Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Prion: eiwit des doods

Biologie

Werkstuk

Prionen

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
4.7 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 567 woorden
  • 3610 keer
    14 deze maand
  • 16 september 2001
Prionen zijn de enige bekende pathogenen (ziekteverwekkers) die geen DNA bevatten. Dit is de belangrijkste reden waarom veel onderzoekers het bestaan van prionen niet hebben willen accepteren. Prionen zijn gemuteerde vormen van een eiwit dat in de neuronen (hersencellen) van alle zoogdieren voorkomt, PrP. De functie van de normale vorm van PrP is niet bekend, muizen die dit eiwit niet aanmaken vertonen geen afwijkingen. Maar de reden dat toch vele onderzoekers dit eiwit bestuderen, is dat het soms van vorm verandert en zo de oorzaak vormt van verschrikkelijke ziekten als CJD en Kuru in mensen, maar het werd vooral "beroemd" als oorzaak van BSE onder koeien en scrapie bij schapen. Het plaatje hieronder laat het verschil in vorm zien tussen normaal PrP (cellulair PrP, of PrPc), links, en de kwaadaardige vorm (scrapie PrP, of PrPsc), rechts.
De ziekteleer van prionen is bijzonder interessant aangezien het de enige ziekteverwekker is die zowel erfelijk als infectueus overdraagbaar is. Het feit dat er families zijn waarin prion ziekten veel vaker voorkomen dan gemiddeld, was al een goede aanwijzen dat genetische "voorbestemming" een rol speelt in de ziekte, maar toen werd aangetoond dat deze families een mutatie in het gen dat codeert voor PrP hadden, waardoor het makkelijker werd voor het eiwit om om te vouwen, kon dit als feit worden beschouwd.
Dat prionen infectueus waren werd als eerste ontdekt bij mensen in het geval van Kuru. Kuru was een ziekte die alleen voorkwam tussen de koppensnellers in Papoea Nieuw Guinea. De ziekte werd overgedragen als de krijgers van de ene stam die van een andere stam doodden, hun hoofden afhakten en hun hersenen kookten en opaten. Nadat zij hiermee gestopt zijn, is Kuru nagenoeg volledig verdwenen. Prion ziekten kunnen ook worden overgedragen van de ene zoogdiersoort op de andere. De eerste prion ziekte die werd ontdekt was scrapie, bij schapen. De ziekte is waarschijnlijk overgebracht op koeien, toen schapenmeel werd gebruikt als koeievoer. De recente gevallen van Creutzfeld-Jakobs in Engeland zijn waarschijnlijk het gevolg van de menselijke consumptie van koeievlees. In laboratoria is het aangetoond dat prion ziekten kunnen worden overgedragen door muizen in te spuiten geinfecteerde hersen extracten van koeien en schapen.
Hoe prionen precies de hersenvernietigende ziekten waarmee zij geassocieerd zijn veroorzaken is niet bekend. Zoals te zien in het plaatje hieronder kunnen plekken met PrPsc worden aangetoond in de hersenen van mensen, overleden aan CJD
Een theorie is dat PrPsc zich ophoopt in lysosomen (zure blaasjes) in neuronen, waardoor deze barsten en het zuur de cel vernietigt. Dit zou de gaten die in de hersenen van overleden patienten worden gevonden kunnen verklaren.
Wat kan er gedaan worden om prion ziekten te voorkomen? Zoals genoemd is er geen funktie bekend van normaal PrP. Daarom zouden we koeien genetisch kunnen modificeren, zodat zij geen PrP produceren en er geen gevaar is dat het in zijn kwaadaardige vorm kan veranderen. Deze methode zal voor koeien misschien ooit nog aanvaard worden, maar voor mensen zal dat nooit het geval zijn. Daarom is het zaak om als mens goed op te letten wat je eet, en voor onderzoekers in het bijzonder om door te blijven zoeken naar remedies tegen deze wonderbaarlijke ziekteverwekker.
Verklaring van de woorden:
PrP                                         : Eiwit dat voorkomt in de neuronen
CJD  : Creutzfeldt Jakob Disease
Kuru: Een ziekte die ook de vormen van PrP veranderen
BSE: Bovine Spongiform Encephalopathy
Scrapie: Ziekte die klinisch niet te onderscheiden valt van BSE
                         Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7380

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer