De ontsnapping van de brullende muis door Jacques Vriens

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover De ontsnapping van de brullende muis
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 24 december 2012
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2010
Pagina's
89
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ontsnapping van de brullende muis
Shadow
De ontsnapping van de brullende muis door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2010
  • 90 pagina's
  • Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf

Flaptekst

Nina heeft een muis gekregen voor haar verjaardag. Vader Jan wilde absoluut geen beesten in het hotel, maar de kinderen en oma hebben hem weten over te halen. Dan ontsnapt de muis, net als er een groep dames van de Algemene Bond van Huisvrouwen in het café zit. Als Joost daarna ook nog alle stoppen laat doorslaan omdat hij een alarm op de muizenkooi bouwt, wordt het vader Jan allemaal te veel. Oma stelt voor dat vader Jan en moeder Els er eens lekker een weekendje tussenuit gaan, dan zullen zij en de kinderen op het hotel passen. Het is toch altijd rustig in deze tijd van het jaar. Maar dat valt tegen…

 

Eerste zin

Het is stil in hotel De Korenwolf.

Samenvatting

Nina’s muis
De muis van Nina is weggelopen en de ouders van de kinderen mogen het niet weten.

Dolletje
De muis van Nina bleek gewoon in zijn kooi te zitten. De kinderen hebben hem de naam Dolletje gegeven.

Verliefd op Pepijn
De muis is ontsnapt en naar de zaal vol met hotelgasten gelopen. Hier schrikken de gasten zich helemaal kapot.

De muizenmaffia
De muis is nog steeds ontsnapt doordat oma de kooi niet dicht heeft gedaan toen ze de muis voer gaf. Het is dus allemaal de schuld van oma.

Een muisje en een meisje
Devika blijft beneden op Pepijn wachten terwijl Pepijn niks meer met haar te maken wil hebben.

Vader Jan ontploft
Doordat Joost een elektrische val voor de muis wil maken valt alle stroom uit. Vader Jan is hierdoor erg woedend.

Zoenen
Vader Jan is weer wat gekalmeerd en Eefie zorgt ervoor dat niet alle vrienden van Nina langskomen.

Een weekendje weg
Vader Jan en moeder Els gaan een weekendje weg om bij te komen. Oma, meneer Goemie en de kinderen houden het hotel in de gaten.

Allemaal meehelpen
Meneer Goemie, kees de kok, de kinderen en oma regelen alles in het hotel voor de nieuwe gasten. Daarnaast maakt Devika het uit met Pepijn.

Van Zee… eeeh… Bemelen
Meneer en mevrouw Van Bemelen zijn gearriveerd in hotel. Deze meneer en mevrouw zijn bekende gasten bij het hotel en komen elk jaar opnieuw naar het hotel.

Beet
De muis is eindelijk gevangen! Doordat dit gepaard gaat met een hoop herrie, krijgen meneer en mevrouw Van Bemelen een flinke korting op de uiteindelijke rekening.

Het gas
Doordat meneer Goemie schrikt loopt hij brullend naar beneden. Doordat hij brullend naar beneden loopt zorgt hij ervoor dat meneer en mevrouw Van Bemelen boos het hotel uit gaan.

Nina heeft een muis voor haar verjaardag gekregen. Haar ouders waren het er niet mee eens dat ze dit zou krijgen, maar oma heeft ervoor gezorgd dat haar wens toch in vervulling ging. Nina geniet intens van haar muis en wil de muis zo snel mogelijk aan al haar vrienden van school laten zien.

Als Nina op een ochtend wakker wordt ziet ze ineens dat de muis niet meer in de kooi zit. Ze raakt helemaal in paniek en besluit naar Eefie te gaan. Eefie en Joost stellen haar gerust en komen erachter dat de muis gewoon onder het zaagsel zat. De muis had zich dus verstopt en was niet weggelopen. Nina was  helemaal gerust gesteld en kon eindelijk stoppen met huilen. Samen met haar broer en zus bedacht ze een naam voor de muis. Vanaf nu zou de muis ‘’Dolletje’’ heten.

Na een tijdje komen de kinderen er weer achter dat de muis verdwenen is. Oma vertelt hen dat het eigenlijk haar schuld is. Oma is hartstikke bang voor muizen en vindt het eigenlijk helemaal niks dat er een muis in huis aanwezig is. Toch wilde ze de muis per se eten geven. Toen ze de muis eten gaf werd ze zo bang dat ze het deurtje is vergeten dicht te doen. Hierdoor is de muis ontsnapt. Niemand weet waar de muis zich bevindt en ze gaan met z’n allen op zoektocht.

Ondertussen beginnen sommige gasten ook wat door te krijgen. Als sommige vrouwen een muis zien worden ze helemaal gek en beginnen ze te gillen. Vader Jan moet de mensen gerust proberen te stellen.

Vader Jan wordt helemaal gek als hij door krijgt dat de muis ontsnapt is. Hij vindt dat er altijd wel wat fout gaat in hotel De Korenwolf en is vastberaden om zijn kinderen naar de kostschool te sturen. Vader Jan heeft hier al vaker mee gedreigd maar het is er eigenlijk nooit van gekomen. Oma weet vader Jan uiteindelijk te kalmeren en zorgt ervoor dat hij samen met moeder Els een weekendje weg kan. In dit weekend kan hij even helemaal bij komen van de afgelopen tijd.

Omdat de kinderen de muis steeds niet kunnen vinden besluit Joost om een elektrische muizenval te maken. Hij zet een alarm op deze muizenval zodat de kinderen precies weten wanneer de muis in de val gelopen is. Tijdens het maken van deze muizenval zorgt hij er ook nog eens voor dat alle stroom uitvalt waardoor vader Jan opnieuw woedend is.

Daarnaast is er nog een probleem: Nina heeft al haar klasgenoten uitgenodigd om naar de muis te komen. Nu de muis weg is kan dit natuurlijk helemaal niet door gaan. Daarnaast zitten vader Jan en moeder Els er helemaal niet op te wachten dat er zoveel kinderen langskomen in het hotel. Daarom zorgen Eefie en Joost ervoor dat alle kinderen afgebeld worden.

Als vader Jan en moeder Els een weekendje weg zijn wordt het hotel opgebeld door twee bekende gasten: meneer en mevrouw Van Bemelen. Deze mensen willen voor een weekendje naar het hotel komen. Eigenlijk zou het hotel gesloten zijn, maar omdat het bekende gasten zijn besluiten oma en Pepijn dat ze kunnen komen.

Als de gasten op het punt staan om weer te vertrekken gaat ineens het alarm in Joost zijn kamer af. De muis is in de val gelopen. Eindelijk hebben ze de muis gevangen! Nina is helemaal blij.

Als meneer Goemie erachter komt dat de muis gevangen is, is hij wat minder blij. Hij loopt brullend naar beneden waardoor meneer en mevrouw Van Bemelen boos het hotel verlaten. Toch heeft oma het voor elkaar gekregen dat ze een positieve  reactie in het gastenboek hebben geschreven.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Eefie Maassen

Eefie is de oudste dochter van vader Jan en moeder Els. Ze zit samen met Nina en Joost op dezelfde school. Eefie is heel volwassen voor haar leeftijd en lijkt altijd te weten wat het beste is voor zichzelf en haar omgeving.

Nina Maassen

Nina is de jongste dochter van vader Jan en moeder Els. Ze zit bij de kleuters en heeft heel erg haar eigen wil. Je zou kunnen zeggen dat ze al vroeg in de puberteit zit.

Joost Maassen

Joost is de jongste zoon van vader Jan en moeder Els. Hij vindt het altijd leuk om te doen alsof hij voor ‘radio Korenwolf’ speelt en hij brengt dan ook vaak verslag uit namens hotel De Korenwolf.

Pepijn Maassen

Pepijn is de oudste puberzoon van vader Jan en moeder Els. Hij zit al op de middelbare school en doet hier HAVO. Pepijn heeft lang, groen en rood haar waar hij elke ochtend erg veel gel in doet.

Vader Jan

Jan Maassen is de vader van Eefie, Joost, Nina en Pepijn. Hij heeft het hotel van zijn ouders overgenomen. Sindsdien is hij samen met moeder Els de eigenaar. Vader Jan is een man met een kort lontje. Hij wordt snel boos en zegt elke keer wat hij denkt wat voor heel vele confrontaties zorgt.

Moeder Els

Els Maassen is de moeder van Eefie, Joost, Nina en Pepijn. Zij heeft samen met haar man Jan het hotel van haar schoonouders overgenomen. Sindsdien is zij samen met vader Jan de eigenaar.

Oma

Oma woont op de bovenverdieping van het hotel en werkt hier zelf niet meer. Ze heeft vroeger samen met haar man het hotel opgezet. Oma is een hele lieve vrouw die erg geliefd wordt door haar kleinkinderen.

Roy

Roy is het vriendje van Nina. Hij is net als Nina een kleuter en ze zitten dan ook samen in dezelfde klas.

Devika

Devika is een meisje dat verliefd is op Pepijn. Ze wil een relatie met hem en laat zich niet zomaar wegsturen door hem. Uiteindelijk maakt ze de relatie uit doordat ze jaloers is.

Meneer en mevrouw Van Bemelen

Meneer en mevrouw Van Bemelen zijn gasten die het hotel elk jaar opnieuw komen opzoeken. Ondanks dat ze elk jaar weer terug komen, hebben ze elk jaar wel weer wat te zeuren over het hotel. De kinderen en oma maken dan ook regelmatig grapjes over hoe veel deze twee mensen zeuren.

Quotes

"’Als de andere drie uitgelachen zijn, zegt oma beschaamd: ‘Nou lieverdje, ik vond het best eng om die muis vers water te geven. Ik denk... nou ja… ik weet het wel bijna zeker… dat… ik wilde zo snel mogelijk klaar zijn met dat water en toen… toen…’ Met grote ogen kijkt oma haar kleinkinderen aan. ‘En toen, oma?’ vraagt Pepijn met een grote grijns op zijn gezicht. ‘Toen heb ik de kooi niet goed dichtgedaan.’’ " Bladzijde 33
"‘Midden in de nacht begint er op Joosts kamer iets te piepen. Eerst draait hij zich nog eens lekker om, maar het geluid houdt niet op. Langzaam wordt Joost wakker en ineens weet hij het: het alarm van Dolletje! Hij springt uit zijn bed, schiet zijn sloffen aan, pakt een zaklamp en sluit de gang op.’ " Bladzijde 78

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

Het thema van dit verhaal is een familieband waarmee je alles kan bereiken. De hele familie Maassen heeft een hechte band met elkaar. De kinderen hebben vaak ruzie, maar nemen het ook voor elkaar op op de momenten waarop dat nodig is. Daarnaast kunnen ze super goed samenwerken. Alles krijgen ze voor elkaar door middel van teamwork. De kinderen maken elke keer fouten die ze weer recht moeten trekken. Elke keer lukt het weer om deze fouten op te lossen met behulp van de hechte familieband.

Trivia

De ouders van Jacques Vriens hadden vroeger een hotel in Helmond. Dit hotel had een toneelzaaltje waar er veel toneel werd gespeeld met vrienden en vriendinnen. In de hele hotel De Korenwolf serie staat toneel en muziek centraal. Jacques Vriens gebruikt dus zijn eigen leuke en minder leuke herinneringen voor het schrijven van de hele hotel De Korenwolf serie.

Titelverklaring

De titel ‘de ontsnapping van de brullende hotel muis’ slaat op Dolletje en meneer Goemie. Dolletje is de muis van Nina. Doordat oma zijn kooi open heeft laten staan, is hij ontsnapt. Niemand weet waar hij is. Na dagen lang gezocht te hebben en een muizenval neergezet te hebben, loopt de muis eindelijk in de muizenval. Als meneer Goemie hierachter komt is hij niet blij. Doordat Joost ook nog eens leeuwengegrom aanzet loopt meneer Goemie brullend naar beneden.

Structuur & perspectief

Het verhaal is in een personaal perspectief, het hij/zij-perspectief, geschreven. Je maakt het verhaal dus niet mee door de ogen van één persoon.

Het verhaal begint met een informatieve opening. Als het verhaal begint worden eerst de personages en de ruimtes geïntroduceerd, zodat je eerst de ruimtes en personages leert kennen. Je krijgt dus een uitleg van de personages, en daarna begint het verhaal echt.
Het verhaal heeft een gesloten einde. Je weet hoe het verhaal eindigt en je blijft niet met vragen zitten als het boek uit is.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een aantal woorden. Deze woorden hebben te maken met de verhaallijn in het hoofdstuk.

Decor

Het verhaal speelt zich in Goesselt af. Goesselt is een plaatsje in Zuid-Limburg.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte.

Het verhaal speelt zich duidelijk in de huidige tijd af. Er worden allerlei elementen gebruikt die verwijzen naar de huidige tijd. De vertelde tijd is maar een hele korte periode. Er wordt maar over een paar dagen verteld: de dagen waarin de muis verdwenen is. Daarnaast zijn het de dagen waarin moeder Els en vader Jan een weekendje weg gaan.

Stijl

De schrijfstijl van Jacques Vriens is te omschrijven als duidelijk en helder. Alles wordt in eenvoudige taal verteld waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Kenmerkend is de korte manier waarop dingen omschreven worden. De zinnen zijn kort geschreven waardoor het verhaal heel gemakkelijk te lezen is.  Er wordt weinig gebruik gemaakt van flashbacks waardoor de volgorde van de tijd heel duidelijk is. Daarnaast wordt er maar een beperkt aantal details gebruikt, waardoor je niet onnodig veel leesvertraging oploopt tijdens het lezen. Over één bepaalde situatie wordt niet heel lang gedaan.

Ook wordt alles heel realistisch verteld. Alle gebeurtenissen zouden in het echt gebeurd kunnen zijn en dat is dan ook interessant om te lezen. Er worden thema’s en gebeurtenissen gebruikt die elk kind boeiend vindt en waardoor het dan ook leuk is om het verhaal te lezen. Door het realisme zie je het hele verhaal heel duidelijk voor je.

Verder staan er ook nog plaatjes in de Korenwolf boeken die ook voor een hoop duidelijkheid zorgen.

Een citaat om de schrijfstijl van Jacques Vriens te verduidelijken: ‘Gelukkig weet Dolletje de voet van meneer Goemie te ontwijken. Het glipt tussen zijn benen door en racet in de richting van de hal, waar Pepijn staat.
Die opent gauw de deur naar de hal en de muis maakt dat hij wegkomt. Pepijn loopt er gniffelend achteraan.’ – blz 28

Slotzin

Zelfs Pepijn doet deze keer mee. Oma en alle kinderen roepen in koor: ‘Stroopwafel’. Stroopwafel is het clubwoord van de bende van De Korenwolf. Normaal doet Pepijn niet mee omdat hij het kinderachtig vindt, maar deze keer doet hij toch mee.

Beoordeling

Vroeger als kind las ik altijd de boeken van hotel De Korenwolf. De beleving die ik toen tijdens het lezen had, ben ik nooit meer vergeten. Door het lezen van de boeken van De Korenwolf raakte ik enthousiast om te lezen en ben ik steeds meer gaan lezen. Het is ongelooflijk hoe Jacques Vriens de boeken op een humoristische manier weet te schrijven waardoor het elk kind aan zal trekken.

De avonturen die de kinderen van de bende van De Korenwolf mee maken zijn echt heel leuk om te lezen. Als lezer maak je het verhaal als ware mee waardoor je alsmaar door wilt lezen.

Recensies

"Ik vond het verhaal grappig en het hotel helemaal gek word en ik zou het boek aan iemand anders aanraden, omdat het heel leuk en grappig is." http://mijnstempel.biblio...12&id=2823
"De ontsnapping van de brullende muis is niet het (voorlopig) hoogtepunt van de serie; daarvoor leunt het verhaal te veel op eerder succes. Het biedt wel leesplezier aan kinderen die van gezellige boeken houden en dolgraag willen weten wat er nu weer in Hotel De Korenwolf aan de hand is." http://www.lezenisleuk.nl...lende-muis

Overhoor jezelf

Waarom heeft Nina de muis gekregen?
Wat is de naam van de muis?
Is meneer Goemie blij met de muis?
Waarom raakt Eefie helemaal in paniek als Nina haar vertelt dat haar klasgenoten naar de muis komen kijken?
Pepijn heeft op een gegeven moment een relatie met Devika. Blijft hij een relatie met dit meisje houden?
Wat is het ‘clubwoord’ van de bende van De Korenwolf?
De ouders van de kinderen gaan een weekendje weg om te kijken hoe het er in andere hotels aan toe gaat.
De muis is uiteindelijk ontvangen. De muis is zelf in de muizenval gelopen waardoor het heel eenvoudig is om hem echt te vinden.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.913 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jessica