Sterrennachten door Sylvia Van Driessche

Zeker Weten Goed
Foto van Robyn
Boekcover Sterrennachten
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2016
Pagina's
201
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Sterrennachten
Shadow
Sterrennachten door Sylvia Van Driessche
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 201 pagina's
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

Flaptekst

Sterrennachten is het vierde boek in de bestsellerreeks over Stella, een 16-jarige, Vlaamse make-upartieste, en Alexander, een wereldberoemde Britse zanger. Dit boek brengt Stella naar New York, LA en een nog onbekende, geheime bestemming...

Eerste zin

Hoewel mijn hoofd tolde, wist ik dat het echt was. Ik voelde zijn vingers over mijn topje glijden.

Samenvatting

Stella is zestien en zit op een make-upschool in Londen. Een tijd geleden ontmoette ze bij een meet & greet Alexander, van de boyband UP!. Ze kregen een relatie, maar doordat Alexander veel op tournee was, miste Stella hem zo dat ze met haar stiefbroer, Milan, had gezoend. Hierdoor was Alexander zo boos dat het uit ging. Daarvoor was Stella al gevraagd om mee te gaan als visagist voor de tournee naar New York en LA van UP!, dus ze gaat gewoon mee.

Het is heel ongemakkelijk tussen Stella en Alexander. Alexander kijkt Stella niet aan, dus dat maakt de visagie lastig. Daarbij gaat de nieuwe vriendin van Alexander, Melanie, ook mee, wat heel confronterend voor Stella is. Gelukkig is Tyra er ook, de verloofde van Ronan (lid van de boyband) en vriendin van Stella. Stella gaat trouwjurken uitzoeken met Tyra bij een beroemde ontwerper, Ding Dong. Met Melanie komt haar assistent ook mee, Julian.

Alexander is jarig tijdens de tournee, dus hij geeft een feest. Stella is ook een soort van bevriend geraakt met Julian, dus ze maakt samen met hem de bungalow van Melanie klaar. Op het feest zelf wordt Stella extreem dronken, waarna ze bijna zoent met Julian, maar toch net niet. 

Als de tournee is afgelopen, gaat Stella terug naar Londen voor de beautyschool. Milan komt hier ook heen om te werken aan de make-uplijn. Ze houden hun relatie puur professioneel en hebben zelfs nog een serieus gesprek. 

Op een gegeven moment krijgt Stella een koffer, waarin een uitnodiging voor het vrijgezellenfeest van Tyra en Ronan zit. Ze gaan naar Ding Dongs privé-eiland. Charlie mag hier ook bij zijn, omdat zij een relatie met Holden heeft. Het vrijgezellenfeest duurt een week, waarbij de meiden tegen de jongens opdrachten moeten uitvoeren, om uiteindelijk de ringen te vinden. Stella moet onder andere Julian zoenen, en later krijgt ze een zeemeerminstaart om naar een piano op de bodem van de zee te zwemmen, waar Alexander ook is. Zodra ze samen de piano bespelen, komt er een fles uit, die één van hen te pakken moet krijgen. Ze rennen elkaar achterna, waarna ze beginnen te zoenen. Daarbij begint het te regenen, dus ze moeten schuilen in een grot. Alexander wil er niet mee doorgaan, want hij heeft nog met Melanie. 

Wanneer Stella terugloopt, ziet ze Ronan zoenen met één van de bediendes op het eiland. Aangezien hij al veel vaker is vreemdgegaan (ook met Charlie), is dit voor Stella de druppel, omdat Tyra hier niks van weet. Dus ze gaat het (waarschijnlijk) aan Tyra vertellen. Het verhaal eindigt met "Ik moet je iets vertellen, Tyra." 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Alexander

Het ex-vriendje van Stella. Waar hij in het vorige boek wel volwassen omging met Stella, doet hij dat nu niet. Hij kijkt Stella namelijk totaal niet aan. Verder kom je weinig te weten over wat er in zijn hoofd omgaat, tot het einde, waarin hij toegeeft dat hij Stella te snel heeft opgegeven en dat dit met zijn moeder te maken heeft. Hierdoor lijken Stella en hij toch dichter bij elkaar te komen.

Stella

Het hoofdpersonage. Ze gaat mee met UP! op tournee, maar heeft heftig liefdesverdriet. Daarom drinkt ze zich lam op een feestje en doet ze allerlei domme dingen. Ze gaat echter wel volwassen om met Alexander, ook al frustreert het haar nogal. Ze worstelt met de ontrouw van Ronan, maar besluit om het uiteindelijk toch aan Tyra te vertellen.

Tyra

Een model uit Londen en vriendin van Stella. Ze komt ook naar New York en gaat trouwjurken uitzoeken met Stella bij Ding Dong. Ze geeft Stella altijd volwassen adviezen. Daarnaast geeft ze het vrijgezellenfeest op het privé-eiland.

Charlie

De beste vriendin van Charlie uit België. Ze leeft enorm mee met alles wat Stella meemaakt, en houdt alles van de roddelpers bij. Ze gaat ook mee naar het vrijgezellenfeest.

Julian

De assistent van Melanie. Hij wordt vrienden met Stella en vindt haar stiekem leuk, want hij daagt haar tijdens het vrijgezellenfeest om hem te zoenen. Julian haat Melanie stiekem.

Milan

Stiefbroer van Stella en degene met wie Stella heeft gezoend terwijl ze met Alexander had. Ze hebben nog een tijdje een seksuele relatie gehad, maar later niet meer. Nu gaan ze professioneel met elkaar om, voor de make-uplijn, waarbij Milan de technische kant doet. Milan zag Stella terwijl ze masturbeerde, dat vond hij fascinerend. Verder blijkt dat hij een oogje heeft op Tyra.

Quotes

"Het vliegtuig steeg op en ik keek naar boven, naar de witte fonkelingen in de donkere lucht. Ik was nog nooit zo dichtbij de sterren geweest, en ik had me nog nooit zo slecht gevoeld." Bladzijde 30
"En hij werd weer de jongen die ik zo goed kende, niet de superster die iedereen aanbad en die buiten op monsterlijk grote reclameaffiches stond." Bladzijde 53
""JIJ BENT MIJN HELDIN! Groetjes aan je middelvinger! PS Nu nog op zijn deur gaan kloppen en hem een tong te draaien waar die Mel bijstaat, en ik zie je helemaal graag."" Bladzijde 86
"We wisselden volop ideeën uit, bekeken foto's van mogelijke looks en producten en bespraken wat we wel en niet in de TEAM-STELLA-collectie zouden opnemen." Bladzijde 135
"Na al die tijd waarin hij onmogelijk ver weg was geweest, proefde ik weer zijn lippen en drukte hij zijn lichaam weer op het mijne. Mijn handen gleden over de natte huid van zijn rug. En ik rook hem. Ook al was hij schoongewassen door het water, ik rook hem en raakte van slag door zijn houterige Alexandergeur." Bladzijde 184

Thematiek

Liefde

Het belangrijkste thema is liefde. Tussen Stella en Alexander, tussen Charlie en Holden en tussen Tyra en Ronan. De liefde tussen Stella en Alexander komt er op het einde pas echt uit, daarnaast lijkt het alsof Ronan geen liefde voor Tyra heeft doordat hij stelselmatig vreemdgaat.

Motieven

Trouw/ontrouw

Stella was ontrouw aan Alexander, maar nu niet meer. Dit was de reden van hun breuk. Ronan is ontrouw aan Tyra, maar Tyra weet dat niet en zij gaan trouwen.

Alcohol

Stella gebruikt tijdens feestjes nogal wat alcohol, waardoor ze niet meer weet wat ze doet. Dit komt ook door het liefdesverdriet.

Vriendschap

De vriendschap tussen Stella en Charlie blijft hecht, naast haar nieuwe vriendschap met Tyra. Ze besluit om Tyra de ontrouw van Ronan te vertellen, vanwege hun vriendschap.

Motto

Er is geen motto.

Opdracht

Aan Jess, die me vertelde over zeemeerminnen.

Titelverklaring

Sterrennachten verwijst naar de laatste nacht op het strand waar Stella en Alexander moeten strijden om de fles en later in een grot moeten schuilen voor de regen. Daarnaast zijn er veel slapeloze nachten, door alle jetlags die Stella heeft. 'Sterren' verwijst naar de stijl van Stella, omdat ze een eigen website heeft gemaakt voor haar make-up. 

Structuur & perspectief

Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken, die worden aangegeven met een ster. Het laatste hoofdstuk beslaat slechts één pagina. Het verhaal wordt verteld vanuit Stella, het is dus een ik-perspectief. Alles is in de verleden tijd, er worden geen terugblikken of vooruitblikken gegeven. De focalisatie is daarnaast enkel vanuit Stella. 

Decor

Het verhaal lijkt een paar maanden te beslaan, of eigenlijk ongeveer de lengte van de zomervakantie. Stella is in België, daarna New York, Los Angeles en Londen. Op het einde is het vrijgezellenfeest op het privé-eiland van Ding Dong, een geheime locatie. 

Stijl

De stijl van dit boek is hetzelfde als de boeken die eerder in de serie 'Sterren' verschenen. Het wordt gekenmerkt door het woordgebruik van een vijftienjarig meisje, met veel Vlaamse woorden erin, zoals "wablief". Verder is de opmaak anders bij SMS-berichten, waarin ook emoticons worden gebruikt. Daarnaast worden er hoofdletters en leestekens gebruikt om bepaalde woorden meer nadruk te geven. 

Slotzin

"Ik moet je iets vertellen, Tyra", zei ik.

Beoordeling

Dit boek was weer spannend. Je voelt mee met Stella wanneer blijkt dat Melanie echt heel onaardig is, en wanneer Alexander haar niet aan wil kijken. Door het taalgebruik kruip je echt in de huid van het hoofdpersonage, waardoor je helemaal in het verhaal meegezogen wordt. 

Recensies

"Om eerlijk toe te geven vind ik dit het minste deel in de serie. Het leest nog altijd zeer vlot, het is vermakelijk, maar de zoektocht op het eiland vond ik er dan net iets te veel aan." https://axellesbooks.word...driessche/
"De personages die we al kennen worden verder uitgewerkt, en je leert ze beter kennen. Hierdoor is het inleven in meerdere perspectieven ook gemakkelijk en interessant. Er verschijnen maar een paar nieuwe personages in het boek, ook hierbij wordt er direct een duidelijk beeld geschetst." https://www.goodreads.com...rennachten

Overhoor jezelf

Waarom ging het uit tussen Stella en Alexander?
Wat is het thema in het verhaal?
Wat is het beroep van Stella?
Hoe noemt Charlie Melanie?
Wat zijn de motieven?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe is de relatie tussen Milan en Stella nu?
Wat moet Stella aandoen als ze naar de piano toe zwemt waar Alexander ook is op het eiland van Ding Dong?
Waar moeten Alexander en Stella schuilen voor de regen?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.375 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Robyn