Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Mazelen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 774 woorden
  • 7 maart 2004
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mazelen Wetenschappelijke benaming: De wetenschappelijke benaming van mazelen is Morbilli. Mazelen: virus of bacterie? Mazelen wordt veroorzaakt door een pseudomyxovirus dat via de lucht wordt verspreid. Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte die gepaard gaat met koorts, huiduitslag, pijnlijke hoest, rode ogen en een loopneus Mazelen: een kinderziekte? Mazelen komt hoofdzakelijk alleen bij kinderen voor. Hoewel het zeldzaam is,kunnen mazelen ook bij volwassenen voorkomen. Vrijwel alle kinderen in nederland worden gevaccineerd tegen mazelen, daarom komt de ziekte hier steeds minder voor. Het vaccin is verkrijgbaar als combinatievaccin ‘BMR’ (bof, mazelen, rodehond). Het is een lastige ziekte die kinderen druilerig maakt. Symptomen van mazelen: De eerste symptomen van mazelen treden meestal negen tot elf dagen na besmetting op. De eerste kenmerken zijn: prikkelbaarheid, moeheid, lusteloosheid, verkoudheid en vaak hoge koorts. Op het mondslijmvlies verschijnen rode vlekjes met een klein wit centrum (Koplik-vlekken). Ook kan roodverkleuring in de ogen (conjunctivitis) voorkomen met sterke traanproductie van de ogen en lichtschuwheid. Na 3 tot 4 dagen ontstaan verdikte rode vlekjes die het eerst achter de oren verschijnen en zich van daar, na één tot twee dagen, over het gezicht en de romp uitbreiden. De koorts en uitslag verdwijnen na ca. vier dagen. Daarna blijft het kind nog wel twee weken hoesten.
Besmetting? Mazelen behoort tot de meest besmettelijke van de kinderziekten. Vanaf 2 dagen voor het verschijnen van de vlekjes tot max. 5 dagen na het verschijnen van de vlekjes is de ziekte overdraagbaar op anderen. De besmetting vindt plaats door middel van druppeltjes die worden uitgeademd of uitgehoest die besmet zijn het het pseudomyxovirus. De besmetting vind dus plaats via de lucht. Verminder de kans op besmetting! De belangrijkste voorzorgsmaatregel is vaccinatie. Het vaccin is verkrijgbaar als combinatievaccin ‘BMR’ (bof, mazelen, rodehond). Normaal worden kinderen rond de leeftijd van 14 maanden gevaccineerd (in nederland). Zuigelingen worden tot ongeveer zes maanden beschermd door de antistoffen van de moeder. Baby's ouder dan zes maanden dienen echter eerder te worden gevaccineerd als ze op reis gaan naar een gebied met een hoog risico op besmetting. Ook is het belangrijk om iemand met mazelen binnen te houden, zodat hij zo min mogelijk andere mensen kan besmetten. Aangezien mazelen zeer besmettelijk is zijn algemene maatregelen zoals handenwassen en hoesthygiëne niet voldoende om besmetting te voorkomen. Hoe lang ben je ziek van mazelen? De incubatietijd bedraagd ongeveer 8 tot 14 dagen. Daarna ben je gemiddeld nog een week ziek (koorts, uitslag, etc). Vaccinatie? Het vaccin tegen mazelen is het combinatievaccin ‘BMR’ (Bof, Mazelen en Rode hond). De vaccinatie zorgt ervoor dat het kind antistoffen gaat aanmaken tegen de mazelen, en zo immuun wordt voor de ziekte. Vrijwel alle kinderen worden (in nederland) ingeent met 14 maanden, en de inenting wordt herhaald op negen jarige leeftijd. De herhaling is bedoeld om kinderen waarbij de eerste vaccinatie niet tot immuniteit heeft geleid alsnog te immuniseren. De mazelenvaccinatie werd in 1976 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en werd toen aangeboden aan alle kinderen die na 1975 geboren zijn. Omdat mazelen zeer besmettelijk is, hebben de meeste volwassenen geboren voor 1975 de ziekte doorgemaakt en daardoor zijn zij op natuurlijke wijze immuun geworden. Niet-immune volwassenen kunnen zo nodig nog gevaccineerd worden met het BMR-vaccin. Geneesmiddelen? Doordat er in nederland gevaccineerd word tegen de mazelen, komt het vrij weinig voor dat er iemand ziek word van het virus. Wanneer dit toch het geval is, moet men direct naar de huisarts gaan. Hij kan bij twijfel een bloedonderzoek doen. Eventuele medicatie is voornamelijk gericht op het verlichten van verschijnselen als koorts en hoofdpijn. Antibiotica worden alleen voorgeschreven bij een bacteriële infectie van bijvoorbeeld de longen (longontsteking). Het beste is veel rusten en veel drinken. Vooral warme dranken geven verlichting bij het hoesten.
Complicaties? Bij mensen met een verminderde afweer (zoals bij ondervoeding, ziekten waarbij het immuunsysteem wordt onderdrukt – zoals aids, en personen die bepaalde medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld tegen kanker) kan mazelen gepaard gaan met complicaties, waaronder: · longontsteking, · herseninfectie/ontsteking · hartaandoening · leveraandoening. · Bronchitis · oorontsteking · longontsteking · bindvliesontsteking van de ogen
Deze complicaties komen nog steeds voor en leiden in derde wereldlanden tot veel sterfgevallen. De kans op complicaties is groter bij volwassenen dan bij kinderen. Verspreidingsgebied Hoewel er al geruime tijd wereldwijd wordt gevaccineerd tegen mazelen, is de immunisatiegraad tegen mazelen in bepaalde delen van de wereld onvoldoende. In grote delen van Afrika en Zuid-Azië worden jaarlijks nog steeds veel nieuwe gevallen van mazelen gemeld. Epidemieën komen vaker voor in het droge seizoen, wanneer grote groepen mensen bijeen komen voor grootschalige evenementen. Epidemieën breken ook vaak uit tijdens oorlogen, hongersnood en natuurrampen. Mazelen komt in Nederland weinig meer voor. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zich ten doel gesteld de ziekte binnen een paar jaar in Europa uit te bannen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.