Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Serpent door Carla de Jong

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Serpent
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Serpent
Shadow
Serpent door Carla de Jong
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2009
  • 296 pagina's
  • Uitgeverij: Archipel

Flaptekst

De moord op de extraverte Ragna Ooms zorgt voor veel onrust in de psychiatrische kliniek waar zij werkte. Tijdens het onderzoek raakt rechercheur Birgitta Reve steeds meer in de ban van de grenzeloze persoonlijkheid van het slachtoffer: een uitbundige vrouw, sexy en wellustig. Maar er zit ook een kant aan Ragna waar ze geen vrienden mee heeft gemaakt. Is dat de reden dat het verleden haar uiteindelijk op fatale wijze heeft ingehaald?

Eerste zin

Samenvatting

Samenvatting van de inhoud 
Anton Zwiers is 45 jaar en psychiater in een kliniek. Zijn vrouw Jeanet heeft hem enkele maanden geleden het huis uitgezet en hij verblijft tijdelijk bij zijn vriend Paul. In het eerste hoofdstuk heeft hij echter geslapen bij zijn grote jeugdliefde Birgitta, die nu bij de politie Gooiland als hoofdinspecteur werkt. Zij heeft hem vijftien jaar geleden na een vier jaar durende relatie aan de kant gezet, maar nu zijn ze toch weer tijdelijk bij elkaar. Hun opnieuw hervatte seksleven is uitstekend. Via Pauls huis gaat Anton naar zijn werk in de psychiatrische kliniek van Walter Ooms. Zo leren we Ragna Ooms kennen, een nichtje van de directeur die stage loopt in de kliniek. Anton kan niet goed met haar opschieten, want ze zegt alles recht voor zijn raap en ze houdt zich niet goed aan de conventies die in de psychiatrie gelden. Zo heeft Ragna bij die eerste kennismaking met de lezer een schrobbering te verwerken van Anton, die aangeeft dat ze het niet goed heeft aangepakt met de borderline-patiënte Mascha. Die avond is er nog een personeelsfeestje voor sinterklaas, waarbij cadeautjes en gedichten worden uitgewisseld. Anton gaat al vroeg naar het huis van Paul.

Birgitta (bijna 40 jaar) is de hoofdinspecteur van Gooiland die op de dag nadat ze met Anton heeft geslapen een klusje moet opknappen. Straatrovers hebben een vrouw aangereden die overleden is, maar dankzij de getuigenis van BN’er Raymond Ooms hebben ze de daders gauw te pakken. Raymond is een arrogante gast die op de televisie uithaalt naar de werkwijze van de politie. Ze zou veel te lang hebben geaarzeld met gegevens te verzamelen. Birgitta mag de man meteen al niet. Maar ze komt vrijwel direct daarna weer met hem in aanraking, want er komt een bericht binnen dat Ragna Ooms vergiftigd is. Er is een sterk maar gemakkelijk toe te dienen gif gebruikt en bovendien blijkt dat Raymond haar vader is. De grote vraag is natuurlijk wie haar heeft willen vermoorden. Ze was een vrij dikke vrouw die een eetstoornis heeft en in het verleden ook voor borderline is behandeld. Raymond Ooms claimt een andere inspecteur, omdat hij geen vertrouwen heeft in Birgitta. Voorlopig blijft die echter met haar partner Peter en een rechercheteam op de zaak zitten. Maar dat heeft wel een complicatie. Wanneer bekend zou worden dat Birgitta en Anton elkaar kennen, zou ze van de zaak afgehaald moeten worden en daarom doet ze of ze Anton niet kent, wanneer ze naar de kliniek gaan. Anton is nogal onder de indruk van dat feit. Hij had haar juist weer heroverd en nu doet ze heel koel tegen hem. In de kliniek is de verslagenheid groot, ook bij oom Walter. Het onderzoek gaat in eerste instantie om te kijken wie er een alibi heeft op maandag 26 november tussen 8 en 11 uur ’s avonds. Dat is namelijk het vermoedelijke tijdstip van haar overlijden. Bovendien is er in haar vagina een flinke dosis sperma en zaaddodende pasta aangetroffen. Dat kan niet zijn van haar sullige man Simon die volgens Birgitta homo is.

Anton krijgt na een lange dag waarin hij ondervraagd is als mogelijke verdachte bezoek van zijn vrouw Jeanet die hem van alles verwijt. Ze vindt het verschrikkelijk dat hij naar zijn jeugdliefde is teruggekeerd en dreigt dat hij ze kinderen niet meer zal zien, wanneer hij met haar blijft omgaan. Antons kinderen wonen bij zijn vrouw, maar hebben mentaal partij voor hun vader gekozen. Anton denkt dat hij een huisje in hun buurt zal moeten kopen, zodat hij er meer kan zijn voor zijn beide kinderen. Dean, de oudste, is 12 jaar. 
Anton gaat langs bij een makelaar en zet zijn wensen uiteen. Op die avond komt ook Birgitta nog langs bij hem en Paul. Ze willen wat privacy en gaan daarom in de auto seks bedrijven. Dat doet Anton terugdenken aan hun relatie vijftien jaar gelden: toen deden ze het tijdens de vakantie ook vaak in een auto. Maar na vier jaar had Birgitta plotseling de relatie verbroken: ze wilde zich niet binden, ze was nog te jong.

Ragna heeft een vriendin, Petra Doezelaar, gehad die ook een tv-programma heeft. Peter is danig onder de indruk van de mooie vrouw tot ergernis van Birgitta. Petra vertelt dat zij de rol van Ragna heeft overgenomen, toen de kijkcijfers door haar directe manier van presenteren achterbleven. Haar vriendin heeft haar verteld dat ze een minnaar had omdat haar seksleven met Simon niets voorstelde. Het was iemand uit de kliniek, had ze beweerd. Birgitta vraagt verder naar het verleden van Ragna.

Ragna had intussen een heel arbeidsverleden achter de rug (stewardess en eigenares ICT-bedrijfje). Het wordt ook bekend dat Ragna zelf in een inrichting heeft gezeten. Dat was tien jaar geleden in Zuid-Limburg. Peter en Birgitta gaan daar naar toe en krijgen geheime informatie van een oudere verpleegkundige, die ze later Nozem zal noemen. De directeur van de inrichting, Vertoor, is bepaald minder toeschietelijk. Hij kan zich nauwelijks Ragna herinneren en dat is een vreemde zaak.

Tien jaar geleden was Ragna namelijk ook al een opzienbarende persoonlijkheid geweest. Ze had een borderlinestoornis en bovendien was ze tijdens haar verpleegperiode zwanger geraakt en ze had een abortus ondergaan. Dat had niemand tot nu toe verteld. Ook was er waarschijnlijk sprake van boulimia nervosa (vraatzucht).
Uit de resultaten van het onderzoek in de kliniek hoort Birgitta van een rechercheur dat Anton heeft gezegd dat hij gesteriliseerd is. Daarvan baalt ze: hij had het wel eens tegen haar mogen vertellen nu ze weer samen hadden gevrijd. Hij had dus ook een geheim voor haar. Ze had graag kinderen van Anton willen hebben, maar nu is ze er te oud voor.

Anton praat met Walter Ooms over Ragna: die weet niet dat ze in een inrichting heeft gezeten. Wanneer hij even wegloopt, vindt Anton condooms in zijn bureau. Hij vindt dat vreemd, want in zijn huwelijk heeft Walter geen condooms meer nodig. Aan Barthe, een andere psychiater vertelt Anton over zijn problemen thuis en over het feit dat hij zijn onderzoek naar borderline-stoornissen wil afmaken. Barthe stimuleert hem daarin.

Tijdens de besprekingen in de kliniek wordt Birgitta gebeld door Jeanet. Daarbij valt de naam Anton. Haar partner Peter begint door te krijgen dat Anton Zwiers en Birgitta elkaar kennen.
Wanneer de politie huiszoeking doet bij Ragna thuis, vindt ze dagboekschriften die vooral de periode van de kliniek in Limburg beschrijven. Ragna beschrijft wat ze daar heeft meegemaakt. 
Er zijn ook andere bewegingen in het onderzoek gaande. Raymond Ooms heeft zendtijd gekregen bij Opsporing Verzocht en Birgitta moet meewerken van haar chef. Ze komt er in de uitzending niet zo goed af. Er komen wel aardig wat tips binnen en ze gaat er op één af in Rotterdam. Daar is een man die Ragna heeft gekend. Hij vertelt veel over haar seksuele prestaties. Geen man was er veilig voor Ragna en ze heeft veel leed veroorzaakt. Hij vertelt ook dat Ragna zwanger is geraakt van de directeur Vertoor en dat ze in de periode dat ze daar zat abortus heeft gepleegd. De jongere oudere verpleegkundige die ze al eerder hadden gesproken had haar volgens de tipgever geholpen.
Intussen is er ook een mysterieuze brief gekomen van Bigitta’s broer Rob. Daarin staat dat ze 15 jaar geleden iets heeft gehoord waardoor ze de relatie met Anton had verbroken. Anton komt die avond met eten naar Birgitta: ze vindt dat ze hem tekort heeft gedaan. Ze bedrijven de liefde maar ’s nachts gaat Anton uit bed, vindt de brief en leest die. Hij is woedend dat Birgitta een geheim voor hem had toen ze de relatie verbrak. Hij gaat midden in de nacht weg en wanneer ze de volgende morgen vroeg naar de kliniek komt, wil hij haar niet spreken. Peter en Birgitta ondervragen Vertoor: die zegt dat Ragna een jaar geleden ineens colleges bij hem is gaan volgen. Hij geeft toe dat ze zwanger van hem is geweest.

Verder besluiten ze een DNA-visje uit te gooien. Ze beweren dat ze het DNA van de man hebben die Ragna op het laatst heeft geneukt. Dat blijkt Mark van der Vijverberg te zijn die geil was op Ragna en haar verleidingskunst niet kon weerstaan. Op de pakjesavond van de kliniek hadden ze, voordat ze naar huis ging, seks met elkaar gehad. Mark is getrouwd en hoopt dat zijn vrouw niets te weten komt. Die relatie zou dus kloppen met de informatie die Petra Doezelaar had verstrekt. Maar hij heeft haar niet vermoord, zegt hij.

Zowel Anton als Birgitta zitten het weekend van begin december met hun handen in het haar. Anton gaat naar zijn ouders en kijkt twee dagen naar het schaatsen: over zijn scheiding wordt niet gesproken. Birgitta bezoekt haar vader in een verpleegtehuis. Hij heeft de ziekte van Huntington en de erfelijkheidskans dat een kind die ziekte krijgt bedraagt 50%. Toen Birgitta vijftien jaar geleden dat bericht had gehoord, had ze meteen de relatie verbroken. Dat wilde ze Anton namelijk niet aandoen. Er staat ook een hoofdstuk in de tekst met een flashback waarin ze Anton heeft leren kennen toen ze nog heel jong was (21 jaar) en ze een arrestant moest ophalen. Hij had grote indruk op haar gemaakt en ze hadden een leuke relatie met goede seks gehad, totdat ze het slechte bericht van haar vader kreeg te horen.

De makelaar belt Anton en zegt dat er een huisje in de gewenste buurt te koop is. Daarvoor wordt echter teveel geld gevraagd. Anton gaat er met zijn bod ruim onderzitten en krijgt het huis toch aangeboden. Dat is een meevaller, want dan hij eindelijk bij Paul weg. Bovendien is zijn onderzoek naar de borderline-stoornis ver gevorderd en rijp voor publicatie. Op maandag 9 december heeft Birgitta opnieuw de stoute schoenen aangetrokken en Anton gesmeekt of hij naar haar wilde luisteren. Dat gebeurt en hij hoort nu de ware toedracht waarom ze 15 jaar geleden de relatie heeft verbroken. De ontwikkelingen zijn voor Anton dus op één dag ineens ten goede gekeerd.

Birgitta en Peter bestuderen verder de dagboeken van Ragna. Daaruit blijkt o.a. dat ze ook biseksueel was. Ze heeft iets gehad met Suzy Woei in de kliniek. Dat geeft een heel ander licht op de zaak. Tot nu waren namelijk alleen mannen verdacht. Birgitta wil met Nozem (de verpleger uit de kliniek in Limburg) nog enkele zaken doornemen. Hij vindt het goed dat ze langs komt. Maar ze gaat ook op bezoek bij Raymond Ooms: die heeft zoveel macht via de tv en ze hebben nog niet echt iets spectaculairs gevonden. Ze wil hem te vriend houden. Hij is echter bezopen en vindt dat ze niets heeft gepresteerd naar buiten gebracht. Birgitta besluit weg te gaan en de tv-presentator vertwijfeld achter te laten.

Intussen gebeuren er enkele zaken op opsporingsgebied. Er is een briefje gevonden met een handschrift waarin Ragna blijkbaar iets wil afdwingen. Een proef met handschriften leidt naar Walter Ooms. Is dat een motief voor de moord. Die wordt opgepakt, maar ook hij heeft niets met de moord uitstaande. Hij heeft ook geen seks gehad met zijn nichtje, maar hij heeft een verhouding met iemand op de zaak. Dat wist Ragna en daarmee wilde ze hem chanteren, namelijk een plaats in de kliniek afdwingen. Er zijn maar twee mogelijkheden om in de kliniek vreemd te gaan: psychiater Barthe of secretaresse Tiny. Het is de laatste met wie hij vreemd gaat, omdat zijn huwelijk een sleur geworden is. Anton herinnert zich als hij een gesprek met zijn zoon Dean heeft, dat er enkele weken geleden een telefoontje werd doorgegeven voor iemand die ‘Violet' heette. Maar hij kent niemand die Violet heet.

In de kliniek in Limburg hoort Birgitta van “Nozem” dat Violet die tegelijkertijd in de kliniek zat met Ragna, in werkelijkheid Barthe Meder is. Een afbeelding van haar uit Google opgedoken bewijst dat dit inderdaad zo is. Nozem vertelt dat Barthe (Violet) indertijd ook een groot probleem had waarvoor ze behandeld werd. Hij vertelt het aan Birgitta, maar nog niet aan de lezer.

Wanneer de politie in het Gooi onderzoek doet, blijkt dat Barthe samenwoont met Suzy Woei. De laatste gaat helemaal uit haar dak wanneer ze wordt opgepakt. Barthe is op dat moment nog in de kliniek. Anton spreekt met haar en hij weet haar het geheim te ontfutselen dat ze op de dag van de sinterklaasviering Ragna het gif heeft toegediend. Zij wil het geheim wel vertellen, omdat zij van hem gehoord heeft dat hij en Birgitta een verhouding hebben en Barthe weet dat dit voor de politie een moeilijke kwestie zou zijn.

Barthe bekent hem dat ze vanuit haar jeugd een schuldcomplex heeft overgehouden aan de dood van de andere twee leden van de drieling die ze ooit was. Voor de geboorte heeft ze haar zusje doodgedrukt en haar jongere broer Okko had het later zo moeilijk dat hij zelfmoord heeft gepleegd, waarvan ze hem niet had willen weerhouden. Hij was van een flat gesprongen en ze had daarvan een schuldcomplex overgehouden.
Nu had ze Ragna vermoord omdat die weer iemand van haar wilde afnemen: Suzy. Ze had het ook voornamelijk gedaan om Suzy te beschermen. Ze had Ragna ineens weer in de kliniek ontmoet en heel het onvoltooide verleden was haar weer op de hielen gaan zitten. Haar ouders hadden haar de schuld van alles gegeven en ze had enkele fobieën ontwikkeld, waarvoor ze in de kliniek behandeld was. Ze vraagt of Anton alles onder zich wil houden als goede collega die ze vertrouwt.

Toch is Anton loyaal aan Birgitta en zou hij haar gebeld hebben, ware het niet dat de recherche zelf de bekentenis al weet, omdat Peter afluisterapparatuur heeft aangebracht in de kamer van Anton. Die is woedend dat zij zijn vertrouwen hebben geschonden en wil even niets meet met Birgitta te maken hebben. Die wordt ook formeel op non-actief gezet door haar leidinggevenden. Ze had niet op de zaak mogen blijven zitten, omdat ze een relatie had op dat moment met Anton, die mogelijkerwijs verdachte was. 

Maar de impact van de schorsing valt mee, omdat ze de morele steun krijgt van Raymond Ooms die vindt dat ze de zaak goed heeft opgelost. Hij heeft invloed in de wereld van de televisie en dat scheelt veel in de publiciteit. Maar Birgitta heeft behalve winst geboekt ook een heleboel verloren: ze voelt dat ze Anton kwijt is. Ze belt haar broer Rob. Ineens staat hij voor haar huisdeur en ze huilt bij hem uit.

In het allerlaatste hoofdstuk zien we Anton in het voorjaar daarna. Hij heeft zijn nieuwe huis betrokken en zijn beide kinderen zijn bij hem aan het spelen. De situatie met Jeanet is wel genormaliseerd: ze kunnen eindelijk weer gewoon praten o.a. dank zij een mediator. Hij heeft ook wel weer een afspraak gehad met Birgitta op initiatief van haar. Maar er is toch een scheiding gekomen tussen hen beiden. Wanneer ze vraagt of hij met haar mee naar binnen wil, weigert hij. Hij weet nog niet hoe een en ander zal aflopen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Thematiek

Heden en verleden

Het belangrijkste thema zit natuurlijk in de ondertitel van de roman: "Achtervolgd door een onvoltooid verleden." Wanneer je het verleden niet goed afsluit, zal dat je een leven lang achtervolgen. Dat thema heeft betrekking op een flink aantal personages in deze psychologische thriller, zoals Birgitta, die het nieuws dat haar vader een erfelijke ziekte heeft nooit goed verwerkt heeft en de relatie met Anton toen meteen verbroken heeft. Deze Anton is eigenlijk een tweede personage dat het verleden niet goed heeft verwerkt. Hij is min of meer hals over kop in een nieuwe relatie met Jeanet gestapt, heeft snel kinderen gekregen en zich ook al op zijn werk gestort. Hun huwelijk is verzand, omdat het verleden niet goed is verwerkt. De derde persoon die een onvoltooid verleden heeft, is Ragna. Nadat ze in de kliniek gezeten heeft met een borderline-stoornis, zwanger is geraakt van de directeur van de kliniek, en abortus heeft moten plegen, is ze terecht gekomen in een kliniek van haar oom. Hoewel ze ervaringsdeskundige is, is ze niet de aangewezen figuur om psychiater te worden. n haar nieuwe omgeving komt ze Barthe tegen die in de kliniek nog Violet had geheten. Deze Violet is in de kliniek gepest en getreiterd door Ragna. Ze zat er vanwege een schuldcomplex met betrekking tot haar overleden zusje en broer. De schuld daarvan had ze door haar ouders in de schoenen geschoven gekregen. Ook zij is psychiater geworden. Ze wil niet dat het verleden van Ragna zich herhaalt en heeft dus een goed alibi om haar te vermoorden. In iets minder belangrijke mate is het verleden van directeur van de kliniek in Limburg onafgemaakt. Hij heeft Ragna zwanger gemaakt en tot een abortus gedwongen, maar dat was natuurlijk ook een geheim gebleven.

Motieven

Whodunit

De grote vraag is: wie heeft Ragna vermoord?

Moeizame liefdesrelaties

Tussen zowel Anton en zijn nieuwe vrouw Jeanet als tussen hem en Birgitta loopt het moeizaam, om allerlei redenen.

Moord

Barthe vermoordt Ragna uit wraak, omdat die Suzy van haar wilde afnemen, en om Suzy te beschermen.

Seksualiteit

Seksualiteit komt voor bij verschillende personages in het boek, zoals Birgitta en Anton, maar ook in het onderzoek, omdat er sperma is aangetroffen in de vagina van Ragna.

Psychische afwijking

Borderline is een groot thema in het boek, zoals de schrijfster zelf ook heeft aangegeven. Delen van het verhaal spelen zich af in een psychiatrische inrichting.

Geheim

Veel van de personages dragen geheimen uit het verleden bij zich.

Titelverklaring

De titel verwijst naar de vermoorde vrouw Ragna die aan een borderline-stoornis lijdt. Ze maakt het leven van veel mensen onmogelijk (vooral in de kliniek waarin ze vroeger is opgesloten geweest). Op blz. 239 wordt de titel letterlijk weergegeven. Er volgen enkele citaten uit het dagboek van Ragna.

Wow, wat een vals kreng”, zei Peter met ontzag.

Ze humde instemmend. Ragna was een serpent eerste klas geweest. 

Over het vinden van de juiste titel schrijft Carla de Jong op haar website: “De zoektocht voor de titel van boek twee verliep minder soepel. De werktitel was “Over de grens”, maar mijn schrijfcoach vond dat een matige vondst. Hij deed de suggestie Borderline en die bleef lang vigeren. Maar wat doe je als dan ineens een bestseller met de titel Borderliner opgestapeld in alle boekhandels ligt? Juist: dan verzin je een andere titel. Het werd “Serpent”.

Structuur & perspectief

Structuur
De thriller wordt opgebouwd in 36 hoofdstukken. Er zijn twee vertellers. Anton (45 jaar) en Birgitta. Anton neemt 19 hoofdstukken voor zijn rekening en Birgitta de overige 17.
Ze hebben vroeger een relatie met elkaar gehad die 15 jaar geleden verbroken is. Nu hij met zijn vrouw in scheiding ligt, is hij teruggekeerd bij Birgitta. De schrijfster heeft ervoor gekozen boven de hoofdstukken aan te geven wie het hoofdstuk vertelt en wanneer het verhaalelement zich afspeelt. Zo krijg je twee verhaaldraden met twee verschillende vertellers (bovendien nog man en vrouw die een relatie met elkaar hebben gehad en nu opnieuw hebben). Op deze manier komt het natuurlijk voor dat passages via twee gezichtshoeken worden verteld.
Carla de Jong heeft er bovendien voor gekozen het verleden van haar twee vertellers mondjesmaat prijs te geven. Pas na de eerste 100 bladzijden heb je als lezer door hoe het met de relaties van Anton, Birgitta en Jeanet gegaan is. Een dergelijke werkwijze zorgt natuurlijk voor een zekere spanning. Daarna bouwt ze een andere spanningsboog in: wat is er in het psychische verleden van Birgitta, Ragna en Barthe gebeurd? Ook de lezer wordt dan achtervolgd door een onvoltooid verleden. Hij krijgt honger naar de afloop van deze “whodunit.” 

Perspectief 
Er zijn, zoals hierboven gesteld, twee vertellers. Boven een hoofdstuk staat verteld wie de verteller is. Anton is 45 jaar, leeft gescheiden van zijn vrouw Jeanet en is psychiater; hij heeft twee kinderen. Birgitta is bijna, 40 jaar, hoofdinspecteur van politie en ex-vriendin van Anton. Beiden zijn personale vertellers in de hij- respectievelijk zijvorm. Ze vertellen ook beiden in de o.v.t. en zijn dus achterafvertellers.

Decor

De tijdlagen van het verhaal 
Boven de hoofdstukken staat de datum waarop de gebeurtenissen zich afspelen. Het verhaal begint met maandag 25 november. Er staat geen jaartal bij. Maar in het hoofdstuk waarin Anton een huis wil kopen voor hem en de kinderen, zegt de makelaar dat de prijzen in het Gooi ook na de kredietcrisis flink hoog zijn. De kredietcrisis begon einde 2008. Maar wie een kalender van 2008, 2009 of 2010 raadpleegt zal zien, dat in geen van die drie jaren 25 november op een maandag valt. Of het is een bewuste keuze van de schrijfster om een datum te nemen die niet in een bepaald jaar valt, of er is sprake van een slordigheidje.
Het blijft natuurlijk gek wanneer je een actueel verhaal wilt schrijven en je zo expliciet met data omgaat, dat er in de jaren die in aanmerking komen geen enkele mogelijkheid is om de dag en datum te realiseren.
Het verhaal eindigt op donderdag 12 december. Daarna is er nog een laatste hoofdstuk waarin Anton de verteller is en dat als aanduiding “voorjaar” heeft.

Het decor van de handeling 
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het Gooi. De politie van Gooiland onderzoekt de moord op Ragna Ooms. Haar vader is een bekende tv-presentator die in Blaricum woont. Enkele keren gaan Peter en Birgitta naar de inrichting in Limburg, waar Ragna is behandeld.
Er is ook sprake van een symbolische ruimte (belangenruimte) Dat is de beklemmende omgeving van een psychiatrische inrichting. Symbool daarvoor is de bij name genoemde borderline-patiënte Mascha, die enkele keren voor haar eigen beveiliging in de isoleercel wordt opgeborgen. Ook Ragna is een borderline patiënt en Anton heeft een wetenschappelijk onderzoek naar borderline op stapel staan.
Dat maakt de sfeer van het verhaal beklemmend, vooral omdat borderline patiënten zo onvoorspelbaar zijn.

Beoordeling

“Serpent” is een heel spannende thriller over de belevenissen van een aantal psychisch belaste mensen in een psychiatrische kliniek. De lezer pakt op die manier meteen een doorkijkje in de wereld van de psychiatrie mee. Bovendien wordt het duidelijk dat het verleden in het leven van mensen een belangrijke rol speelt. Dat geldt niet alleen voor Ragna (slachtoffer van de moord) maar ook voor de inspecteur Birgitta die een deel van het verleden voor haar vriend Anton verborgen heeft gehouden. En voor de psychiater Barthe die het verleden voor haar naaste verborgen houdt. Dat maakt het verhaal van Carla de Jong tot het einde toe spannend en kun je met recht en reden spreken van een echte pageturner. Het einde is weliswaar niet helemaal verrassend voor een erg oplettende lezer, maar is ook geen “deus ex machina” (een oplossing die uit de lucht komt vallen) wanneer de schrijver het plot niet op een interessante manier kan oplossen. Het aardige van de thriller en de tekening van de personages is bovendien dat de hoofdfiguren hun goede en slechte kanten hebben. Birgitta is een doortastende vrouw, maar heeft ook een pantser om zich heen gebouwd, waardoor je ook als lezer af en toe afstand van haar wil nemen. En ook Anton is niet helemaal “the good guy of the bad guy”. Dat maakt het verhaal ook interessanter. De karaktertekening van de personages is realistischer. Ze hebben namelijk wisselende gezichten in wisselende situaties.
Scholieren van havo- of vwo-niveau zullen zich er dan ook zeker mee kunnen vermaken. Literair gezien steekt het boek van Carla de Jong ook zeker boven het maaiveld van de veelheid aan verschenen thrillers uit. Ze is nog het meest te vergelijken met de thrillers van Esther Verhoef en dat is op zich een compliment. Wat thematiek betreft is er een lijn te bespeuren naar het boek ”Ziek” van Martine Kamphuis.

Recensies

"Toch is Serpent vooral een boek over pijn, over het oplopen van kwetsures en het doorgeven ervan. 'Ouders waren gedoemd hun kinderen te verwonden,' zo lees je ergens. Maar ook echtgenoten en geliefden, broers en zussen, kunnen elkaar dodelijk kwetsen. In dat besef zit de echte duisternis van dit verhaal. Een moordonderzoek kun je afsluiten, een gat in je ziel is veel moeilijker te dichten. " http://scriptor-boekrecen...rpent.html
"Net als haar psychologische debuutroman In retraite bevat ook deze pakkende thriller het nodige aan inhoud. Carla de Jong schrijft zowel op een prettige als op kundige wijze. Literair heeft ze een duidelijke sprong vooruit gemaakt ten opzichte van haar debuut. Al had het hier en daar best wat scherper gemogen. De auteur is bestuursadviseur bij een psychiatrieconcern en haar vakkennis weet ze goed om te zetten in een fictieve weergave. Een heerlijke vrouwenthriller met een geniepig kantje. " http://www.vrouwenthrille...9063055448
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.449 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Serpent door Carla de Jong"

Ook geschreven door Cees