Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Dansen

LO

Werkstuk

Dansen

6.7 / 10
4e klas vmbo
  • tanja
  • Nederlands
  • 2286 woorden
  • 41987 keer
    26 deze maand
  • 18 februari 2006
The Best Things Happen While You\'re Dancing.

WAT IS BALLET?

Mensen begonnen in Italië, in de 15e eeuw, met ballet. Het ging van Italie naar Frankrijk. In Frankrijk werd er vooral voorstellingen gedaan als onderdeel van de opera. Vandaar dat er bij ballet nu nog steeds eigenlijk altijd op klassieke muziek gedanst wordt.

Veel passen uit ballet werden in de 19e eeuw verzonnen, dat was de tijd van de romantiek. Dat zie je ook nog steeds terug in ballet. Er wordt een soort verhaal verteld met altijd veel emotie, het gaat ook meer om uitstraling en je inleven dan om het ritme.

Aan het einde van de 19e eeuw werd er heel veel aan ballet gedaan. Er werden ook veel andere passen gemaakt door onder andere de Russische choreograaf Maries Petipa. Er werd veel meer op het ‘voetenwerk’ gelet en er werden meer sprongen gemaakt. Ook werd toen de pirouet verzonnen waar nu nog steeds veel mensen als eerste aan denken bij ballet.
In de zaal waar ballet wordt gegeven is altijd ten minste 1 spiegelwand, daar zit een barre aan; een lange horizontale stok dat helpt je in evenwicht te houden.

Een ballet is een dans, met of zonder muziek, bedacht door een choreograaf en uitgevoerd door balletdansers / danseressen. Een dans wordt vaak opgevoerd in een theater of groot toneel. Meestal dragen de dansers strakke kleding, de meisjes soms een rokje, beenwarmers en spitzen, spitzen zijn balletschoentjes met in de neus een hard stuk, zodat je goed op je tenen kan dansen en dus mooiere pirouettes kan draaien.


Ook heb je nog Jazz-ballet, bij Jazz-ballet zijn de bewegingen nog wel heel strak en groot maar jazz-ballet is veel ritmischer en de bewegingen zijn sneller achter elkaar. Er wordt veel gebruik gemaakt van sprongen maar tussendoor ook veel modernere passen. Ook ga je vaker door je knieen bij jazz-ballet bij gewoon klassiek ballet zijn de passen altijd heel hoog en met gestrekte benen bij jazz-ballet hoeft dat niet.

WAT IS STIJLDANSEN?

Tussen 1920 en 1930 maakte een groep Britse beroepsdansers vier dansen door alle bestaande dansen te vergelijken en er eigen dansen van te maken:

- Engelse walls
- slow foxtrot
- quickstep

De Engelse wals werd gemaakt door de Franse wals en de snellere Weense wals te vergelijken ; in plaats van voortdurende draaien deden de Engelsen diagonale patronen voor hun danspassen.

Tot 1924 was er maar 1 foxtrot. De bewegingen in deze dans lopen soepel en in één beweging door, de dans moet er ook soepel en elegant uitzien. De foxtrot en de quickstep werden ontwikkeld door Harry Fox, een Amerikaan. De quickstep is eigenlijk een te snel gespeelde foxtrot.

Samen met de Weense wals, een bijzondere variant uit Duitsland, kregen deze dansen de naam ballroomdansen, nu ook wel stijldansen genoemd.

Deze konden door veel mensen worden gedanst op de populaire muziek van die tijd. Stijldansen wordt vaak gedaan in nette kleding. De mannen een pak en de vrouwen in een jurk.
Ballroomdansen wordt zoals de naam al zegt in een Ballroom gehouden, dat is een hele grote lichte zaal met een houten “dansvloer”. Bij speciale gelegenheden of wedstrijden ziet de zaal er altijd heel koninklijk uit met rode lopers en kroonluchters.

\"There\'s nothing wrong with ballroomdancing!\"
Richard Gere - Shall We Dance

WAT IS LATIJNS/AMERIKAANS DANSEN?

Latijns/amerikaans dansen is ook een vorm van stijldansen maar omdat dit onderwerp zo uitgebreid is wil ik het in een apart hoofdstuk doen. De bekendste latijns/amerikaanse dansen zijn:
- cha-cha-cha
- mambo & salsa
- tango

Cha-cha-cha:
De dans is in het Zuid-amerikaanse Cuba bedacht. Pas in 1953 werd deze dans ook in Europa gedanst als logisch vervolg op de mambo, waar deze dans van afgeleid is. Deze dans wordt heel veel gedanst over de hele wereld en is populair bij alle leeftijden.
Kleding: Mannen hebben een bloes aan en een broek met wijde pijpen aan de onderkant. Vrouwen een mooie rok met een leuk shirtje of een jurk.
De dans is gebaseerd op de chassébeweging (drie achtereenvolgende passen), die steeds samenvalt met het ritme in de muziek.
Het is een vrolijke en speelse dans waarvan het ritme heel makkelijk te voelen is, ook voor beginnende dansers.

Mambo/salsa:
Dit zijn de voorlopers op de Cha-cha-cha. Deze van oorsprong Cubaanse dansen hebben een meeslepend ritme.
Mambo en salsa ontstond in de jaren veertig op Cuba, en maakte daarna een verdere ontwikkeling door in de Verenigde Staten. De dansen arriveerden rond 1950 in Europa. Het ritme van de dans vond men erg moeilijk maar daardoor wilden mensen deze dans graag leren.
Mensen vinden het ritme van deze dansen erg moeilijk maar daardoor willen ze deze dansen juist graag leren

Tango:
De tango komt oorspronkelijk uit de “ordinaire wijken” van Buenos Aires in Argentinië. De tegenwoordige Tango lijkt wel enigszins op de oude Argentijnse Tango, maar is absoluut niet meer ordinair te noemen!
De tango is een dans waarin heel veel expressie zit, er worden veel grote en vooral strakke bewegingen gemaakt. Als kleding zie je mannen met een felgekleurde blouse aan en vrouwen met wijde en sexy jurken.

WAT IS SHOW-DANCE?

De naam zegt het al ; het is vooral dansen voor de show, niet echt met een doel of een bepaalde “stijl” waar je je aan moet houden. Het gaat er vooral om dat het er leuk uitziet en dat het bijzonder en nieuw is.

Show dance is niet zo bekend maar wordt toch het meeste gebruikt als mensen aan dansen denken. Dit zijn de danspassen waar niet echt een stijl aan verbonden is, er worden meerdere stijlen gebruikt, vooral veel streetdance en jazz-ballet. Het zijn vaak danspassen uit videoclips en wordt veel gebruikt op dansscholen of verenigingen.
Ik zelf doe ook aan dit soort dansen. Showdance wordt met meerdere mensen gedaan en je danst individueel, niet met een partner.

Bij showdance heb je iedere maand wel weer wat anders, omdat showdance heel erg met de tijd meegaat. Klassiek ballet blijft altijd hetzelfde, maar bij showdance moet je als docent steeds weer nieuwe passen en dansen blijven bedenken omdat het steeds beter en nieuwer moet zijn.

Het maakt niet echt uit op wat voor muziek er gedanst wordt, alleen wordt er bijvoorbeeld niet op klassieke muziek of langzame nummers gedanst.
Vaak wordt er voor iedereen dezelfde kleren gemaakt die bij de dans of het liedje past, de kleding is ook heel bepalend voor de dans, als de kleding niet goed is, is de dans ook vaak niet goed genoeg voor bij bijvoorbeeld wedstrijden.

\"First dance. First love.
The time of your life.\"
Dirty Dancing (1987)

WAT IS STREETDANCE?

De dansstijl is ontstaan begin jaren ’80 in New York. Vooral in de achterbuurten werd er veel op straat gedanst: streetdance.
Door de enorme technische ontwikkeling in die tijd werd er een nieuwe manier van muziek afspelen ontdekt ; scratchen. Hierbij ontwikkelde de mensen een bijpassende dansstijl.

Ook in Europa doken groepjes jongeren op in baggy kleding (dat is ruim en dansbaar zittende kleding) die verschillende soorten van streetdance beoefenden.

De definitieve doorbraak in Europa kwam er pas echt in de jaren ’90.
De dansstijl had invloed op mode, videoclips, graffiti, DJ’s, scratchers, rappers en nog veel meer. Ook op films had het veel invloed.
De ene film na de andere kwam uit met daarin veel aandacht voor de streetdance-cultuur.

Streetdance wordt steeds populairder vooral onder de jongeren.
Het is een mix tussen jazz, funk en hiphop, die op moderne muziek gedanst wordt. Ook hier dans je zonder partner.
Het is een actieve manier van dansen die door zowel jongeren als volwassen bijzonder gewaardeerd wordt. Mannen en vrouwen vinden het een erg leuke manier van dansen.

Er wordt allerlei soorten muziek gebruikt, bijna alles kan, zolang er maar een goed ritme in zit. Natuurlijk wordt er niet op klassieke muziek gedanst.

WAT IS HIP-HOP?

Hip-hop is vooral in Nederland nog heel onbekend maar toch gaan steeds meer dansscholen er les in geven. Het is een kruising tussen breakdance en streetdance. Het is iets losser dan streetdance en er worden ook geen acrobatische kunsten uitgehaald zoals bij breakdance. Hip-hop is ook net iets meer “up-to-date”.Voor hip-hop moet je wel gevoel hebben, je moet het ritme kunnen voelen. Ook is hip-hop dansen heel intensief, na een uurtje les ben je aardig vermoeid.

Bij een les hip-hop leer je als eerste “bouncen” dat is door je knieën gaan op het ritme van de muziek. Als dat je goed lukt kan je steeds verder met danspassen. De passen zijn vaak los en erg apart. Ook krijg je veel verschillende opstellingen bij de dansen en moet je de bewegingen heel “groot” maken.

Bij hip-hop krijg je ook steeds meer “battles” twee groepen die tegen elkaar dansen, dat heb je hier op school ook bij Minkema boulevard. Je ziet het veel in de VS in de achterbuurten waar heel serieus elke week wedstrijden op hoog niveau worden gehouden.

Je hebt dan groepen die voor zo’n wedstijd bepaalde stukken dans instuderen en die ze dan op hun beurt laten zien. Vaak zijn in die stukke dans passen verzonnen om de tegenstander mee voor gek te zetten.

Je merkt dat hip-hop steeds groter wordt omdat steeds meer mensen weten wat het is en omdat er ook veel films over gemaakt worden onder andere “honey” en “you’ve got served”, 2 films met heel veel hip-hop dansen en muziek er in.

Zelf doe ik ook aan hip-hop, één keer een uur in de week. We krijgen dan les van Bart die hier op school ook de “battle” bij minkema-boulevard danst.Daat heb ik niet aan meegedaan omdat ik al in de Woensdag-groep bij meneer Felter mee deed en ik vond het te veel worden om, naast die les en mijn eigen danslessen in Harmelen, nog een uur erbij te gaan dansen. Ik vond hip-hop in het begin heel erg moeilijk omdat je die dansstijl helemaal niet gewend bent, maar nu je steeds iets verder komt en wat moeilijkere dingen doet begin ik het heel erg leuk te vinden, ook omdat je na een les helemaal moe bent en echt het gevoel hebt dat je weer een stuk vooruit bent gegaan met het dansen.

\"Do a little dance...\"
KC and the Sunshine Band

WAT IS BREAKDANCE?

Het allereerste begin van het echte breakdancen ontstond in de jaren \'70, in de \'South Bronx\' in New York. De uitvinder was James Brown.
Hij noemde zijn manier van dansen \'The Good Foot\'.
Geïnspireerd door het energievol dansen en bijna acrobatische kunsten begonnen de mensen \'The Good Foot\' te dansen.

Als snel werd een beweging als op de maat naar de grond vallen en weer opspringen standaard in deze dans zoals nog veel meer moves dat zijn.
‘Footwork’ (passen die alleen uit voetenwerk bestaan) ontstond doordat de breakdancers hun handen gingen gebruiken ter ondersteuning en stapjes,
gymnastische bewegingen en draaiingen maakten. Toen zo de eerste breakmoves waren vastgesteld begon zich een stijl te ontwikkelen.

Rond 1977 verloor breakdance zijn populariteit bij zwarte jongeren en dreigde het uit te sterven. Toch kwam het breaken weer terug met de Puerto Rico B-Boys die het breaken weer leven in bliezen en het naar een hoger niveau brachten. Zij bedachten veel nieuwe moves en introduceerden bewegingen uit Turnen en Acrobatiek.

Breakdance is een zeer acrobatische vorm van bewegen. Dansers spinnen op hun hoofd, benen draaien snel rond het lichaam en de lucht.
Deze dansvorm is zeker niet voor iedereen weggelegd en is zeer belastend voor het lichaam. Je moet behoorlijk lenig zijn en gevoel voor muziek hebben.
Je moet ook kunnen improviseren en reageren op de beat.
Breakdance doet je vaak ook samen.
Voordat de dans ‘breakdance’ of ‘breaken’ heette werd het ‘B-boying’ genoemd. Je hebt veel verschillende breaks zoals bijvoorbeeld: de \'backspin\', hierbij draai je op je rug in het rond

Je kan maar breakdancen tot een bepaalde leeftijd. Omdat je in breakdance al je spieren in je lichaam gebruikt is het als 30-jarige niet meer aangeraden om te breakdancen.

Bij Breakdancen draag je wijde kleding omdat je je heel goed moet kunnen bewegen. Ook hoort dat een beetje bij de “stijl” en de doelgroep van breakdancen.
Bij breakdancen hoort Rap & hiphop als muziek, iets snels dus. Zeker geen langzame muziek want het is heel moeilijk om in slowmotion te breakdancen omdat je een goede vaart achter je bewegingen moet hebben

CONCLUSIE:
Mijn hoofdvraag was; wat voor verschillende soorten dansstijlen zijn er. Er is niet echt een heel uitgebreid antwoord op te vinden. Maar mijn doel was dan ook meer om dingen te weten komen over die stijlen. Wat mij wel opviel is dat de muziek veel bepalender is dan ik dacht. De muziek speelt een hele grote rol bij dansen en vooral de stijl dans. Ook vind ik het leuk dat ik wat over het ontstaan van de dansen weet. Sommige wist ik al maar ik heb toch veel nieuwe dingen gelezen.

BRONVERMELDING:
http://werkstuk.freddoweb.nl/ballet/balletfr.htm
http://www.kunstbus.nl/verklaringen/ballet.html
http://members.lycos.nl/dansclubpiet/links2.html
www.balletweb.nl

Het stukje over Krumping heb ik uit de Veronica gids.
Ook heb ik veel plaatjes van google & de site van mijn dansschool.

FILMS:
hip-hop:
- honey
- you’ve got served
Ballet:
- Billy elliot
- Save the last dance (ook met hip-hop)
Stijldansen:
- Dirty Dancing
Overig:
- Fame
- Saturday night fever

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3067

reacties

Hip Hop is DE Cultuur, Streetdance is de dansuiting ervan . bv. Breakdance (eigenlijk B-Boying), Streetdance, Housedance, Krump, Popping & Locking, Electric Boogaloo.
door Frank Geleijns (reageren) op 19 september 2009 om 11:17
Mooi geschreven! Helaas klopt het stuk latin niet, kijk maar eens op www.salsaromos.nl Cha cha cha kun je inmiddels idd misschien inmiddels alaeen vorm van stijldansen zien, de overige dansen zijn social dansen. Wereld van verschil, salsa is ook niet verder ontwikkeld in Amerika.. Maar op Cuba zelf met de hedendaagse timba als een van de vele voorbeelden. Je hebt wel salsa stijlen als la die in Amerika zijn ontwikkeld maar die hebben eigenlijk niks meer met salsa te maken.. Die zou je ook onder showdance kunnen schuiven. alleen ze hebben nog een ritme wat erop lijkt maar dan sterk vereenvoudigd.
door Matt (reageren) op 31 oktober 2017 om 11:16

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer