Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Drugs

Verzorging

Werkstuk

Drugs

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
7.1 / 10
2e klas vwo
  • Sophia
  • Nederlands
  • 4206 woorden
  • 18738 keer
    54 deze maand
  • 28 mei 2005
Wat zijn drugs?

We hebben het nu wel de hele tijd over drugs, maar wat zijn drugs nu eigenlijk?
Drugs zijn stoffen die, onze hersenen prikkelen en ons denken, voelen en waarnemen beïnvloeden. Je kunt van drugs lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk raken, dus als je dan wilt stoppen krijg je ontwenningsverschijnselen(bijvoorbeeld: misselijkheid, kotsen, depressie, gapen en zweten).

Waar komen drugs vandaan?

De meeste drugs komen rechtstreeks uit de natuur, zoals wiet en hasj van de hennepplant. Cocaïne komt van de bladeren van de cocaplant. En opium, de basis van heroïne en morfine(sterke pijnstiller), wordt gemaakt van het sap van de papaverplant. Van de peyotecactus komen bewustzijnsveranderende middelen(harddrugs). En paddo’s (ook harddrugs) ook wel mushrooms genoemd, zijn paddestoelen.

Maar er worden ook drugs door de mens, in het laboratorium uitgevonden, zoals XTC en LSD. Deze laatste soorten zijn nog niet zo oud, maar de Grieken rookten in 3000 v. Christus al opium, en in het Andesgebied kauwden ze 200 jaar geleden al op de bladeren van de cocaplant!

Pas begin 1900 werden de werkzame stoffen ontdekt bij de natuurproducten.

Typen drugs

Er zijn drie hoofdsoorten drugs:

*Verdovende middelen
Je wordt kalm en ontspannen. Minder leuke dingen spelen geen rol meer(dit komt vooral voor bij heroïne, alcohol en slaapmiddelen).

*Stimulerende(opwekkende) middelen
Je krijgt heel veel energie zodat je bijv. heel de avond door kan dansen en van vermoeidheid merk je niets meer(vooral bij cafeïne, speed en cocaïne).

*Bewustzijnsveranderende middelen(hallucinogeen)
Je stemming en je waarnemingen veranderen. Je gaat de wereld anders zien, en beelden vervormen, voorbeeld: in werkelijkheid is het een cirkel maar jij ziet het als een vierkant of een asfaltweg gaat ademen(vooral bij LSD, hasj, wiet, paddo’s en tripmiddelen).

Maar… sommige drugs hebben ook gemengde werkingen. Bijvoorbeeld XTC is stimulerend maar óók waarnemingsveranderend.
Dus je kan niet zeggen: ‘XTC daar wordt je dit van’.

Algemene werking drugs
Drugs kunnen je anders laten voelen, denken en waarnemen. Alle drugs zijn verslavend, maar de ene drug is meer verslavend dan de andere drug. Koffie is ook een drugs maar daar raak je alleen aan verslaafd als je meer dan een liter per dag drinkt.

Drugsbeleid in Nederland

Als je teveel drugs bij je hebt, is dat strafbaar. Bij softdrugs mag je 30 gram bij je hebben en bij harddrugs mag je maar 0,5 gram bij hebben. Dit omdat harddrug veel krachtiger werkt. De politie pakt streng aan als je een overdosis drugs bij je hebt.
Als je geregeld met de politie om drugs in aanraking komt, dan kan je kiezen: straf of behandeling. Sinds 1 april 2001 is er ook mogelijkheid voor dwang. Verslaafden waar behandeling niet bij werkt komen in de gevangenis(zo wordt je gedwongen om af te kicken).

In coffeeshop worden legaal drugs verkocht. Er gelden daar wel regels:
- Je moet ouder zijn dan 18 om binnen te komen en producten te kopen
- Er mag geen alcohol verkocht
- Er mag niet meer dan 500 g voorraad zijn
- Er mag niet meer dan 5 g per persoon per dag worden verkocht
- Er mag geen overlast worden veroorzaakt
- Er mag geen reclame worden gemaakt
- Er mogen geen harddrugs worden verkocht

Met houseparty’s moet je oppassen als er drugs word aangeboden en je koopt en/of gebruikt het. Je weet nooit wat in de drug zit(sommige stoppen er gewoon nog een beetje cafeïne of stophoest bij) of je krijgt een overdosis binnen. Het meest op houseparty’s word XTC verkocht, het pept je op en je gaat er intiemer van dansen.

Soorten drugs:

Wiet en hasj

Wiet is afkomstig van de hennepplant(Latijnse naam: Cannabis Sativa).
Als je de vrouwelijke bloemtoppen droogt en je verkruimelt ze, dan krijg je wiet, ook wel weed of marihuana genoemd, dit is groen-bruin van kleur. Als je hasj wilt dan moet je de hars van de hennepplant in blokjes/plakjes persen, hasj is lichtbruin tot zwart. Je kan ook hasjolie van de hennepplant maken, dan moet je via een speciale werking een geconcentreerde stof uit de plant halen, dit is de hasjolie.

Wiet en hasj wordt meestal vermengd met tabak en tot een sjekkie gedraaid, als je dit sjekkie rookt dan noem je het blowen. Je kan het ook in eten verwerken, bijv. in een spacecake(een cake met stukjes wiet/hasj erin) of je kan van wiet thee zetten dat heet dan wiet-thee.

Werking:
Je stemming wordt versterkt, dus als je je rot voelt ga je je nog rotter voelen, maar als je blij bent wordt je nog blijer. Je waarneming wordt ook beïnvloedt. Kleuren ga je feller zien en het gevoel voor tijd en fantasie slaat op hol. Sommige mensen krijgen een vreetbui en andere krijgen de slappe lach.

Voor- en nadelen:
+ Je voelt je ontspannen
- Je krijgt een vreetkick
+ Als je je goed voelt, voel je je nog beter ( en andersom)
- Je ziet dingen die er niet zijn

Risico’s:
- Een verhoogde kans op chronische bronchitis
- Afname functie om bepaalde bacteriën in de longen op te ruimen
- Meer kankerverwekkende stoffen in je lichaam
- Langzame reactie, slechte concentratie
- Je kunt je minder snel ontwikkelen
- Vergeetachtigheid

Cocaïne

Cocaïne komt van de bladeren van de cocaplant(Latijnse naam: Erythroxylon Coca), en in een chemisch proces wordt dit verwerkt. Cocaïne wordt net als XTC veel op feestjes en in discotheken gebruikt. Cocaïne kan je van een lijntje snuiven met een kokertje of gewoon direct met je neus maar je kunt de cocaïne ook met water vermengen en het dan in je aders spuiten!

Werking:
Cocaïne heeft een oppeppend en stimulerend effect. Je hongergevoel en je vermoeidheid verdwijnen.
Als je de cocaïne hebt gesnoven merk je na een paar minuten al dat het werkt (pupillen worden groter en het hart gaat sneller kloppen)maar de cocaïne is ook weer snel uitgewerkt namelijk na ongeveer ½ tot 1 uur, maar als je de cocaïne spuit merk je het al na een paar seconden maar het is al na 10 minuten uitgewerkt! Na dat de cocaïne is uitgewerkt voel je je erg moe somber, dus dan wordt de behoefte naar een volgend lijntje of een volgende spuit érg groot!

Voor en nadelen:
+ Het gevoel krijgen dat je alles aankunt
- Na snuiven, (soms)pijn in de neus
+ Meer zelfvertrouwen
- Meteen kans op verslaving
+ Denken dat je sneller/helderder kan denken

Risico’s:

- Je hebt heel snel weer zin om wéér te snuiven of te spuiten
- Bij lang gebruik vermager je heel erg( je hebt geen hongergevoel meer)
- Als je heel veel gebruikt dan kan de gebruiker achterdochtig worden, en dat kan omslaan in agressie
- Als je snuift dan trekken de bloedvaten van je neus samen, dus het neusslijmvlies wordt beschadigd(pijn in je neus)
- Als je niet steriel(bacterievrij) spuit kan de huid ontstoken worden(abcessen)

Heroïne

Heroïne behoort tot de opiaten: dat zijn stoffen die uit de papaverplant(Latijnse naam: Papaver somniferum) worden gehaald. Je krijgt die stof door de onrijpe papaverzaadbol in te kerven(sneetjes maken) en het melksap dat vrijkomt moet je indrogen, dan heb je ruwe opium.
En uit die ruwe opium kan morfine(sterke pijnstiller die in het ziekenhuis wordt gebruikt) worden gemaakt, en via een chemische bewerking kan heroïne gemaakt worden. In het laboratorium kan ook zuivere heroïne worden gemaakt maar dit wordt nooit verkocht in die sterkte!

Heroïne wordt gechineesd, gespoten of gesnoven maar je kunt het ook oplossen in koffie en dan opdrinken. Als je chineest dan wordt bedoeld dat je het heroïnepoeder op aluminiumfolie legt en het verhit. De dampen die dan vrijkomen worden door een kokertje opgezogen en komen zo in de longen terecht.
Als je heroïne spuit dan moet je eerst wat heroïnepoeder op een lepel leggen, dat vermengen met water en zuur, het verhitten en de mengseltje inspuiten in een bloedvat.

Werking:
De gebruiker raakt ontspannen en de buitenwereld doet er niet meer zo toe. Ook verdwijnen pijn, verdriet, angst, honger en kou. En heroïne werkt óók stimulerend. Heroïne werkt ongeveer 4 tot 6uur. Als je heroïne voor de eerste keer gebruikt dan kan je last krijgen van braken, hoofdpijn, jeuk, en een ‘vreemd’ gevoel in het hoofd.

Voor- en nadelen:
+ Je pijn wordt onderdrukt
- Bij eerste keer gebruik bijverschijnselen.
- Kans op infectie bij onhygiënische spuiten.
- Verstoring menstruatie
- Er is steeds meer heroïne nodig voor hetzelfde effect

Risico’s:
- Bij een overdosis kan je dood gaan
- Een ziekte niet opmerken(vanwege de pijn die onderdrukt was/is)
- Het verstoort de menstruatie, soms verdwijnt de menstruatie
- Een pasgeboren baby vertoont bijverschijnselen als de moeder heroïne gebruikte
- Als je heroïne combineert met andere drugssoorten kan dat dodelijk zijn

Speed

Speed (amfetamine of methamfetamine)is een chemisch middel dat in het laboratorium ontdekt is. Speed kan je slikken(pil) of snuiven(poeder) maar je kan het ook spuiten. Je weet nooit of je speed veilig is en óf het wel speed is(tenzij je het laat testen). Vaak zijn andere stoffen bij de speed gestopt, zo weet de gebruiker nooit wat hij slikt. Omdat speed zo heftig werkt wordt drugs onder de harddrugs gerekend.

Speed bestaat pas zo’n 100 jaar, en sinds 70 jaar wordt het echt gebruikt want ze wisten toen pas de effecten van speed. In 1960 werd speed als afslank- en vermageringsmiddel gebruikt omdat het de eetlust verminderde. Tussen 1969 en 1972 werd er veel speed gebruikt(als drugs).

Werking:
Speed werkt stimulerend maar ook verdovend. Je kan speed spuiten, slikken en snuiven.
Als je speed spuit, dan begint de speed meteen te werken(het komt meteen in de bloedvaten), als je speed slikt dan werkt het pas na 15 tot 20 minuten, bij snuiven begint de speed na enkele minuten al te werken. In ieder geval is de wiet na zo’8 uur uitgewerkt.
Speed wordt op feesten(uitgaansleven) gebruikt maar ook door mensen die lang door willen werken. Eerst werd het in de sport als doping gebruikt, dat is nu niet zo vaak meer want ze kunnen nu makkelijk aantonen dat je het gebruikt, of niet.

Voor- en nadelen:
+ Je voelt je vrolijk
+ Je bent (meer) zelfverzekerd(er)
- Als speed is uitgewerkt voel je je rot
- Kans op bijwerkingen(buikpijn, veel zweten, vermoeidheid enz, enz)

Risico’s:
- Verslaving
- Je valt af
- Uitputting
- Nagels gaan breken
- Tanden gaan los zitten en uitvallen.
- Je kunt er tics aan over houden.
- Het beïnvloed het gedrag
- Als je het met bijvoorbeeld alcohol inneemt kan je agressief worden.
- Je neusslijmvlies kan beschadigd worden als je snuift

XTC

XTC (de chemische naam is MDMA) is een drug die vooral in het weekend en op feesten (house party's) wordt gebruikt. XTC wordt in een laboratorium gemaakt, maar het wordt nooit in die sterkte verkocht.
XTC wordt verkocht als capsule of pil, op de pil staan vaak afbeeldingen(zie plaatje) en het heeft een kleurtje.

Een pil of capsule begint al na 20 tot 60 minuten te werken. Het eerste uur daarna is het effect het sterkst. Na 4 tot 6 uur is het weg. Sommige gebruikers blijven ook de volgende dag een licht na-effect voelen. Dat kan een prettig maar ook een leeg en gedeprimeerd gevoel zijn.

Werking:
XTC heeft een opwekkend effect, net als speed maar ook voor een bewustzijnsveranderend effect. Je voelt je anders en ziet dingen anders. Dingen die je hoort en ziet, zoals muziek en kleuren, ervaar je anders. Het versterkt de stemming die je op dat moment hebt. Dit betekent dat als je je goed voelt, dit gevoel nog sterker wordt. Maar voel je je slecht, dan neemt ook dat gevoel toe.
Wie XTC slikt voelt zich energiek. Vermoeidheid wordt niet gevoeld. Je voelt je ontspannen en los. De werking begint al 20 tot 60 minuten na het slikken van een pil, na een uur is de werking het sterkst en na 4 tot 6 uur is de pil uitgewerkt.
Voor- en nadelen:
+ Je bent relaxt
- Je hart gaat sneller kloppen
+ Je voelt je helder en makkelijker
- Je bent benauwd
+ Je kan in paniek raken
Risico’s:
- Je raakt er geestelijk afhankelijk aan
- Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect
- Niet elke pil bevat MDMA dus je kan ook verkeerde pillen kopen
- Uitdroging omdat je niet meer weet wanneer je dorst hebt
- Oververhitting(bij warme en vochtige omgeving)
- Nierstoornissen

LSD

LSD (lysergzuurdiëthylamide is de Nederlandse naam, LSD is de engelse naam)is een halfchemisch middel, en komt oorspronkelijk van een schimmelsoort. Je kan LSD slikken of laten smelten op je tong. Bij smelten heb je een stukje eetbaar papier met een afbeelding erop waarop een klein beetje LSD is gespoten, dit heet een papertrip. Bij slikken heb je een ‘microdot’, een klein pilletje met LSD erin. LSD is reuk-, kleur- en smaakloos.

Werking:
LSD is bewustzijnsveranderend, en er is grote kans dat je gaat hallucineren, dingen gaan er heel anders uitzien(kleuren, mensen enz.). Ook is LSD een klein beetje stimulerend, het geeft (iets) meer energie. Ook ga je (bad)trippen van LSD.
LSD begint pas na 30 tot 90 minuten te werken, en de trip die je dan krijgt duurt zo’n 6 tot 8 uur maar soms ook wel 12 uur! Je hebt ook de na trip effecten, ( lichte trips die je dus na de trip krijgt)en die duren meestal 24 uur.

Voor- en nadelen:
+ Prettig gevoel kan zich ontwikkelen in extase
- Angst kan veranderen in paniek
+/- enorme versterking van je eigen emoties (visuele hallucinaties).
- Je kan "last krijgt" van geestelijke stoornissen.
- Het kan je angst versterken
- Het kan lijden tot tijdelijke krankzinnigheid(flippen)

Risico’s:
- Kans op flippen
- Kans op flash back na dat je hebt getript(onverwachts)
- Als je veel tript weet je geen verschil meer tussen trip en gewone wereld
- Onvoorspelbare hallucinaties
- Psychose

Paddo’s

Paddo’s zijn niks anders dan de paddestoelen die als drugs gebruikt worden. Paddo’s zijn tripmiddelen omdat ze hallucinaties kunnen veroorzaken dus ze worden ook tot de hallucinogenen gerekend, want ze beïnvloeden het bewustzijn. In de natuur komen veel tripmiddelen voor(sommige cactussen en kruiden), al deze middelen bij elkaar worden ‘ecodrugs’ genoemd.

Paddestoelen en delen ervan kunnen zowel vers als gedroogd worden gegeten.
Er kan ook thee van worden gezet. Soms worden ze in gerechten verwerkt,
omdat je dan iets minder van de vieze smaak merkt.

Werking:
Paddo’s horen bij de bewustzijnsveranderende middelen. Als je paddo’s hebt gebruikt ga je ‘trippen’, dat betekent dat je de wereld op een andere manier gaat waarnemen, je krijgt een ontspannen, opgewekt, energiek, lacherig en high gevoel.

Maar je kan ook een bad trip’ krijgen dat is de negatieve werking van een paddo, wanneer iemand zich niet prettig voelt heb je veel kans op een bad trip dit zijn bijvoorbeeld: onrust, een verward gevoel, misselijkheid, hoofdpijn, dorst, heftige- en pijnlijke gevoelens en angst dat het niet meer overgaat..

Je krijgt meestal een bad trip als je je niet op je gemakt voelt, door een te hoge dosering of overdosering.
Voor- en nadelen:
+ Je hebt een ontspannen en goed humeur
- Angstaanvallen
+ Intenser voelen
- Verlies van zelfcontrole
+ Meer inzicht

Risico’s:
- Kans op letsels bij de baby in de buik(als je zwanger bent)
- Kans op bad trip
- Lever, nier en maag kunnen moeite hebben met de paddo’s bij hoge dosering
- Als je paddo’s zelf plukt, kans op verwarring met giftige soorten
- Als je verschillende soorten door elkaar gebruikt, kan het gevolg zijn dat er onvoorspelbare effecten komen

Tripmiddelen

Tripmiddelen zijn harddrugs. Ze veroorzaken onder andere hallucinaties. Dat betekent dat ze de waarneming van de zintuigen veranderen. Officieel worden ze dan ook hallucinogenen genoemd. De natuur maakt veel tripmiddelen: in sommige soorten paddestoelen en in sommige cactussoorten, zoals de peyote en óók in je huid zitten tripmiddelen!
Tripmiddelen/hallucinogenen zitten ook in huis, tuin en keuken kruiden zoals (kamper)foelie en nootmuskaat, maar dat is maar een heel klein beetje dus je merkt het niet.

Werking:
Tripmiddelen werken bewustzijnsveranderend.
Gehoor, reuk en gevoel veranderen. Ze kunnen zelfs in elkaar overlopen bijv. je gaat naar een poster luisteren, muziek zien of soms gaan voorwerpen licht uitstralen en gaan dingen die normaal stilstaan, bewegen. De tijd kan vertragen of helemaal stoppen. Maar het kan ook fout gaan, als je het besef verliest en dat de effecten aan de drug te danken zijn ga je flippen(psychisch doorslaan).

Voor- en nadelen:
+ Je gaat trippen
- Je kan gaan flippen
- Kans op misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, trillen en zweten.

Risico’s:
- De onbekende sterkte (met name van natuurlijke middelen) kan een onaangename verrassing inhouden.
- Bij een flashback beleef je een gedeelte van de trip opnieuw. Een flashback komt onverwacht en bijna altijd ongelegen.

Alcohol

Alcohol ontstaat door gisting van granen of vruchtensuikers(druiven, appels, vlierbessen enz.). Door gisting kan een alcoholpercentage van 15% bereikt worden. Dranken met een hoger alcoholpercentage(jenever, rum, cognac enz.) worden na het gisten nog 1 of meer keer gedistilleerd.

Alcohol is na koffie en thee de meest gebruikte drug in Nederland. Bier heeft een alcoholpercentage van 5%, wijn 12% en jenever en andere sterke dranken (gedestilleerd) een alcoholpercentage van 35%. Voor bier moet je 16 zijn om het te kopen en voor de sterke dranken(de jenever, rum en cognac enz.) 18 jaar!
Werking:
Bij 1-3 glazen werkt alcohol opwekkend en voelt de gebruiker zich vrolijk en lacherig en de eetlust neemt toe.
Bij 3-7 glazen verandert het gedrag, je wordt agressief, zorgeloos, opgewonden of iets anders. Dagelijkse dingen(fietsen, autorijden) lijken gemakkelijk te gaan maar de kans op ongelukken is heel groot!
Bij 8 of meer glazen kan je misselijk worden en gaan kotsen. Je zintuigen worden verdoofd en je kan moeilijk lopen. De volgende ochtend grote kans op kater.
Bij 20 glazen of meer heb je een grote kans op bewusteloosheid en de gebruiker kan in coma raken of zelfs overlijden.
Voor- en nadelen en risico’s:
+ Je voelt je prettig
- Kans op kanker aan mond, keel, slokdarm, maag, lever en darmen
+ Je hoort erbij
- Beschadigingen aan maagslijmvlies, lever en hersenen
- Sociale problemen

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Slaap- en kalmeringsmiddelen helpen bij angst, onrust en slaapproblemen. Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn medicijnen, je kan ze dus niet in de winkel kopen. Je kan ze alleen maar op doktersrecept worden voorgeschreven. De capsule of pil die je hebt ingenomen werkt remmend op de hersenactiviteit en daardoor kan je niet meer zo goed nadenken, dus wordt je kalmer!
Slaapmiddelen worden meestal snel opgenomen en ook weer snel afgebroken. Kalmeringsmiddelen worden langzamer opgenomen en werken lang door, soms wel 60 tot 100 uur.

Werking:
Slaap- en kalmeringsmiddelen werken verdovend, je wordt een beetje suffig, slaperig en je concentratievermogen wordt minder .
Je hebt 3 soorten slaap- en kalmeringsmiddelen:
- Snelverwekkend slaapmiddel, bij moeite met inslapen
- Langwerkende slaapmiddelen, bij problemen met doorslapen én inslapen
- Kalmeringsmiddel, bij zorgen of stress(het werkt ontspannend)

Voor en nadelen:
+ Je ontspant, je spieren worden slapper
+ Je slaapt dus rustiger zonder nachtmerries
- Bijverschijnselen: hoofdpijn, vermoeidheid, leeg gevoel, duizeligheid, somberheid
- Je concentratie is slechter
-Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect
- Je vergeet dingen van vroeger

Risico’s:
- Je raakt er snel aan verslaafd
- De combinatie met alcohol is gevaarlijk, ze kunnen elkaar versterken
- Bij borstvoeding komt een deel van de stof in de moedermelk
- Bij lang gebruik worden ook de emoties(liefde, blijdschap, genieten enz.)verdoofd
- Als je ineens stop met gebruik krijg je hoofdpijn nachtmerries, versnelde hartkloppingen
- Doordat je versuft ben kan je niet meer goed opletten in het verkeer dus er gebeuren dan vaak ongelukken

Historie:

Drugs bestaan al zeker 7000 jaar, misschien nog wel langer. De meeste drugs komen uit de natuur of zijn een product van een natuurplant, later (rond 1900) zijn ze pas drugs in laboratorium gaan (na)maken. Meestal werden drugs vroeger als medicijn of als medium gebruikt. In het Andes-gebergte bijvoorbeeld kauwde ze op de bladeren van de coca plant om ademhalingsproblemen(weinig zuurstof omdat het zo hoog ligt) te voorkomen. En medicijnmannen en –vrouwen gebruikten het om te ‘communiceren’.
Later gingen de Chinezen het veel gebruiken, voor de ‘kick’. Chinezen gebruikten veel LSD, wiet en hasj.
Later ging het ook verder naar de Nederlanders. In 1970 waren er veel mensen die drugs als doping(hasj) gebruikten. En natuurlijk de hippies die een hasjie namen! Begin 1990 werd XTC populair, bij houseparty’s.

Toen XTC in Nederland kwam werd het meteen op de lijst van verboden middelen gezet, maar tóch bleef XTC in Nederland, en het was nog steeds populair. Iedereen wilde natuurlijk met de mode meegaan en dat was: veel XTC gebruiken! De kwaliteit daalde heel erg, omdat er veel mensen waren die hun geld snel wilden met ‘rotzooi’, die ‘XTC’ was dan ook maar een pil met weinig procent XTC en veel poedersuiker of andere rommel erin.

Vandaag de dag in Nederland:

Ondanks het wettelijk verbod van drugs blijkt het toch in alle landen voor te komen, dus ook in Nederland, wat we eigenlijk wel allemaal al weten.
Iedereen heeft het erover dat Nederland hét land van de drugs(denk: Amsterdam). Dat klopt wel een beetje, want er wordt veel drugs in Nederland gemaakt en ook veel drugs geëxporteerd naar o.a. Suriname. Maar Nederland heeft minder drugsverslaafden in vergelijking tot verschillende andere landen. Kijk maar:

LAND AANTAL VERSLAAFDEN MILJOEN INWONERS PERCENTAGE V.D. BEVOLKING PER DUIZEND
Nederland 25.000 15,1 1,6
Duitsland 100.000 / 120.000 79,8 1,2 / 1,5
België 17.500 10,0 1,7
Luxemburg 2.000 0,4 5,0
Frankrijk 135.000 / 150.000 57,0 2,4 / 2,6
Engeland 150.000 / 57,6 2,6
Denemarken 10.000 5,1 2,0
Zweden 13.500 8,6 1,6
Noorwegen 4.500 4,3 1,0
Oostenrijk 10.000 7,8 1,3
Italië 175.000 57,8 3,0
Spanje 120.000 39,4 3,0
Portugal 45.000 10,0 4,5
Griekenland 35.000 10,1 3,5
Ierland 2.000 3,5 0,6
Zwitserland 26.500 / 45.000 6,7 3,9 / 6,7

Hier is een tabel over het aantal verslaafden, in Nederland:
Aantal %
Alcohol: 25 584 = 39%
Heroïne: 22 300 = 34%
Cocaïne: 5 998 = 9%
Hasj en weed: 3 739 = 6%
XTC: 392 = 1%
Speed: 1 115 = 1,6%
LSD: 25 = 0,04%
Snuifmiddelen: 20 = 0,03%
Medicijnen: 598 = 0,9%
Gokken: 4 915 = 7%
Overig: 927 = 1,4%
Nederland probeert om het drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken om er onder andere voor te zorgen dat het drugsgebruik niet te veel schade aanricht. Dat wordt ‘preventie’ genoemd. Er wordt veel informatie over drugs gegeven en de overheid probeert de drugsgebruikers zoveel mogelijk te begeleiden.

Waarom gebruiken mensen drugs?

Veel drugsgebruikers weten vaak niet wat zij innemen en zij weten ook niet wát erin zit. Redenen waarom mensen (vooral jongeren) beginnen met het gebruiken van drugs zijn:
- meelopen
- het stoer vinden
- verkennen van grenzen
- nieuwsgierigheid
- verveling
- spanning zoeken, omdat het niet mag.

Dit zijn niet alle redenen of iemand gaat gebruiken, maar ook de omgeving. Als je vrienden drugs gebruiken, ga jij meedoen, keuren ze het af dan is de kans kleiner dat jij het wél gaat gebruiken.
Mensen die de hele nacht door willen feesten gebruiken drugs met een oppeppend effect. De drugs met een dempend, verdovend effect gebruiken mensen vaak die slaap problemen hebben. En mensen die nieuwsgierig zijn (vooral jongeren) en oudere mensen die op zoek zijn naar een nieuwe geestelijke ervaring gebruiken vaak drugs met een bewustzijnveranderend effect.
Mensen kiezen er dus zelf voor om die rotzooi te gaan gebruiken.

Op welke plekken wordt veel drugs gebruikt?

De meeste mensen gebruiken drugs voor het eerst als ze jong zijn, tijdens het uitgaan. Op feesten wordt vaak drugs gebruikt en er zijn ook veel illegale zogenaamde houseparty’s. De drugs die hierbij gebruikt worden, worden ook wel partydrugs genoemd(XTC, speed, LSD). Deze drugs kunnen zorgen voor meer energie en een opgewekt gevoel. Het gebruik van deze drugs stijgt snel.

Drugs wordt ook gewoon op straat gebruikt, in de steden, voornamelijk bij zwervende mensen, die door de drugs geen geld meer hadden om de bv. De belasting te betalen. Het is wel zo dat jongeren die in een buurt wonen waar vaak drugs wordt gebruikt, een grotere kans hebben om zelf later ook aan de drugs verslaafd te raken!
En als laatste worden er drugs gebruikt in de koffieshops. Daar kun je legaal drugs kopen, maar grote hoeveelheden is en blijft verboden. Je moet wel 18 jaar of ouder zijn om een koffieshop in te mogen en de koffieshop heeft bepaalde regels en wetten waar hij zich aan moet houden(die staan in ‘Drugsbeleid in Nederland).

Verslaving en nabehandeling:

Hoe gemakkelijk iemand aan drugs verslaafd raakt hangt ervan af . Veel mensen die voor het eerst drugs gebruiken doen dat om te experimenteren, uit nieuwsgierigheid of omdat ze op zoek zijn naar een bepaald gevoel.
Het liigt helemaal aan jezelf of je dan na d eerste keer doorgaat met drugs gebruiken óf niet, bijvoorbeeld iemand die drugs probeert omdat hij zich rot voelt
dan is de kans groter dat hij het de volgende keer weer neemt.
Omdat hij zich door de drugs lekkerder gaat voelen.

Aan geen één drug kan je na één keer verslaafd zijn.
Dus het is ook niet mogelijk om iemand expres verslaafd te maken door bijvoorbeeld een keer iets in zijn glas te gooien. Er zit wel verschil in de verslavende werking van drugs.
Heroïne is heel erg verslavend. Cocaïne is wat minder verslavend. En XTC en hasj en weed nog minder.

Het is ook niet zo dat het gebruik van softdrugs overgaat in het gebruik van harddrugs.
Terwijl veel mensen dat wel denken.
Het heel veel gebruiken van softdrugs kan wel meer aanleiding geven om iets wat zwaarder is te proberen zoals heroïne en cocaïne.

Als je vaak met de politie in aanraking komt, omdat je teveel drugs bij je hebt dan kan de politie je doorverwijzen naar een afkickkliniek, om daar af te kicken. Maar dat kost enorm veel moeite en geld.
Als je alleen geestelijk verslaafd bent bof je enorm ten opzichte van iemand die lichamelijk verslaafd is.
Toch heb je bij allebei een deskundige hulp nodig van een dokter die weet wat de drugs in jouw geest en lichaam hebben uitgespookt. Die dokter kan je bij het afkicken vervangende middelen geven zodat je minder last hebt van de onthoudingsverschijnselen. Onthoudingsverschijnselen zijn reacties van je lichaam en geest nadat je gestopt bent met drugs te nemen.
Als er dan niemand is om je op te vangen ga je onmiddellijk weer aan de drugs. Dus de eerste stap bij het afkicken is hulp zoeken, het liefst familieleden of iemand die je goed kent en die klaarstaat wanneer je hem nodig hebt.

Als je aan heroïne verslaaft ben krijg je vaak methadon, dit is een vervangend middel maar de werking is veel minder extreem en het werkt langer. Hoe verder de behandeling hoe minder methadon je krijgt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3836

reacties

hey meid. ik vind je dat je een heel goed werkstuk hebt gemaakt! je gebruikt af en toe wel moeilijke woorden maar ze snappen het wel! ik ben benieuwt wat voor cijfer je hebt gekregen voega anders me toe ofzo! -xXx- monique
door monique (reageren) op 10 januari 2006 om 18:07
ju heb n beetju dom bveeld van hard drugs want ju noemt paddos hard drugs en tripmiddelen harddrugs maar alles wat uit du grond groeit zijn softdrugs en alles wat met chemicalien word gemaakt zijn harddrugs en er zijn overigens meer natuurlijke dan chemische trip middelen
door gerrit (reageren) op 10 september 2009 om 11:39
Hoi een heel goed werkstuki k heb veel nodig voor m'n eigen werkstuk die ik doe over drugs echt fijn zo'n website ik zal later je laten horen welk cijfer ik heb
door Anne-Co123Cool (reageren) op 5 maart 2011 om 12:45
Beste gerrit, Serieus? Je hoeft niet stoer te doen hoor. We weten allemaal best dat je gewoon Nederlands kunt praten. + het ziet er dom uit.
door marniks obur (reageren) op 14 november 2012 om 17:01
Waarom zo veel nadelen van lsd , xtc en wiet? Ik zelf vind dat lsd een wonderbaarlijk middel is. En van xtc, jij zegt dat je der steeds meer van nodig moet hebben, maar wat je VERGEET der bij te zette is : als je het om de 3 maanden gebruikt dat je altijd van 1 pil gwn hard voelt en de love feeling vn mdma heb.Ik vindt het best jammer dat mensen zo negatief denken over drugs. Niet alle drugs zijn slecht als je ze maar met mate gebruikt. Je vertel echt alleen maar nadelen. En BTW Albert Hofmann de maker van LSD was 102 jaar oud. En ja mijn Nederlands is opzicht niet perfect maarja ..
door Mary,Molly and Lucy (reageren) op 10 mei 2013 om 23:20

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer