Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Leonardo da Vinci

Geschiedenis

Werkstuk

6.0 / 10
  • Ronno
  • Nederlands
  • 1866 woorden
  • 16741 keer
    41 deze maand
  • 23 april 2006
Inleiding?

Mijn werkstuk gaat over de bekende uitvinder Leonardo da Vinci. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik een aantal weken geleden op “Discovery Channel” het programma “Secrets of the ancients” hierin worden oude uitvindingen nagebouwd om te kijken of ze echt werken. In de aflevering die ik heb gezien hebben ze de deltavlieger nagbouwd waar Leonardo da Vinci schetsen van had gemaakt, Dit is goed gelukt want de testpersoon vloog ruim 30 meter ver en 8 meter hoog.
Ik vond dit zo interessant dat ik de volgende aflevering weer heb gekeken hierin bouwden ze de reuze kruisboog na, deze keer mislukte het. Dit kwam waarschijnlijk omdat ze teveel van de tekening zijn afgeweken. Vandaar dat ik over Leonardo da Vinci als onderwerp heb gekozen.

Mijn hoofdvraag is:

• Wat was de invloed van Leonardo da Vinci op het hedendaagse leven?

De deelvragen zijn:

• Hoe verliep het leven van Leonardo da Vinci?
• Welke uitvindingen heeft Leonardo da Vinci gedaan?
• Wat had Leonardo da Vinci te maken met de wetenschap?

Hoe verliep Leonardo’s leven?

Leonardo da Vinci werd op 14 april 1452 geboren in het dorpje Vinci dit ligt in het Italiaanse gebied Toscane. Hij was de zoon van een notaris en een boerendochter, zij waren niet getrouwd dus Leonardo was een onwettig kind. Hij is ook in Toscane opgegroeid op een boerderij waar hij altijd tussen de dieren was, hij hield heel erg van dieren daarom at hij niks meer van dingen die zich voortbewogen. Hij heeft bijna geen opleiding gehad op school hij kon volgens aantekeningen waarschijnlijk alleen lezen, schrijven en wat wiskunde toen hij van school kwam. Toen hij wat ouder was heeft hij boeken Latijn en Natuurkunde bestudeerd.

In het jaar 1466 ging hij naar de streek Florence, Hier ging hij in de leer bij Andrea de Verrocchio. Hij heeft hier leren schilderen maar ook heeft hij de techniek van het bronsgieten hier geleerd.

Hij maakte zo zulke goede schilderijen dat hij toe mocht treden tot het
“Compagnia di San Luca” dit was het Florentijnse schildersgilde. Het bekendste schilderij terwijl hij bij dit gilde hoorde is “Aanbidding van de drie Koningen.

De hertog “Lodovico il Moro” had ook van Leonardo da Vinci’s kwaliteiten gehoord en vroeg of Leonardo voor hem wilde gaan werken, Leonardo vertrok toen in 1482 naar Milaan. Hij moest voor de hertog vooral technische dingen bedenken zoals: Bruggen, wapens en waterwerken. Ook heeft hij voor de hertog een wandschildering van het laatste avondmaal gemaakt, Leonardo durfde als enige Judas de verrader te schilderen, dit mocht officieel niet van de kerk.

In 1500 ging Leonardo terug naar Florence, hij had de opdracht gekregen om de slag van Anghari te schilderen. Dit schilderij heeft hij jammer genoeg nooit afgemaakt. Ook heeft hij in Florence zijn beroemdste schilderij ooit
Gemaakt: De Mona Lisa. Dit is een portret van Mona Lisa del Gioconda de Florence.

Hij moest in het jaar 1506 voor de Franse bezetters in Milaan werken, hier heeft geen belangrijke schilderijen gemaakt alleen een zelfportret. Toen de Fransen in 1512 weg gingen uit Milaan ging Leonardo naar Rome, hier heeft hij voor de familie “de Medici” gewerkt zij waren familie van de paus. Hier deed hij ook onderzoek naar de beweging van het water. Rond het jaar 1516 veroverden de Fransen Milaan, de Franse koning vroeg aan Leonardo of hij in Frankrijk wilde komen wonen hij accepteerde dit en kreeg het landhuis “Cloux bij Amboise”
Hier heeft de laatste jaren van zijn leven doorgebracht, Hij stierf op 2 mei 1519 hij is 67 geworden.

Welke uitvindingen heeft Leonardo bedacht?

Leonardo da Vinci was niet alleen een van de beste schilders aller tijden maar hij was ook een van de beste en slimste uitvinders hij heeft erg veel verschillende uitvindingen gedaan ik zal er een paar uitleggen.

Oorlogswapens:
Een van Leonardo’s eerst wapens met buskruit werd van gesmeed metaal of brons gemaakt. Ze hadden een korte loop, en ze hadden een klein gebied waarin het wapen trefzeker was. Hierna bedacht hij een stoomkanon deze werd gemaakt van koper. Onderin de loop werden brandenden kolen gegooid, vervolgens werd de kanonskogel erin gerold. Als laatste werd er een beetje water achter de kogel gegoten, als er genoeg stoom was opgebouwd werd de kogel weggeschoten.

Een groot nadeel van dit wapen was als je een gevecht had duurde het erg lang om een nieuwe kogel af te schieten, daarom ontwierp Leonardo da Vinci een heel ander wapen. Veel mensen vinden dat dit de voorloper van het huidige machinegeweer. Dit wapen had 7 lopen naast elkaar, en er nog 2 rijen bovenop. Terwijl de ene rij werd afgeschoten, werd de andere geladen. De derde rij werd afgekoeld zodat de loop niet van vorm veranderde.

Alleen simpele ijzeren kogels maakten niet zoveel schade, daarom heeft hij hulzen gemaakt gevuld met buskruit, deze hulzen ontploften als ze insloegen. Ook werd een ander soort huls gemaakt met heel veel kleine balletjes, dit was eigenlijk de voorloper van het “hagelgeweer”.

Het meest indrukwekkendste wapen is de reuze kruisboog, dit wapen was ca. 10 meter lang en 10 meter breed. De kruisboog had wielen zodat het een beetje te verplaatsen was.

Vliegmachines:
Leonardo da Vinci heeft ook aantal vliegmachines ontworpen de eerste die ik behandel is zijn ontwerp voor een parachute. Leonardo zij het volgende:

“Als een man een piramidevormige tent maakt waarvan alle kanten dicht en de maten 12x12 voet zijn, kan deze persoon zichzelf van grote hoogte naar beneden werpen zonder ernstige verwondingen te krijgen

Deze parachute heeft hij in 1493 ontworpen. Het skelet van de parachute werd van hout gemaakt, het doek van linnen. De parachute had een totaal oppervlak van 6,7m² en woog ongeveer 90 kilo. In het jaar 2000 heeft een groep mensen deze parachute in 3 maanden nagebouwd er werd ook echt een sprong meegemaakt de persoon die de sprong maakte hing 15 meter onder de parachute hij vond het geweldig en zei dit er over:
“Vanuit mijn perspectief zag ik slecht het doek wapperen als dat van een oude zeilboot, en Ik hing slechts in die ruimte er was geen oscillatie, geen omwenteling of wenteling of iets dergelijks. En ik vloog voor leeftijden en leeftijden en leeftijden. U zou mensen in de velden iedereen kunnen zien rond het zwaaien en schreeuwen. Het was fantastisch. Absoluut fantastisch".

Volgens deze man ging het landen zelfs nog soepeler dan met parachutes van tegenwoordig.

Ook heeft Leonardo een deltavlieger ontworpen hij kwam op dit idee doordat hij een mythe had gehoord waarin iemand zelfgemaakte vleugels en zijn armen knoopte, en op deze manier wegvloog. Om de vleugels te maken heeft hij eerst de beweging van vogels bestudeerd, hierdoor kwam hij tot de conclusie dat het gedeelte vlak tegen de buik langzamer bewoog dan de uiteinden, hierdoor kreeg je een voorwaartse beweging. De bestuurder hing onder de vleugels voor een goede gewichtsverdeling.

De meest indrukwekkende uitvinding van Leonardo da Vinci is naar mijn mening zijn ontwerp van een helikopter. Dit ontwerp heeft hij rond 1490 gemaakt, hij had altijd al een grote fantasie om te gaan vliegen. De helikopter moest worden gestart door 4 mensen die een kruis aanduwden zodat de spiraalvormige bovenkant bleef draaien en op zal stijgen.

Werktuigen:
Er zijn ook een aantal verschillende werktuigen uitgevonden door Leonardo da Vinci deze had hij ontworpen om het de mensen makkelijker te maken.

Omdat gaten maken in bomen maken behoorlijk lastig was heeft Leonardo een boor uitgevonden. De boor zelf zat in een soort standaard die bovenop het hout werd gezet, het geboorde hout werd vanzelf naar boven afgevoerd. In 1798 werd zijn uitvinding pas overgenomen door de Duitse ingenieur Peschel, dit was pas 300 jaar nadat Da Vinci het had bedacht.

Een handige uitvinding van Leoanardo een waterfiets. Deze boot had trappers aan een krukas zitten die een schoepenrat aandreven, hierin had hij zelfs een systeem met versnellingen in gebouwd zodat je ook op hogere snelheden rustig kon trappen.

Een van de onbekendste schetsen van Leonardo was een robot, hij heeft deze waarschijnlijk getekend terwijl hij het lichaam van mensen bestuudeerde. Volgens de tekening kon de robot zijn kaken bewgen, zijn armen bewegen, opstaan en zitten en het hoofd draaien. Het is onbekend waarom Da Vinci deze schetsen heeft gemaakt.

Er waren al wel eens duikersklokken uitgevonden maar deze werkten helemaal niet goed, daarom heeft Leonardo da Vinici er een verbeterde versie van gemaakt. Zijn versie zo goed kunnen worden gebruikt om vijandelijke schepen onderwater te saboteren. Het was gemaakt van staal om de longen tegen druk te beschermen het gedeelte dat om het hoofd kwam was van een soort beschermlaag voor organen gemaakt.

Wat had Leonardo te maken met wetenschap?

Leonardo da Vinci heeft nadat hij bij Verrochio heeft gewerkt anatomie gestudeerd, hier had hij dan ook veel interesse voor. Ook heeft hij een aantal theorieën over de zwaartekracht en luchtdruk gemaakt. Ook had hij complete theorieën over hoe een menselijk lichaam in elkaar hoorde te zitten. Dit was erg belangrijk voor doktoren enzovoort.

Anatomie:
Leonardo da Vinci heeft eigenlijk het heel menselijke lichaam onderzocht. Alles wat hij heeft onderzocht heeft hij uitgewerkt, zelfs vanuit verschillende hoeken om de tekeningen nog duidelijker te maken. Hij begon met het onderzoek naar het lichaam 1508 dit was nadat hij veel mechanische dingen had uitgevonden. Dit kwam omdat hij toen vond dat emotionele gevoelens belangrijker waren als apparaten.
De bekendste tekening uit die tijd is die van de “Ideale mens” dit mens had de armen en benen zo staan dat je er een perfecte cirkel omheen kon trekken.

Planten en Dieren:
Leonardo da Vinci hield zoveel van dieren dat hij ze niet eens onderzocht, terwijl hij wel meer dan 30 mensen heeft onderzocht. Ook probeerde hij vinnen van vissen te transplanteren op de ruggen van hagedissen of dit is gelukt is onbekend. Zijn fantasie om te vliegen combineerde hij met dieren hij tekende ze dan als een soort draken.

Planten heeft hij veel nagetekend, deze tekeningen waren heel erg precies want Leonardo vond het anders niet wetenschappelijk.

Cartografie
Da Vinci heeft ook een aantal landkaarten gemaakt maar het grote verschil met alle andere tekeningen was dat deze helemaal niet zo precies waren. Het tekende gebieden gewoon zoals ze waren.

De eerste landkaart van Leonardo was waarschijnlijk voor een oorlog want hierin stonden wel maten en kleine dingen. Hierbij hoort ook een kaart van Arezzo en de China vallei. Deze tekening was in vogelvluchtperspectief gemaakt.

Conclusie

Naar mijn mening was Leonardo da Vinci de allergrootste uitvinder ooit, hij heeft veel invloed gehad op apparaten en machines van tegenwoordig zoals:
Het machinegeweer dit wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in de vorm van een “minigun” deze heeft ook meerdere lopen maar deze draaien rond. Ook de deltavlieger is afgeleid van de versie van Leonardo in de moderne versie hang je er ook nog steeds onder en stuur je met je lichaam. Een uitzondering is de parachute deze is totaal anders dan die van Leonardo da Vinci, omdat je “Ouderwetse” niet kon sturen je moest gewoon afwachten waar je aankwam.
De waterfiets is vrijwel onveranderd gebleven dus Leonardo was toen al modern en het werkt nu steeds erg goed.

Het tijdperk waarin Leonardo da Vinci erg veel met anatomie is belangrijk geweest voor de doctoren in die tijd. Zij konden nu veel beter onderzoeken wat er aan de hand was met mensen.

Mijn hoofdvraag is goed beantwoord want zijn uitvindingen en onderzoeken hebben een grote rol gespeeld op onze samenleving.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6623

reacties

ik vind het een heel leuk werkstuk, het is intereesant en je kan er heel wat van leren. ik heb hier wat dingen van affgehaald om te gebruiken. Bedankt.
door Paula (reageren) op 1 maart 2011 om 19:54
Ik heb erg veel aan dit werkstuk gehad, het is netjes geschreven met veel belangrijke informatie wat zo te zien goed uitgezocht is.
door anoniem (reageren) op 14 mei 2012 om 17:00
Goed werkstuk
door Piet-Drik (reageren) op 22 juni 2012 om 13:57
goed werkstuk nu alleen nog in eigen woorden zetten
door 333 (reageren) op 4 september 2014 om 20:18
klein detail maar het is 15 april ipv 14
door ron (reageren) op 28 december 2015 om 14:07

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer