Superlul door Henk van Straten

Zeker Weten Goed
Foto van Anne
Boekcover Superlul
Shadow
  • Boekverslag door Anne
  • Zeker Weten Goed
  • 19 september 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2011
Pagina's
250
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Superlul
Shadow
Superlul door Henk van Straten
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 250 pagina's
  • Uitgeverij: Lebowski

Flaptekst

Eén man.
Eén enorme lul.
En heel erg veel BN’ers.

De memoires van Superlul, een man die louter dankzij zijn grote geslacht een Bekende Nederlander werd.

Met gastrollen voor:
Albert Verlinde
Winston Gerstano-iets
Peter R. de Vries
Regilio Tuur
Lange Frans
Carice van Houten
Anna Drijver
Caroline Tensen
Gerard Joling
John Williams
Hans Kazàn
Matthijs van Nieuwkerk
Yvon Jaspers
Robert Jensen
Terror Jaap
Hanneke Groenteman
Nico Dijkshoorn
Reinout Oerlemans
Nick en/of Simon
John de Mol
Ron Bransteder
Patty Brard
Gordon
Jody Bernal
Pino
Willem Ruis
Giel Beelen
Anouk
Dinand Woesthoff
Estelle Gullit
Quinty Trustfull
Daphne Bunskoek
Leco Zadelhoff
Bridget Maasland
Edgar Davids
Jan Kooijman
Waldemar Torenstra
en Henk van Straten zelf

Eerste zin

Ik moet eens iets anders met mijn haar doen.

Samenvatting

Het boek bestaat eigenlijk uit de geschreven memoires van Superlul. Superlul heeft, zoals zijn naam al zegt, een enorme lul. Als kind is hij erg eenzaam. Hij schaamt zich voor zijn geslacht en om te voorkomen dat hij wordt gepest zondert hij zich zoveel mogelijk af. Ook met zijn gelovige ouders heeft hij weinig contact. Na zijn middelbare school probeert zijn moeder hem te enthousiasmeren voor een studie of om te gaan reizen, maar Superlul ziet geen toekomst voor zichzelf. Uiteindelijk raakt hij zo depressief dat hij besluit uit het raam te springen. Superlul overleeft de val maar breekt wel beide benen. Hij belandt in het ziekenhuis en al snel gaat het verhaal van zijn grote lul het hele ziekenhuis door. En dan verandert zijn hele leven.
Het begint met één verpleegster die hem ’s nachts opzoekt, maar steeds meer dames hebben interesse in hem, of eigenlijk meer in zijn lul. Ze komen voor seks maar vooral om te kijken of hij echt zo groot is als men beweert.
Wanneer Superlul uit het ziekenhuis wordt ontslagen, is hij een ander mens. Hij keert weer terug naar zijn ouders maar blijft daar wel dames ontvangen, onder het mom van verpleegsters, fysiotherapeuten etc. aan huis. Wanneer zijn ouders er achter komen dat het allemaal om seks draait, zetten ze hun zoon uit huis.
In deze periode ontmoet Superlul Lange Frans, de rapper. Lange Frans ziet wel brood in Superlul en besluit zijn manager te worden en hem in huis te nemen. Hij zorgt er onder andere voor dat Superlul in tv-programma’s als De Wereld Draait Door en RTL Boulevard mag verschijnen. De ster van Superlul rijst snel. Hij wordt voor allerlei shows gevraagd en op hippe feestjes uitgenodigd; hij is nu een echte BN’er. Op de wc’s bij de 3FM Awards ontmoet hij Carice van Houten, waar hij op slag verliefd op wordt en na een avondje uit krijgen ze wat met elkaar. De nieuwe populariteit brengt ook minder prettige dingen met zich mee voor Superlul. Zo wordt hij continue gevolgd en gepest door Terror Jaap en Robert Jensen.
Wanneer Carice ziekt wordt, gaat Superlul vreemd met Anna Drijver. Dit komt uit en vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met Superlul. Carice wil niks meer met hem te maken hebben, de realityserie Superlul Komt Klaar die op de planning stond, wordt gecanceld. Ook is Superlul niet langer welkom bij tv-programma’s en dergelijke. Superlul heeft nog één laatste optie: Celebrity Jungle Bungle, een programma van John de Mol.
Voor Celebrity Jungle Bungle wordt Superlul samen met Carice, Terror Jaap, Robert Jensen, Ron Bransteder, Patty Brard en Pino in de jungle gedropt. Tijdens het programma is Superlul het pispaaltje: hij krijgt geen onderdak, geen eten en andere dingen die de anderen wel krijgen. Op dag zes wordt Superlul alleen, zonder water, eten of wat dan ook in de jungle gedropt, om Joker Cards te zoeken. Na urenlang lopen komt hij op een strand aan waar hij Gerard Joling en Gordon tegen het lijf loopt. Zij zijn daar voor opnames van Geer & Goor Over De Vloer Goes Tropical. Op datzelfde strand zijn ook Nick & Simon bezig met opnames voor hun Palingsoap. Superlul schuift aan bij hun kampvuur en even later komt ook Jody Bernal erbij zitten (die is op dat strand voor het opnemen van zijn nieuwe videoclip.) De drank vloeit rijkelijk en wanneer ze beginnen te dansen belandt Jody met zijn gezicht in het kampvuur. Superlul krijgt hier de schuld van en vlucht de jungle in.
In de jungle komt hij oog in oog te staan met een zwarte panter, die bijt zijn lul eraf. Superlul sleept zich voort, weg bij de panter. Zo stuit hij op een hutje waar hij naar binnen gaat. Eenmaal binnen ziet hij allemaal lijken hangen, lijken van BN’ers. Bij de lijken treft hij Willem Ruis, maar die beweert niemand te zijn. Superlul geeft zich over, hij is klaar om te sterven. Maar wanneer Willem Ruis hem opknoopt wordt hij omhoog gehaald door een helikopter. Het bleek allemaal vooraf uitgedacht te zijn voor het tv-programma Superlul VS. De Sterren. Uiteindelijk blijkt zijn moeder hierachter te zitten, ze hoopte dat haar zoon op deze manier weer op het rechte pad kwam.
Superlul besluit zijn BN’er-bestaan op te geven. Hij en Carice komen weer bij elkaar. Zijn memoires, die hij al de tijd op een voice-recorder heeft opgenomen, laat hij uitschrijven door Henk van Straten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Superlul

Een man met een grote lul. Zijn echte naam is Cornelis-Pieter. Als kind zondert hij zich erg af uit schaamte voor zijn grote geslacht. Als hij een keer in het ziekenhuis terecht komt, wordt hij bekend door zijn grote lul en zo verwerft hij bekendheid. Hij krijgt iets met Carice van Houten, komt bij DWDD, krijgt Lange Frans als zijn manager. Wanneer hij echter vreemdgaat met Anna Drijver, is hij minder populair.

Lange Frans

Rapper, vriend en manager Superlul. Hij is de eerste die wel brood ziet in Superlul en zorgt dat hij in de publiciteit komt. Lange Frans bezit een website, Glamourleaks, om genante dingen van bekende mensen aan het licht te laten komen.

Carice van Houten

Actrice. Ze ontmoet Superlul op de 3fm-awards en ze krijgen een relatie. Als Carice van Houten ziek wordt, gaat Superlul vreemd en dumpt Carice hem. Op het einde van het boek komen ze weer bij elkaar.

Quotes

"‘Hallo? Ik wacht maar en ik wacht maar en niemand die een kakkend liedje voor me rapt!’ Frans keek me dwingend aan. Ik slikte een laatste keer en begon te beatboxen. Of beter: ik begon mondscheten te laten. Franse schudde verslagen zijn hoofd, zuchtte diep en begon te rappen. Caroline bewoog haar hoofd op de maat, leunde met haar rechterelleboog op de zwartlederen armleuning, en liet haar linkerhand op het twaalfuurpunt van haar stuur rusten, precies zoals al die pseudogangsters doen, om Frans af en toe te onderbreken met frasen als ‘Nigga bitch’, ‘Can’t touch this’, en ‘You’s a fool, sucka’." Bladzijde 81
"Ron Bransteder zegt: ‘Pino? Van Sesamstraat? O, man! Ik vind die vogel gewéldig!’ ‘Hij zit naast je, Ron,’ zegt Patty. ‘Goed om te merken dat je jeweer flink hebt voorbereid voor dit programma.’ Ron kijkt naast zich, ziet Pino en knijpt zichzelf in zijn wang. ‘Dus hij is hier echt? Jullie zien hem ook?’ ‘Nog langer zo naar me blijven staren, drankorgel,’ zegt Pino, armen over elkaar heen gevouwen, blik recht vooruit. ‘En dan mep ik even je kunstgebit uit je smoel.’ " Bladzijde 186

Thematiek

Minderwaardigheidscomplex

Het thema van dit verhaal is faam en hoe dat een persoon kan veranderen. Superlul is als jongetje erg onzeker maar zodra hij merkt dat zijn grote lul ook voordelen heeft, verandert zijn hele leven. Hij raakt verslaafd aan het op tv zijn, aan de aandacht. Zijn minderwaardigheidscomplex is ook de reden waarom hij steeds meer aandacht wilt omdat hij dan erkenning van hoe goed hij is krijgt.

Motieven

Eenzaamheid

Superlul is vaak erg eenzaam. Vooral in zijn jeugd, maar ook later, juist wanneer hij veel mensen om zich heen heeft en veel aandacht krijgt. Het voelt voor hem allemaal erg nep. Ook heeft hij het gevoel dat het allemaal om zijn lul gaat en niet om hem. Echte vrienden heeft hij niet.

Seksualiteit

De aandacht die hij krijgt bestaat namelijk vooral uit seksuele aandacht van de dames en meer een soort sensatielust. Sommige scènes worden redelijk expliciet omschreven en door het formaat van Superluls geslacht zijn dit typerende scènes. Wanneer zijn ouders merken dat hun zoon zo seksueel actief is, komen zij in actie. Vooral moeder heeft vanuit haar geloofsovertuiging moeite met haar ‘nieuwe’ zoon. Zij blijkt uiteindelijk ook degene te zijn die het hele mediacircus in gang heeft gezet. Een duidelijk motief zijn de BN’ers die eigenlijk praktisch alle rollen in het verhaal bekleden.

Motto

“The very deep did rot: O Christ!
That ever this should be!
Yea, slimy things did crawl with legs
Upon the slimy sea.
[…]
And a thousand thousand slimy things
Lived on; and so did I.”

- Samuel Taylor Coleridge, The Rime of the Ancient Mariner

Dit betreft een gedicht van Samuel Taylor Coleridge. Het is een gedicht uit 1798 dat gaat over een matroos op zee. Het schip met zijn bemanning geraakt in onbekende wateren en de bemanning komt om wegens uitdroging. Het deel hierboven bevindt zich in het tweede deel van het gedicht en omschrijft onbekende gruwelijkheden die zich dieper in zee bevinden.

Trivia

De roman Superlul is tegelijkertijd verschenen met de roman Salvador. De twee romans zouden bijna niet MEER van elkaar kunnen verschillen; ‘Superlul’ is een komisch, luchtig boek, waar ‘Salvador’ juist een psychologische roman is.

Titelverklaring

Superlul is het pseudoniem van de hoofdpersoon. Eigenlijk heet hij Cornelis-Pieter maar omdat hij een grote lul heeft is Superlul een soort artiestennaam.

Structuur & perspectief

De structuur van het boek is erg opmerkelijk. Het bestaat uit vier delen. Deel 1 is naamloos, deel 2 is getiteld Hoogtepunt, deel 3 Ondergang en deel 4 Navocht. Daarnaast bevat het boek documenten van Glamourleaks. Glamourleaks is een website die Lange Frans en een vriend van hem hebben opgericht om genante documenten van BN’ers te lekken.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Er wordt namelijk begonnen bij het moment waarop Superlul zijn memoires besluit op te nemen. Dit is net voor hij deel gaat nemen aan Celebrity Jungle Bungle. De dingen die zich daarvoor hebben afgespeeld vertelt Superlul dus als flashbacks.

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon, Superlul in dit geval.

Decor

De precieze tijd waarin het verhaal zich afspeelt is moeilijk te zeggen. Het boek bevat enkele Glamourleaks, dit zijn documenten van beroemdheden die zijn uitgelekt. De data van deze documenten zijn allemaal toekomstige data. Hieruit is af te leiden dat het verhaal zich waarschijnlijk in 2012 afspeelt. Dit sluit ook aan bij de thema’s media en beroemdheid, erg actuele thema’s. De genoemde BN’ers en tv-programma’s zijn bijna allemaal van deze tijd.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Nederland. Superlul bevindt zich veel in tv-studio’s maar deze worden verder niet heel gedetailleerd beschreven, de gebeurtenissen zijn belangrijker. De enige locatie buiten Nederland, is de jungle waar ze voor Celebrity Jungle Bungle heengaan.

Stijl

Henk van Straten heeft al verschillende romans geschreven die allemaal erg verschillen qua stijl. Een echte Henk van Straten-stijl is er dus niet. Omdat hij per boek wel duidelijk een ander standpunt inneemt als schrijver kan het interessant zijn deze boeken met elkaar te vergelijken.
Superlul bevat veel absudistische scènes. Wel is enige kennis over de huidige BN’ers van belang en ook dan ben je er niet van verzekerd dat het soort humor je ligt. Het verhaal lijkt ogenschijnlijk willekeurig in elkaar gezet maar dat achteraf alles op zijn plek valt, getuigt van een doordachte opbouw.

Slotzin

Goed, oke. Wacht even, dan zet ik hem eerst uit-

Beoordeling

Superlul is een verrassend verhaal met een origineel karakter als hoofdpersonage. Henk van Straten neemt heel bekend Nederland op een absurdistische manier op de korrel. Dit levert hilarische dialogen en rare plotwendingen op. Tevens is het een kritische noot over de mediageilheid van tegenwoordig. Iedereen wil tegenwoordig media-aandacht, maar hoe behoud je die en waarom zou je dat eigenlijk moeten willen? Het boek is ogenschijnlijk rommelig geschreven maar dat is juist de kracht, want het valt allemaal precies in elkaar.

Recensies

"De een zal om Superlul kunnen lachen, de liefhebber van serieuze Literatuur zal het boek al snel terzijde leggen." http://www.athenaeum.nl/r...r-superlul

Overhoor jezelf

Waar is Superlul wanneer het verhaal begint?
Welk bewering is juist?
I De ouders van Superlul zijn begripvol voor het probleem van hun zoon.
II De moeder van Superlul werkt mee aan een tv-programma met Superlul.
Hoe voelt Superlul zich onder het laten zien van zijn lul op tv?
Hoe reageert Lange Frans op het idee om deel te nemen aan Celebrity Jungle Bungle?
Wie deed er niet mee aan ‘Celebrity Jungle Bungle’?
Stelling: Superlul duwt Jody Bernal in het kampvuur.
Wat gebeurt er uiteindelijk met de lul van Superlul?
Voor welk van onderstaande tijdschriften is Henk van Straten niet werkzaam geweest?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.524 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

H.

H.

ik vind henk zo henkerig henk is echt mn bestfriend wat een lullie zeg maar wel een heuleeeeeeeeeeeeee goede boekverslaggie wat kjoelig x henk

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anne