Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Droombeeld door Loes den Hollander

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Droombeeld
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Droombeeld
Shadow
Droombeeld door Loes den Hollander
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 300 pagina's
  • Uitgeverij: Karakter

Flaptekst

Nadat ze op klaarlichte dag in haar huis wordt overvallen, verandert het leven van Maartje van Duiven. Ze komt terecht in een achtbaan van ongeloof, verbijstering en angst. Ze durft nog maar weinig mensen te vertrouwen en zoekt naarstig naar antwoorden op vragen die ze zichzelf moet stellen. 
Maar daarbij ziet ze een belangrijk detail over het hoofd. 

Eerste zin

Een Lieve Maartje Je bent eigenlijk net iets te mooi en soms is dat irritant. Maar irritatie laat ik niet toe, want die zou mijn liefde in de weg kunnen staan. Je bent puur natuur, ik hou van de natuur, dus ik hou van je. Zo simpel is het.

Samenvatting

Er zijn twee verhaallijnen. De ene is van Maartje, de andere van Anouk, haar vriendin. In deze samenvatting worden ze qua inhoud als één geheel beschouwd.
(Daarnaast zijn er 7 gecursiveerde brieven aan Maartje van een anonieme afzender. In die brieven die verspreid door de tekst staan, wordt achtereenvolgens : adoratie/droombeeld, begeerte, verlangen, een liefdesverklaring, jaloezie en wanhoop beschreven. In de 7e brief wordt aangekondigd dat Maartje zal sterven. Dan zitten we als lezer aan het einde van de thriller.

Maartje van Duiven (38)  wordt op klaarlichte dag door twee mannen in haar eigen huis overvallen. Dankzij haar nichtje Tatum die boven aan het studeren is en meteen 112 belt, loopt het nog redelijk goed af. Maartje belt haar man Twan van Loveren, maar die laat niets van zich horen. Dat klopt, want die heeft een afspraak met zijn minnares in een motel. Die minnares is toevallig Anouk, haar beste vriendin. Die heeft net ervoor besloten dat ze bij haar vriend Jari wil weggaan en dat ze een kind van Twan wil hebben. Dat komt niet goed uit, want Twan komt haar vertellen dat hij een uitgezaaide longtumor heeft en dat hij zich niet wil laten behandelen.  Hij vertelt haar echter wel dat er een grote som geld (300.000 euro) in de kruipruimte van zijn huis ligt. Die is voor Anouk.
Maartje is naar het ziekenhuis gegaan vanwege  een door de overvallers aangebrachte wond aan haar neus. Daar ziet ze haar grote liefde Bor van vroeger terug. Die woont samen met een gehandicapte vrouw. Ze staat meteen weer in vuur en vlam. Haar huwelijk met Twan is niet al te best.

Ze zit nog steeds thuis te wachten op hem als er weer politie voor de deur staat, nu om te vertellen dat haar man zelfmoord heeft gepleegd: hij is een trein tegemoet gelopen en die wilde niet op zij. Anouk gaat naar haar vriendin toe, maar vertelt helemaal niets over haar relatie en over de ziekte van Twan. Later bedenkt Maartje een heel sobere en zakelijke rouwkaart, waarover ze boos wordt.  Zij is eigenlijk de weduwe, want het huwelijk tussen Maartje en Twan stelde niets meer voor. Twan wordt onder grote belangstelling gecremeerd. Als ze thuiskomt, heeft  ze het gevoel dat er iemand in huis is geweest. Haar tuinman Bruce heeft dat ook kenbaar gemaakt bij zijn leidinggevende. 's Nachts droomt Maartje dat ze superseks heeft met Bor. 
Anouk voelt aan dat ze wel eens zwanger zou kunnen zijn.
Jari, de partner van Anouk, wil met Maartje praten over Anouk. Hij zoent haar daarna bij het afscheid vol op de mond. Hij is al een tijdje gek op haar. (Is dat de brievenschrijver? denkt de lezer uiteraard).
Dan wordt Bruce aangereden door een auto. Hij sterft. Dat zijn verdachte omstandigheden. Er sterft nog iemand: een rode vrouw van een hondenuitlaatservice, Hanny. Ze wordt doodgeschoten vlak bij Maartjes huis.

Anouk doet een zwangerschapstest en blijkt inderdaad zanger te zijn. Dat moet van Twan zijn. Na acht weken dat ze voor de eerste controle, maar dan blijkt dat de baby in haar buik dood is. Ze krijgt later een miskraam. Ze verzwijgt voor haar vriendin dat het kind van Twan moet zijn geweest. Intussen heeft ze wel  het geld uit de kruipruimte van Twan opgevist en veilig gesteld. Natasja probeert Anouk over te halen om bij Maartje te gaan wonen en dat lukt. Intussen komt Natasja ook bij Maartje, geeft haar een stel brieven (!) en zegt dat die van haar man Sep zijn. Ook vertelt ze dat Sep (die een bloeiend bedrijf met Twan leidde)  ook in drugs handelde en daar veel geld mee verdiende.  Hij zou dat met ene Hanny hebben gedaan, die echter te veel wist en die hij daarom heeft vermoord. Het is de Hanny van de hondenuitlaatservice.

Sep is met de noorderzon vertrokken en Natasja zegt tegen Maartje en haar dochter Tatum dat die in Madrid zit. Als Maartje de brieven van Sep aan Anouk meegeeft, ontdekt die aan het handschrift dat het brieven van een vrouw zijn. En ze weet welke vrouw ook. Ze haast zich naar het adres van Maartje en ziet daar Natasja met een pistool gericht op Maartje zitten. Ze belt de politie. Die komt net op tijd binnenvallen, voordat Natasja Maartje naar de andere wereld helpt. Die heeft ervoor bekend dat alles wat ze over Sep heeft gezegd eigenlijk op haar betrekking had.Ze valt op vrouwen, is hopeloos verliefd op Maartje en is nu woedend omdat Maartje haar gevoelens heeft genegeerd. Sep is nog steeds niet terug gevonden en  Natasja  suggereert dat ze zijn lijk verborgen heeft. Ze wordt gepakt door de politie en Maartje trekt met Anouk voorlopig bij Tatum in. Als ze de wijnkelder betreden, weet Maartje wel waar het lijk van Sep verborgen is.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Anouk

Anouk is de vriendin van Maartje. Ze pleegt alleen wel overspel met de man van Maartje. Die vertelt haar dat hij terminale kanker heeft en dat hij zich niet laat behandelen. Anouk wilde net zwanger van hem worden en ze hebben nog een keer seks. Als hij zelfmoord pleegt, is ze eigenlijk laf. Ze doet alsof ze Maartje helpt, maar verzwijgt zijn ziekte. Later blijkt ze nog zwanger te zijn ook, maar dat wordt gelukkig opgelost door een miskraam.Ze besluit nu ook te verzwijgen dat het kind van Twan zou zijn. maar uiteindelijk blijft ze Maartje wel helpen, want op het beslissende moment belt ze de politie als ze weet dat Natasja de slechterik is.

Natasja

Natasja is de schoonzus van Maartje van Duiven. Ze doet zich lief voor, maar is het niet. Ze is een lesbo, maar laat dat niet merken. Toch is het reden van verwijdering tussen haar man Sep en haarzelf. Die schuift ze overigens wel de schuld in de schoenen van alle ellende. Maar zij is de briefschrijfster die afgewezen wordt door Maartje en dan moet ze sterven. Ze heeft intussen wel drie andere moorden gepleegd: Bruce, Hanny en Sep.

Maartje van Duiven

Maartje van Duiven is een huwelijk met Twan van Loveren in gevlucht, omdat haar grote liefde Bor tien jaar geleden voor een andere vrouw koos. Ze is Bor nooit vergeten. Ze ziet hem toevallig terug in het ziekenhuis. Op die dag pleegt ook haar man zelfmoord. Ze slaat zich er best dapper doorheen, maar ziet vreemde dingen om haar heen gebeuren o.a. moorden. Ze verwacht niet dat haar schoonzus de kwade genius is. Eigenlijk is Maartje in alles wat naĆÆef. Ze komt ook niet te weten wat Twan mankeerde en dat haar vriendin Anouk een kind van hem verwachtte en al een lange tijd een seksuele relatie met Twan had.

Quotes

""Ik val op vrouwen", zegt Natasja. "Kijk me niet aan alsof ik een buitenaards wezen ben. Ik zou je alles gegeven hebben wat je nodig had. Niemand heeft beter dan ik kunnen zien hoe eenzaam je was, hoe leeg je leven, hoe je snakte naar aandacht..."" Bladzijde 275
"Lieve Maartje Ik blijf je op deze manier aanspreken,hoewel mijn liefde heeft plaatsgemaakt voor haat. Dit is mijn laatste brief aan jou en eigenlijk is de moeite die ik neem overbodig. Maar ik schrijf hem toch, omdat het me helpt om mijn plan af te maken. Vandaag is de laatste dag dat je leeft... (Deel van de zevende brief van Natasja)" Bladzijde 290
"Het was haar nog niet opgevallen, maar dat kwam doordat ze zo lang over de rand van de wastafel stond gebogen. Nu ziet ze de grote bloedprop wel. Ze laat hem op de binnenkant van haar hand trollen. Is dit...? Ze draait de kraan open en spoelt heel voorzichtig het bloed weg. Er komt iets tevoorschijn wat op een zakje lijkt. Ze gaat op de rand van het bad zitten." Bladzijde 238
"Uitgezaaide longkanker, meldt hij. Het zit in zijn hele lichaam van zijn schedel tot in zijn enkels. Hij is een maand geleden bij zijn huisarts geweest. Die heeft eerst een bloedonderzoek gedaan en daaruit bleek dat er sprake was van bloedarmoede en een verhoogde bloedbezinking. Er werd daarna een longfoto gemaakt, omdat hij aangaf dat hij regelmatig kortademig was..." Bladzijde 35
"Maar ze zou vooral willen uitschreeuwen dat Twan van hƔƔr was, en dat zij het meeste recht van spreken heeft op verdriet. Dat zij de enige is die echt om hem gaf. Dat zij de titel weduwe verdient. Zij, niet Maartje. Niet dat ongeĆÆnteresseerde wassen beeld voor wie het blijkbaar zelfs te veel moeite moeite is een fatsoenlijke tekst voor de rouwkaart te bedenken." Bladzijde 81

Thematiek

Misdaad: algemeen

Het gaat in de thrillers van Loes den Hollander vrijwel altijd om misdaden in de huiselijke kring. Wraak, haat, jaloezie, overspel, misbruik tijdens de jeugd, geloofskwesties, slechte ouder-kindrelaties leiden vaak tot moord. Dan is het ook steeds de vraag wie de moord heeft gepleegd. Aan het einde van de thriller zet Loes den Hollander alles weer recht, waar ze je in de loop van het verhaal op het verkeerde been heeft gezet. Dat is het recept voor vrijwel al haar thrillers.

Motieven

Vriendschap en verraad

Anouk is de beste vriendin van Maartje. Maar die bedriegt haar met haar man. Ze verwacht een kind van hem. Ze verzwijgt beide gegevens voor haar vriendin.

Homoseksualiteit

Natasja heeft een sterke voorliefde voor vrouwen. ze heeft een lange tijd een relatie gehad met Hanny, d evrouw met rood haar. Maar Natasja schrijft ook de zeven liefdesbrieven waarin ze zich uitspreekt voor haar fascinatie/liefde voor Maartje. Die is echter niet genegen tot vrouwenliefde.

Moeizame liefdesrelaties

Jari en Anouk hebben een moeizame liefderelatie, waardoor ze vreemd gaat. Twan en Maartje hadden een moeizame liefdesrelatie, omdat ze blijft terugdenken aan haar grote liefde Bor van tien jaar ervoor. Haar zwager Sep en schoonzus Natasja hebben een moeizame liefdesrelatie volgens hun dochter Tatum. Uiteindelijk blijkt Natasja de kwade genius te zijn. Ze is lesbisch en valt op vrouwen.

Drugs

Natasja en Hanny hebben veel geld verdiend met drugshandel. Dat geld komt in de kruipruimte van Maartjes huis te liggen. Anouk weet ervan en haalt het daar weg.

Moord

Er worden enkele personages door Natasja vermoord: - Bruce, de autistische tuinman van Maartje - Hanny, de ex-geliefde van Natasja, ze heeft een hondenuitlaatservice - Sep, de echtgenoot van Natasja die teveel van haar praktijken weet In eerste instantie zijn het whodunits, maar aan het einde geeft Natasja aan Maartje toe dat zij achter de moorden zit. Het lichaam van Sep wordt overigens niet gevonden.

Haat

De liefde van Natasja voor Maartje slaat om in haatgevoelens wanneer Maartje niet ingaat op de gevoelens van Natasja. Die besluit haar te doden.

Overspel

Man Twan gaat vreemd met de beste vriendin van Maartje van Duiven, Anouk. Natasja gaat vreemd met Hanny, de lesbische vriendin.

Misdaad

Op de dag dat Twan zelfmoord heeft gepleegd, wordt Maartje overvallen door twee man die geld willen zien. Doordat nichtje Tatum, meteen 112 belt, vertrekken ze zonder buit. Uiteindelijk ligt er een bedrag van drie ton aan drugsgelden opgeslagen in het huis van Twan. Dat geld is bijeengebracht door Natasja en Hanny.

Kinderwens

Anouk heeft een sterke kinderwens. ze wil die net aan Twan meegeven, als hij boos wordt en vertelt dat hij longkanker heeft. Ze wordt zwanger, maar de vrucht is niet bestand tegen alles. Ze krijgt een miskraam.

Zelfdoding/zelfmoord

Twan is net bij Anouk geweest: hij heeft haar verteld dat hij ongeneeslijk ziek is (longkanker die uitgezaaid is). Hij komt niet thuis bij zijn vrouw die net die middag overvallen is. De politie komt vertellen dat hij zelfmoord heeft gepleegd door een trein tegemoet te lopen.

Motto

De waarheid is  nooit zo erg als een leugen.

Die filosofische oneliner komt ook nog een keer terug in de inhoud wanneer één van de vertellers , Anouk, terugdenkt aan dit gezegde van haar moeder. (blz. 287) Anouk verzwijgt namelijk voor haar vriendin Maartje het feit dat ze een relatie had met haar man van wie ze ook een kind verwachtte.

Opdracht

Geen opdracht

Trivia

Loes den Hollander schrijft vanaf 2008 aan de lopende band twee thrillers per jaar. Met "Droombeeld" publiceert ze haar 21e thriller. Commercieel gezien is dit een groot succes. Ze heeft een vaste lezersschare, die trouw het volgende deel koopt.

Titelverklaring

Er zijn diverse personages die een droombeeld hebben in deze thriller.
- De briefschrijver die zeven niet verstuurde brieven aan Maartje schrijft die haar idealiseert. Uiteindelijk blijkt dat Natasja te zijn.
- Maartje die zelf mooie dromen heeft over haar eerste minnaar  Bor. 
- Anouk die een droombeeld heeft dat ze een kind van Twan wil. 
Het is opvallend hoe vaak een van de personages in deze thriller een droom heeft.
Zoals gebruikelijk in de thrillers van Loes den Hollander, staat de titel minstens een keer letterlijk in de tekst. Dat is ook hier het geval.
Blz. 275: "Natasja zit tegenover haar in de grote fauteuil, met het pistool op haar knieën. Ze kijkt vreemd uit haar ogen. "Jij was mijn droombeeld", zegt ze. 

 

Structuur & perspectief

Er zijn 89  kleine hoofdstukken die vrijwel chronologisch worden verteld.  Af en toe is er een klein hoofdstuk waarin het verleden wordt opgeroepen (bijv. de trouwdag van Maartje wanneer ze in een rode jurk trouwt)

Er zijn twee personale vertellers:
- Maartje die met Twan is getrouwd (zij neemt de meeste hoofdstukken voor haar rekening)
- Anouk die haar vriendin is, maar  haar bedriegt met haar man. 
De vertellers worden aangegeven boven de hoofdstukken.  Beiden vertellen ze- vanwege de spanning- in de o.t.t.
Dan zijn er nog zeven gecursiveerde brieven van een eerst onbekende  schrijver die Maartje adoreert. Die verstuurt ze echter niet aan Maartje. In de brieven wordt de  ik-vorm gebruikt. Later krijgt Maartje deze brieven van Natasja en zegt ze dat die van haar man Sep zijn. Uiteindelijk blijkt deze schrijver de lesbische Natasja te zijn.


 

Decor

Zoals gebruikelijk wordt er in een thriller van Loes den Hollander nauwelijks over data en jaartallen gesproken. De vertelde tijd is een paar maanden. (af te leiden uit begin en einde zwangerschap van Anouk)  Wel kun je uit de tekst en tekstgegevens afleiden dat het een erg actueel verhaal is, bijv. het gebruik van social media. Maar concrete gegevens voor een jaar ontbreken.

Het decor wordt deze keer wel een paar keer vermeld. De personages wonen in Alkmaar of omgeving.

Stijl

Ook in deze thriller is de schrijfster herkenbaar aan haar typische stijl. Die is in al haar  thrillers eigenlijk hetzelfde.   Geen moeilijke woorden, geen complexe zinnen, vlotte dialogen en een hoog verteltempo, wat ook door de structuur met vele kleine hoofdstukken wordt bereikt. Er zijn geen poëtische metaforen.  Je kunt het huis-tuin-en-keukenstijl noemen, wat in dit opzicht niet eens een negatieve term is. De thrillers zijn door de gemakkelijk leesbare stijl  aangename vakantieliteratuur.

Slotzin

Maartje haalt nog een paar flessen weg en trekt het wijnrek een stukje naar voren. "Daar zit inderdaad een luik." Er valt een diepe stilte. Maartje ziet de schrik in haar nichtjes ogen. Ze moet iets bedenken om het meisje gerust te stellen. "Niets aan de hand", zegt ze. "Ik denk dat we een heleboel geld gevonden hebben."

Beoordeling

Goed leesbare en relatief "spannende" thriller. Voor het genre in de Nederlandse thrillerwereld niet slecht. Maar wel het zoveelste deel van wraak, haat, moeder-dochterrelatie. Een keer moet die bron toch opraken. maar in het najaar wacht alweer het volgende deel. (Duivelspact). Loes den Hollander heeft een grote schare lezers die elk volgend deel van haar hand luidruchtig verwelkomt.

Recensies

"De cover en de titel vind ik heel toepasselijk. Wat goed gevonden! Zoals altijd vloog de tijd en kon ik het boek niet wegleggen, ik moest gewoon weten wat er nu allemaal aan de hand was. Er leuk vond ik dat mijn officiƫle naam in het boek voor kwam. Natasja, is een personage waar ik wel iets mee heb. Ik ben blij met het karakter, dat Loes haar gegeven heeft. Best cool om je eigen naam (op de goede manier geschreven ook) tegen te komen! En er zaten nog een aantal bekende namen in voor mij. " https://www.hebban.nl/rec...droombeeld
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

34.837 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees