Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Roken

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas tto vwo | 2407 woorden
  • 28 mei 2006
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
42 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord

Voor het onderwerp roken heb ik gekozen, omdat ik er nooit bij stil sta hoe gevaarlijk roken eigenlijk is. Mijn ouders roken ook en eigenlijk zie ik er niks negatiefs van in, hoewel er toch een hoop negatieve dingen over te zeggen vallen. Ik hoop nu meer risico’s van roken te weten te komen en na het maken van dit werkstuk weet waarom roken nou precies zo slecht is.
Ik verwacht een hoofdstuk met:
ongeveer 5 hoofdstukken

niet te veel afbeeldingen
ongeveer 8 uur werktijd
veel antwoorden op mijn vraag.

Inleiding

Van dit werkstuk kunt U verwachten dat alles gebaseerd is op feiten en een aantal meningen. Tevens kunt U verwachten dat er niet te veel afbeeldingen in staan en dat alles verdeelt is in hoofdstukken. Als laatste kunt U een duidelijke indeling verwachten en als laatste nog een interview.

Hoofdstuk 1 Tabak

Hoe worden sigaretten gemaakt?

Columbus bracht de tabak naar Europa. Hij ontdekte de tabak bij de Indianen en dacht dat je daar zieken mee kon genezen. Maar nu weet iedereen beter, tabak maakt alleen maar ziek.
De tabak wordt gemaakt door de groene bladeren van de tabaksplant te drogen. De dorre bladeren worden fijn gesneden en gemengd met andere, vaak schadelijke stoffen. Daar wordt een papiertje omheen gedaan en klaar is de sigaret.

Waaruit bestaan sigaretten?

De drie belangrijkste stoffen die in sigaretten zitten zijn nicotine, teer en koolmonoxide. Door nicotine dat in de sigaret zit raken de hersenen gewend aan de stof en daardoor raken mensen dus verslaafd. Als te weinig nicotine in de hersenen van een roker komt gaat deze zich onprettig voelen. Door teer, dat bestaat uit wel 400 giftige stoffen, gaan de longen steeds minder goed werken. Het blijft plakken in de longen en vervolgens kunnen mensen ernstig ziek worden of longkanker krijgen. Het hoesten komt doordat de longen zichzelf niet meer kunnen schoonmaken. De koolmonoxide is slecht voor hart en bloedvaten.

Het kan een hartinfarct of beroerte veroorzaken.

Waar worden de sigaretten gemaakt?

De meeste tabak wordt verbouwt in Azië. Ook in Noord- en Zuid-Amerika verbouwen ze tabak. Vooral de Verenigde Staten, Brazilië, Canada, Argentinië en Mexico doen dit. Europa doet ook een beetje mee. Italië, Griekenland, Bulgarije en Polen zorgen hier voor de meeste tabak.
De sigarettenfabrieken staan over de hele wereld. Ook in Nederland! Die fabrieken maken elk jaar miljarden sigaretten. De Amerikanen maken elk jaar wel 646.000 miljoen sigaretten. In Nederland rollen er ook 15.500 miljoen sigaretten per jaar de fabriek uit!

Hoofdstuk 2 Ongezond

Stressie

"Maar ik heb het zo druk." "Ik ben zo gespannen." "Pfff.. Effe een sigaretje om rustig te worden." Dat maken de rokers zichzelf wijs. Want als je ergens niet rustig van wordt dan is het van een sigaret. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt. Allemaal tekenen die het stressie gevoel versterken.
De roker denkt zich rustig te voelen, omdat hij of zij verslaafd is. Zijn lichaam zeurt om nicotine. Dat vervelende, kriebelige, knagende zeurgevoel verdwijnt als hij een sigaret opsteekt. Het lijkt ontspannend en relaxed, maar het is het niet. Allemaal zelfbedrog. Even met iemand kletsen, lekker sporten, of glaasje water drinken, geeft wel rust. Even een paar keer diep in- en uitademen is ook gezond. Maar helemaal niet als je dat doet met een sigaret tussen je lippen.

Slank of dik

Nog steeds zijn er meisjes en jongens die gaan roken, omdat ze bang zijn dat ze anders dik worden. Maar dat is een compleet foute keuze. Van roken word je niet slank. Mensen denken dat je dan slank wordt, doordat sommige mensen dik worden als ze stoppen met roken.

Maar dat komt niet doordat ze stoppen met roken. Dat komt doordat sommige mensen dan erg veel gaan snoepen. Ze zoeken iets om in hun mond te stoppen in plaats van een sigaret. En als dat steeds maar snoep of iets ongezonds is, dan word je wel wat dikker. Maar iemand kan natuurlijk ook gewoon niet roken en niet snoepen.

Stank en vieze kleren

Als mensen roken kun je dat al snel aan ze merken. Ze kunnen naar rook stinken en nicotinevlekken op hun vingers hebben. Ook krijg je gele tanden van het roken. Dat komt door de teer die er voor zorgt dat je adem en kleren stinken. Vaak hebben de meeste rokers een grauwe huidskleur. Rokers gaan er ook sneller oud uitzien, dan niet-rokers. Dat komt omdat je door roken sneller rimpels krijgt. Dat verklaart waarom rokers er meestal niet zo fris uitzien.

Hoofdstuk 3 Verslaving

Body of mind?

Als je verslaafd bent, heb je iets nodig. Namelijk datgene waaraan je verslaafd bent. Dat kan van alles zijn, maar de bekendste verslavingen zijn wel: roken, alcohol, drugs, gokken en chatten. Een verslaving zorgt ervoor dat je hoofdpijn en andere vervelende dingen krijgt als je niet toegeeft aan je verslaving.
Als een roker niet rookt, gaat hij zich onprettig voelen. Kriebelig, ongemakkelijk, rusteloos, zenuwachtig of trillerig. De makkelijkste manier om de ontwenningsverschijnselen op te heffen, is toegeven aan de verslaving en een nieuwe sigaret opsteken.

Slavernij

In Nederland is slavernij al lang verboden en afgeschaft. Toch kiezen heel wat mensen er vrijwillig voor om slaaf te zijn. Maar niet helemaal vrijwillig. Dat is nu juist het probleem met een verslaving. Je begint vrijwillig, maar al snel kun je niet meer stoppen.
Of het nu gaat om alcohol, drugs, chatten of roken. Letterlijk betekent verslaving dan ook dat je de slaaf bent van iets of iemand.

Soorten verslaving

Een verslaving op zich is al vervelend genoeg. En alsof dat niet genoeg is hebben wetenschappers ook nog ontdekt dat je op twee manieren verslaafd kunt zijn. Mensen kunnen geestelijk en lichamelijk verslaafd zijn. Chatten is bijvoorbeeld vooral een geestelijke verslaving, terwijl drugs vooral een sterke lichamelijke verslaving is. Rokers zijn meestal zowel lichamelijk als geestelijk verslaafd.


Lichamelijke verslaving

Een lichamelijke verslaving betekent dat je lichaam behoefte heeft aan een bepaalde stof. Als niet genoeg van die stof in het lichaam zit, krijgt het lichaam ontwenningsverschijnselen. Dat kan ervoor zorgen dat iemand gaat trillen, hoofdpijn krijgt, zich somber voelt of niet kan slapen.
Ontwenningsverschijnselen niet gevaarlijk. Als je lang genoeg wacht gaan ze vanzelf over. Helaas wachten de meeste verslaafden niet zo lang. De verschijnselen zijn zo vervelend dat ze een trekje of slok genomen hebben, voordat de ontwenning voorbij is. De stof waaraan rokers verslaafd zijn is nicotine.

Geestelijke verslaving

Een geestelijke verslaving zit meer in je hoofd. Je denkt dat je iets moet doen om je goed te voelen. Zo denken gokkers dat ze zich beter voelen als ze gaan gokken. Wellicht ken je het wel een beetje: je weet zeker dat je je veel beter voelt als je je PlayStation2 erbij pakt. Bij verslaafden is die wens echter bijna niet te onderdrukken.
Rokers zijn bijna altijd geestelijk verslaafd. Roken hoort dan bij een bepaald moment, zoals na het eten. Zonder die sigaret denken ze dat ze het niet naar hun zin te hebben. Ook pakken sommige rokers een sigaret als ze zich gestrest, of verdrietig voelen of uit verveling. Het is dan moeilijk in die situatie niet te roken, omdat men dat zo gewend is. Mensen die stoppen met roken moeten vaak andere manieren vinden om met zo'n moment om te gaan.

Stoppen

Door de heftige ontwenningsverschijnselen kunnen mensen vaak moeilijk van het roken afkomen. Jaarlijks proberen minstens 1.000.000 rokers in Nederland te stoppen. Vijf tot tien procent van hen lukt het om blijvend te stoppen.
Bij het stoppen zijn de effecten al snel merkbaar. Eén of enkele uren na de laatste sigaret heeft een roker een sterke behoefte aan een volgende sigaret.
De nicotine zorgt dat men zich echt slecht voelt als men niet rookt. En dan volgt al snel een nieuwe sigaret.

Tips om te stoppen


1. Neem een duidelijk besluit

2. Kies een stopdag

3. Stop in één keer

4. Gooi sigaretten, aanstekers en asbakken weg

5. Kies voor hulp bij stoppen

6. Vertel mensen die u vaak ziet of spreekt dat u bent gestopt

7. Leef van dag tot dag

8. Verzin andere dingen om te doen

9. Denk positief

10. Beloon uzelf

Hoofdstuk 4 De cijfers

10 miljoen niet-rokers

In 1958 rookten negen van de tien mannen en drie van de tien vrouwen. Roken was een gewoonte. Voor mannen wat meer dan voor vrouwen. Men wist toen echter nog niet hoe schadelijk roken is.
Nadat dat bekend werd, stopten veel mensen met roken, of men begon er niet aan. Het percentage mannelijke rokers is sterk verminderd, het aantal vrouwelijke rokers is ongeveer gelijk gebleven (vergeleken met 1958). In 2001 rookte de grote meerderheid van de mensen in Nederland niet. Meer dan 10 miljoen mensen waren niet-rokers. Wel zijn de mensen die wel roken, door de jaren heen, meer gaan roken.

Keiharde cijfers

Van alle mensen die beginnen met roken, sterft bijna de helft aan het roken. Roken maakt je erg ziek. Dat weet (bijna)iedereen. Jaarlijks sterven er in Nederland 22.480 mensen doordat ze sigaretten hebben gerookt. Een roker leeft gemiddeld 13 jaar korter dan een niet-roker, dat is nogal wat!

Bovendien overlijden elk jaar zo'n 200 Nederlanders aan de gevolgen van meeroken. Zij hebben zelf niet gerookt maar wel jarenlang de sigarettenrook van anderen ingeademd.

Hulp om te stoppen

Wil iemand in jouw omgeving stoppen met roken?
Dan kun je daar natuurlijk altijd bij helpen. Geef ze het telefoonnummer van het adviescentrum van STIVORO. Daar kunnen ze hulp vragen bij stoppen met roken.
Het nummer van de Roken Infolijn voor Jongeren is 0900 - 5002025.
Kijk ook eens op de website: www.stopeffectief.nl.
www.stivoro.nl/hulpbijstoppen.htm is ook erg handig!

Ook kunt U altijd nog nicotinepleisters en kauwgom kopen in de supermarkt. Maar deze hulpmiddelen helpen U minder bij het stoppen met roken dan op eigen kracht en wil stoppen.

Stichting Volksgezondheid en Roken is de officiële naam van afkorting STIVORO.

Hoofdstuk 5 Waarom?

Opzouten met je sigaret

Als je kijkt naar de nare gevolgen die roken kan hebben, kun je er beter niet aan beginnen. Maar niet voor iedereen is dat altijd even makkelijk. Zeker niet als hun vrienden wel roken. En hen voortdurend sigaretten aanbieden (zucht).
Gelukkig kun je het aanbod weerstaan, zeker met onderstaande strategieën. Je hoeft niet meteen te roepen dat iemand moet opzouten met zijn sigaret (mag natuurlijk best). Maar het is wel belangrijk dat je duidelijk maakt dat jij niet wilt roken. Dat kun je doen door negeren, weigeren en weggaan.


Negeren

Als iemand je een sigaret aanbiedt, doe dan net of je het niet hoort. Na een tijdje komt de boodschap wel over. De aanbieder zal je niet eens meer vragen of je een sigaret wilt.

Weigeren

Zeg duidelijk dat je niet rookt. Biedt iemand je een sigaret aan dan zeg je bijvoorbeeld:
"Nee, je weet toch dat ik niet rook."

Weggaan

Biedt iemand je een sigaret aan en ben jij daar niet van gediend? Dan kun je gewoon weglopen. Als jij geen zin hebt in die sigarettenrook hoef je die niet in te ademen.
Bovendien gaat de ander wellicht ook eens nadenken over zijn of haar rookgedrag.

Smoesjes

Over geen onderwerp zijn zoveel smoesjes verzonnen als over roken. Nou ja, misschien over stoppen met roken. Een rijtje:

· Ik heb nergens last van.
· Het is nog nooit echt bewezen dat je van roken ziek wordt of dood gaat.
· Mijn oma is 80 geworden en heeft altijd gerookt.
· Mijn buurman kreeg een hartinfarct en die had nog nooit gerookt.
· Ik ben zo gestrest.

· Als ik stop word ik dik.

Hoofdstuk 6 Meeroken

Afspraken over meeroken

Als je meerookt, adem je de rook in die een roker verspreidt. Dat is niet gezond, want meeroken veroorzaakt dezelfde ziekten als roken.
Jaarlijks gaan gemiddeld tweehonderd mensen dood doordat ze longkanker hebben gekregen van het meeroken. Het is dus zeker belangrijk om die rokers duidelijk te maken dat je niet gediend bent van hun sigarettenrook. Dat kan door vragen en door afspraken (regels) te maken.

Bemoeien

Maar liefst 85% van de rook van iemands sigaret komt in de lucht terecht. Waar anderen het kunnen inademen. Dat inademen brengt schadelijke stoffen in het lichaam. Door meeroken loopt iemand een grotere kans om ziek te worden. Afspraken maken over roken is daarom belangrijk.
De Nederlandse overheid heeft zich hier ook mee bemoeid. Zo is er een speciale Tabakswet. Die beschermt niet-rokers tegen meeroken. De Tabakswet werd in 1988 aangenomen en is sindsdien al een aantal keren aangescherpt. In de wet wordt bepaald dat openbare gebouwen rookvrij moeten zijn. Dat betekent dat niet gerookt mag worden in bijvoorbeeld: scholen, bibliotheken, ziekenhuizen, gemeentehuizen, sporthallen en ga zo maar door!
In totaal hebben we het namelijk wel over meer dan 50.000 gebouwen! In de ruimtes waar niet gerookt mag worden, moet een duidelijk bord hangen met 'Roken verboden'. Zo weet ook iedereen, absoluut, 100% zeker, dat hij of zij niet mag roken.


Toch roken

Rokers, verslaafd als ze zijn, willen natuurlijk per se roken. Voor hen wordt er soms een speciale rookruimte gemaakt. Dat is een afgesloten ruimte waar mensen mogen roken, zonder dat anderen daar last van hebben.
Ook mogen mensen vaak niet meer op hun eigen kamer roken. Dit mag namelijk alleen als niemand er last van heeft.
De directeur van een school die regelmatig leerlingen in zijn kamer toespreekt, mag in deze kamer dus zeer zeker ook niet roken.
Als er in een gebouw geen rookruimte is? Dan moeten de rokers gewoon naar buiten. Op zich niet erg natuurlijk. Krijgen ze ook nog wat frisse lucht binnen.

Nawoord

Door het maken van dit werkstuk ben ik achter het antwoord gekomen op de vraag:

Waarom is roken nou precies zo slecht?

Het antwoord op mijn vraag is dus:
-Grote kans op longkanker.
-Rokers leven gemiddeld 13 jaar minder dan niet-rokers.
-Zwangere vrouwen hebben grotere kans op miskraam en kunnen voor 50% minder snel zwanger raken.
-Mannen die roken hebben over het algemeen een kleinere piemel dan mannen die niet roken.
-Mannen die roken hebben slechter sperma dan mannen die niet roken.
-De potentie(seksueel vermogen om te vrijen) wordt door roken verlaagd.

-Slechte longen, waardoor je minder lucht binnenkrijgt.
-Verslaving dat zorgt voor stressie.
-Veel meer geld uitgeven dan nodig is.
-Als je 1 brandende sigaret in het bos gooit kan dat al snel een bosbrand veroorzaken.
-Slechte conditie.
-Troep op straat door de peuken die men op straat gooit.
-Meerokers hebben de zelfde gevolgen als rokers, zonder dat ze zelf de sigaret tussen hun lippen hebben.

En zo zijn er vast nog wel meer op te noemen.
Een hoop nadelen zoals je ziet, dus ik zou er maar nooit aan beginnen!

Mijn verwachtingen zijn zo ongeveer uitgekomen, 6 hoofdstukken (i.p.v. 5), veel antwoorden, 7 uur werktijd, iets meer afbeeldingen dan verwacht.

Bronvermelding

Info:
www.stivoro.nl/hulpbijstoppen.htm
http://www.stivoro.nl/jongeren
Folder: De Rookvrije School

Afbeeldingen van:
www.google.nl
http://www.stivoro.nl/jongeren

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.