Switchflip door Inez van Loon

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Switchflip
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 14 januari 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2010
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Switchflip
Shadow
Switchflip door Inez van Loon
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 160 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Levi en zijn vrienden Jim, Joep, Kath en Kees zijn gek op skateboarden. Afgelopen zomer hebben ze een verlaten houtzagerij ontdekt en in een van de loodsen hun eigen skatepark gebouwd. Tot de sloop mogen ze blijven... Maar hoelang kunnen ze er nog terecht? De plannen van de gemeente voor een overdekt skatepark schieten niet echt op. Ondertussen sluiten ze vriendschap met een andere bewoner van de houtzagerij, bereiden ze zich voor op een grote wedstrijd en krijgen ze onverwacht logés. Je lees het allemaal en nog veel meer in dit avontuurlijke vervolg op Skatespotting.

Eerste zin

Direct na het laatste uur racet Levi op zijn fiets naar de loods, zijn skateboard vastgeklemd op het stuur.

Samenvatting

De skaters hebben het skatepark tot hun beschikking tot de loods gesloopt wordt. Ze hebben een petitie aangeboden aan de gemeente voor een overdekt skatepark en nu mogen ze meepraten in de vergadering.

Ondertussen breekt Joep zijn arm bij het skaten. Zijn vader verstopt zijn skateboard. Gelukkig kan Joep zijn tijd vullen met het maken van tekeningen voor het nieuwe skatepark.

Tussen Kath en Levi gaat het niet zo goed. Levi weet niet waar Kath telkens mee bezig is. Totdat ze op een dag twee jongens meeneemt naar de loods. Ze heten Simon en Karim en komen uit Sierra Leone. Ze wonen in een opvangcentrum en omdat een andere jongen uit Sierra Leone teruggestuurd werd zijn ze weggelopen. Van de jongens mogen ze wel in het kantoortje logeren. Allemaal brengen ze wat eten mee en er worden slaapzakken en zaklampen voor ze geregeld.

Maar dan maakt Kath het uit tussen Levi en haar. Ze gaat telkens eerder weg en springt vaak achterop de scooter van een andere jongen. Levi is er boos over en doet alsof het hem niets doet.

Ondertussen zijn alle jongens hard aan het trainen voor de grote wedstrijd die eraan komt. De mensen van de gemeente komen kijken bij een oefening. Dan vertellen de jongens ook dat ze een bot hebben gevonden vlakbij de loods. De mensen van de gemeente nemen het mee en de volgende dag staat er opeens heel veel politie op het terrein. Levi staat voor het hek te kijken. Hij komt erachter dat het bot van een soldaat uit de tweede Wereldoorlog was en dat er ook granaten zijn gevonden. Levi vraagt zich af waar Simon en Karim zijn, hij kan ze nergens vinden. Hij vertelt de politie dat er nog twee jongens zitten in de loods. De politie haalt ze er vandaan en dan moeten ze het hele verhaal vertellen. Fred, de buurman die vlakbij de loods woont, biedt aan de jongens 's avonds terug te brengen. Hij verzekert ze ervan dat hij een goed woordje voor ze zal doen. Een explosieven opruimingsdienst brengt de granaten tot ontploffing.  

Dan is het moment van de wedstrijd aangebroken. Alle jongens, behalve Joep, doen mee en ook Kath is van de partij. Nadat Levi de tweede plaats heeft veroverd op zijn onderdeel komt Kath naar hem toe. Ze biedt hem haar excuses aan voor wat er allemaal gebeurd is. Dan komt het ook weer goed tussen Kath en Levi.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Joep

Joep is een toegewijde skater en baalt enorm als hij niet meer kan skaten. Hij probeert zichzelf toch nog nuttig te maken door tekeningen te maken voor het nieuwe skatepark. Daar blijkt het ook nog eens goed in te zijn.

Kees

Kees is de grappenmaker van de groep. Hij gaat goed om met iedereen.

Kath

Kath woont niet in hetzelfde dorp als de jongens en komt langs in het weekend. Ze heeft een jongen ontmoet in haar eigen woonplaats en gaat daar veel mee om. Later merkt ze dat deze jongen helemaal niet zo aardig is en biedt ze haar excuses aan bij Levi. Ze is een lieve meid.

Levi

Levi is een skater vol overgave. Hij vind het leuk om filmpjes te monteren die hij gemaakt heeft van zichzelf en zijn skatende vrienden. Dit doet hij liever dan zijn schoolwerk.

Jim

Jim blijft wat op de achtergrond en is vaak met Kees. Hij is net zo aardig als de anderen en neemt alles wat luchtiger op.

Quotes

"BENG! Een geweldige knal... Simon en Karim krimpen in elkaar, maar Fred zegt meteen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, want dat de handgranaten die gevonden zijn op het terrein nu onschadelijk worden gemaakt. Daarna een enorme stilte." Bladzijde 116
"En wie staat er vooraan met zijn vrienden? De gast van Kath. Goh, was ze dan toch niet met hem aan het bellen? Even kruisen hun blikken elkaar, ze bekijken elkaar van top tot teen. Mijn vriendin inpikken? Ik zal jou dadelijk wel eens een lesje leren met skateboarden, denkt Levi." Bladzijde 130

Thematiek

Sport/ sportwereld

De sport skaten is het thema van dit boek. De dingen die er gebeuren in dit boek zijn het resultaat van hetgeen waar de personages het meest mee bezig zijn: skaten. Doordat ze zo graag skaten willen ze een skatepark en gaan ze naar inspraakvergaderingen van de gemeente, oefenen ze veel op hun tricks en doen ze mee aan wedstrijden.

Motieven

Vriendschap

De vriendschap tussen Kath en Levi staat in dit boek ook centraal. Kath is veel met een andere jongen en maakt de verkering tussen haar en Levi uit. Uiteindelijk blijkt dat de andere jongen helemaal niet is wat ze verwachtte en biedt ze haar excuses aan aan Levi. Dan komt het weer goed tussen hen. Deze wankeling in hun vriendschap wordt in het boek beschreven.

Avontuur

De kinderen beleven samen veel avonturen. Zo komen Simon en Karim een aantal nachten slapen in de loods en vinden ze een bot op het terrein. Daarom is avontuur ook een onderdeel van dit boek.

Trivia

Op pagina 99 gaat het verhaal over Levi, maar dan opeens wordt er Joep gezegd in plaats van Levi. Levi rent naar beneden om zijn fietssleutel te pakken en dan rent Joep weer naar boven om ook de sleutel van de houtzagerij te pakken. Daarna gaat hij zijn konijn voeren. Foutje!

Titelverklaring

Switchflip is een onderdeel van een serie boeken over skaten. Elk boek heeft de naam gekregen van een bepaalde trick. In dit verhaal komt het vaak voor dat de jongens een switchflip maken. Levi oefent op deze trick voor de wedstrijd en heeft er de tweede plaats mee veroverd. Daarom heet dit boek Switchflip.

Structuur & perspectief

Het verhaal is verdeeld over 15 hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft een naam en die naam slaat meestal op een zin die gezegd wordt in het betreffende hoofdstuk. De hoofdstukken zijn niet allemaal even lang. 

Aan het einde van het boek staat een begrippenlijst met skate-termen die genoemd worden in het verhaal. 

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. In het verhaal wordt Levi het meest gevolgd dus daar komt men de meeste gedachten ook van te weten.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de loods waar de kinderen oefenen op hun tricks. Daarnaast zijn er een aantal plekken waar zich korte scenes afspelen zoals op school, het gemeentehuis tijdens de inspraakvergadering en bij Levi thuis. 

De tijd die zich afspeelt van het begin tot het einde van het verhaal is ongeveer 4 weken. Aan het begin van het verhaal is de school weer begonnen, na de zomervakantie. En aan het eind van het verhaal is het herfstvakantie.

Stijl

De stijl waarin het boek geschreven is kan omschreven worden als 'droog'. Er wordt weinig gebruik gemaakt van mooie vergelijkingen of metaforen die ervoor kunnen zorgen dat het verhaal wat verdieping krijgt.

Soms lijkt het verhaal wel een opsomming van gebeurtenissen, waar op andere plekken juist weer geen inleiding gebruikt wordt voor een gebeurtenis zodat het verwarrend is om te lezen. Een voorbeeld hiervan kun je lezen in dit stukje: 

'Waarom ik op straat woon?' Levi knikt. 'Zeg maar omstandigheden, schulden.. Nou ik heb weer genoeg verteld over mezelf. Tabee maar weer, ik ga effies naar m'n eigen afdeling. Roep me maar als die Fred er is, want ik wil alles horen.'

'Ach, we kennen elkaar natuurlijk van de supermarkt, maar ik heb u ook wel eens zien lopen over het terrein vanuit mijn raam daarboven. Ik ben Buurman Fred'. Ze geven elkaar een hand. 

Ook worden er in dit boek veel skatetermen gebruikt. Hoewel er een beschrijving in het boek staat van de gebruikte termen is het lastig als lezer, als je zelf geen skater bent, om het verhaal te begrijpen. Zoals in het volgende stukje:

'Levi, is dit nou de nieuwe schans waarover je vertelde?' Zijn vader loopt terug en wenkt hem. Daar wil Levi maar al te graag over vertellen. Zeker als zijn vader de switchflip over de grote fly-over wil zien. Natuurlijk moet daarna iedereen zijn beste trick voor de wedstrijd laten zien. Eerst gaan ze bij Kath kijken die al een tijdje bezig is op de quarter om een backside 5-0 tot fakie te oefenen.

 

Slotzin

Even later geven Kath en Levi les aan Simon en Karim in hoe je pool moet carven.

Beoordeling

Het is als je zelf geen skater bent een vrij saai boek om te lezen. Soms worden er zoveel skatetermen gebruikt dat je niet meer precies weet wat er nu gebeurt in het verhaal.

De manier van schrijven doet soms aan als een opsomming van gebeurtenissen waardoor het niet makkelijk leest en je niet 'in het verhaal komt'. De schrijfstijl doet wat ouder aan. Het geeft het idee dat het boek oud is, terwijl het uit 2010 komt. 

De gebeurtenissen die beschreven worden in het boek zijn wel leuk en goed bedacht maar doordat ze zo 'droog' beschreven zijn, is het boek niet interessant om te lezen.

Recensies

"Het is opnieuw een prettig leesbaar boek. Ook al weet ik niets van skaten toch is heel duidelijk wat de kinderen allemaal doen en wat het skaten voor ze betekent." http://www.leestafel.info...switchflip
"een heel goed boek en de eerste was was ook super dus ik hoop dat de volgende uit de serie snel komt" http://www.bol.com/nl/p/s...007508088/

Overhoor jezelf

Waar komen Simon en Karim vandaan?
Hoe heet de mevrouw van de gemeente?
Waar heeft de vader van Joep het board van zijn skateboard verstopt?
Uit welk land kwam de soldaat die gevonden werd door de jongens?
Wat heeft er in het pand gezeten dat Harry aanraadt als nieuw pand voor het skatepark?
Hoeveel granaten worden er gevonden?
Hoe heet de vrouw van Fred?
Met wat voor trick wint Levi de tweede plaats?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.196 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

L.

L.

HOE VINDEN MENSEN DIT BOEK NIET LEUK

6 jaar geleden

L.

L.

hoe toch je smoel leesfan.DE trouwens je bent duits dus hoe kan je dit lezen of ben je zown kind van 4 die grappige namen probeert te vertellen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine