Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Marketing van Coca-Cola

Economie

Werkstuk

Marketing

5.9 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1277 woorden
  • 30720 keer
    160 deze maand
  • 30 januari 2006
DE MARKETING VAN COCA-COLA

Productbeleid:

Coca-Cola verkoopt wereldwijd bijna 400 merken.
Het is te koop in verschillende smaken en flessen (blikken)
Coca-Cola vanille, is verkrijgbaar in blik, halve liter en 1,5 Liter.
Vanaf 30 januari 2006 wordt er in Nederland de huidige, hervulbare flessen voor nieuwe statiegeldflessen vervangen. Flessen voor eenmalig gebruik. Dat heeft als voordeel dat elke fles er voortaan nog frisser uitziet. En zeker zo belangrijk; iedere fles wordt na gebruik gerecycled. Zo word ervoor dat al het materiaal van de fles wordt herbruikt en dus niets verloren gaat. Het is dan ook belangrijk dat men de lege statiegeldflessen gewoon blijft inleveren. Zo blijft de kringloop gesloten. De nieuwe statiegeldflessen zijn er in 1-, 1,5- en 2-literverpakkingen van de merken Coca-Cola (light), Fanta (light) en Sprite (light).
Aan de consument biedt de nieuwe statiegeldfles praktische voordelen.
Coca-Cola kan nu meer variatie in de verpakkingen aanbieden, voor alle omstandigheden en gezinsgroottes. Per februari zal de
1 liter PET fles breed verkrijgbaar zijn. Handig voor de kleinere huishoudens. Ook voor de grotere gezinnen wordt het praktischer. Er komt bijvoorbeeld een zeer handige draagbare verpakking met vier flessen. En de nieuwe eenmalige PET fles ziet er altijd fris en mooi uit omdat iedere fles altijd nieuw is.

Coca-Cola light werd pas in 1984 in Nederland geÔntroduceerd! Deze nieuwe aanwinst voor de Coca-Cola familie, met minder dan 1 kilocalorie per glas, sloeg ook op de Nederlandse markt aan! Coca-Cola light op dit moment de no. 2 van de meest gedronken frisdranken.
Het verschil tussen Coca-Cola en Coca-Cola light is dat er in Coca-Cola light geen suiker is verwerkt, maar kunstmatige zoetstoffen. Deze stoffen hebben wel de smaak van suiker, maar niet de calorieŽn. Is dat even goed nieuws!

Coca-Cola Cherry, is het jonge, rebelse broertje binnen de Coca-Cola familie. Coca-Cola Cherry werd voor het eerst in 1985 geÔntroduceerd in de VS. In Nederland is Coca-Cola Cherry verkrijgbaar in 0.33L blik en 0.5L PET-fles en in 1.5L flessen; voor elke Coca-Cola Cherry lover zijn eigen verpakking!

Prijsbeleid:

Coca cola heeft het grootste marktaandeel op de colamarkt
De prijsstijgingen die Coca-Cola aankondigt zullen degelijk de doelstellingen van de
Ecotaks-ecobonuswet ondergraven. Door een prijsstijging in te voeren voor hun drank in retourverpakkingen en geen of een kleinere prijsstijging voor dezelfde drank in wegwerpverpakking zorgt Coca-Cola er immers voor dat er na invoering van de nieuwe wet wel een prijsverschil zal zijn maar dan in het nadeel van milieuvriendelijke retourverpakkingen. Zij vraagt dan ook met aandrang dat de regering er nauwlettend op toeziet dat het prijsverschil dat de nieuwe wet wil creŽren voldoende regulerend zal werken om consumenten aan te zetten om te kiezen voor milieuvriendelijke retourverpakkingen.
Coca-Cola weet maar al te goed dat door de prijzen van drank in retourverpakkingen meer te laten stijgen dan de prijzen van drank in wegwerpverpakkingen er een ernstige hypotheek wordt gelegd op de doelstellingen van de Ecotaks-ecobonuswetgeving. Zelfs indien de prijzen onveranderd blijven zal, na invoering van de nieuwe wet, er voor Coca-Cola een prijsverschil zijn van 4 eurocent ten nadele van de retourverpakkingen. Door de aangekondigde prijsverhogingen zal dit verschil oplopen tot 7 eurocent per liter Cola. Coca-Cola voert op die manier een eigen Ecotaks-ecobonus in met net het tegenovergestelde doel als de wet. Coca-Cola zal er immers, via een prijsbeleid, voor zorgen dat de consumenten wegwerpverpakkingen blijven kopen.

Plaats

Coca-Cola is een groot bedrijf en heeft veel grondstoffen nodig om de cola te maken. Die grondstoffen moeten uit allerlei landen komen. Die grondstoffen moeten weer in de fabriek van Coca-Cola bewerkt en gemengd worden. Zodat er Coca-Cola ontwikkeld en jij het weer kan kopen in de winkel.
Dit is de bedrijfskolom van Coca-Cola:

Leverancier van ingrediŽnten
|
Transport
|
Kleur en smaakstoffen fabriek
|
Transport
|
Coca Cola fabriek
|
Transport
|
Detailhandel

Ik zal nu beschrijven wat er in een Coca-Colafabriek gebeurt:

- Eerst worden er zoetstoffen aangeleverd, die zijn er om de cola een zoete smaak te geven. Ook wordt er CO2 aangeleverd in cilinders, dat is voor de bubbels in de cola. Een belangrijk ingrediŽnt voor de cola is natuurlijk water. Natuurlijk worden er behalve ingrediŽnten ook materialen aangeleverd. Flessen, etiketten, doppen enz.
- De glazen flessen van Coca-Cola worden in een glasfabriek gemaakt en moeten eerst zorgvuldig gewassen.
- Dan begint het mengen van de ingrediŽnten. Het water wordt bij de suiker gedaan en dat word een soort siroop. Daarna wordt de siroop gemengd met zuiver water, zo krijg je cola zonder bubbels.
- En ten slotte wordt er CO2 aan toegevoegd. Dit zorgt voor bubbels en de bruisende smaak.
- Dan worden de flessen gevuld met de cola.
- Nu de flessen gevuld zijn kunnen de doppen erop. Doordat je verschillende soorten flessen zijn er ook verschillende soorten doppen. Op een glazen fles worden afgesloten met een metalen kroonkurk en een plasticfles met een plastic draaidop.
- Nu is het tijd om de etiketten er op te plakken. En ook dit wordt allemaal met een machine gedaan.
- Daarna worden de flessen gecodeerd, het coderen verzekert de fabriek dat de consument de drank op zijn smaakvolst krijgt.
- De flessen worden tijdens het hele proces geÔnspecteerd, als een fles niet goed is wordt die verwijderd.
- Nu kunnen de flessen verpakt worden.
- De flessen cola worden nu in een magazijn geplaatst. Er zijn trucks die dag en nacht de cola naar winkels en bars brengen.
- En nu is het klaar en kan jij de cola kopen en drinken.

Promotie

De huidige reclameslogan van het product Coca-Cola is "Real Taste - Real Coca-Cola".
De eerste advertentie van Coca-Cola verscheen in mei 1886 in de Atlanta Journal Constitution. In 1886/87 gaf meneer Pemberton ongeveer 100 gulden uit aan reclame (nu in Nederland geeft Coca-Cola Nederland 10 miljoen gulden uit aan reclame). In 1894 werd een buitenmuur van een drogisterij in Cartersville, Georgia, beschilderd met het Coca-Cola logo. Dit was eigenlijk de voorloper op de billboards die vanaf 1925 in de VS werden ingezet als reclamemiddel. Het Coca-Cola logo is nu nog het meest bekende merk ter wereld. Het wordt door 90% van de mensen herkend.
Het flesje zoals wij dat nu kennen stamt uit het jaar 1919 en stelt een dame met een mooie japon voor.
Coca-Cola is een van de meest gebruikte woorden ter wereld. Tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam werd in Nederland voor het eerst goed kennis gemaakt met Coca-Cola. In 1988 was Coca-Cola zelfs de hoofdsponsor van de Olympische Spelen in Seoel, Korea.
Coca-Cola sponsort veel in de sportwereld, toen Coca-Cola 100 werd in 1986 was ze hoofdsponsor van het WK Honkbal in Nederland en het WK Voetbal in Mexico.
Coca-Cola doet steeds meer aan merchandising, ze hebben nu niet alleen meer de drank Coca-Cola, maar ook veel andere dingen zoals: Kleding, schoolspullen, dienbladen en andere hebbedingetjes. Ze hebben zelfs een nieuw programma ontwikkeld om zich meer in te zetten voor de maatschappij: Coca-Cola Cares. Wat betreft de sociale pijler van maatschappelijk ondernemen richt Coca-Cola zich voortaan op sport, cultuur en educatie; themaís voor de jeugd waaraan het bedrijf daadwerkelijk kan bijdragen ťn die aansluiten op de waarden van Coca-Cola. Met Coca-Cola Cares laat het bedrijf meer zien van de milieu- en sociale componenten van maatschappelijk ondernemen. Coca-Cola Cares richt zich op de belangrijkste doelgroep van Coca-Cola: jongeren tussen de twaalf en negentien jaar. Voor deze groep heeft het bedrijf drie themaís gekozen: sport, cultuur en educatie. De keuze voor themaís die dicht bij het bedrijf liggen is belangrijk. Maar er is ook een communicatiedoel: Ze willen laten zien waar Coca-Cola voor staat. Bij sport bijvoorbeeld spelen dezelfde waarden een rol als die zij willen uitdragen: plezier, fair play en respect.
Hieraan kun je goed zien dat Coca-Cola merkreclame maakt. Ze leggen niet meer de nadruk op het product waarmee het begonnen is (de drank cola), maar ze gaan zich ook meer bemoeien met de samenleving.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1872

reacties

Hey ik zat dit werkstuk even te bekijken omdat ik op zoek ben naar distributiecijfers van Coca Cola in Nederland. Deze kon ik helaas niet vinden, maar er vielen me wel wat op aan dit werkstuk. Ik vind het best goed, alleen kloppen een aantal cijfers niet, zoals het aantal merken, dat zijn er 16 geen 400 (400 is de assortiments lengte niet het aantal merken) en Coca-Cola Zero is de no2
door martijn (reageren) op 12 november 2010 om 19:09
behalve de niet kloppede cijfers prima werkstuk!
door Laura (reageren) op 25 mei 2011 om 18:40
Ik zie dat de reactie al meer dan een jaar gelden geplaatst is, maar Coca-Cola heeft wereldwijd 400 merken, maar in Nederland 16. Dus ik zie waar beide getallen weg komen
door Anoniem (reageren) op 10 november 2011 om 11:09
WE LOVE YOU X WIJ DIE PRECIES DIT MOESTEN MAKEN XOXOXOXOOXOXOOXOXO
door BONITAA (reageren) op 11 juni 2013 om 13:00
waar staat iets over de merchanising
door sharon (reageren) op 14 april 2017 om 13:59

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer