Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 94 pagina's
  • Uitgeverij: CPNB

Flaptekst

Emma Forbes  is verliefd. Sinds ze ex-soldaat Mark ontmoette, kan ze aan niets anders denken. Mark is door zijn tijd in het leger zowel mentaal als fysiek beschadigd, maar zijn littekens maken hem alleen maar aantrekkelijker. Eindelijk kan de blindgeboren Emma voor iemand zorgen, in plaats van altijd zelf te worden verzorgd. Dan wordt de stad opgeschrikt door een reeks gruwelijke inbraken. Een mysterieus figuur sluipt in het holst van de nacht huizen in, waar hij zijn nietsvermoedende slachtoffers aanvalt, vernedert en genadeloos martelt. De politie heeft maar één aanknopingspunt: de dader heeft een opvallend litteken in zijn nek. Is het toeval, of maakt Emma's  onvoorwaardelijke liefde haar blind voor wie Mark werkelijk is?

Eerste zin

Ik vind het hier niet leuk. Ik wil weg. Ik zit gevangen tussen lijven. Ze botsen tegen me aan, zweterig en achteloos, ze stoten me nu eens de ene kant op, dan weer de andere kant.

Samenvatting

Emma Forbes (28) is blind geboren. Op een te massaal dansfeest raakt ze in paniek en wordt naar de uitgang gebracht  door een man. Hij heet Mark en is Iers. Ze is een dag later nog erg gecharmeerd van hem en ze belt hem op. Ze maken een nieuwe afspraak. Mark is ex-militair (Special Forces) die gewond is geraakt op een missie. Hij heeft veel littekens in zijn gezicht, maar die kan Emma toch niet zien. Zij is fysiotherapeut. Haar moeder ligt in het ziekenhuis en Emma vertelt haar over Mark.
    In Manchester wordt een inbraak en overval gepleegd door een jonge kerel. Hij heeft een Iers accent
Emma  maakt een tweede afspraak met Mark: ze kookt voor hem en ze neukt met hem. Mark huilt daarna en dat ontroert Emma.
   In Manchester wordt een tweede inbraak/overval gepleegd. Er komt spanning in de stad.
Bij bezoek aan haar moeder vraagt die of ze Mark niet een keer wil meebrengen. Als Emma daarover begint, reageert Mark bot en afwijzend. Hij loopt weg uit haar appartement.

   Een derde roofoverval in Manchester wordt. Het slachtoffer heeft gezien dat de dader littekens in zijn gezicht heeft.
Emma wordt ongerust, wijst als Mark zijn excuus aanbiedt die af. Mark wordt boos en verdwijnt weer. De bange Emma polst een vriendin en die zegt dat ze moet nagaan of Mark tijdens de overvallen aan het werk was. Hij legt 's nachts glasvezelkabels neer. Het bedrijf geeft informatie. Maar eigenlijk is het al niet meer nodig: er is namelijk een dader gepakt. 

Wanneer Emma naar huis gaat, ruikt ze dat er een man in haar huis, de geur van Sauvage eau de toilet. Mark betuigt weer spijt, het is allemaal zijn schuld. Ze hebben weer  gepassioneerde seks. Mark wil nu wel mee naar het ziekenhuis. Hij maakt geen slechte indruk op haar moeder. Alles lijkt weer koek en ei  tussen hen. Maar het gaat weer helemaal mis als ze met de telefoon een videootje van hen beiden wil nemen. Hij weigert en loopt weg.

Er is een vierde overval in Manchester en omdat de opgepakte jonge man dat niet gedaan kan hebben, komt die weer vrij.
Emma begint Mark weer te verdenken. Ze gaat naar de opvang voor daklozen en vertelt het verhaal aan een begeleidster die Jenny heeft en door Mark is genoemd. Zij zegt dat Mark onhandelbaar was. (PTSS en een klootzak) Hij heette trouwens Mark Roberts en niet Mark Richardson; dat was de naam van de werknemer bij het glasvezelbedrijf. 

Thuisgekomen onderzoekt Emma de tas van Mark die bij haar thuis staat. Er zitten gestolen spullen in (van de roofovervallen)  Mark komt op dat moment thuis, wordt woedend en verklaart zijn diepgewortelde haat aan de wereld. Emma vlucht naar de donkere kelder (het licht is stuk) en daar is ze in het voordeel. Ze slaat Mark met een moersleutel neer en buren bellen de politie. Mark wordt gearresteerd. Emma is teleurgesteld in de liefde, maar heeft toch de hoop op de toekomst niet verloren.

Personages

Emma

Emma is een blind geboren 28-jarige fysiotherapeute die heel goed geleerd heeft voor zichzelf op te komen. Ze heeft haar leven ook op orde, omdat ze vaste gewoonten heeft aangeleerd. Ze raakt op een dansfeestje in paniek en wordt naar de uitgang gebracht door een ex-militair. Ze belt hem later op voor een afspraak en hoort zijn verhaal aan. Hij heeft veel meegemaakt op zijn militaire missies in Afghanistan. Ze worden snel verliefd en en krijgen een (ook seksuele) relatie. Dan komt er de kink in de kabel en Emma begint aan het verhaal van Mark te twijfelen. Ze neem initiatieven om te onderzoeken wat er met hem gebeurd is. Ze verdenkt hem toch van de overvallen, maar dat gevoel gaat over als er een dader wordt gepakt. Toch gaat het later weer mis. Mark blijkt toch niet zuiver te zijn en met moeite weet Emma zijn woede-aanval te overleven. Het donker, waaraan zij door haar handicap gewend is, heeft hier zijn voordeel.

Quotes

"Voor mij is leven een zaak van horen, aanraken, ruiken en voelen. Het is een gewoon een ander leven dat dat van de meeste mensen."

Bladzijde 16

"Ik wil overgeven, ik moet overgeven. Mark, mijn Mark, is de Nightstalker. Ik laat het haar los en val languit op mijn bed. Ik begraaf snikkend mijn gezicht in mijn handen. Lange, verwoestende snikken. Hoe kan het e zijn ontgaan?"

Bladzijde 83

"Kan er ook maar iets van waar zijn? Er was geen enkele reden voor Jonny om te liegen, maar als het waar is, is zo ongeveer alles wat Mark me over zichzelf heeft verteld, over zijn verleden. over wie hij is , gelogen. Kan hij een goede reden gehad hebben om te liegen?"

Bladzijde 80

"Hij is Iers met een donkergetinte huid. En hij heeft.... hij heeft veel littekens op zijn gezicht en in zijn hals" "O ja, dan weet ik het weer. Je hebt het over Mark Roberts.""

Bladzijde 77

Thematiek

Whodunit
De vraag in het boekje is wie is de crimineel die in Manchester mensen overvalt, berooft en mishandelt. Er wordt eerst een andere crimineel/overvaller opgepakt. Dat hoort zo in een thriller, maar aan het einde blijkt toch dat Mark de dader is. Met moeite kan Emma aan hem ontsnappen..

Motieven

Verliefd
Emma wordt verliefd op een man die haar bij een dansfeest uit de penarie helpt. Ze belt hem later weer op en ze krijgen een korte relatie. Hij blijkt echter niet de man te zijn die hij voorwendt.

Ptss
Mark lijdt aan een PTSS, die hij als ex-militair heeft opgelopen bij een buitenlandse missie. Zijn gedrag is onvoorspelbaar en hij is gewelddadig. Door zijn littekens wordt hij door de gemeenschap gediscrimineerd. Daarom neemt hij wraak.

Fysieke handicap
Emma Forbes is blindgeboren. Ze weet niet wie zij voor zich heeft als ze Mark Roberts ontmoet. Hij redt haar uit de drukte van een feestje, maar omdat ze hem niet kan zien, moet ze op haar gevoel afgaan. Dat gaat meestal goed, ook nu heeft ze argwaan.

Seksualiteit
Mark en Emma hebben al na een paar korte dates seks met elkaar. Er worden in dit kleine verhaal zelfs drie seksmomenten beschreven.

Geschonden vertrouwen
Emma ging blind op haar gevoel af. Ze wilde Mark ondanks zijn littekens vertrouwen. Het gaat bij liefde immers niet om het uiterlijk en voor haar deden de littekens er niet toe. Ze is toch blind. Maar hij schendt haar vertrouwen, hij heeft een andere naam en dus identiteit aangenomen en hij pleegt overvallen.

Titelverklaring

De vertelster is blind en ze weet niet hoe haar nieuwe liefde Mark eruit ziet. Nu maakt liefde blind, dus dat schiet op, maar niet in het geval van Mark. 

Structuur & perspectief

Er zijn 41 korte hoofdstukken zonder titel. Die vertellen het verhaal recht-toe-recht-aan naar het einde. Het is een chronologisch verhaal. Het einde is gesloten. Er is een blinde ik-verteler, dat maakt het verhaal wel spannend. Bij de lezer ontstaa een soort Jan-Klaasseneffect: je wilt de verteller waarschuwen voor onheil.
Emma vertelt het verhaal helemaal in de o.t.t.

Decor

Het decor is de stad Manchester in Engeland.
De tijd van het verhaal wordt aangegeven in nieuwsberichten van de BBC. Het is juni 2020, wat inhoudt dat het verhaal erg actueel is.

Stijl

Het verhaal is geschreven in de karakteristieke stijl van een thriller. Geen moeilijke woorden, geen complexe zinnen en ook weinig metaforen. Er zijn wel korte en meestal geslaagde dialogen. Mede door de korte hoofdstukken vlieg je door de tekst heen.

Slotzin

Ik mag dan verraden zijn, ik ben niet verslagen. Daarbuiten ligt een fantastische, spannende, verrassende wereld en ik ben van plan die te veroveren.

Bijzonderheden

Het boekje werd uitgereikt als gratis geschenk bij de aankoop van een thriller in de Week van het Spannende Boek 2020.
Zie de leader op You Tube https://www.youtube.com/watch?v=xSjftateqPQ 

Beoordeling

Klein geschenkenboekje met een redelijk spannend verhaal, dat eigenlijk wel een beetje voorspelbaar qua plot is. Er is  voor de lezer even zicht op een andere dader, maar al snel blijkt dat Mark toch een andere man is dan dat hij zich aan Emma voordoet. Boekje is wel een geschikte kennismaking met de boeken van M.J. Arlidge die de laatste jaren heel populair is bij Nederlandse fans. 

Recensies

"Waar Arlidge gewoonlijk wel een paar fijne plottwists in zijn verhalen weet te stoppen, verloopt dit boekje toch wat gemoedelijker. Daardoor wordt het ook wel een beetje voorspelbaar. Eigenlijk zie je het einde al van ver aankomen en dat is toch een beetje jammer. Ook zette ik een aantal vraagtekens bij waarnemingen die Emma doet; zij is al vanaf geboorte blind maar het komt soms toch over alsof ze kan zien zoals iedereen. Dat maakt het ook wat ongeloofwaardig"
https://www.hebban.nl/rec...-niet-ziet

"De auteur beschrijft de twijfel en onzekerheid in de weinige bladzijden die dit verhaal telt, met een eenvoudige, simpele schrijfwijze. Op een opbouwende trend die de lezer toch wel nieuwsgierig maakt om verder te lezen, wordt er een soort spanning gebouwd doorheen het verhaal. Kijk als lezer wel door het voorspelbare van het verhaal en geniet van de emoties die Emma voelt, de afstoot en aantrek tussen de twee personages die een rode draad zijn doorheen dit misschien iets "te" korte verhaal."
https://www.hebban.nl/rec...iet-ziet-2

"Door het geringe aantal pagina’s is het wat lastig om echt een volledig uitgewerkt/uitgediept verhaal neer te zetten. Alleen Emma wordt vrij goed uitgediept, je leert haar kennen en leeft met haar mee. Mark blijft een eendimensionale persoonlijkheid doordat hij nauwelijks wordt uitgewerkt. Ondanks dat kun je je wel een voorstelling maken van het gebeuren en de onderlinge verhouding. Het verhaal is redelijk spannend, maar de plot is vrij voorspelbaar. Leuk en lekker vlot te lezen verhaaltje voor tussendoor. Heerlijk voor in de tuin in de zon!"
https://www.thrillersandm...j-arlidge/

"M.J. Arlidge staat bekend om zijn snel geschreven heftige thrillers. Die boeken tellen ongeveer tussen de 400-500 pagina’s. Het lijkt dan ook een uitdaging om een verhaal in 90 pagina’s te stoppen én het spannend te laten zijn. Arlidge is daar met Wat jij niet ziet echter meer dan goed in geslaagd. Hij laat de hoofdpersoon Emma echt tot leven komen. Arlidge laat zijn lezers ervaren hoe het is om blind te zijn. De beperkingen, maar ook hoe daarmee andere zintuigen extra ‘aan staan’. Het voelt allemaal realistisch aan. Arlidge zei in een interview met ons dat het verhaal daar eigenlijk om draait; hoe zien wij elkaar en hoe belangrijk is uiterlijk vertoon. In 90 pagina’s weet Arlidge een spannend plot neer te zetten waarbij het vooral draait om de onderhuidse spanning. Heeft Emma een gewelddadige man binnen gehengeld of is de verdachte toch iemand anders? Tot de laatste pagina’s houdt Arlidge zijn lezers in spanning en de ontknoping is even heftig als verrassend."
https://www.thrillzone.nl...-niet-ziet

"De vraag is: dat zal toch niet Mark zijn? Of valt Emma ten prooi aan verregaande paranoia? Omdat het verhaal volledig haar perspectief kiest, worden wij als lezers opgezadeld met haar angsten, en dat heeft M.J. Arlidge geraffineerd gedaan. Precies de bedoeling, natuurlijk. In speelfilms en thrillers is een blinde hoofdpersoon niet nieuw, maar met een paar pennestreken zet Arlidge haar geloofwaardig neer, ondanks de beperkte ruimte. Emma zal heus nog eens opduiken als personage in de Helen Grace-reeks. Met haar eigen geschenkdeeltje komt ze alvast goed voor de dag."
https://www.volkskrant.nl...ogle.nl%2F

"Dit was een leuk en spannend boekje dat je snel uitleest. De schrijfstijl is even wennen, omdat het vrij simplistisch overkomt. Ook is het einde nogal voorspelbaar. De personages worden kort maar duidelijk geïntroduceerd zonder dat er al te veel wordt verteld. Al met al vond ik het een leuke introductie met deze auteur. Ik heb het eerste deel van zijn serie bij de bibliotheek gereserveerd om te kijken of een wat langer verhaal van hem minder voorspelbaar en spannender is. Zo kan ik zien of het een auteur voor mij is."
https://yourstrulythestor...j-arlidge/

Overhoor jezelf

Bewering I Het boekje heeft 41 korte hoofdstukken zonder titel
Bewering II : Het wordt chronologisch verteld.
Bewering I : De verteller is een jonge vrouw
Bewering II: Ze is doktersassistente
Bewering III : Ze is blind geworden door een scooterongeluk.
Het thema van dit verhaal is een ouderwetse 'whodunit en whydunit'.
Het verhaal speelt zich af in ....
Als lezer kun je niet weten in welke maand en in welk jaar het verhaal zich afspeelt.
Op een zeker moment heeft Mark toegang gekregen tot Emma's appartement. Hoe merkt ze , als ze thuiskomt, zijn aanwezigheid?
Welke literaire motieven herken je in de tekst?
Meerdere antwoorden mogelijk
Mark lijdt aan het PTSS-syndroom dat hij bij buitenlandse militaire missies heeft opgelopen.
Hoe blijft Emma Mark in de slotscène de baas?
Bewering I : Mark is van Ierse afkomst.
Bewering II : Hij heeft de naam van een ex-collega aangenomen.
bewering III : Emma's moeder zegt meteen dat hij niet geschikt voor haar dochter is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.