ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2011
  • 176 pagina's
  • Uitgeverij: De Arbeiderspers te Amsterdam/Antwerpen

Flaptekst

Het leven lijkt kalm en vreedzaam te verlopen in het pittoreske dorp aan de rivier, totdat een groepje jongeren uit pure verveling een daad van ongekend geweld pleegt, met noodlottige gevolgen. Een jongen van dertien, die toevallig getuige is, vlucht diep geschokt weg - zijn eigen broer is erbij betrokken. Diezelfde avond nog dwingt die hem over het voorval te zwijgen, onder het motto: broers verraden elkaar niet. In dit spannende en verontrustende verhaal wordt de lezer moeiteloos de gevoelswereld van een dertienjarige jongen ingetrokken, die tussen angst en verwondering ontdekt dat hij een geweten heeft. Tessa de Loo is de auteur van bestsellers als De meisjes van de suikerwerkfabriek en De tweeling, een roman die o.a. bekroond werd met de Publieksprijs, in meer dan twintig talen verscheen en waarvan de verfilming leidde tot een Oscarnominatie. De psychologische thriller Isabelle werd eveneens verfilmd. Haar vorige roman Harlekino is kort geleden in het Engels en het Portugees vertaald.

Eerste zin

Samenvatting

Wanneer Michiel zijn broer een misdaad heeft zien plegen, staat zijn leven op zijn kop. Michiel heeft met zijn broer Wolf afgesproken dat hij het er met niemand over mag hebben en Wolf maakt Michiel duidelijk dat er iets ergs gaat gebeuren als Michiel het wel aan iemand vertelt.
Het wordt helemaal moeilijker wanneer de vader van Irene Boomsma het slachtoffer lijkt te zijn van het incident van zijn broer. Meneer Boomsma schijnt in elkaar geslagen te zijn en is vervolgens in coma terecht gekomen. De artsen weten niet of meneer Boomsma nog uit de coma zal ontwaken. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Doordat meneer Boomsma in het ziekenhuis ligt, start er een onderzoek van de politie en al snel heeft de politie de vriendengroep van Wolf op het oog. Alle vrienden inclusief Wolf worden verhoord. De vriendengroep heeft onderling al overlegd dat ze de schuld allemaal op Paultje gooien. Paultje is de gehandicapte broer van Titia, die toevallig ook bij het incident aanwezig was. De politie gelooft de vriendengroep en schuift de schuld op Paultje die vervolgens de gevangenis in moet. Niemand begrijpt hoe zo’n gehandicapte jongen zo’n misdaad kan plegen, maar er wordt verder geen actie ondernomen aangezien iedereen het prima vindt dat een gehandicapt persoon niet meer in het dorp leeft. Ondertussen gaat Michiel zich steeds slechter voelen en wordt hij ook nog eens gechanteerd door Wolf: als Michiel iets tegen iemand zegt dan zal er ook iets ergs met Michiel gebeuren. Dit maakt Michiel bang en daardoor besluit hij om tegen niemand wat te zeggen. Om alle problemen te vergeten probeert hij troost te zoeken bij zijn parkieten.
Toch weet Michiel dat hij actie moet ondernemen en daardoor besluit hij om het monument voor Robbie zwart te verven. Robbie, de beste vriend van Wolf, is door een verkeersincident met meneer Boomsma om het leven gekomen. Om de dood van Robbie te herdenken hebben ze een gouden scooter op een plek gezet. Al snel is het duidelijk dat de misdaad van Wolf een wraakactie is tegenover meneer Boomsma. Michiel probeert met zijn actie duidelijk te maken dat er meer aan de hand is en dat Paultje niet de schuldige is. 
Wanneer Michiel een paar dagen later uit school komt ziet hij zijn ouders op de bank zitten en al snel wordt hem duidelijk dat de politie Wolf heeft opgepakt en Paultje heeft vrij gelaten. Voor Michiel is het aan de ene kant een opluchting, maar aan de andere kant vindt hij het vervelend dat zijn broer vast zit. Maar nu Wolf toch in de gevangenis zit, durft Michiel eindelijk alles op te biechten aan zijn ouders.

Dit boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Michiel Klee

Michiel is de hoofdpersoon in dit boek. Hij is een donkerblonde 13-jarige jongen, die net in de tweede klas zit. In het verhaal heeft Michiel een onzekere opstelling wat zeker met de puberteit te maken heeft.

Wolf Klee

Wolf is de 18-jarige broer van Michiel die gek op scooters is. Wolf is een grote jongen met een bos bruine krullen. Wolf trekt zich niet zo snel wat van anderen aan en doet wat hij wil doen.

Titia

Titia is het zusje van Paultje en een vriendin van Michiel. Titia is een lief en zorgzaam meisje die haar ouders graag helpt.

Paultje

Paultje is de gehandicapte broer van Titia. Hij kan niet praten, maar door middel van schilderijen kan hij met zijn ouders communiceren.

Monique:

Monique is de stoere vriendin van Wolf. Ook zij was getuige bij de misdaad en heeft alles gefilmd.

Robbie

Robbie was de beste vriend van Wolf, maar is door een verkeersongeluk om het leven gekomen.

Irene Boomsma

Irene is een klasgenoot van Michiel. De vader van Irene is door Wolf in elkaar geslagen en in coma terecht gekomen. Irene is ook een lief en zorgzaam meisje.

De ouders van Wolf en Michiel

de ouders spelen in dit verhaal niet zo’n grote rol. Ze vinden het elke keer rot wat Wolf meemaakt en proberen gewoon een normaal gezinsleven te hebben.

Thematiek

Evenals tussen zussen is er soms een vijandige relatie tussen broers in een gezin. Het is eigenlijk af te leiden van een Bijbels motief: de relatie tussen Kaïn en Abel. Het is de good guy tegen de bad guy. Nu heeft de jongste iets verschrikkelijks gezien en hij mag van zijn oudere broer niet vertellen wat dat is. Zijn broer doet een beroep op hem met de mededeling dat broers elkaar niet verraden. Uiteindelijk verraadt Michiel zijn broer niet, maar hij heeft wel grote moeite met het bewaren van zijn geheim, omdat hij in een gewetensconflict komt.

Motieven

Er zijn diverse vriendschappen: de verkeerde vriendenkring van Wolf met daarin de verkering tussen Wolf en Monique, en de vriendschap tussen Titia en Michiel."

Hij staat voor de vraag: verraadt hij zijn broer aan de politie of niet?"

Dat wat Michiel meemaakt hoort bij het stadium van volwassen worden: hoe ga je met dergelijke situaties om?"

Loyaliteitsconflict: Michiel zit tussen twee vuren, aan de ene kant zijn broer en aan de andere kant zijn geweten/zijn vriendin."

De onschuldige wordt gepakt. Dit motief komt ook vaak in jeugdromans voor: eerst is er iemand die onschuldig wordt opgepakt, maar in jeugdboeken wordt de echte dader meestal wel ontmaskerd."

Het geheim (een bekend motief in verhalen); iets mag niet worden verteld en het is de taak van de auteur om dat geheim zo lang mogelijk te onthouden waardoor de spanning stijgt."

Trivia

Titelverklaring

De titel 'Verraad me niet' slaat op twee broers waarvan het broertje Michiel zijn broer Wolf een vreselijke misdaad heeft zien plegen. Omdat de schuld al op iemand anders is geschoven en Wolf verder geen staf krijgt heeft hij besloten om de waarheid verder niet boven water te laten komen. Omdat Michiel alles gezien heeft begint Wolf met chanteren zodat Michiel de waarheid tegen niemand meer wil zeggen. Michiel blijft heel erg met het geheim zitten maar wil ook zijn eigen broer niet verraden.

Structuur & perspectief

Dit verhaal is geschreven in het personele perspectief. Er komen meerdere personen voor in het boek, maar van één iemand worden de gedachtes en de gevoelens uitvoerig besproken.

Decor

Eigenlijk speelt het verhaal zich maar op één centrale plek af, namelijk het dorp waarin Michiel woont. Het dorp moet een vertrouwde omgeving zijn en het is een typisch dorp waar iedereen elkaar kent. Wanneer er iets gebeurt wordt er dus ook heel wat geroddeld. 

De vertelde tijd moet ongeveer een paar weken geweest zijn. Het speelt zich af in de tijd van nu, aangezien er computerspelletjes en mobiele telefoons bestaan.

In dit verhaal is er veel gebruik gemaakt van flashbacks. Er wordt veel verteld over vroeger wat het verhaal veel duidelijker maakt.

Stijl

Alles in dit verhaal wordt uitvoerig verteld met veel details om de spanning op te bouwen. Deze details zijn erg belangrijk voor het verhaal en zijn niet storend om te lezen. Ook is er een makkelijke schrijfstijl gebruikt: het leest erg vlot en er staan geen moeilijke zinnen of woorden in. Hierdoor blijft continu heel je aandacht bij het verhaal en blijf je echt in het verhaal zitten.

Beoordeling

Ik heb nog nooit een boek van Tessa de Loo gelezen, maar ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Het is zeker aan te raden aan anderen. De hele tijd heeft het verhaal me geboeid en doordat het met veel details vertelt wordt blijft het elke bladzijde boeiend. Ik weet zeker dat ik nog andere boeken van Tessa de Loo ga lezen!

Recensies

"De karakterbeschrijvingen van de hoofdpersonen in Verraad me niet zijn erg clichématig."
http://www.tzum.info/2012...d-me-niet/

"Verraad me niet is een mooi boek en goed voor tussendoor, iets dat niet te zwaar is en waar je niet lang over doet. Veel mensen hadden een beter boek van De Loo verwacht en dat maakt me erg nieuwsgierig naar haar andere romans. Met een paar aanpassingen had dit verhaal vele malen beter kunnen zijn en mensen veel beter bij kunnen blijven als een indrukwekkend boek."
http://deleesfabriek.nl/2...sa-de-loo/

"Verraad me niet is een prachtig boek. Het trekt je mee in de gevoelswereld en verwarrende gedachtestromen van een jongen van dertien. "
http://www.literairnederl...kaar-niet/

Bronnen

Informatie over de schrijfster

http://nl.wikipedia.org/w...ssa_de_Loo

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

Alex

Alex

Goed verslag maar er staat wel een foutje in de samenvatting, namelijk "Robbie, de beste vriend van Michiel", wat natuurlijk "van Wolf" moet zijn.

2 jaar geleden

Antwoorden

Sterre

Sterre

@Alex: Bedankt voor je reactie, we hebben het aangepast!

1 jaar geleden

gast

gast