Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

En dan nog iets door Paulien Cornelisse

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover En dan nog iets
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover En dan nog iets
Shadow
En dan nog iets door Paulien Cornelisse
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2012
  • 210 pagina's

Flaptekst

Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is niveau kak?

En dan nog iets is de opvolger van Taal is zeg maar echt mijn ding (2009), waarvan meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht. Ook dit nieuwe boek staat weer vol met even onnuttige als amusante analyses van ons taalgebruik. Niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen.

Eerste zin

Samenvatting

“Ik ben geen taalpurist. Taalpuristen zijn mensen die zó ontzettend genieten van de Nederlandse taal dat ze er een beetje opgewonden van raken. Ze worden verdrietig als ze iemand 'hun hebben' horen zeggen. Dit zijn zeurpieten die vermoedelijk vies eten en slechte sex hebben.”

Paulien Cornelisse begint in haar bundel met een voorwoord waarin de bovenstaande passage is opgenomen. Ze geeft aan dat ze alleen maar wil opschrijven wat ze in haar omgeving voor taaluitingen hoort. Ze wil geen taalverbeteraar zijn. Maar ze let heel goed op taaluitingen van mensen. In haar bundel neemt ze er heel veel op. Het is daarom niet goed mogelijk een inhoudelijke samenvatting van deze bundel te geven. Daarvoor zijn de columns te kort.

Enkele korte inhoudsbeschrijvingen:

- sommige mensen herhalen twee woorden: leuk-leuk , ik heb een echte baan-baan. Waarschijnlijk bedoeld om het eerste woord te benadrukken.

- In een winkel wordt vaak gezegd: u mag uw pas door de gleuf halen. "O ja, mag je dat of  moet je dat?"

- Ze schrijft een column over het “zomaar” gebruik van het woord “zomaar.” 

- Ineens gebruikt de fabrikant in reclames de uitspraak “Dr. Utker” i.p.v. Dr. Oetker.

- Een column over de uitspraak van Franse woorden : randeman tegenover rendement.

- Een column over de toch vreemde uitdrukking “Moeder de vrouw” en nooit “Vader, de man.”

- De verder strekking van mensen die “Komt goed” blijven gebruiken. Die zijn vaak laks.

- Bij het gebruik van de nieuwe nummerborden met letters, zijn bepaalde combinaties verboden: PP-SX-69.

- Een verhandeling over het gebruik van geslachtsdelen in spreektaal: vgl; lul, oetlul, lulletje rozewater, lapzwans. Het mannelijk geslachtsdeel is dus de basis voor veel scheldwoorden.

- Het vreemde gebruik van de uitdrukking: “Ongelooflijk bedankt.”

- Het vreemde gebruik van het woord ”super“ in “Superbedankt” e.d. 

- het populair worden van de verleden tijd ”dorst” i.p.v. “durfde.”

Na de columns komt er een alfabetisch gerangschikt register, wat erg handig is, want dan kun je meteen een woord opzoeken waarop Cornelisse iets schrijft.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Motto

“Wees maar niet bang, al gaat het over jou.”

Titelverklaring

“En dan nog iets” verwijst naar een van de langste columns uit de bundel die vrijwel helemaal aan het einde van de bundel staat. Het betreft een verhandeling over het begrip 'aso' en is een satirische klacht over het verschil in sociale klassen. 

Stijl

Cornelisse heeft een puntige stijl die bij een columnist hoort. Ze kan in zo’n stukje een bepaalde taaluiting belachelijk maken.

Beoordeling

De stukjes die Cornelisse schrijft zijn geschikt voor een paar minuten lezen voordat je in slaap valt. Bij mij thuis ligt de bundel  op de wc en komen de gasten die daarvan gebruik maken soms wat lachend terug. Dat is altijd mooi meegenomen. Vroeger had mijn vader voor hetzelfde doel voor  even “op je gemak zitten,”de moppenboekjes van Max Tailleur”.

Toch is het opmerkelijk dat er zoveel boekjes van deze columns worden verkocht. Hebben we in Nederland meer aandacht voor een kort stukje dan voor een uitvoerige roman, waarvan er soms maar een paar honderd worden verkocht en die na een halfjaar de ramsjverkoop van de Slegte halen? Hoort dit verkoopsucces bij de moderne generatie en haar zapcultuur?

Ik heb nog geen idee of docenten Nederlands het aan hun leerlingen zullen toestaan om dit boekje voor hun literatuurlijst te lezen. Hoe moet je daarover zinnige vragen stellen? Want eerlijk gezegd ben je de inhoud van een column van Paulien Cornelisse net zo snel vergeten als de grap van een cabaretier wanneer je die niet meteen doorvertelt aan je kennissen. Diepe indruk maken de verhaaltjes ook niet, maar dat zal ook niet de bedoeling zijn van de schrijfster. Eigenlijk toch wel onbegrijpelijk dat er zoveel van verkocht wordt.

Recensies

"Haar inzichten zijn scherp en ze weet me een aantal keren toch te verbazen." http://www.studenten.net/..._nog_iets
"Een waardeoordeel in Cornelisse-taal: 'En dan nog iets' is echt een leuk-leuk boek, elke column is keihard genieten. " http://www.8weekly.nl/art...-niet.html
"Positief is dat Cornelisse zonder dedain schrijft en er staan best wel een aantal geestige dingetjes in, maar het niveau blijft steken bij oppervlakkige observaties. " http://www.nu.nl/boek/274...-iets.html

Bronnen

Website van Paulien Cornelisse.
http://www.pauliencornelisse.nl
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.445 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "En dan nog iets door Paulien Cornelisse"

Ook geschreven door Cees