ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 320 pagina's
  • Uitgeverij: Bruna

Flaptekst

Sinds ze een jaar geleden weduwe is geworden, heeft Eline Sanchez er alles aan gedaan om de levens van haar en haar kinderen Alex en Maria weer op orde te krijgen. De komende zomervakantie zullen ze met z'n drieën doorbrengen in Spanje, het geboorteland van hun vader. Maar in plaats van een verblijf bij de grootouders van haar kinderen, heeft Eline een verrassing in petto: een vakantie aan de zomerse zandstranden vande Costa el Sol. Aanvankelijk lijkt het een groot succes te woorden, maar wat begint als een reis om een triest verleden af te sluiten, eindigt in een gevecht op leven en dood...

Eerste zin

Alexandro trommelde ongeduldig met zijn vingers op het stuur. Hij stond al een kwartier te wachten bij Amsterdam Centraal. Een uur geleden was er een telefoontje binnengekomen bij de taxicentrale dat hij om exact kwart over tien klaar moest staan. De beller had specifiek naar hem gevraagd, maar had geen naam genoemd. Hij was benieuwd wie het was, maar meer nog of de persoon wel op kwam dagen. Hij zou nog maximaal tien minuten wachten en dan hield het op.

Samenvatting

In deel I (hoofdstuk 1-3) wordt de Spaanse taxichauffeur Alexandro Sanchez op Schiphol aangesproken door een vrouw in boerka en bedreigd met de mededeling dat zijn zoon Alex in gevaar is. Alexandro is behoorlijk van slag en rijdt  sms-end naar huis, maar knalt bij Almere tegen de vangrail. Hij is op slag dood, maar neemt ook nog een andere weggebruiker Renee Verbeek mee in zijn ongeluk. Zowel Sara Verbeek als Eline Sanchez wordt daarna door de politie bezocht om te horen dat hun man is verongelukt. Sara heeft nog geen kinderen en Eline heeft er twee: een puberdochter Maria en een vijf jaar jongere zoon Alex.

Een jaar later speelt deel II (Hoofdstuk 4-46).  Eline heeft moeite met de rouwverwerking omtrent Alexandro en wil dit proces gaan  afsluiten in Spanje aan de Costa del Sol tijdens de Noche de San Juan.  Haar dochter ligt al dwars, maar er komt ook nog iets anders om d e hoek kijken. Sara Verbeek heeft intussen een zoontje van drie maanden (Cas) dat zijn vader nooit heeft gekend. Toen hij verongelukte, was ze net zwange. Ze is boos op alles en iedereen en wil graag weten wat er allemaal is gebeurd. Ze spoort het adres van Eline op en gaat haar opzoeken. Eerst is de stemming om te snijden, ze verwijt zelfs Eline van alles, maar later komen ze nader tot elkaar: ze zijn lotgenoten en willen allebei weten waarom Alexandro bedreigd werd.  Eline vraagt Sara haar te helpen.

Zelf gaat ze in juni eerst naar Barcelona waar haar schoonouders wonen, maar als ze doorvraagt over de bedreiging, wordt haar schoonvader Ramon woedend  en wordt ze min of meer het huis uitgezet. Ramon heeft bij een ongeluk een afgezet been opgelopen.  
Een dag eerder dan gepland reist ze af naar Marbella, maar ze kan nog niet in haar hotel  terecht. Ze ontmoet een oude vriend van Alexandro die met zijn partner Carmen in die plaats woont.  Ze wordt opgevangen door hem. De kinderen Maria en Alex vinden het wel leuk in Marbella; bovendien voelt de opstandige Maria wel wat voor de knappe Spaanse zoon van Carmen.
Intussen heeft Sara in Nederland (ze is journaliste) kunnen achterhalen wie er achter de taxibestelling van een jaar ervoor heeft gezeten; een vrouw in een burka. Sara wordt door Eline gevraagd dat met haar schoonouders te bespreken, maar dan vooral met haar schoonmoeder Arabel. Dat doet Sara en Arabel heeft de beschikking over een foto van vroeger, (1986) waarop een aantal bekende maar ook onbekende mensen staan. Ramon heeft daarop nog geen kunstbeen. Als ze verder wil wroeten, wordt ze ineens ontvoerd en lezen we een tijdje niets meer over haar.

Eline verblijft met haar kinderen Maria en Alex en met vriend Mateo en Carmen aan de Costa del Sol. Ze vermaken zich goed. Alleen is Eline erg bang voor  de toestand van haar haar kinderen. Er is een incident aan het strand waarbij de kleine Alex ruzie krijgt met jongens die een bal hebben afgepakt, maar de koele kikker Carmen redt de situatie. Als ze één nacht op een camping verblijven, is de tent van Maria leeg, maar dan zit ze gewoon te vrijen met het Spaanse vriendje. Eline lijkt een beetje hyper. 
Ooklater,  in de nacht van San Juan gaat het even mis. Allereerst duikt er een burkapopje op en daarna dreigt Alex door iemand te worden ondergedompeld in de zee. Opnieuw is Carmen de reddende engel. Maar dat begint wel op te vallen. Ook wordt Eline via sms-jes steeds gewaarschuwd haar kinderen in de gaten te houden.
De dag erna wil Eline met Mateo een oude Spanjaard Aitor bezoeken die hoog in de bergen bij Marbella woont en die meer over het verleden weet. Dat mag alleen wanneer ze het laatste deel van de reis geblinddoekt wordt. Ze vindt het vreemd en er zijn nogal wat strubbelingen onderweg. (een klapband, ze worden achtervolgd door een auto met twee mannen) Maria en Alex zijn bij Carmen achtergebleven.

Uiteindelijk komen ze bij de woning aan en ze wordt meteen vastgezet in een schuurtje door de zoon van Aitor.  Daar vindt ze de ontvoerde Sara weer terug. Die is dus in Barcelona opgepakt toen ze te nieuwsgierig werd. Ze worden na een paar uurtjes uit het schuurtje gehaald en naar de oude Aitor gebracht. Hij was met de vader van Alexandro  Ramon, lid van de ETA, de Baskische afscheidingsbeweging. Maar ook Ramon, Elines schoonvader komt ten tonele. Als ze beloven niet meer over het verleden van de mannen praten, worden ze misschien weer gewoon vrijgelaten. Op de bewuste foto die Sara van Arabel had gekregen, heeft Ramon nog geen kunstbeen. Het ongeluk moet dus na 1986 zijn gebeurd. Wanneer dat een gespreksonderwerp wordt, wordt de situatie plotseling verstoord door iemand in een burka die met een pistool binnenvalt. Het is Carmen. De ervaren thrillerlezer had dat waarschijnlijk al vermoed. Ze komt wraak nemen voor haar overleden vader. Mateo blijkt namelijk ook de zoon van Aitor te zijn en zijn echte moeder Yoyes wilde niets te maken hebben met geweld dat de ETA gebruikte om het doel te bereiken. Aitor nam toen de beslissing een bom in een auto te verstoppen als ze ging wandelen met de kleine Mateo. Die bom doodde Mateo's moeder maar ook de vader van Carmen die een relatie met haar begon te krijgen. Ramon had bij die aanslag zelf een been verloren. Carmen had sinds die dag wraak gezocht. Via Mateo was ze te weten gekomen waar Aitor verbleef.

Het kunstbeen was het geheim van de familie, maar tijdens een ruzie was Alexandro er achter gekomen. Ramon probeert nu zijn huid te redden en zegt dat hij de bom juist had gesaboteerd. Aitor wordt woedend, maar Carmen schiet hem neer. Buiten is er allerlei herrie. Komt er hulp opdagen voor Eline en Sara? Carmen wacht het niet af, vlucht weg naar buiten en neemt Eline als gijzelaar mee. Als de politie verschijnt, wil ze Eline neerschieten, maar de politie is iets sneller en schiet op Carmen.
Die raakt gewond net als Eline die met een gebroken enkel haar vlucht heeft moeten bekopen. Carmen overlijdt op weg naar het ziekenhuis.
Aitor moet worden geopereerd en Ramon wordt gearresteerd. Ja, het gaat er soms heet toe aan de Costa del Sol.

Het laatste hoofdstuk (46) speelt weer in Nederland, enkele weken daarna. Het heeft de functie van een epiloog. Arabel is meegegaan naar  Nederland nu Ramon in Spanje in de cel zit. Eline wil de draad van het leven weer oppakken. Sara komt haar opzoeken. Cas blijft even in de oppas achter bij "abuela"  Arabel. De beide vrouwen pikken een terrasje. Eline betaalt Sara voor de bewezen diensten: die kan het geld wel gebruiken. Ze  heeft intussen ontslag genomen bij het blad waarvoor ze werkte en  een serieuze baan aanvaard bij het Parool. Eind goed, al goed.

 

Personages

Eline Sanchez

Eline is het eerste jaar nogal van slag als haar man verongelukt. Ze wil een jaar daarna korte metten maken met dat verdriet door naar de Costa del Sol te vertrekken met haar kinderen. Maar Sara gooit roet in het eten. Nu wil ze ook weten wat er is gebeurd. Ze gaat naar haar schoonouders, maar als ze doorvraagt wordt haar schoonvader boos en stuurt hen weg. Daarop gaat ze naar Marbella. Ze wordt geholpen door een vriend Mateo en diens partner Carmen. Eline is steeds bang dat er iets met haar kinderen gebeurd omdat ze af en toe sms-jes krijgt dat er iets zal gebeuren. Ze dringt zelf aan op een gesprek met een oude misdadiger Aitor. In diens woning in de bergen vindt de ontknoping plaats. Met haar schoonmoeder heeft ze daarna medelijden en ze haalt die naar Nederland.

Sara

Sara Verbeek (32) is natuurlijk ook van slag als de politie komt vertellen dat haar man verongelukt is. Ze is in verwachting blijkt later en z emoet haar kind alleen opvoeden. Ze gaat verhaal halen bij Eline en later beseft ze dat die ook een slachtoffer is. Samen proberen ze het mysterie op te lossen. Daartoe onderneemt ze acties die haar op een ontvoering komen te staan. Ze wordt enkele dagen opgesloten in het huis van Aitor. Na de ontknoping wordt ze betaald door Eline die haar geld geeft voor haar hulp. Sara besluit daarna een nieuwe baan aan te nemen bij het Parool..

Maria

Maria vertoont de nukken van een pubermeisje. In Spanje doet ze lang niet altijd wat haar moeder wil, ze is opstandig en stort zich gretig in de armen van een Spaanse jongen, de zoon van Carmen. Ze vervult verder een bijrol.

Mateo

Mateo vervult de rol van goede vriend van Alexandro. het lijkt er af en toe op alsof hij in het complot betrokken is, maar hij is onschuldig. Hij weet ook niet dat zijn vriendin Carmen een wraakgodin is,

Carmen

De mooie Carmen is de mooie vriendin van Mateo. Ze doet zich eerst wat arrogant voor, treedt daarna jaloers op en is behulpzaam in moeilijke acties met zoontje Alex dat in de problemen komt. Zij blijkt later de acties zelf op touw te hebben gezet. In de ontknoping is zij degenen die wraak komt nemen op de Spanjaarden die haar vader hebben vermoord..

Quotes

"Over vier weken was het 23 juni en was Alexandro precies een jaar dood. Op die dag werd aan de Costa del Sol ook Noche de San Juan gevierd. Een traditioneel feest om het begin van de zomer in te luiden met vuren op het strand, een duik in zee, eten en muziek. Het feest stond bol van de symboliek en rituelen die te maken hadden met liefde, leven en loslaten van het oude. Eigenlijk alles waar Eline behoefte aan had."

Bladzijde 17

""Het spijt me om u te moeten vertellen dat uw man deze ochtend betrokken was bij een ernstig auto-ongeluk op de A1 bij knooppunt Muiderberg. Hij is hierbij helaas omgekomen.’ Eline hapte naar adem. Dit was niet waar! Dit was een heel foute droom! Alexandro zou straks gewoon thuiskomen, zoals hij dat elke avond deed. Hij zou haar zoenen en aan het tafeltje in de keuken gaan zitten terwijl zij stond te koken. Ze zou een biertje voor hem inschenken en hem de krant aangeven. "

Bladzijde 12

"Eres Alexandro Sánchez?’ ‘Sí,’ antwoordde hij verbaasd in zijn moedertaal. ‘Bueno. Alex está en peligro. Un hijo por un padre.’ De woorden waren amper uitgesproken of de vreemdeling stapte de auto alweer uit en verdween in de mensenmassa. Alexandro voelde zijn hart verkrampen en had moeite met ademen. Het was gebeurd."

Bladzijde 7

"De auto knalde door de enorme klap terug op de rijbaan waar hij door een passerende auto vol werd geramd. Alexandro schoot naar voren en de veiligheidsgordel was niet bestand tegen het geweld. De pijn in zijn borstkas was met niets te vergelijken wat hij ooit had meegemaakt. Hij voelde zijn longen samengeduwd worden en zijn hoofd exploderen toen hij door de voorruit vloog. Daarna hield alles op."

Bladzijde 8

"Ze probeerde zich weer op het landschap te concentreren, dat was beter voor haar gemoedsrust. Ze legde haar hand op haar buik en ademde tien keer krachtig, langzaam en diep door. Een yogatrucje waar ze nog weleens naar teruggreep als ze heel gestrest was. De laatste inademing hield ze een paar seconden vast voordat ze uitblies. En ontspan. Ze zocht een gemakkelijke houding in haar stoel en probeerde vooral niet naar de zijspiegel te kijken, die nog steeds een zwarte auto liet zien. Kansloos natuurlijk: haar blik werd er ongewild steeds naartoe getrokken. Even haar ogen dicht dan maar. Er klonk een keiharde knal, als een schot. In een reflex dook Eline naar voren en legde haar armen beschermend over haar hoofd. (voorbeeld van een cliffhanger)"

Bladzijde 150

"Op dat moment ging de deur open en Eline slikte de rest van haar betoog in. Ze staarde naar het gezelschap dat binnenkwam.voorop, gevolgd door Mateo en een bejaarde man. Aitor, het kan niet anders, dat moet Aitor wel zijn. Eindelijk. Maar haar mond viel open van verbazing toen haar schoonvader als vierde persoon de kamer binnenkwam. Ramón? Hij was dus toch bij dit hele gedoe betrokken! Ze voelde Sara naast zich verstijven toen die hem ook herkende."

Bladzijde 120

Thematiek

Alle thrillers gaan natuurlijk over misdaad. Hier is sprake van een moord/dood door schuld en de beide getroffen weduwen willen graag weten wat er precies achter de dood van hun mannen steekt. Ze sluiten een monsterverbond om de waarheid te achterhalen. Uiteindelijk wordt natuurlijk duidelijk wie wraak heeft willen nemen: Carmen.

Motieven

Mateo is een oude vriend van Alexandro en hij probeert een jaar later de vrouw van zijn vriend verder te helpen. Hij weet niet dat hij een relatie heeft met wraakgodin Carmen. "

Boven de familie van Alexandro Sanchez hangt een geheim. wat is er in het verleden gebeurd. Waarom heeft opa Ramon een kunstbeen? Het is een geheim waarover Ramon erg boos wordt als Eline er na de dood van Alexandro op terug wil komen bij haar bezoek aan haar grootouders in Barcelona. "

Carmen neemt wraak op de Spanjaard Aitor en diens zoon en de vader van Alexandro omdat haar eigen vader bij een bomaanslag vermoord is door Aitor. Er zijn banden met de ETA."

Aitor heeft in het verleden in 1986 de vader van Carmen en de moeder van Mateo laten vermoorden. Carmen schiet de zoon van Aitor dood. Ook probeert ze Aitor te doden, maar die overleeft de aanslag."

Mateo is de zoon van de oude Aitor. Die heeft zijn moeder door een bomaanslag om het leven gebracht. Ze wilde namelijk de afscheidingsbeweging ETA verlaten, omdat die te gewelddadig was. Mateo leidt Eline naar het huis van zijn vader in de bergen."

Zowel Sara als Eline proberen de waarheid te achterhalen in een zoektocht naar de dader(s). Beiden reizen daarvoor eerst af naar Barcelona om daarna samen aan de Costa del Sol een spannende apotheose te beleven."

De man van Eline en van Sara gaat dood omdat hij tijdens het rijden van zijn auto een sms-je probeert te beantwoorden. Hij neemt in zijn race tegen de vangrail ook een medeweggebruiker mee. Carmen schiet Aitor neer maar wordt later ook geraakt door een politiekogel en overlijdt."

Zowel Sara als Eline heeft moeite met het verwerken van de dood van hun echtgenoot. ze willen daarom heel graag weten wat er precies is gebeurd en wie de vrouw in de burka is geweest."

Motto

Er is geen motto

Trivia

Titelverklaring

Costa del Sol is een titel die thuishoort in de reeks zomerthrillers die Suzanne Vermeer heeft geschreven. ( zoals Cruise, All Inclusive, Bon Bini Beach)  Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich af in de omgeving van Marbella, maar deze   Costa zelf heeft geen  bijzondere betekenis voor het verhaal. Het zou aan elke andere willekeurige Spaanse Costa hebben kunnen spelen. Het is overigens wel de bekendste Costa in Spanje met plaatsen als Fuengirola, Benemaldena, Torremolinos en Marbella.

Structuur & perspectief

Er is een soort deel I dat door drie hoofdstukken wordt gevormd. Er zijn drie personale vertellers: Alexandro, Sara verbeek en Eline Sanchez.
Daarna wordt de handeling een jaar verplaatst. Dit tweede deel bestaat uit 43 hoofdstukken met twee personale vertellers : Sara Verbeek en Eline Sanchez. De meeste hoofdstukken worden door Eline voor haar rekening genomen.  Het is een volledig chronologisch verteld verhaal.

Alle vertellers doen hun relaas in de o.v.t. terwijl de meeste thrillers van dit niveau dat ter wille van de spanning in d e o.t.t. doen.

Decor

Er zijn enkele plaatsen die een rol spelen:
1. Het gezin van Eline woont in Almere. Daar krijgt ze te horen dat haar man verongelukt is.
2. Haar schoonouders wonen in Barcelona: ze gaat hen bezoeken
3. Het grootste deel van het verhaal speelt in Marbella en omgeving.

Wat de tijd betreft is het volgende op te merken. De eerste drie hoofdstukken spelen in de maand mei van een bepaald jaar. Het is een actueel verhaal. Je zou dus kunnen denken aan 2013 of 2014. Het is de dag waarop Alexandro Sanchez een ongeluk krijgt.
De 43 hoofdstukken daarna spelen allemaal een jaar later. In mei van dat jaar 2014 of 2015 krijgt Eline het idee om naar Spanje te gaan en de rouwverwerking te voltooien. In de maand juni verblijft ze daar tijdens de Noche van San Juan. Het verhaal duurt dan nog enkele dagen : ongeveer 25 juni. Het laatste hoofdstuk is een soort epiloog en speelt enkele weken later.

Stijl

De stijl is die van de bekende moderne Nederlandse oestrogeenthriller. Korte zinnen, geen moeilijke woorden, metaforen die naar clichés neigen en vlotte dialogen. Mede door de hoofdstukken die kort zijn en meestal met een "cliffhanger" eindigen, bevordert dat een vlot leestempo.
Ideaal dus om zo'n boek te lezen in de hete zon van de Costa del Sol, op het Hollandse strand of op je luie ligbedje langs het All Inclusive- zwembad. Populaire vakantieliteratuur die heel goed verkoopt.

Beoordeling

Nieuw deel in de reeks die ooit door Paul Goeken is begonnen. 's  Zomers en 's winters verschijnt er een deel van de man die echter reeds overleden is. De boeken  worden goed verkocht: dus zal de serie nog wel enkele jaren worden voortgezet. 
Het zijn vaak genoeglijke boeken voor de vakantie, al zit er natuurlijk weinig diepgang in. De boeken zijn de laatste jaren (na de dood van Goeken) echter niet slechter geworden.

Voor een mavo- of havo-lijst kan zo'n deel wel geaccepteerd worden. Voor een vwo-lijst wordt er m.i. meer gevraagd.

Snelle productie heeft ook zijn nadelen, want niet alle gegevens zijn even goed overdacht. Eline gaat met haar twee schoolgaande kinderen al in de derde week van juni naar Spanje. Zelf zit ze ook in het onderwijs. Geen school in Nederland heeft in de buurt van 20 juni al zomervakantie om naar de Coasta del Sol te vertrekken.

(En ik kom er vaak:) Marbella heeft geen vliegveld. Eline kan dus van Barcelona alleen naar Malaga hebben gevlogen. Vandaar is het niet echt een kort ritje naar het hotel. (hoofdstuk 11)

Maar ja , een kniesoor let nu eenmaal overal op.. 

Recensies

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik de boeken van Suzanne Vermeer beter vind worden. Voor mij een heerlijk spannend boek voor tussendoor. Ik werd niet teleurgesteld, in tegendeel doordat het meteen spannend begint, werd ik echt nieuwsgierig gemaakt. Waarom gebeurt dit? Het boek leest heerlijk weg, is makkelijk en vlot geschreven, korte hoofdstukken."
http://thrillerlezers.blo...rmeer.html

"De plot van Costa del Sol is spannend, maar op een gegeven moment waren er zoveel ontwikkelingen dat het niet bij te houden was. Suzanne Vermeer raakt niet echt de bodem van het probleem in dit verhaal. Die wordt er letterlijk uitgeschoten. Toch werd het weer nachtwerk, ik kon en wilde het boek niet wegleggen."
http://www.vrouwenthrille...9400504899

"Korte recensie op een populaire webpagina."
http://dizzie.nl/boek/cos...9400504899

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast