Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2019
  • 254 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Esther heeft een problematische dochter, een afwezige echtgenoot, een saaie baan en een gigantisch geheim: elke confrontatie met agressie maakt bij haar een oerkracht los die haar bovenmenselijk sterk en onbevreesd maakt. Vrouwen kunnen haar inhuren om wraak te nemen op mannen die het verdienen; als Esther tenminste een oppas kan regelen.
Ze heeft altijd gedacht dat ze de enige was met zulke krachten, tot ze het bestaan ontdekt van een organisatie die vrouwen opjaagt zoals zij. Esther staat voor de keuze: haar gezin beschermen of de waarheid achter haar krachten achterhalen.

Eerste zin

Hij komt aangestormd met zijn broek in de hand en raakt haar recht in het gezicht. De metalen gesp van de riem scheurt haar wang over, Esther gilt van de pijn.

Samenvatting

Esther Booms (40 jaar en redactrice) heeft een soms onuitstaanbare dochter van acht Lucy en een saaie man Simon die advocaat is. Na de eerste vlammen van de liefde zijn die gedoofd. 's Avonds houdt Esther er een dubbelleven op na. Ze wordt ingehuurd door vrouwen die door hun man zijn mishandeld. Esther leert die meestal een lesje. Daarvoor moet de betreffende man agressie bij haar opwekken, wat een oerkracht in haar losmaakt. De mannen zijn doorgaans geen partij voor haar. Ze moet om 's avonds weg te kunnen  gebruik maken van een oppasmeisje, dat zich strikt aan de tijd van terugkomst houdt. Ze knapt o.a.  een karweitje voor een vrouw op die verkracht is.

[Verleden: ho 3 en 4 . Esther is geen bijzonder meisje, maar krijgt op de middelbare school een vriendje. Als hij handtastelijk wordt, tuigt ze hem af. Later gaat ze optreden met en jonge man Sander die een vriendin Anti-Babe heet. Ze treden op, en tuigen dan de mannen af die hen agressief benaderen. Ze zijn een sensatie.
Later komt nog een hoofdstuk (11) waarin ze met zijn drieën intrek nemen in een oud vakantiepark. Esther is nog maar 17 jaar. De politie komt hen op het spoor en neemt Anti-Babe en Sander mee. Esther keert terug naar huis.] 


Zo komen  er in het heden steeds meer opdrachten voor Esther. Ze werkt ze meestal naar behoren af. Ze leidt dus echt een dubbelleven. Op een dag wordt Lucy ziek. Ze moet steeds kotsen. Esther wil haar naar de dokter brengen, maar een automobilist valt haar onderweg lastig. De oerkracht in haar komt  los en ze beukt de man in elkaar. Lucy is er getuige van en heeft er op school in het kringgesprek over verteld. De juf spreekt Esther er op aan: die gooit het op de grote fantasie van Lucy.
Bij een volgende opdracht neemt ze een laffe loverboy te grazen en ze laat hem met geweld het geld aan het verkrachte meisje terugbetalen.

Toch gaat er iets veranderen, via internet wordt ze door een vrouw die zich Lana noemt, gewaarschuwd. Het Ministerie van Familiezaken zit dit type vrouwen achterna, het is bang dat deze vrouwen later anders alle macht overnemen.  Ze moet echt oppassen, want ze is in gevaar.
Als Esther Lucy later op het schoolplein gadeslaat, ziet  ze iets vreemds. Als Lucy door klasgenootjes gepest wordt, neemt ze wraak met een ongelooflijke kracht. Heeft ze die geërfd? 
Ze moet die dag ook contact op nemen met haar bank, want er is 4000 € overgemaakt naar een onbekend nummer.  Lana neemt weer contact op. Daarna ontvangt Esther een postpakket met een gps. Wanneer ze die volgt, komt ze in een afgebrand huis, waar ze wordt neergeslagen. Een oudere vrouw (Delphine)  vertelt haar, als ze bijgekomen is, van het Ministerie van Familiezaken. Er komen mannen van het Ministerie in haar huis, maar de vrouw Delphine en Esther zijn voor hen te sterk. Natuurlijk komt ook Esther wel wat gehavend uit de strijd. Die nacht wordt ze weer gewaarschuwd door Lana.

De dag erna begeleidt Esther een schoolactiviteit, maar ze treedt nogal bruut op bij een vervelend knaapje en ze ziet ook weer hoe sterk Lucy kan zijn. Ze raakt erdoor in verwarring. 
Midden in de nacht belt Delphine weer, ze wordt  bedreigd en vraagt hulp van Esther. Ze gaat erheen en vecht tegen een overmacht van mannen van het Ministerie. Toch doden ze samen vier mannen. De auto met een lijk van één van de mannen erin steken ze in de fik. Als ze thuiskomt, wacht Simon op haar. Haar verhaal dat ze wakker is geworden, omdat ze dacht iets te horen, is vrij ongeloofwaardig. Waar is bovendien de auto? De gewaarschuwde politie ondervraagt haar.

Weer een dag later wordt Esther gebeld door Lana. Ze moet uit huis weg. Het Ministerie weet meer van haar. Ook Simon is niet te vertrouwen. Die gaat vreemd met een vrouw die over andere krachten beschikt. Ze krijgt namelijk elke man in haar macht en bed.
Voordat ze  kan vluchten,  komt er een kerel in haar huis die overal foto's van maakt. Als hij in een onbewaakt ogenblik zijn camera laat liggen, ziet ze in het geheugen veel foto's o.a. van Simon met een onbekende vrouw. Ze gaat de adreslijst van ene Hélène af. In een huisje vindt ze haar en ze gooit haar voor de voeten dat ze Simon heeft verleid. Ze geeft toe.  Hélène is zo verleidelijk dat Esther zelf haar met moeite kan weerstaan.  Intussen is er ook weer 6000 € van hun rekening geplukt. Dat is geld dat Simon aan 'de slet' heeft overgemaakt. Esther wil haar geld onmiddellijk terug en is daarom getuige van de aanpak van Hélène. Die versiert een kerel in het hotel, door seks met hem te hebben brengt ze zijn hoofd op hol en laat hem daarom geld overmaken naar de rekening van Esther. Die heeft haar geld terug  en koopt een nieuwe auto. Daarna vertrekt ze naar haar schoonmoeder en haalt er Lucy op. Simon is er ook, maar die zak wil ze niet meer zien. Ze vertelt hem dat ze alles weet van Hélène en dat hij zich heeft laten beetnemen.

Ze gaat in de auto op weg met Lucy, maar waarheen? Ze moet nog een opdracht uitvoeren en ze komt daarbij tegenover tien man te staan. Toch weet ze die met veel geweld te verslaan. Dan gaan ze samen weer op pad. Ineens  worden ze  geconfronteerd met een snel inhalend busje. Aan de nummerplaten kan Esther zien dat het een bestelbusje van het Ministerie is. Dat rijdt met een bloedvaart op hen af. Maar moeder en dochter pakken elkaar beet en ontwikkelen een oersterke kracht, waartegen het busje zich te pletter rijdt. Er zijn geen overlevenden. Omdat ook hun auto flink beschadigd is, moeten Esther en Lucy te voet verder. Lucy moppert. 

Personages

Simon

Simon wordt omschreven als een saaie echtgenoot. Hij is advocaat, maar in zijn huwelijk is hij niet erg empathisch. Hij gaat vreemd met Hélène, die overigens wel een onweerstaanbare verleidelijkheid tentoonspreidt. Hij lijkt bovendien onder de plak te zitten van zijn moeder, die niet erg vriendschappelijk met Esther omgaat.

Esther

Esther is 40 jaar, redactrice, maar heeft een dubbelleven. Als er agressie wordt opgewekt, beschikt ze over bijzondere krachten. Ze kan dan vrijwel elke man verslaan. Daarom verhuurt ze zich als wraakengel. Ze krijgt haar opdrachten per mail. Maar ze begint zelf gevaar te lopen omdat het Ministerie van Familiezaken dit type vrouwen wil elimineren. Aan hyet eind vlucht ze weg met haar dochtertje.

Lucy

Lucy is maar 8 jaar en is eigenlijk niet een heel erg leuk kind in het gezin. Ook op school is ze niet erg populair. Maar het bijzondere is dat zij over de krachten van haar moeder beschikt. Als ze wordt gepest of agressief wordt gemaakt, kan ze een enorme kracht ontwikkelen. Aan het einde loopt ze weg met haar moeder.

Lana

Lana is de wijze vrouw op de achtergrond die precies weet hoe de vork in de steel zit bij diverse organisaties, zoals het Ministerie van Familiezaken. Ze waarschuwt Esther steeds voor het onheil dat haar te wachten staat en ze verklapt haar ook dat Simon niet te vertrouwen is. Lana vervult dus de functie van helpster van het hoofdpersonage.

Quotes

"Esther zat op haar bed, met in haar handpalm een afgescheurd oor als een schelpje dat ze had gevonden op het strand, terwijl de nieuwe liefde van haar moeder lag te kronkelen op de vloer. De grootmoeder wierp zich woedend op de man."

Bladzijde 32

"Simon heeft iemand ontmoet. En vrouw. Ook met krachten. Maar niet zoals de jouwe of van Delphine. Ze heeft een speciale gave om mannen te manipuleren. "Wat , Wat voor gave ?", vraagt Esther. "Nadat ze seks heeft gehad met een man, doet hij alles voor haar.""

Bladzijde 191

"(Hélène) "Oké duidelijk. Ik dacht dat jij nou net zou begrijpen waarom ik doe wat ik doe. Dat die kracht in ons ons dwingt on onmogelijke keuzes te maken. Dat we al verneukt zijn vanaf de eerste seconde dat we verwekt zijn. Ik ben niet trots op wat ik doe, maar ik ben er wel goed in.""

Bladzijde 226

"De lichamen van moeder en kind zijn versmolten tot een monumentale pilaar, sterker dan beton, waar het voertuig zich om heen vouwt, als een ongewenste omhelzing door een immense machine. In een oogwenk is de snelheid van de bestelwagen gereduceerd tot nul. Van de auto en de inzittenden blijft niets over dan een hoopje schroot."

Bladzijde 253

"Lana zucht: "Nee, je kunt nooit meer terug naar huis." "Waarom niet?" "Omdat het Ministerie van Familiezaken niet zomaar stopt na één keer checken. Je staat op de lijst nu. En als je lang genoeg inzoomt, vind je altijd iets. Hoe voorzichtig je ook bent. Geloof me Esther, je bent hier veel veiliger dan thuis.""

Bladzijde 207

Thematiek

Wraak
Esther is de wraakengel. Ze neemt in opdracht wraak op mannen die hun vrouw hebben mishandeld, vernederd of verkracht. Tegen haar en haar anonieme metgezellen probeert een Ministerie van Familiezaken op te treden door hen uit de weg te ruimen. .

Motieven

Pesten op school
Lucy is een buitenbeentje op school en wordt gepest. Maar Lucy ziet dan in zo'n situatie ook dat er een kracht in Lucy vrijkomt die haar uit een moeilijke situatie redt.

Dood
Esther jaagt nogal wat mannen o.a. die van het Ministerie van Familiezaken naar de overkant.

Overspel
Esther hoort aan het einde van het verhaal dat haar saaie man Simon overspel heeft gepleegd met Hélène. Een vrouw die over bijzondere seksuele krachten beschikt en daarna de mannen dingen laat doen die zij wil, zoals geld overmaken naar een rekening.

Moeder-dochterrelatie
Esther merkt tot haar schrik dat ook haar dochter Lucy over geheimzinnige krachten beschikt. Op school kan ze alle jongens de baas en wanneer ze samen op de vlucht zijn geslagen, helpt ze goed bij het doden van de aanvallers. Aan de ene kant is ze er trots op, aan de andere kant is ze ook bang voor haar dochter geworden, omdat die nog over sterkere krachten lijkt te beschikken dan zijzelf. Wanneer zal dat tot een conflict komen. Is het een kwestie van nature or nurture.? Heeft Lucy de genen van haar moeder geërfd.

Titelverklaring

Esther voert opdrachten van vrouwen uit die wraak willen nemen op hun echtgenoten of op mannen die hun iets hebben aangedaan. Ze voert die opdrachten voor geld uit. Ze kan dat doen omdat ze over enorme krachten kan beschikken wanneer ze agressief wordt. In de tekst wordt enkele keren de term "wraakengel"  genoemd. 

Structuur & perspectief

Er zijn 25 hoofdstukken die wel een nummer maar geen titel hebben. Drie van die hoofdstukken (3,4 en 11) spelen niet in het heden, maar juist in de jeugd en puberteit  van Esther. Ze geven ook extra informatie over de kracht waarover Esther beschikt.
Esther is de personale verteller in dit verhaal. Afgezien van de drie hierboven genoemde hoofdstukken vertelt Esther in de o.t.t. Esther is in het heden 40 jaar en ze heeft een kind Lucy van 8 jaar.

De roman heeft een open einde. Je weet niet hoe het met Esther en haar dochter Lucy zal aflopen.

Decor

Je weet als lezer niet in welke plaats het verhaal zich afspeelt. Daarover doet de verteller geen mededelingen. Mogelijkerwijs is het België. 

Je weet ook niet in welk jaar de roman speelt. Mogelijk in de nabije toekomst, een tijd die Vandecasteele wel vaker gebruikt in zijn romans. Aan het einde van het boek komt er een mededeling dat het herfst is, maar je weet niet in welk jaar. 

Stijl

De stijl is helder en modern. Het verhaal leest als een trein.  Er zijn volop treffende metaforen.
Af en toe is het taalgebruik van Esther vrij cynisch:
(blz. 122) "Want ze kent hem wel, de vader van Cédric.Een onwaarschijnlijk verwend nest met een bloeiende toekomst in het verschiet als dictator van een middelgroot eiland of als gevangene nummer 1645774. Na één ontmoeting met zijn ouders was voor Esther meteen het debat over nature versus nurture beslecht, aangezien Cédrics ontluikende megalomanie volledig op het conto van zijn ouders geschreven kon worden." 
(Blz. 146) "Maaltijden die niet te onderscheiden zijn van zelfgemaakt, dat belooft althans de reclamespot die beweert dat elke gehaktbal persoonlijk werd voorgekookt door een omaatje die er per ongeluk te veel had gemaakt voor haar kleinkinderen. Volgens deze  logica zou de bejaarde dagelijks 80.000 extra ballen zitten rollen in haar keuken van twee bij vijf."
(Blz.162) Het zwemparadijs was een plek waar behalve een paar plastic palmbomen met sporen van uitgedrukte sigarettenpeuken het enige subtropische element erin bestond dat je zelfs onder water nog bleef zweten." 


Enkele voorbeelden van metaforen:
(blz. 9) "De woede van de man glijdt als weggeblazen sigarettenrook haar auto binnen en trekt een siddering door haar ruggengraat.
(blz. 166) "Die nacht trilt haar telefoon als een wesp die gevangen zit in een glas, een nijdig getril dat Esther probeert te smoren door zich dieper in haar kussen te graven."
(blz. 192) "Ze breekt de telefoon in tweeën en voor alle zekerheid speelt ze de brokstukken door. De helft blijft ronddobberen in de pot als de uitwerpselen van een zieke robot."
(blz. 238): "Het is alsof er een granaat op de keukentafel wordt geworpen, een een onzichtbare ontploffing hem van zijn stoel blaast."

Slotzin

Als ze Lucy van het nieuws op de hoogte brengt, begint die meteen te zeuren. "Maar ik wil niet lopen." "Je hebt niks te willen." "Mag ik dan straks op de telefoon spelen?" "Oké dan. Maar niet te lang."

Beoordeling

Bizar verhaal over de ervaringen van een (overigens vrij normale) wraak nemende vrouw.
Verhaal zou in de nabije toekomst kunnen spelen.
Sommige passages zijn wat overdreven gewelddadig en ongeloofwaardig.
[ Een vrouw die tien mannen verslaat en doodt. Moeder en  dochter die door hun fysieke krachten te bundelen een bestelbusje te pletter laten rijden.]
De inhoud zal de lezer daarom niet al te serieus moeten nemen.
Het is wel een vlot vertelde roman die je achter elkaar kunt uitlezen.
De structuur is erg eenvoudig. Drie hoofdstukken spelen in het verleden, de rest in het heden.
Voor de wat oudere scholieren (eindexamenklassen) wel een roman voor hen die gemakkelijk leest en een aantrekkelijke inhoud heeft.

 

Recensies

"Met ‘Wraakengel’ heeft Joost Vandecasteele geen tijdloze literatuur geschreven – een personage als Sander zijn we, ondanks zijn weirde performance act, nu al vergeten – maar dat was ook nooit de bedoeling. Hij schrijft niet voor de eeuwigheid, maar voor het nu. Met ‘Wraakengel’ wilde hij een Amerikaanse superheldencomic presenteren in het jasje van de Nederlandstalige roman. En daar is hij wonderwel – ‘marveilleus’ - in geslaagd. "
http://www.cuttingedge.be...wraakengel

"Belangwekkend interview met de schrijver over deze opmerkelijke roman"
https://www.demorgen.be/t...ogle.nl%2F

Overhoor jezelf

Het verhaal telt 25 hoofdstukken zonder titel, waarvan er slechts drie in het verleden spelen.
Welk perspectief heeft de roman?
Wat is het thema van de roman?
Het is niet duidelijk in welke plaats of zelfs land dit verhaal speelt.
Het verhaal heeft een open einde.
Welk vak oefent de man van Esther uit?
Bewering I : Esther en Simon hebben een goed huwelijk.
Bewering II: Lucy is een voorbeeldig kind in het gezin.
Bewering III : Met de juf van Lucy heeft Esther een goede verstandhouding.
Wie waarschuwt Esther voor het Ministerie van Familiezaken?
Bewering I : Esther en Delphine hebben dezelfde soort kracht over mannen.
Bewering II : Hélène en Esther hebben een verschillende uitwerking op mannen.
Welke motieven komen in de tekst voor?
Meerdere antwoorden mogelijk

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.