Overspel door Nicolet Steemers

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Overspel
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 1 december 2011
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2011
Pagina's
334
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Overspel
Shadow
Overspel door Nicolet Steemers
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 335 pagina's
  • Uitgeverij: L.J. Veen

Flaptekst

Iris is getrouwd met Pepijn, een succesvolle officier van justitie. Ze leidt een tevreden bestaan, totdat ze verliefd wordt op Willem, de advocaat van een dubieuze vastgoedmagnaat met wie Pepijn namens het openbaar ministerie in een juridisch gevecht is verwikkeld. Als duidelijk wordt hoe de kaarten liggen, komt Iris klem te zitten. Willem en Pepijn worden niet alleen tegenstanders in de rechtszaal, maar ook in de liefde. Dan wordt er een raadselachtige moord gepleegd….

Eerste zin

Het kunstlicht is fel. Pijnlijk aan de ogen.

Samenvatting

Proloog 
Een vrouw zit in een rechtszaal en richt een pistool op iemand. Er is veel consternatie.

Mooie foto’s 
Iris Hoegaarde, 27 jaar en een creatief fotografe, is getrouwd met Pepijn, officier van justitie. Ze hebben een zoon Menno(7). Ze houdt bij de aanvang van het verhaal een expositie van haar foto’s. Daar ontmoet ze de aantrekkelijke advocaat Willem Steenhouwer , 39 jaar. Hij wil haar later nog wel eens ontmoeten. Niet lang daarna belt hij haar en ze ontmoeten elkaar in Venlo, maar het komt niet tot seks. 
Willems vrouw, Elsie, heeft een restaurant dat door de crisis niet goed loopt. Ze kan haar leveranciers niet meer betalen. Ze is de dochter van een vastgoedmagnaat Huub Couwenberg, maar haar relatie met haar vader is niet zo goed dat ze wil dat hij haar financieel bijstaat. Ze hebben een tweeling Marco en Marit. Haar broer Björn is geestelijk niet helemaal in orde. In het begin weet je niet waardoor dat komt. Björn gaat wel eens naar de seksclub waar zijn vader belangen heeft. Er zijn twee Russische hoeren o.a. Mireille die hem verwennen.

Zijn vader Huub denkt dat hij getild wordt door zijn zwager Louis en pikt dit niet. Zijn zoon Björn neemt de problemen van zijn vader hoog op en wanneer hij zijn oom Louis ontmoet op een brug in Amsterdam, gebeurt er iets waarbij oom Louis in het water terechtkomt. Hij overlijdt aan een hartstilstand. Pepijn wordt op de zaak gezet en hij merkt dat de advocaat van Couwenberg Willem Steenhouwer heet. Louis wordt gecremeerd, maar Björn is er niet. Pepijn gaat daarom op verder onderzoek uit.

Intussen komen er meer problemen in het gezin Steenhouwer. Elsies restaurant loopt helemaal niet: ze is bijna failliet. Marco de zoon krijgt niet gedaan bij zijn vriendin Rosie wat hij graag zou willen (seks). Hij slaat haar. Haar vader wil verhaal komen halen, maar Marco licht zijn opa Couwenberg in. Die zet Rosies vader onder druk door zijn maatjes en dan laat die het er maar bij zitten. Marco is bovendien bang dat hij van school gestuurd zal worden maar opa stelt hem gerust.

Intussen hebben Willem en Iris weer contact gekregen. In een hotel in Naarden hebben ze wel seks. Ze zegt dat het hierbij moet blijven. Willem maakt van de slapende, naakte Iris een foto op haar toestel en denkt dat hij hem uit het geheugen wist, maar dat is niet geval. Na thuiskomst ziet ook Pepijn die foto en hij vraagt zich natuurlijk het een en ander af. Hij baalt van het overspel van zijn vrouw en ziet steeds meer dingen die niet kloppen. Björn moet gered worden en Willem zal proberen een alibi voor hem te verzinnen: hij is bijvoorbeeld op dat tijdstip bij de hoeren in de seksclub geweest. Ook krijgt hij 150.000 euro van zijn schoonvader los om de zaak van Elsie te redden, maar hij mag dat niet aan zijn schoonvader vertellen. Die vermoedt dus dat hij het geld nodig heeft om Björn vrijuit te laten gaan.

Bonus 
Pepijn laat Iris weten dat hij van haar overspel op de hoogte is. Ze zoekt daarom weer contact met Willem. Intussen is de hoer Mireille moeilijk gaan doen over het alibi van Björn, omdat ze meer geld wil zien. Joachim krijgt van Couwenberg opdracht om daar iets aan te doen. Hij doet gif in haar champagne en neemt later de fles weer mee. Daarop weten ze een vingerafdruk van Willem te krijgen. Dat is misschien wel nodig, want de labiele Björn wordt door Pepijn opgepakt voor de moord op de hoer. Hij wordt gearresteerd op de verjaardag van Couwenberg, maar hij wordt ook weer snel vrijgelaten. Elsie ziet het liefst dat Willem de zaakjes met zijn vader verbreekt. Ze snapt niet dat hij altijd de adviseur van Couwenberg is gebleven. Björn wordt later toch weer gearresteerd. Nu voor de moord op zijn oom Louis.
Pepijn blijft achterdocht tonen: hij volgt zijn vrouw Iris en hij ziet dat ze Willem weer ontmoet. Hij is woedend en zweert wraak te nemen. Willem adviseert Couwenberg zijn schoonzus Beppie om de aanklacht tegen Björn in te trekken, maar wanneer hij bij haar komt, wordt ze boos en zet hem het huis uit. Elsie krijgt via een briefje een tip dat Willem vreemd gaat: ze smeekt hem bij haar te blijven, maar Willem verlaat haar toch en trekt tijdelijk bij Iris in die intussen in haar atelier woont. 

Marco krijgt van zijn opa Huub een klusje te doen: hij moet in een pand een antikraakgroep gadeslaan en verslag uitbrengen. Hij ontmoet daar ene Jennifer die hij wel “cool” vindt. Beppie, de schoonzus van Couwenberg wordt aangesproken door de enge Joachim: ze mag het geld dat Louis haar zwager Couwenberg bij een deal afhandig heeft gemaakt houden, als ze de aanklacht tegen Björn intrekt. 

Foute Boel 
Björn kan het in het Huis van Bewaring niet uithouden. Huub C. vindt dat hij snel vrij moet en doet Pepijn een aanbod. Hij zal een andere dader leveren, namelijk Willem. Van hem staan vingerafdrukken op de champagnefles. Dat komt Pepijn goed uit: Willem is immers de man die zijn vrouw het hoofd op hol brengt. Die zit inmiddels in huis bij Iris en speelt zelfs met Menno die hem ook wel aardig vindt. 

Marit, het zusje van Marco, krijgt een vriendje op school. Deze Victor googlet graag en ziet dat haar opa een soort witteboordencrimineel is. Eerst wordt ze kwaad op hem, maar later komt zijn internetkennis goed van pas. Marco raakt ook in de problemen. Als hij op een feestje in het kraakpand zijn meisje Jennifer met een ander ziet zoenen, maakt hij amok en dat levert hem een aantal messteken in de maagstreek op. Hij komt zwaar gewond op IC terecht en Else roept Willem om haar bij te staan. Hij heeft wel spijt van zijn overspel en de ellende die ervan gekomen is. 

De deal tussen Pepijn en Huub Couwenberg gaat door. De champagnefles wordt het bewijs van de moord en Björn wordt ingewisseld voor Willem. Dat is een vuile streek, maar Pepijn vindt het prima en hij probeert zijn leidinggevende toch te overtuigen van het niet al te sterke bewijs. Die weet intussen dat Iris het met Willem doet en Pepijn biedt dan aan de zaak aan zijn collega over te doen. 

Opa krijgt wroeging voor de steekpartij op Marco. Hij laat Joachim uitzoeken wie de dader is. Deze Israëliër krijgt een flinke afstraffing door mannen in het illegale circuit. Wanneer Willem is opgepakt, gaat Iris terug naar Pepijn, maar ze kan geen passie meer voor hem tonen. Wanneer ze hoort dat Willem is opgepakt wegens moord, neemt ze initiatief om hem te bezoeken. De het tijdstip van de moord (16 mei 2010, 20.30 uur) was Willem bij haar en hij werd tijdens hun afspraak mobiel gebeld door Couwenberg. Tijdens dat gesprek heeft ze geroepen dat ze van Willem hield. Omdat ze weet dat alle telefoongesprekken van Couwenberg worden afgeluisterd, is er dus een bewijs van zijn onschuld. Maar Pepijn had dat gesprek ook al gehoord en het materiaal vernietigd. Tijdens een volgend bezoek in de gevangenis hoort ze van Willem waarom hij zo vast verbonden is aan de Couwenbergs. Op hetzelfde moment vertelt Couwenberg het verhaal van het ongeluk van Björn aan Elsie. 

Twintig jaar geleden waren Huub, Björn en diens vriend Willem in een nieuwe auto gaan tijden. Björn was net van het vwo af, maar had nog geen rijbewijs en wilde een stukje rijden. Willem had hem aangemoedigd en Björn was sneller gaan rijden. Hij raakte de macht over het stuur kwijt en was in een kanaal gereden. Willem was hem achterna gesprongen, maar de gordels gingen niet direct los. Björn had blijvende schade aan zijn hersens opgelopen. Willem had uit schuldgevoel daarna de altijd de juridische kwesties voor Huub geregeld. 

Iris die nog steeds verliefd is op Willem vindt dat hij niet mag worden veroordeeld voor wat hij niet heeft gedaan. Ze heeft een taxibonnetje van 16 mei en ze wil voor hem pleiten in de rechtszaak. Willem wil dat niet: “red je gezin”, zegt hij. Als ze wegrijdt, ziet Elsie dat Iris Willem heeft bezocht. Ze is woedend en wil wraak nemen. Marit die van Victor steeds meer over haar hoort, is na een gesprek met Marco (die vertelt over zijn klusje voor opa) woedend op opa Huub, ze rijdt naar hem toe en scheldt hem overhoop. Ze gooit ook spullen kapot en gaat naar de politie omdat ze hem wil aangeven. Iris weet dat er man is die alles afluistert voor de politie. Ze vraagt aan deze Willem Holtrop of hij nog een opname van het gebrek tussen Couwenberg en Willem heeft. Hij wil niet naar haar luisteren.

Morgen
Marco praat met zijn vader die spijt heeft en zegt dat hij wel twintig jaar zal kunnen krijgen. Elsie zint op wraak en heeft een pistool gekocht. De behandeling van de rechtszaak verloopt in het nadeel van Willem, totdat Iris op het toneel verschijnt. Ze heeft uiteindelijk een USB-stick van Willem Holtrop gekregen en besluit die in de rechtszaal ten gehore te brengen. Ze mag van de rechters de opname laten horen waarin staat dat ze van Willem Steenhouwer houdt. Consternatie in de zaal is het gevolg en Elsie die eerst haar pistool op Willem had gericht, mikt nu op Iris en het schot valt (zie proloog).

Epiloog 
Elsie moet haar straf gaan uitzitten maar daarvóór zegt ze tegen haar vader dat ze hem nooit meer wil zien.

Pepijn en Iris (die dus nog leeft) gaan uit elkaar. Ze is boos op hem omdat hij Willem 20 jaar had willen laten zitten; hij is boos op haar, omdat ze de tape in de rechtszaal liet horen: hij is door de leiding geschorst. Ze kibbelen over een omgangsregeling voor Menno. Ze zal alleen verder blijven wonen.

Het is einde herfst en Iris voert de eendjes met Menno. Ze is alleen, maar ooit zal er wel weer een man in haar leven komen. Dan hoort ze een lieve stem en Willem neemt plaats op het bankje naast haar.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Iris

Iris is een mooie, jonge fotografe. Omdat haar relatie met Pepijn niet alles is, heeft ze belangstelling voor Willem. Maar ze wordt steeds heen en weer geslingerd tussen gevoelens van wel of niet vreemd gaan. Uiteindelijk gebeurt het toch, maar eigenlijk wil ze geen twee huwelijken breken. Daardoor wordt ze wel sympathiek. Als ze merkt dat Pepijn haar minnaar Willem 20 jaar wil laten zitten, doet ze iets heel dappers. Ze wil voor Willem getuigen maar die wil het niet. Uiteindelijke zet ze tpch door als ze merkt dat haar man louter uit wraakzucht wordt gedreven. Ze moet daarvoor wel een flinke prijs betalen: ze wordt neergeschoten ,maar ze overleeft het. Uiteindelijk gaan ze toch scheiden. In de allerlaatste scene komt toch de beloning.

Pepijn

Pepijn is het type van de jaloerse echtgenoot die wraak wil nemen op zijn vrouw en haar minnaar. Hij weet wel beter als hij een deal met de schoonvader van Willem sluit. Zijn gevoelens voor Iris krijgen het zwaar te verduren als hij een opname hoort waarin ze zegt dat ze van Willem houdt. Vervolgens vernietigt hij die opname als bewijsmateriaal. Eigenlijk komt hij niet sympathiek over. Hij doet later ook moeilijk over de bezoekregeling van Iris en Menno.

Willem

Willem is een aantrekkelijke advocaat. Vanwege de schuld die hij ervaart met betrekking tot het ongeluk van Björn voelt hij zich genoodzaakt de zaak van de Couwenbergs te blijven dienen. Hij is aardig voor Iris rn blijkbaar voelt ze voldoende voor hem om toch voor hem op te komen. Hij wil dat niet en zegt dat ze haar huwelijk moet redden. Wanneer hij aan het einde de zaak overziet, heeft hij wel schuldgevoelens over zijn overspel”het heeft namelijk tot veel ellende in zijn familie geleid. Toch lijkt ook bij hem een scheiding een voldongen feit. Helemaal aan het einde ontmoet hij Iris weer. Het ligt in de lijn der verwachting dat zij verder zullen gaan.

Elsie

Elsie vervult in deze thriller eigenlijk dezelfde rol als Pepijn. Ook zij is jaloers. In het begin smeekt ze Willem nog bij haar te blijven. Toch is ze niet bang o.a. tegen haar vader durft ze best op te komen. Aan de andere kant wil ze geen geld van hem vragen vopor haar failliete restaurant. Ze heeft sterke en minder sterke kanten. Wanneer ze merkt dat Iris Willem in het Huis van Bewaring heeft ontmoet, besluit ze daar een einde aan te maken door een illegaal pistool te kopen en tijdens de rechtszaak wraak te nemen. Daarmee bezegelt ze ook haar eigen lot, want ze moet nu enige tijd gaan zitten en Willem krijgt daardoor de gelegenheid om verder te bouwen aan zijn relatie met Iris. Het wordt natuurlijk toch niets meer met die familie van de Couwenbergs.

Couwenberg

Couwenberg is het type van de witteboordencrimineel. Hij is vastgoedhandelaar en zit waarschijnlijk in een aantal onverkwikkelijke affaires. Twintig jaar geleden is zijn slimme zoon bij een ongeval betrokken waar hij toch wel enigszins schuldig aan was. Dat schuldgevoel zorgt er waarschijnlijk voor dat hij veel aandacht besteed aan zijn zoon en minder aan zijn dochter. Op den duur heeft zijn geweten een deuk opgelopen en ziet hij het verschil tussen goed en kwaad steeds minder. Naar is de handeling waarmee hij zijn schoonzoon die hem altijd heeft geholpen overlevert aan de politie. Hij kiest daarbij weer voor zijn eigen zoon Björn en neemt op die manier ook wraak voor het overspel van Willem. Wanneer de zaak te moeilijk wordt, wil hij de boel bovendien ontvluchten. Maar Björn wil niet naar België. Het ziet er dus niet best uit voor Couwenberg.

Trivia

In de maanden oktober en november van 2011 zond de Vara-televisie een serie uit over “Overspel. “ het scenario van deze serie werd geschreven door Frank Ketelaar. Nicolet Steemers maakte er een literaire thriller van die vrijwel letterlijk de dialogen overnam van het scenario. Tenminste bij het bekijken van de serie en het lezen van het boek viel me dat wel op. Deze volgorde (eerst scenario daarna verhaal ) komt niet zo vaak voor. Vaak wordt een serie of een film gebaseerd op de inhoud van een roman/thriller. Vgl. de serie “ De macht van mijnheer Miller “van Charles den Tex.

Titelverklaring

“Overspel” is een heel toepasselijke titel. Alle verwikkelingen van deze thriller beginnen met het overspel dat Iris en Willem op touw zetten. Ze zijn gek op elkaar, maar hun overspelige situatie leidt tot grote ellende.

Structuur & perspectief

Het boek heeft een proloog en een epiloog.
Daartussen in zijn vier delen die een titel hebben.
- Mooie foto’s (onderverdeeld in 18 korte hoofdstukken zonder titel);
- Bonus (12 hoofdstukken);
- Foute Boel (10 hoofdstukken);
- Morgen (4 hoofdstukken).
De titels worden wel in het deel verklaard. Zo zijn de mooie foto’s die Iris maakt voor een expositie de aanleiding om met Willem kennis te maken en zo de vonk van de verliefdheid over te laten springen.
Met Bonus wordt aangegeven dat de Russische hoer Mireille te veel gevraagd heeft van haar foute vrienden en in plaats van een aantrekkelijke bonus krijgt ze een giftige drank. 
De hoofdstukken staan vrijwel chronologisch ten opzichte van elkaar. In een bepaald hoofdstuk vertelt zowel Couwenberg aan zijn dochter Elsie als Willem aan zijn vriendin Iris wat er in het verleden met Björn Couwenberg is gebeurd. In dat hoofdstuk gaan we ongeveer twintig jaar terug in de tijd.
Het verhaal heeft een opening in handeling en een open einde.

Het perspectief wisselt steeds: zo wordt er o.a. verteld vanuit Elsie, Iris, Willem, Pepijn, Couwenberg, Marco en Marit. Dat is natuurlijk vooral het geval omdat het verhaal gebaseerd is op een televisieserie waarin dat ook steeds het geval was om de spanning op te voeren.
In de literatuur zou je dit het bes een alwetende verteller kunnen noemen. Maar hij is impliciet aanwezig d.w.z. hij doet geen mededelingen waardoor je hem als een vertellend personage ervaart.

Decor

Het verhaal speelt zich af in 2010. Het is voorjaar wanneer de expositie van Iris wordt georganiseerd. Op 16 mei wordt de moord op de Oekraïense hoer Mireille gepleegd en het is herfst wanneer de rechtszaak tegen Willem Steenhouwer wordt gehouden. Kort daarna speelt de epiloog waarin Iris van haar man is gescheiden.

Het decor van de handeling is het milieu waarin vastgoedfraudeurs als Couwenberg leven. Het is een Amsterdams milieu. Iris een beroemd fotografe en Pepijn is officier van justitie. Willem is advocaat van de vastgoedhandelaar, we zitten dus in een milieu met rijkere mensen.

Slotzin

Willem gaat naast haar zitten. Dicht tegen haar aan. Het is alsof zijn warmte rechtstreeks haar lichaam in stroomt.

Beoordeling

Overspel is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie die oktober/november door de Vara werd vertoond. Het was een spannende serie die goed bekeken werd (bijna 1 miljoen kijkers per aflevering).
Het boek is eigenlijk een regelrechte afspiegeling van de serie. Een spannende thriller door Nicolet Steemers goed onder woorden gebracht. Niet moeilijk om te volgen en daardoor geschikt voor alle eindexamenniveaus van het voortgezet onderwijs.
De amusementswaarde is hoog. De literaire waardering: twee punten.

Recensies

"Met veel plezier en spanning heb ik de tv-serie gevolgd. Ik was dan ook zeer benieuwd naar het boek Overspel. Eigenlijk is het boek heel herkenbaar, het is exact een kopie van de tv-serie." http://www.vrouwenthrille...9020410822
"Het boek Overspel is geen typisch Nederlandse, psychologische thriller zoals we die kennen van bijvoorbeeld Simone van der Vlugt, Saskia Noort of René Appel, over gewone mensen die ongewone dingen meemaken" http://vanderstelt-webred...emers.html
"et boek is interessant voor mensen die de serie gezien hebben, maar zeker ook voor mensen die gewoon een spannend, herkenbaar Hollands boek willen lezen." http://www.hebban.nl/crim...r-overspel

Bronnen

website van de schrijfster
http://www.nicoletsteemers.nl/
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.075 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Overspel door Nicolet Steemers"

Ook geschreven door Cees