Het beest van Kruger door Conny Braam

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Het beest van Kruger
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 24 maart 2015
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2014
Pagina's
319
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het beest van Kruger
Shadow
Het beest van Kruger door Conny Braam
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 319 pagina's
  • Uitgeverij: Bertram + de Leeuw Uitgevers

Flaptekst

Wat gebeurde er in december 1990 in het Krugerpark? Nelson Mandela was al uit de gevangenis, maar Zuid-Afrika zat nog gevangen in de beklemmende greep van inlichtingendiensten, gewetenloze generaals en corrupte politici. Wie namen er deel aan de geheime bijeenkomsten in het park? En waarom verdwenen er zoveel neushoorns?

Tess Minnaert is neergestreken op de Leopard Lodge in Phalaborwa, een van de toegangspoorten naar het Krugerpark. Niet om op Safari te gaan, ze is vooral geïnteresseerd in stropers, een privédetective en een boekhouden, maar bovenal een graf.

Mpho Langa, fiscaal rechercheur bij de Zuid-Afrikaanse belastingdienst, bezoekt haar moeder op de Leopard Lodge. De vondst van een lijk in het Krugerpark zet haar op het spoor van een omvangrijke belastingfraude. Samen met Tess Minnaert ontdekt ze dat het verleden nog springleven is in de uitgestrekte bush van Limpopo. En er verdwijnen nog steeds neushoorns...

Eerste zin

Ergens in de verte werd luid gelachen.

Samenvatting

Tess Minnaert woont voor een jaar in Phalaborwa. Ze is voor haar werk naar Zuid-Afrika afgereisd en heeft een visum voor één jaar. Ondanks het feit dat het gebied bekend staat om zijn wilde dieren, is Tess niet geïnteresseerd in de dieren in het Krugerpark waar de wilde dieren verblijven. Ze is namelijk geïnteresseerd in de bevolking van Phalaborwa. Ze doet onderzoek naar stropers, moorden en bewoners van de gemeente.

Al snel is Tess haar verblijf in een nachtmerrie veranderd. Tijdens haar verblijf leert ze Mma kennen. Mma is enigszins van slag, omdat een goede vriend Harry Erasmus overleden is. De vrouw van Harry, mevrouw Erasmus, heeft nog regelmatig contact met Mma. Tijd om de dood te verwerken heeft echter niemand, want vlak bij huis van Mma wordt een lijk gevonden. Niemand weet hoe het lijk daar komt. In de eerste instantie wordt er vanuit gegaan dat de man gedood is door de wilde dieren. Al snel wordt deze hypothese verworpen: de man kan niet vermoord zijn door de wilde dieren. Er is namelijk op hem geschoten.

Er wordt zo snel mogelijk een onderzoek gestart. Het onderzoek verloopt echter moeizaam. De politie doet niet veel en lijkt de zaak niet belangrijk te vinden. Tess en Mma bedenken zoveel mogelijk oplossingen voor de moordzaak, maar niemand luistert. Als er een tijdje later nog een lijk vlakbij het huis gevonden wordt, weet niemand meer wat ze moeten doen. Helemaal niet als blijkt dat de twee lijken broers van elkaar blijken te zijn. Deze broers dragen de naam Van Vuuren met zich mee.

Inmiddels is de politie een onderzoek gestart. Max en Mpho zijn allebei betrokken bij deze onderzoeken. Omdat de zaken moeilijk liggen, blijft het lastig om de oorzaak van de moordzaken te achterhalen.

Steeds vaker zijn Tess en Mma bang. Op een gegeven moment wordt er bij hun ingebroken. Als ze langer nadenken, bedenken ze zich dat het kan zijn dat de inbrekers de spullen van Harry Erasmus mee wilden nemen.

Tess vermoedt dat er op Harry zijn laptop meer informatie te vinden is over de moordzaken. Harry was tegen stropers, waardoor veel mensen zich tegen hem keerden. Als Tess de laptop van Harry doorspit, komt ze erachter dat daar een brief aan Elija gericht staat. Harry legt in deze brief uit hoe de zoon van Elija om het leven gekomen is. De verantwoordelijke voor deze dood is Calvin Whyte.

Op een gegeven moment wordt Kitkat beschoten. Kitkat is een man die voor allerlei anderen werkt. Als hij in het ziekenhuis terecht komt, wordt hij onmiddellijk door de politie ondervraagt. Omdat Kitkat ook betrokken is bij het stropen van neushoorns, wordt hij na zijn opname vastgezet in de gevangenis. Als Kitkat hier verhoord wordt, laat hij allerlei dingen los over Calvin Whyte en Labuschagnes.  Hij vertelt dat het gevaarlijke mensen zijn en dat iedereen bang voor ze is.

Na een tijdje wordt ook Kitkat vermoord. Het is voor de politie duidelijk dat Calvin Whyte en/of Labuschagnes hierachter moeten zitten.

De politie gaat verder met onderzoeken. Beetje bij beetje wordt er meer duidelijk. De dood op Ferdi van Vuuren is opgelost. Labuschagnes is hier de verantwoordelijke voor. Wie de moord op Vossie van Vuuren veroorzaakt heeft blijft echter onduidelijk. Wel is duidelijk dat Labuschanges de gevangenis in gaat, en dat hij niet nog meer mensen kan vermoorden.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Labuschagnes

Labuschagnes is een gemene man. Ten eerst geeft hij niet om dieren, omdat hij één van de vele stropers op neushoorns is. Hij is verantwoordelijk voor de moord op Ferdi van Vuuren. Vermoedelijk is hij ook de moordenaar van Vossie van Vuuren, maar dat is in het verhaal niet bekend.

Tess Minnaert

Tess Minnaert is een vrouw uit Nederland. Ze doet in Zuid-Afrika onderzoek naar de bevolking. Haar plan is om een jaar in Zuid-Afrika te blijven. Tess is een slimme en dappere vrouw. Ze deinst er niet voor terug om het gevaar op te zoeken.

Max en Mpho

Max is een man die bij de politie werkt, en Mpho is een vrouw die voor de politie werkt. Beide onderzoeken ze de moordzaken van de broers Van Vuuren.

Mma Wilhemina Langa

Mma Wilhemina Langa is een lieve Afrikaanse vrouw. Ze is de moeder van Mpho. Ze heeft een verblijf waar toeristen kunnen verblijven. Ze heeft altijd het beste met haar gasten voor, en doet er alles aan om het haar gasten naar hun zin te maken.

Vossie en Ferdi van Vuuren

Vossie en Ferdi van Vuuren zijn broers van elkaar. In een korte tijd worden ze allebei vermoord. De moord op Vossie van Vuuren blijft onopgelost. Ferdi van Vuuren is door Labuschagnes vermoord.

Kitkat

De Afrikaanse Kitkat komt in het verhaal over als een naïeve man. Hij werkt voor Labuschagnes en Calvin Whyte. Hij helpt hen met het vervoeren van gestroopte dieren. Als Kitkat door de politie wordt opgepakt, verraadt hij Labuschagnes en Clavin Whyte. Uiteindelijk wordt hij vermoord.

Harry Erasmus

Harry Erasmus is aan het begin van het verhaal al overleden. Iedereen hield van deze man, waardoor het verdriet om hem groot is. Harry heeft wat informatie op zijn laptop achtergelaten, die helpen bij de moorzaken van Vossie en Ferdi van Vuuren.

Calvin Whyte

Calvin Whyte is een crimineel. Hij is verantwoordelijk voor de moord op de zoon van Elija. Het kan zijn dat hij verantwoordelijk is voor andere moorden. Daarnaast biedt hij hulp aan stropers.

Quotes

"Het dode lichaam van een man was twee uur ervoor gevonden. Het Ierse stel uit Koedoe, nieuwsgierig geworden door het aanhoudende gekrijs van aasgieren, was op verkenning gegaan. Aan de voet van de scheve Marula, vlak achter het hek en dus nog net binnen het park, sprong een heel stel gieren driftig op en neer. Ze werden op afstand gehouden door een arend bovenop een karkas. " Bladzijde 11
"Niet veel. Ze waren niet bepaald geliefd. Er heeft zich nog niet eens familie gemeld. Zuipers en ruziezoekers, gewelddadig ook. Nogal wat mensen hebben in de afgelopen jaren rondgebazuind ze wel te kunnen vermoorden. We hebben iemand in de cel die als knecht voor ze gewerkt heeft. Die vindt het een wonder dat ze niet eerder overhoopgeschoten zijn… " Bladzijde 134
"‘Iemand heeft Kitkat… neergestoken,’ stamelde hij. ‘Hij is zwaar gewond.’ Het verbaasde hem hoe snel zijn geweten opspeelde. Hij had die idioot, die oplichter en leugenaar, maar toch bovenal zijn vroegere buurjongen, beter moeten beschermen. Nu was hij aangevallen. Een of andere idioot had hem neergestoken! Het duurde even voor hij de emoties in zijn stem onder controle had. " Bladzijde 248
"Op zondagochtend 15 december zat het terras afgeladen vol. Er moesten zelfs extra stoelen worden aangesleept. Alle gasten wilden het televisieverslag van de begrafenis van Nelson Mandela volgen. De Siberiërs, de Belg, een Deense en de jonge Duitsers zaten aan één tafel. " Bladzijde 311
"En dan had je nog de raadselachtige dood van Vossie van Vuuren. De moord op zijn broer Ferdi was weliswaar opgelost, daar zou Labuschagne voor boeten, maar het bleef onduidelijk wie de trekker van het jachtgeweer had overgehaald dat Vossie had geveld. Magope betwijfelde of het er snel van zou komen. Er was zoveel te doen op het bureau. " Bladzijde 316

Thematiek

Misdaad: whodunit

Bij het subgenre whodunit ligt het nadruk op het achterhalen wie de dader van een misdrijf is. In dit verhaal staat de zoektocht naar de moordenaar(s) op de broers Van Vuuren centraal. In een korte tijd zijn de broers achter elkaar vermoord. De politie start een onderzoek, maar heeft geen haast achter het onderzoek waardoor het onderzoek een tijdje duurt. De bewoners van Phalaborwa proberen zo goed mogelijk mee te denken. Na lang onderzoeken, en met behulp van de bewoners, is de moordenaar van Ferdi van Vuuren opgelost. Labuschagnes is hier de verantwoordelijke voor. De moordzaak op Vossie van Vuuren blijft e echter onopgelost: het is niet bekend wie Vossie van Vuuren vermoord heeft.

Motieven

Moord

Moord speelt een belangrijke rol in het verhaal. In het verhaal worden de broers Van Vuuren en Kitkat vermoord. Het hele verhaal draait om de moorden op de broers Van Vuuren, omdat onbekend is wie er verantwoordelijk is voor deze moorden.

Mens en dier (relatie)

In het gebied waar het verhaal zich afspeelt, ligt het Krugerpark. In het Krugerpark lopen wilde dieren rond. Toeristen kunnen op safari in dit park, om te ervaren hoe het tussen de wilde dieren is. In dit park lopen ook veel stropers rond, omdat het ivoor van de hoornen van neushoornen veel geld oplevert. Vele neushoornen worden door mensen mishandeld en/of doodgeschoten in het Krugerpark. In het verhaal worden de dieren dus mishandeld door de mensen.

Maatschappijkritiek

In het verhaal wordt er kritiek gegeven over de corrupte politie in Zuid-Afrika. In het verhaal komt naar voren dat ze alleen maar met hun eigen bezig zijn, en zich niet interesseren in belangrijke (moord)zaken. Dit is in zekere zin een kritiek op de maatschappij in Zuid-Afrika.

Trivia

De schrijfster van dit verhaal, Conny Braam, is vele jaren voorzitter geweest van de Anti-Apartheidsbeweging. De Anti-Apartheidsbeweging ondersteunde de partij van Nelson Mandela. In dit verhaal komt Nelson Mandela meerdere keren terug. Zo praten met veel lof over hem, en zijn ze verdrietig als Mandela uiteindelijk komt te overlijden.

Titelverklaring

De titel ‘Het beest van Kruger’ is als volgt uit te leggen: het verhaal speelt zich af op de Leopard Lodge in Phalaborwa. Hier is één van de toegangspoorten naar het zogenaamde Krugerpark. In dit park hebben verschillende moorden plaatsgevonden, waarvan de dader onbekend is. In het verhaal gaan ze op zoek naar de dader van de twee vermoorde broers Van Vuuren. De moordenaar van deze broers wordt ‘Het beest van Kruger’ genoemd, omdat hij gevaarlijk is voor iedereen.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit een personeel perspectief. Dit wordt ook wel het hij/zij perspectief genoemd. Omdat de personages continu wisselen, is het niet bekend door wiens ogen het verhaal verteld wordt.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘Dan was het niet uitgesloten dat ze niets wist over de vondst van het tweede lijk. Mpho vroeg zich af of ze haar rechtstreeks, op de vrouw af, zou vragen waarom ze met een pistool rondliep? Nederlanders waren zelf toch ook zo direct en no-nonsense? Ze klopte aan, maar kreeg geen antwoord. Ze probeerde het nogmaals. Geen reactie. Tess moest zijn vertrokken terwijl zijzelf elders bezig was.’ – bladzijde 136

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. In totaal zijn er zeven hoofdstukken, verdeeld over 317 bladzijden. Deze hoofdstukken zijn te herkennen aan een cijfer met enkele woorden. Deze woorden geven aan over wat het hoofdstuk gaat.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Phalaborwa. Phalaborwa is een provincie in Zuid-Afrika.

Het verhaal speelt zich vanaf 1990 af. Het verhaal eindigt op 5 december 2013, als Nelson Mandela overlijdt.

Stijl

De schrijfster van dit verhaal, Conny Braam, gebruikt in het verhaal erg veel details. Hierdoor loopt de lezer leesvertraging op. De details zorgen ervoor dat het verhaal vorm gegeven wordt en dat de lezer zich goed kan inleven in het verhaal. De plaatsen waarin het verhaal zich afspeelt wordt bijvoorbeeld vormgegeven door de hoeveelheid details die gebruikt worden.

Verder gebruikt Conny Braam geen moeilijke woorden. Wel maakt ze gebruik van lange zinnen met veel leestekens, waardoor bij het lezen van de zinnen af en toe verwarring op kan treden.

Onderstaand een quote van de gebruikte schrijfstijl:
‘De rest van de week werkte Mpho in een van de projectkamers waar ze de beschikking had over whiteboards, flipovers en verschillende vaste telefoonverbindingen. Max zat in een aangrenzende kamer om ongestoord te kunnen rondbellen. Afgesproken was dat hij zich zou bezighouden met Labuschagnes vastgoedbezittingen in Mozambique, Nambië, Angola en elders in Afrika  en ook dichterbij in Polokwana, Musina en Nylstroom.’ – bladzijde 229

Slotzin

Het was voor de eerste keer in haar leven dat Mma Wilhelmina Langa in het Krugerpark kwam.

Beoordeling

Toen ik met het lezen van dit boek begon, verwachtte ik dat het verhaal erg spannend zou zijn. Omdat ik met deze verwachting het verhaal in ging, viel het begin van het verhaal erg tegen. Ik vond het moeilijk om in het verhaal komen. De namen van de personages lijken zo op elkaar, dat ik de personages constant door elkaar haalde. Daarnaast vond ik het verhaal met zoveel details beschreven, dat ik het moeilijk vond om echt in het verhaal te komen.

Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik in het verhaal kwam en hoe leuker het verhaal werd. Het verhaal is echter erg langdradig geschreven, waardoor de opgebouwde spanning snel weer weg was. Dit zorgde ervoor dat het verhaal voor mijn gevoel niet erg spannend was. De verhaallijn van het verhaal is wel interessant.

Al met al vond ik het een matig boek. Als je van het thema detective houdt is dit verhaal misschien leuk om te lezen. Verwacht echter niet dat het verhaal makkelijk weg leest. Daarnaast moet je er tegen kunnen dat je na het lezen van het boek nog met vragen blijft zitten over het verhaal, want niet alle vragen worden beantwoord als je het boek uitgelezen hebt.

Recensies

"Op het einde blijft de lezer nog met een aantal vragen zitten. Braam maakt wel duidelijk wie het echte beest van Kruger is, maar veel andere dingen niet. Het verhaal wordt binnen een paar pagina’s afgerond, waardoor ineens niet alles wordt opgelost. " http://www.deadline.nl/br...are-beest/
"Als een van de oprichters van de anti- apartheidsbeweging Nederland was zij nauw betrokken bij de anti-apartheidsstrijd, ze kent de pijn van het oude en nieuwe Zuid-Afrika van binnenuit en dat voel je als lezer. Zodoende is het niet alleen een prima literaire thriller geworden waarbij je wilt weten hoe het nu precies zit, maar kom je ook het nodige over het verleden van Zuid-Afrika te weten. " http://www.leestafel.info...van-kruger

Bronnen

Conny Braam
http://nl.wikipedia.org/w...onny_Braam
Phalaborwa
http://nl.wikipedia.org/w...Phalaborwa

Overhoor jezelf

Waar vindt Tess informatie over de dood van de zoon van Elija?
Welke afkomst heeft Tess?
Wanneer laat Kitkat informatie los aan de politie?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
De moordzaak van Vossie van Buuren wordt opgelost.
Welke drie personen komen in dit boek te overlijden?
Meerdere antwoorden mogelijk
Is de volgende bewering juist of onjuist?
De schrijfster van dit boek, Conny Braam, is van Afrikaanse afkomst.
Hoe lang verblijft Tess in Afrika?
Hoe vaak lukt een inbraak bij Mma?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.715 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica