Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2024
- 667 pagina's
- Uitgeverij: Ambo|Anthos
Flaptekst
Een meeslepende roman over het zoeken naar vrijheid, het vinden van een grote liefde en de onoverkomelijkheid van familiebanden.
Eerste zin
De mist kwam uit de baai opzetten en besloop langzaam het victoriaanse huis op Blake Street, drong door de houten kieren naar binnen en bleef in dunne slierten in mijn kamer hangen.Samenvatting
Metin Mutlu is een Amsterdamse rechtenstudent die klaar is met het leven zoals hij dat nu ervaart. Hij merkt dat hij altijd in de achtergrond blijft, en hij geen diepe verbindingen maakt met andere studenten. Hierom kiest hij ervoor om voor een aantal maanden naar de Californische stad van San Francisco te verhuizen, en daar een cursus Creative Writing te volgen. In deze stad heeft hij een appartementje gevonden, waar hij een aantal bijzondere types als huisgenoten heeft.
Op zijn opleiding ontmoet hij een prachtige Amerikaanse vrouw; Joan Springfield. Hij raakt hier al snel mee bevriend, en mede doordat zij erg mysterieus en eigenzinnig is, wordt hij verliefd op haar. In één van hun cursussen die zij volgen, gaat het over de Amerikaanse schrijver genaamd David Foster Wallace. Dit is een aparte man die voornamelijk bekend staat om zijn ellenlange boek waar bijna onmogelijk doorheen te komen is; Infinite Jest. Joan vindt dit een fantastisch boek, eveneens als het een favoriet was van haar overleden broer, en zij raakt in discussie met de minder gepassioneerde docent. Doordat Metin graag wil dat zij onder de indruk van hem is, probeert hij het boek ook te lezen. Door diezelfde reden stemt hij in wanneer Joan hem vraagt om met haar op een vliegtuig te stappen richting het huis van David Foster Wallace, liggende in Bloomington, Indiana, en hem te interviewen voor een verslag. Joan raakt hierdoor wel erg gestresst, en dit uit ze voornamelijk op Metin tijdens de reis. Wanneer zij samen in de auto op en parkeerplaats staan en Joan in tranen uitbarst, probeert Metin haar te zoenen, waarna Joan zich van hem afzet.
Tijdens het gesprek met David Foster Wallace komt Joan in een gezellig gesprek met de schrijver, iets wat Metin erg jaloers maakt. Hierdoor vraagt hij hem over de kritiek die het boek heeft ontvangen, iets wat hij de dag ervoor te horen had gekregen van een vrouw in het restaurant waar hij alleen at; Rachel. Joan en Metin krijgen ruzie, en ze besluiten om niet meer samen aan het verslag te werken.
Hoewel Metin van de dame van het restaurant had gehoord dat David een nare man was wanneer hij met vrouwen omging, kon hij dit niet direct aan Joan vertellen. Wanneer Joan diezelfde middag weer naar de schrijver teruggaat, kan hij dan ook alleen maar zeggen dat hij een slecht gevoel bij hem had gekregen.
Metin was jaloers. Hij rilde ervan, en besluit uit woede en onwetendheid wat verder te doen dat hij het Wallace betaald zou zetten.
Na een tijd van niet praten ontvangt Metin een mail; Joan vraagt of ze kunnen afspreken en even kunnen praten. Ze vindt het jammer hoe de dingen gelopen zijn. In dit gesprek vertelt Joan ook dat het wel eens heel slecht met haar gaat, en een paar dagen hierna wordt zij door haar moeder in een soort onvrijwillige retrait gezet. Ze stuurt één lange brief naar Metin waarin ze het uitlegt, en zegt dat ze hem weer wil zien als ze hier eenmaal uit is, maar voordat dat moment aankomt moet hij alweer terug naar Nederland.
Personages
Metin Mutlu
Een student van ongeveer twintig met Perzische roots. Hij is in Amsterdam altijd een vriend geweest van iedereen, omdat hij erg goed kan luisteren, maar hij is op zoek naar echt contact. Metin is iemand die elke situatie meerdere keren doordenkt.
Joan Springfield
Joan is iemand die erg in strijd is met zichzelf. Ze heeft veel duistere gedachten, maar kan toch erg genieten van de mooie dingen in het leven. Het is voor haar moeilijk om mensen toe te laten, maar wanneer ze dit wel doet is ze in staat om hele diepe connecties te maken.
Thematiek
RelatiesDit gaat zowel over de relaties die Metin met mensen in San Francisco maakt, maar ook met zijn familiale banden die in dit boek een rol spelen.
Motieven
Liefde/vriendschap
Het verschil tussen liefde en vriendschap, en het verband daartussen.
9/11 en terrorisme
Dit speelt ook een kleine rol in dit boek. Tijdens de gebeurtenissen van het verhaal gebeurt de ramp van 9/11, en dit heeft invloed op iedereen in Metins omgeving. Zeker voor hem is dit beangstigend, omdat zijn moeder het idee heeft dat hij gezien kan worden als terrorist.
Motto
Leave the door open for the unknown, the door into the dark. That's where the most important things come from, where you yourself came from, and where you will go.
-Rebecca Solnit
Titelverklaring
Golden gate park is een locatie die meerdere keren voorkomt in deze roman. Hier viert Metin bijvoorbeeld zijn verjaardag. In de avonden ontstaat hier een mistlaag, doordat San Francisco dichtbij de baai ligt. Deze mist komt ook wel eens door de kieren van zijn appartement.
Structuur & perspectief
Het is geschreven vanuit de eerste persoon, het perspectief van Metin, in de verleden tijd. Dit hele boek is chronologisch opgesteld, alle terugblikken worden verhalend verteld.
Decor
Het speelt zich af in San Francisco en een klein gedeelte in Bloomington. Het verhaal bedraagt ongeveer een jaar, van begin 2001 tot begin 2002.
Stijl
Isik schrijft in veel detail; de locaties en karakters worden uitbundig beschreven. Vooral ligt de focus op gevoel en emotie. Een lezer weet op elk moment hoe Metin zich voelt, en hoe hij denkt dat anderen zich voelen. Je leest heel natuurlijk mee in zijn denkprocessen.
Slotzin
'Vergeef me,' fluisterde ik. 'Vergeef me Joan.' of: 'Welkom thuis, mijn zoon.'Beoordeling
Dit boek heeft mij diep geraakt, en het is misschien wel één van de mooiste die ik ooit gelezen heb. Isik schrijft heel natuurlijk, en alle karakters voelen als echte mensen. Actie's hebben consequenties, en relaties ontstaan niet zomaar. Tijdens het lezen van dit boek is het net alsof je zelf in de schoenen van Metin staat, en alle gebeurtenissen meemaakt die hij heeft meegemaakt. Daarbij spreken deze thema's me ook erg aan. Het is een liefdesroman, maar niet per se één die afloopt met het gebruikelijke mooie einde. Het hele boek is vrij formeel geschreven, zoals Metin waarschijnlijk ook denkt over dingen, maar de mails en brieven voelen exceptioneel menselijk en echt.
Recensies
"Als In de mist van Golden Gate Park de helft dunner was geweest en alle beschreven gevoelens en alle herhalingen (ja, dat de mist continu dreigend aanwezig als symbool weten we ook wel op den duur) waren weggehaald, dan was er een sterke kern overgebleven. Die moet je nu echt zoeken." https://www.tzum.info/202...gate-park/
"Ik heb wederom vreselijk genoten van dit boek van Murat Isik, hij schrijft bijna gezellig zou je kunnen zeggen, waar sommige lezers het te lang vonden, vond ik het precies goed, als Murat er nog iets meer peper en zout aan had toegevoegd was dit echt een superboek geworden, nu is het gewoon een zeer goed boek, waar ik heerlijke uurtjes mee heb doorgebracht." https://www.hebban.nl/rec...-gate-park
REACTIES
1 seconde geleden