel is dat hij moet worden aangestuurd door 2 personen. De robot heeft ook 6 verschillende camera’s, dat is een infrarood camera, een hitte camera en camera’s voor alle richtingen. Oftewel een goede vervanging van een echt mens.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.