Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mexico

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1409 woorden
  • 1 februari 2008
  • 191 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
191 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mexico

De volledige naam van Mexico is in het Spaans “Los Estados Unidos Mexicanos”. Dat betekent Verenigde Mexicaanse staten. Mexico ligt tussen de Verenigde Staten en Midden Amerika. De noordelijke grens met de VS is bijna 3000 km lang. Een groot gedeelte van deze grens volgt de Río Grande. Die rivier staat in Mexico bekend als Río Bravo. In het zuiden ligt
de grens tussen Guatamala en Belize. In het oosten ligt de Golf Van Mexico en de Caribische Zee in het westen ligt de Grote Oceaan.

Mexico is ook een stad. Ruim 20 miljoen mensen wonen in Mexico-Stad. Meer dan de helft van Mexico ligt 1000 meter boven de zeespiegel. Nederland past 48x in Mexico. Mexico heeft een oppervlakte van 1.958.201 km2. Er wonen 89.540.000 mensen in Mexico.


Het hoogste punt is Citlaltépetl die is 5700 meter hoog. Mexico heeft ook nog 2 grote schiereilanden: Baja Californià en Yucatán.

Ze betalen in Mexico met pesos (MXP). De nationale feestdag in Mexico is 16 september, onafhankelijkheidsdag.

Mexico heeft ook vulkanen die kunnen uitbarsten en er komen ook aardbevingen voor.

Geschiedenis

De inwoners van Mexico bestonden uit de Totonakens, Maya`s en de Azteken.
Het Aztekenrijk was het grootste.
Toen in 1492 Columbus Amerika ontdekte dacht hij een nieuwe weg naar Indië ontdekt te hebben en noemde toen de mensen die hij zag Indianen.
In 1519 kwamen nog meer Spanjaarden hier naar toe onder leiding van Hermán Cortés. Hij bracht samen met zijn leger en Indianen het Aztekenrijk ten val. De hoofdstad Tenochtitlán werd toen Mexico-stad genoemd.

De havens werden hierna steeds belangrijker doordat er kolonisten, blanken, gingen wonen. Ze vervoerden de gevonden kostbaarheden als goud, zilver en tabak. Ze lieten vanuit hun land levensmiddelen brengen en slaven uit Afrika.

Al het grondbezit was in handen van de Spanjaarden en de kerk. Onder leiding van priester Miquel Hidalgo die zei “Dood de Spanjaarden!” Daardoor kwam een burgeroorlog die 11 jaar duurde. In 1821 werd Mexico onafhankelijk maar dit betekende voor de Indianen geen verbetering. Onder de Spanjaarden kregen ze tenminste nog wat bescherming. Nu werd hun land verkocht aan grootgrondbezitters en moesten ze soms als slaaf werken.


In 1857 kwam de Indiaan Benito Juárez aan de macht en voerde hervormingen door en streed voor vrijheid van meningsuiting. Dit ging Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanië te ver en ze stuurden er troepen heen. De Habsburgse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk werd keizer van Mexico.

In 1876 moesten ze van de Verenigde Staten weer vertrekken.
De periode van 1876 tot 1911 staat bekend als het porfiriato.
In deze periode werd er met harde hand geregeerd en de Indianen en Mestiezen moesten doen wat hun opgedragen werd. Dit leidde tot de Mexicaanse Revolutie van 1910 – 1917. Een belangrijke groep was toen onder leiding van Fransisco ‘Pancho’ Villa. Hij werd gesteund in Noord-Mexico door de boeren die de uitbuiting van de grootgrondbezitters en de overheid zat waren.

In het zuiden was er een groep onder leiding van een Indiaanse boer Emiliano Zapata.

In 1920 kwam president Alvaro Obregon aan de macht. Maar na hem kwamen er weer presidenten die alles weer terug draaiden.
In de jaren 70 ging het met Mexico heel goed maar in 1982 ontstond er een crisis. Hierdoor werd Mexico weer een arm land.
Er was er ook veel handel in drugs en cocaïne.

Bevolking

De bevolking van Mexico is in 50 jaar van 25,8 miljoen naar 98,8 miljoen gestegen. Meer dan één derde van de Mexicaanse bevolking is jonger dan 15 jaar. De bevolking van Mexico is niet gelijk verdeeld over het land. Een kwart van de bevolking woont in Mexico-stad. De eerste bewoners van Mexico waren de Olmeken, Maya’s, Zapoteken en Azteken. Nu wonen er voor een groot deel Spanjaarden. Ze bouwden grote steden en piramides waarvan er nog heel veel zijn. Ze waren ook beter ontwikkeld dan de landen in Europa rond die tijd.

De Maya’s hadden een systeem bedacht om de precieze tijdmeting te doen. Ze hadden uitgerekend dat elk zonnejaar 365,2422 dagen telde en elk maanjaar 29,2509 dagen had. Pas in de 20ste eeuw hadden ze een nog preciezere methode om een berekening te maken.


De kinderen geboren uit Spanjaarden en Indianen worden Mestiezen genoemd. Er zijn ook veel kinderen geboren van Europeaanse en Afrikaanse afkomst. Ze worden Mulatten genoemd. De Afrikanen waren uit Afrika gehaald om te dienen als slaaf. De laatste 200 jaar zijn er mensen over heel de werled in Mexico komen wonen. Dat zijn vooral Chinezen en mensen uit Arabische landen zoals Libanon

Er wonen in Mexico 56 verschillende bevolkingsgroepen. Er zijn 139 Indiaanse talen bekend. Het aantal Mexicaanse kinderen vanaf 5 jaar die Indiaanse taal spreekt inplaats van Spaans is gedaald van 7,5 procent naar 7,1 procent. In de staten Yucatán en Oaxaca spreekt meer dan twee derde van de bevolking een Indiaanse taal.

De bevolking van Mexico is heel erg toegenomen. In 1900 had Mexico 13.5 miljoen inwoners. In 2000 had Mexico 99 miljoen inwoners. Dat is 85,5 miljoen inwoners verschil in 100 jaar. In 1900 nam de bevolking van Mexico met 1 procent toe. Na de Mexicaanse revolutie begon het aantal te groeien met 3,4 procent per jaar. Nergens anders op de wereld groeide het inwonersaantal zo snel. In 2000 groeide het maar met 1.85 procent per jaar.

Landschap

Mexico heeft verschillende landschappen zoals vulkanen, bergen, hoogvlakten, tropische stranden, schiereilanden en hele grote woestijnen.

Mexico is een bergachtig land. De gemiddelde hoogte is 1000 meter. Er zijn 2 bergketens in Mexico: de Westelijke Sierra Madre en de Oostelijke Sierra Madre. Deze bergketens liggen bij de kust. Het hoogste punt is zo’n 2300 meter hoog.

Mexico heeft veel active vulkanen. Per jaar worden 200 aardschokken gemeten. In het zuiden ligt een reeks van vulkanen. Die word Sierra Volcánica genoemd. De bekenste vulkaan is de Popocatépetl. In die reeks van vulkanen ligt de hoogste berg van Mexico de Pico De Orizaba. Die is bijna 5700 meter hoog. De meeste actieve vulkanen liggen in die reeks van vulkanen. De laatste zware aardbeving was in 1986 in Mexico-stad. Er kwamen toen 8000 mensen om het leven.

Er zijn veel vulkanen in Mexico omdat het op een plaats ligt waar twee aardplaten samenkomen. De platen die tegen elkaar botsen heten de Noord Amerikaanse plaat en de Cocosplaat.

Eten en drinken

Maїs is het belangrijkste gewas van Mexico en ook de belangrijkste voedselbron. De korrels worden vermalen tot meel. Van die korrels worden pannenkoeken gemaakt. Die heten Tortillas. Die kun je al gelijk eten maar meestal word het gevuld met: kip, vlees, kaas of bonen. Als de Tortillas gebakken zijn en hard met vulling heten ze Tacos. Ze worden Enchiladas genoemd als ze opgerold zijn. Ze worden Tostados genoemd als ze plat gebakken zijn met een saus erop. Véél Mexicanen eten elke dag bonen gekruid met chilipepers.

Mexico is beroemd om de héél erg sterke alchoholische dranken. Die drank word van een cactus en wat andere woestijnplanten gemaakt. Tequila is één van die dranken. Het wordt gemaakt van de agaveplant. Het sap wordt vermengd met suiker. Er wordt ook aan elke fles een worm toegevoegd. Tequila word gedronken met zout en limoen. Als de fles leeg is moet de worm worden opgegeten.


Chocolademelk vonden de Azteken zo lekker dat ze cacaobonen als betaalmiddel gebruikten. Ze dronken ook chocolademelk met pepers gekruid. Nu drinken Mexicanen chocolademelk met suiker en vanille. Een bekend gerecht is kalkoen met Mole. Mole is een saus gemaakt van chocola, chilipepers en sesamzaden.

Sport

Voetbal
Mexicanen zijn dol op voetbal. Ook al zijn ze er zo dol op ze zijn nog nooit wereldkampioen geworden. Mexico is 2 keer gastland geweest in 1970 en in 1986. de finale werd allebei de keren gespeeld in het Azteca stadion. In dat stadion kunnen 100.000 mensen. De belangrijkste clubs zijn América uit Mexico-stad en Guadalajara.

Basketbal
Basketbal is een hele populaire sport in Mexico. Vroeger was het bij de Maya’s ook al populair. Zij speelden toen een andere versie en noemden het Ollamalizli. Ze moesten toen een rubberen bal door een klein stenen rondje gooien. Ze mochten de bal alleen met hun knieën, heupen en ellebogen aanraken.dat veroorzaakte dan ook veel verwondingen.

Jai Alai
Jai Alai lijkt op een soort Squash het is gebaseerd op de Spaanse sport Pelota. Het wordt op een lange baan gespeeld en de spelers hebben een soort gebogen mandje. Dat mandje zit aan hun hand vast. Ze moeten de bal hard tegen de muur slaan. Jai Ala is een snelle en felle sport.

Stierenvechten
Stierenvechten is de nationale sport van het land geworden. In Mexico-stad staan 2 arena’s een daarvan is de grootste van de wereld daar kunnen ongeveer 55.00 mensen in. De beste stierenvechters worden echte helden. In Mexico-stad is zondag de dag van de stierengevechten.

REACTIES

K.

K.

gaaf hoor

12 jaar geleden

E.

E.

Handig :D

11 jaar geleden

S.

S.

handig alleen staan er soms wel fouten in dat is echt niet handig! moet je eerst even conteroleren! ik ben verder wel tevreden

11 jaar geleden

B.

B.

handige tip alleen staan er soms wel fouten in dat is echt niet handig! moet je eerst even CONTROLEREN! ik ben verder wel tevreden

9 jaar geleden

M.

M.

De Olmeken en de Tolteken waren er ook nog, maar wel handig.
Ik doe mijn spreekbeurt hier ook over dus, weet je wat ook leuk is tortilla wraps serveren of taco's.
Ik doe dat ook erg lekker :) :D

9 jaar geleden

P.

P.

leuk zeg je kan dit al bijna helemaal overschrijven
(behalve de fouten) hahahahha

8 jaar geleden

A.

A.

Thxx ik heb mijn halve spreekbeurt hierop gebaseert

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.