Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Toerisme in Zwitserland

Aardrijkskunde

Werkstuk

Zwitserland

6.7 / 10
  • Elias
  • Nederlands
  • 1908 woorden
  • 3617 keer
    13 deze maand
  • 21 februari 2007
Toerisme in Zwitserland
1. Situering

2. Bereikbaarheid

Wanneer u van ver komt wilt u wellicht met het vliegtuig naar Zwitserland reizen. De belangrijkste internationale luchthaven is die van Zürich. Er is een treinstation zodat u gemakkelijk verder kunt reizen naar uw eindbestemming. De luchthaven van Zürich kent direct treinverbindingen met onder andere Basel, Bern, St. Gallen, Genève, Interlaken, Lausanne, Luzern, Thun en Winterthur. Voor andere bestemmingen zult u een keer moeten overstappen, vaak op het nabij gelegen station Zürich HB (Haubtbahnhof, Centraal Station).

Reist u binnen Europa dan kunt u een treinreis overwegen. Zwitserland is in elk geval met directe treinen te bereiken vanuit Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en België. In veel treinen kunt u onderweg eten en op sommige trajecten rijden nachttreinen zodat u uw reis slapend kunt doorbrengen om 's morgens vroeg te arriveren. Het is aan te bevelen om van tevoren zitplaatsen te reserveren. Indien u opziet tegen het slepen met bagage dan is het vaak mogelijk om uw koffers van tevoren naar uw vakantieadres of het station van uw bestemming te laten versturen. Informeer hiervoor bij uw spoorwegmaatschappij.

U kunt uiteraard ook met de auto naar Zwitserland gaan. Het Berner Oberland is met name vanuit het noorden via uitstekende snelwegen bereikbaar, en vanuit het zuiden d. m. v. de autotrein via Goppenstein en Kandersteg. Wallis is via de route Montreux - Martigny via de snelweg te bereiken, en vanuit het noorden met de eerder genoemde autotrein. Naar Graubünden reist u het makkelijkste vanuit het noorden (Chur, Thusis) en het zuid-westen (Bellinzona). Voor veel bestemmingen in Graubünden moet u er rekening mee houden dat u het laatste deel van de reis van kleinere wegen gebruik moet maken. Voor een aantal bestemmingen in het Berner Oberland en Wallis kan dat overigens ook gelden.

3. Aantrekkingspolen

Natuurlijke:

Klimaat:
Zwitserland kunnen we verdelen in een aantal verschillende klimaatzones. Als we over de overgangszone van het zeeklimaat naar het landklimaat spreken, bedoelen we daarmee het gebied in het noorden en westen van het land. De Jura heeft gematigde zomers, maar koude, sneeuwrijke winters. In het noorden overheerst de noordoostenwind, maar de temperatuur en de neerslag zijn niet extreem. In het hoge middengebied van Zwitserland vinden we een gebergteklimaat. Grote temperatuurschommelingen kunnen er voorkomen. In korte tijd kan het mooie weer omslaan naar heftig onweer en regen. In het noordelijk Alpengebied valt de meeste regen. De winters zijn streng en sneeuwrijk. In winter, voor- en najaar steekt aan de noordzijde van de Alpen vaak de föhn als warme valwind op. Lawines en overstromingen kunnen hier het gevolg van zijn. De zuidelijke hellingen van de Alpen hebben in de winter een zacht klimaat. De zomers kunnen hier vrij warm worden. Het klimaat van Ticino heeft subtropische kenmerken.

Landschap:
Zwitserland is een bergachtig land. In de zomer kan het in Zwitserland erg warm worden. In Zwitserland heb je ook Alpen. Als de Alpen in bloei zijn kun je er prachtige bloemen vinden. Deze bloemen kunnen er in alle kleuren zijn. Als je gaat wandelen en je krijgt trek kun je er ook wilde aardbeien vinden. Deze aardbeien zijn meestal al opgegeten door de dieren. Er leven veel vogels, muizen en insecten. Er zijn in Zwitserland veel meren, de meesten zijn heel erg diep. En als je daar gaat zwemmen hou je dat niet lang vol. Het water in die meren is ijzig koud. En als je er te lang in blijft word je erg verkouden. Ik zal een paar meren op noemen het Lugano meer, het Vierwoudstedenmeer en het meer van Silvaplana. Ook de Rijn stroomt door Zwitserland. Het Rijnwater stort zich over een breedte van 150 m,de diepte in. En het stroomt als een gek. Je moet er niet invallen want dan kom je in het ziekenhuis terecht. Je kan ook met de kabelbaan naar boven gaan. Als je boven bent kun je genieten van het uitzicht. En dat is echt de moeite waard. Ook is er in Leukerbad een heel groot zwembad, met wel zeven verschillende baden. Dat zwembad heet het Burgerbad. Als je de goede gids hebt kan je lange en mooie wandelingen maken. Je kan naar een oud dorpje gaan en daar wat rondkijken. Maar je kan ook in de bergen een paar uur gaan wandelen en onder de bomen gaan picknicken (met gids). Als je gaat wandelen in de bergen neem dan genoeg water mee. Want je krijgt snel dorst als het zo warm is en je moet ook nog lopen. Boven op de bergen ligt het hele jaar door sneeuw. De lucht is daar nog hartstikke schoon. In sommige dorpen mogen geen auto's rijden. En als je daar toch rijdt krijg je een flinke boete. Soms regent het in Zwitserland maar dan is de regen lauw. Ook zijn er in Zwitserland geen stranden. Dat is zo omdat het omringd ligt door bergen.

Cultuur-Historische:

-Bezienswaardigheden:
• Abdij van Sankt Gallen
• Benedictijns klooster Sankt Johann te Müstair
• Oude binnenstad van Bern
• Drie kastelen, stadsmuur en binnenstad van Bellinzona (Tri castelli)
• Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn
• Monte San Giorgio
• Diverse meren zoals Bodenmeer, Meer van Genève en het Meer van Neuchâtel
• Rheinfall bij Schaffhausen

-Abdij van Sankt Gallen: De Abdij van Sankt Gallen is een van de zes monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zwitserland. De abdij staat sinds 1983 op deze lijst. De abdij ligt in het kanton Sankt Gallen in Oost-Zwitserland. De Benedictijner abdij van Sankt Gallen is een voorbeeld van een karolingisch klooster. Het was vanaf de 8e eeuw tot aan de secularisatie in 1805 één van de belangrijkste kloosters in Europa. Zijn bibliotheek is een van de grootste en oudste van de wereld en bevat onschatbare manuscripten zoals de oudste architectonische tekening op perkament uit 820. Van 1755 tot 1768 is het klooster herbouwd in barokke stijl. De kathedraal en de bibliotheek zijn de belangrijkste exponenten van dit opmerkelijke complex, die de activiteiten in de 12e eeuw weerspiegelen.
-Oude binnenstad van Bern: De Oude binnenstad van Bern is sinds 1983 een van de monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zwitserland. In de 12e eeuw, rond 1191, werd de stad Bern door hertog Berthold V van Zähringen gesticht op een strategisch gelegen punt aan de rivier de Aare. De hertog leefde in Fort Nydegg, waaromheen de eerste stad ontstond. Fort Nydegg werd later afgebroken en op deze plaats werd een woonkwartier gebouwd. Na 1218, toen Bern een vrije stad werd, werd de stad westelijk uitgebreid tot aan de markante klokketoren, die gebouwd werd van 1218 tot 1256 en gerestaureerd in 1771. De klokketoren was de toenmalige westelijke stadspoort. Op de klok bevindt zich een astronomische kalenderklok. Toen Bern een protectoraat was van Peter II van Savoye (1255 tot 1265) werd de stad uitgebreid tot de gevangenistoren, gebouwd van 1256 tot 1344 en gerestaureerd in 1643. Deze toren heeft inderdaad als gevangenis gediend van 1641 tot 1897. In 1961 werd een klok op het gebouw gezet. De laatste middeleeuwse uitbreiding vond plaats in de 14e eeuw tot aan de Christoffeltoren. Het stadhuis stamt uit 1406 tot 1416. 1421 tot 1893 (!) werd in fasen de Berner Müster (kathedraal) gebouwd. De bouw werd afgesloten met de Müstertoren, die met 100 meter de hoogste kerktoren van Zwitserland is en waarvan een mooi uitzicht te genieten is over de Berner stad, het Middenland en de besneeuwde bergen van het Berner Bovenland.
-Monte San Giorgio: Monte San Giorgio is de belangrijkste vindplaats van fossielen uit het Midden-Trias (245 tot 230 miljoen jaar geleden) en staat daarom op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De piramidevormige berg ligt in het kanton Ticino in Zwitserland. Hij is 1097 meter hoog en ligt tussen de zuidelijke armen van het meer van Lugano ingeklemd. In het Trias ontstond het gesteente van Monte San Giorgio in een 100 meter diep zeebekken in een subtropische zone. Tegenwoordig kunnen op de berg fossielen van vissen, ongewervelde dieren zoals insecten en kruipende dieren (waaronder enkele met een lengte tot zes meter) worden gevonden. De belangrijkste vondsten zijn in het fossielenmuseum van Meride tentoongesteld. De berg is sterk bebost. Het mooie natuurlandschap herbergt vele zeldzame plant- en diersoorten. Hieronder bevinden zich 37 diersoorten die op de Zwitserse lijst voor bedreigde dieren staan. De fungus is ook goed vertegenwoordigd met 554 soorten. Naast fossielen, die door paleontologen al 150 jaar worden gevonden, wordt er ook marmer gedolven. Uit bitumenlagen werd vroeger ichthyol, een olieachtige substantie gewonnen. Er zijn diverse holen in de berg. Westelijk van de berg ligt de Italiaanse grens. Het zuidelijke Mendrisio wordt door een weg met het gebied van Monte San Giorgio verbonden. Een educatieve wandelroute laat de bezoekers kennismaken met de bijzonderheden van het werelderfgoed. Dit werd door de UNESCO als voorwaarde genoemd om te worden toegelaten.
-Evenementen:
Hieronder staat een agenda van de meest bijzondere evenementen in Zwitserland in de zomermaanden. Wij hebben alleen de evenementen tussen 1 mei en 31 augustus 2006 uitgekozen, omdat dat de échte InterRailmaanden zijn. Let op, alles (ook de data bv) is onder voorbehoud. Voor zekerheid en specifiekere informatie kan je kijken op Whatsonwhen. com

12-16/5 Afrikaans festival in Winterthur
15-18/5 Haute-couture in Luzern, de allernieuwste mode
18-29/5 Ideaal, films in de stationshal. Een filmfestival in de stationshal van Zurich HBF

22/5 Wegen worden op sommige plaatsen afgezet en alleen niet gemotoriseerde
voertuigen mogen verder
25-29/5 Eten en niet zo'n klein beetje ook in Bulle, tijdens het eet- en proeffestival
26-29/5 International Comics Festival. Strips in Sierre
28/5 Danse sur la Doux, festival in Delemont
2-5/6 In Lausanne een mooi bierfestival
4-11/6 Metamorphosis festival, klassieke muziek en opera in Interlaken
10-12/6 Extreme Sports in Bremgarten
10- 12/6 Te mooi om waar te zijn, voor de BBQ-liefhebbers: World Barbecue Gold Cup in Interlaken
11-12/6 Bol D'or Race, 600 boten en jachten in het meer van Geneve, bij de gelijknamige stad

17-19/6 Fête de la Musique in Genève, overal muziek, liefst 50 podia
17-19/6 Latin Festival in Zurich
17-19/6 Het JODELFESTIVAL! In Aarau. Onmisbaar natuurlijk
18-19/6 Zwitserland Gay Parade
21-26/6 De mooiste kunstshow van de wereld is in Basel
24-26/6 Harley Davidson rally in Davos
28/6 - 3/7 Zesdaags Franstalig bizar filmfestival
30/6 - 15/7 Wereldberoemd jazzfestival in Montreux
1-3/7 Een van de grootste muziekfestivallen in Zwitserland, Openair St. Gallen
7/7 Het Wilhelm Tell Open-Air theater, over hoe appels van hoofden worden geschoten in Interlaken

8-16/7 Moon and stars festival in Locarno
14-17/7 Altijd een goede line-up bij het Gurtenfestival, in Bern. Vorig jaar bv Texas en The Chemical Brothers
18-23/7 Mooi klein festival met top line-up in Nyon: Paleo Festival
13/8 Zürich street parade
4-14/8 Zomerfeesten Genève
17-20/8 Rockfestival in Avenches, in Romeins amfitheater
20-21/8 Bärenfestival in Zürich. Overal teddyberen

4. Uitrusting of infrastructuur:
Verblijfsmogelijkheden:
Er zijn in Zwitserland niet bepaald heel veel mogelijkheden om er te verblijven vanwege de strenge milieu-wetgevingen . Hetgeen wel heel makkelijk en goed is om e r te kunnen verblijven op campings en hotels.
Bv: Campings: -Camping d'Anniviers
-Camping Rendez-vous
Hotels: -Central Plaza
-Hotel Beau Rivage Geneva
Aanschaf (vakantie) woning
Zwitserland heeft een strenge wetgeving met betrekking tot het verkopen van appartementen/chalets of grond aan buitenlanders. Het kopen van een woning die gaat dienen als “eerste” woning kan alleen als de koper ook daadwerkelijk in Zwitserland gaat wonen en werken (of zich na pensionering gaat vestigen) en daarvoor over de benodigde vergunning beschikt. Voor het kopen van een tweede woning, of zogenaamd vakantiehuis bestaan weer andere regels. Hiervoor is het niet nodig dat de koper een vestigingsvergunning heeft. De koper dient wel een woonvergunning te krijgen om de tweede woning te kunnen kopen. Een commissie bekijkt of de geïnteresseerde aan de voorwaarden voldoet.
Als buitenlander mag men bijvoorbeeld maar 1 woning in Zwitserland kopen. Na 10 jaar er nog één bij kopen kan dus niet. Als men getrouwd is kan er ook niet één op naam van de ander gekocht worden.
Ook is het aantal m2 bepalend. De regels zijn vaak ook per kanton verschillend. Laat u zich daar door ons over informeren.

Vestigen
Inwoners uit EU landen komen voor een verblijfsvergunning in aanmerking als zij een jaarinkomen hebben van meer dan 50. 000 Zwitserse franken. Voor EU inwoners boven de 55 jaar is het nu ook mogelijk om zich in Zwitserland te vestigen als gepensioneerde, vraag aan ons de voorwaarden en indien het mogelijk is zullen wij u begeleiden met de aanvraag en alle andere zaken.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7616

reacties

thnx
door ronald (reageren) op 22 oktober 2014 om 17:19

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer