Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Confettiregen door Splinter Chabot

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Confettiregen
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Confettiregen
Shadow
Confettiregen door Splinter Chabot
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 344 pagina's
  • Uitgeverij: Spectrum

Flaptekst

Confettiregen is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.
Confettiregen is niet alleen een geweldig verhaal om te lezen maar ook een belangrijk boek dat verschillende generaties herkenning zal geven en verschillende generaties zal raken.

Eerste zin

Ik was een jongetje met bruine krullige haren en groeide op in een gezin met drie andere broers en een hond. Het huis waarin we woonden was een kruising tussen dat van Pippi Langkous en Pipo de Clown. Maar dan chiquer. Deftiger. En met een vleugje Alice in Wonderland.

Samenvatting

In het voorwoord geeft schrijver Splinter Chabot aan dat hij eerst van plan was een politiek pamflet te schrijven (hij was ooit lid van de JOVD), maar dat het probleem waarmee hij worstelde toch uiteindelijk de voorrang kreeg.

Deel I: David
Wobie heeft drie broers, hij woont in Den Haag, zijn vader is schrijver en zijn moeder huisarts. Het is een harmonieus gezin. Wobie heeft af en toe wel trekjes van een 'zusje'. Hij houdt namelijk van veel roze in zijn kamer. Wobie heeft ook een eigen knuffel Tijger. Als hij een spreekbeurt moet houden op school, neemt hij Tijger mee om over zijn knuffel te spreken. Het plan mislukt en hij is moeilijk te troosten.
Wobie is een druk, maar vrolijk jongetje. Juf Anneke heeft het er soms moeilijk mee, maar als ze hem jaren later tegenkomt, zegt ze juist dat ze het altijd leuk gevonden heeft. Wobie kan ook altijd wat gemakkelijker praten met meisjes dan met jongens. Het gezin biedt weliswaar een veilige leefomgeving, maar de boze wereld komt toch een paar keer binnen (zelfmoord van een kennis van de familie, 9/11, de moord op Pim Fortuyn). Het veiligst voelt Wobie zich als hij met zijn broertjes naar Paul de Leeuw op tv mogen kijken.

Toch krijgt hij een (joods) vriendje David dat hem op een keer bij hem thuis zijn (besneden) piemel laat zien. Dan moet Wobie op zijn beurt ook zijn onbesneden pikkie laten zien. Hij voelt zich wel schuldig. David en Wobie halen ook veel kattenkwaad uit. David wordt een keer overgeplaatst naar een andere klas, maar zijn klasgenoten gaan protesteren en de beslissing wordt teruggedraaid. De juf in deze groep zeven is maar een vervelend mens.
David gaat aan het einde van het schooljaar emigreren naar Israël. Het jaar daarna wordt Wobie verliefd op het meisje Rose, maar het is een kinderliefde die vanzelf weer voorbijgaat.
(In hfst. 10 is er een verandering van perspectief. Een alwetende verteller vertelt een verhaal van vader en moeder. Ze praten over Wobies mogelijke homoseksualiteit. Het is voor hen helemaal geen probleem, maar ze willen er wel voor waken dat hij gepest wordt op de nieuwe school.) 
 
Deel II: Daniël
Wobie gaat naar het (gerenommeerde) VCL in Den Haag. In de brugklas mag hij al meedoen aan een soort toneelstuk met Sinterklaas. Hij moet dan de rol van een (nare) lerares Vlieger spelen en hij wordt daarvoor aangekleed en opgemaakt als een mooie jonge vrouw, die voortreffelijk op hakken kan lopen. Zelfs zijn moeder herkent hem niet.

Hij omringt zich meestal met meisjes (Babette, Lies) Maar hij gaat ook wel eens huiswerk maken bij vriendje Pieter, die seksuele handelingen uitprobeert. Wobie voelt zich daarna vies en schuldig. Later krijgen ze ruzie en Pieter noemt hem 'homo', maar hij verhuist naar Drenthe. Op GTST ziet Wobie wel eens twee mannen zoenen.
Op vakantie in Frankrijk bezoekt hij met zijn ouders een kerk, waar hij beelden ziet van mooie, gespierde engelen. Wobie fantaseert dat God ook homo is.
Af en toe gaat het ook bij één van zijn zijn broers fout. Tijdens een wandeling krijgt die broer ruzie en zegt: "Jouw soort sluiten ze in Rusland op in kampen." 
Lies, die ook al een bijzonder (creatief en dus meestal lastig) meisje is, wil Wobie overhalen lid van de leerlingenraad te worden, maar omdat zijn cijfers niet geweldig zijn, weigeren zijn ouders toestemming. Maar hij wordt toch gekozen. Het kamp met het bestuur is een echt inwijdingsritueel, waarbij teveel gedronken wordt.
Op school krijgt Wobie het voor elkaar dat hij niet meer hoeft mee te gymmen, de leraar lichamelijke opvoeding begrijpt hem goed.
Wobie krijgt een klasgenoot, Daniël, op wie hij verliefd wordt. Hij vraagt Lies om advies. Wobie wil ook graag met klas-en leeftijdgenoten uit naar een discotheek. Zijn ouders willen niet dat hij gaat, maar hij houdt aan en mag naar de disco. Hij drinkt teveel en wordt in de nacht betrapt door zijn ouders.
Hij wordt na schooltijd ook wel eens lastig gevallen door vrienden van Daniëls sportclub die hem voor 'homo' uitschelden. Daniël doet daar ook aan mee, maar later biedt hij zijn excuus aan, omdat hij het niet zo bedoeld heeft. Bij Valentijnsdag laat Wobie een lolly met een briefje geven aan Daniël. Hij vraagt Fleur om het briefje te schrijven. Later vraag Daniël hem of de lolly van hem is, maar Wobie ontkent. Toch wordt bij de scholieren min of meer bekend dat Wobie op mannen valt. Hij wil dolgraag mee naar Praag, maar van zijn ouders mag hij niet, weer vanwege zijn schoolresultaten. Hij gaat dan een lange tijd in stiltestaking. Uiteindelijk mag hij toch mee. 
Fleur doorziet Wobie ook: ze weet dat hij op Daniël valt, maar die valt niet op jongens weet ze uit (eigen) ervaring. Bij het kerstgala wil Daniël per se niet met Wobie op de foto.
In het jaar daarna vindt een versnelling in het verhaal plaats, er is nog een Londenreis met een theaterbezoek; Wobie wordt ontroerd bij een scène met Billy Eliot over verdriet en eenzaamheid. Daniël toont zich daarbij empathisch. Bij het eindexamen zijn alle leerlingen uit zijn klas geslaagd. Daniël steelt bij de diploma-uitreiking nog een keer de show door naakt over het schoolplein te rennen. Een mooie, (maar voor Wobie moeilijke) tijd is daarmee ten einde gekomen.

Deel III Arthur
Wobie gaat studeren en hij kiest bij zijn studie niet voor een bepaalde richting maar voor de stad. Hij gaat in Amsterdam wonen vlak bij Artis en hij voelt al meteen een zekere vrijheid in zijn leven komen. Op aanraden van Emma, een vriendin, gaat hij een keer mee stappen naar een discotheek en hij wordt die avond benaderd door een knappe jongen, Arthur. De eerste keer zoenen ze al en Wobie gaat die nacht voor het eerst met een man naar bed. Hij is meteen bevrijd van zijn probleem. De wereld ziet er een dag later heel anders uit. Hij heeft nog een paar dates met Arthur, maar tot seks komt het niet meer. Arthur heeft namelijk zijn oog alweer laten vallen op een andere jongen. Maar Wobie durft nu toe te geven aan zijn geaardheid.
Met kerst viert de familie het feest traditioneel samen. Wobie besluit thuis open kaart te spelen, ook op aanraden van zijn oudste broer. Aan het kerstdiner vertelt hij wat er is gebeurd met hem. De reacties zijn fijn, vooral zijn moeder laat zich van haar goede kant zien. Wobie huilt:  "Het waren roze tranen. Roze glittertranen."
Epiloog
In dit naspel schrijft Wobie een mooi eerbetoon aan zijn moeder. Ze heeft hem altijd gesteund in zijn creativiteit en hem waar mogelijk geholpen als hij het moeilijk had. Hij heeft haar vaak briefjes geschreven en op haar kussen gelegd. Maar dat een briefje met die heel sombere inhoud heeft hij gelukkig nooit op haar kussen gelegd.
("Uiteindelijk heb ik de brief nooit gegeven. Wel talloze andere, met dat wat ik niet rechtstreeks wilde zeggen. Vaak op het hoofdkussen van mijn moeder, met puzzelstukjes erin verstopt over datgene wat ik eigenlijk voorzichtig wilde zeggen. Maar nooit heb ik die definitieve brief op bed gelegd. En daar ben ik dolgelukkig mee. Want het wérd beter. Het wérd mooi. Hoe ouder ik werd, hoe vrijer.")
Wobie zegt dat hij ook steun heeft gehad aan de opmerking van Marc-Marie Huibregts bij DWDD: "HET. WORDT. BETER."

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Wobie

Wobie is het belangrijkste personage in het boek. We volgen hem als lezer van zijn kindertijd tot aan zijn volwassenheid. Lees onder 'thematiek' en 'samenvatting' hoe Wobie reageert op zijn homoseksuele geaardheid en hoe hij uiteindelijk bevrijd wordt. Al die zaken hier opnieuw beschrijven, zou in mijn ogen 'dubbelop' zijn.

Quotes

"Ik was het zusje. Ik was het zusje niet maar werd dat soms wel. Hij heel even een zij. Tot zusje gemaakt door de opmerkingen of de vragen van een ander, door de buitenwereld, terwijl de binnenwereld nog nietsvermoedend zat te spelen. De buitenwereld legde bloot wat nog niet blootgelegd hoefde te worden." Bladzijde 20
"'Nu ben jij!’ zei David, ‘nu moet jij laten zien wat je op straat niet zou tonen aan voorbijgangers.’ Ik herhaalde zijn actie. Knoopte mijn broek los en liet mijn broek een beetje zakken, minder ver dan hij had gedaan. Ik durfde beduidend minder dan hij. En vervolgens deed ik mijn onderbroek naar beneden. Kort. Heel kort, maar lang genoeg voor hem om hem even aan te tikken. ‘Zie je wel, jij hebt hier wel huid.’" Bladzijde 46
"Of jullie nou hetero of homo zijn, dat maakt ons allemaal niks uit, als jullie maar gelukkig zijn.’ Mijn moeder keek mijn vader aan. ‘Ja,’ zei mijn vader, ‘ik heb hartstikke veel vrienden die homo zijn en heel veel vrienden die hetero zijn, iedereen is even gelukkig.’" Bladzijde 114
"Ik zat weer met een vriendin op het schoolplein, het leek alsof ze allemaal onderdeel waren van een praatschema. Bij elke vriendin liet ik een stukje worsteling zien. Soms had ik er spijt van als ik iets blootgaf. Dan regende het vanbinnen." Bladzijde 178
"Er was bijna geen afstand meer tussen ons. We zoenden. Zijn ogen waren dicht, mijn ogen waren dicht. Het was alsof er niks anders meer bestond. Alsof de wereld er niet meer was. Alsof de werkelijkheid er niet meer was. Alsof we zweefden in het oneindige. We zoenden. Niks kon me meer schelen. De schaamte was weg. De twijfel was weg. De worsteling was weg. Had ik hier zo lang tegen gevochten?" Bladzijde 274
"Ik haalde snel adem in de hoop dat ik de volgende zin er nog net uit kon krijgen voordat de dam in botsing zou komen met de rivier die in aantocht was. ‘Ik heb iemand ontmoet en het is een jong–’ de dam brak. Volledig. Ik moest huilen, dook met mijn gezicht in mijn handen. Mama greep meteen mijn schouder: ‘Ach lieve jongen toch, ach lieverd, kom hier, wat goed en fijn, kom hier, kleine lieverd van me.'" Bladzijde 292

Thematiek

Coming out

Het boek vertelt het verhaal van de problemen en de worsteling die een jongen heeft met zijn seksuele geaardheid. Hoewel hij in een warme omgeving wordt opgevoed en eigenlijk geen moment bang hoeft te zijn dat zijn ouders zijn homoseksuele geaardheid niet zullen accepteren, durft hij er toch niet voor uit te komen. Dat maakt zijn leven toch heel wat minder leuk. Het woord 'worsteling' valt dan ook heel vaak in dit boek van Wobie. Er zijn zelfs momenten waarop hij aan zelfmoord denkt. Natuurlijk ziet iedereen om hem heen, dat hij 'anders' is. Hij laat zich ook altijd vergezellen door meisjes, die hem van advies kunnen dienen. Toch duurt het tot zijn studententijd dat hij echt 'uit de kast' komt. De drie delen geven ook goed aan welke ontwikkeling er in de ontdekking van je gevoelens zit. In deel I speelt bij David vooral lichamelijke nieuwsgierigheid een rol, als hij zijn besneden piemel laat zien en aan Wobie vraagt of hij ook diens pikkie mag bekijken. Dan is het eigenlijk normaal kinderspel. In deel II kun je lezen hoe een jongensvriendschap soms heel anders kan uitpakken. De een heeft een homofiele geaardheid, de ander is een vlotte en sportieve knaap die echter op meisjes valt en afstand van Wobie neemt, wanneer de omgeving op school kennis van Wobies gevoelens heeft gekregen. David neemt dan toch wel wat afstand. In deel III ontmoet Wobie een 'volwassen' homo, Arthur. Die is al uit de kast gekomen en hij weet wat er moet en gaat gebeuren. Hij bevrijdt Wobie van zijn 'gevangenschap'.

Motieven

Drank

Wobie kan aardig met de drank overweg. Op de middelbare school wordt er al veel (ook door hemzelf) gedronken. Daarom vrezen zijn ouders dat hij in Praag te veel gaat drinken. Op schoolfeesten wordt er ook veel genuttigd. Wanneer Wobie een keer naar de discotheek Westwood mag, drinkt hij ook veel te veel. In zijn studententijd gaat het alcoholgebruik stevig door bij de feesten van de studentenvereniging. Op de middelbare school waarschuwen zijn ouders (moeder is huisarts) nog voor te veel drinken.

Inwijding

De eerste keer dat Wobie seks heeft met een jongen is met Arthur, wanneer hij in Amsterdam studeert. Het is niet alleen de inwijding in de wereld van de seks, maar ook die van de bevrijding van het probleem waar hij tot dan toe heeft geworsteld.

Familiebetrekkingen

Het gezin waar Wobie woont (Chabot) is een warm gezin met een vader die een bekend schrijver is en een moeder die huisarts is. Er zijn vier jongens van wie Wobie nummer drie is. Met zijn oudste broer kan hij best opschieten en wanneer hij op het punt staat zijn ouders in te lichten, vraagt hij advies aan die broer. Er komt wel een keer onenigheid als één van de broers opmerkt bij een ruzie met Wobie dat "jongens zoals jij in Rusland in een kamp worden opgesloten."

Zelfmoord

De problemen van Wobie waren zo groot dat hij wel eens overwogen had om zelfmoord te plegen. In zijn jeugd heeft een kennis van zijn vader zelfmoord gepleegd en dat maakte veel indruk op het gezin.

School- en studentenleven

Het schoolleven neemt een heel grote plaats in deze roman in. In deel I is het eerst de basisschool in den Haag, waar Wobie opvalt door zijn drukte, zijn creativiteit en zijn originaliteit. Sommige leerkrachten zien het als brutaliteit. In het voorgezet onderwijs zet dat gedrag zich voort. Hij is toch wel een haantje de voorste, die ook niet al te hoge cijfers scoort. Als brugklasser mag hij al mee doen met het Sinterklaasjournaal. Wobie heeft daarin steeds een aantal vriendinnen die hem van advies geven. Een origineel meisje is ook Lies, die ervoor zorgt dat hij in de leerlingenbond wordt gekozen. Met haar krijgt hij het voor elkaar dat de eerst door de schoolleiding geweigerde Praagreis toch weer op de agenda komt. Tijdens die schoolperiode krijgt Wobie verliefde gevoelens voor Daniël. Dat is een sportieve en leuke jongen, maar hij is niet homoseksueel. Wobie heeft gevoelens voor hem (zie o.a. de lolly op Valentijnsdag) maar Daniël wil geen problemen. Wanneer er andere jongens bij zijn, kan hij nog wel eens bot op Wobie reageren. Die wordt daar onzeker van. Uiteindelijk kiest Daniël toch voor verkering met een meisje. In deel III gaat Wobie naar Amsterdam. Ook daar omringt hij zich met vriendinnen die hem vaak van advies dienen. Zo maakt hij kennis met Arthur. Dat is de eerste jongen bij wie hij zijn seksuele gevoelens gewoon naar buiten kan brengen. Feitelijk is dat de bevrijding die hij nodig had. Hij kan het verhaal van zijn geaardheid dan aan zijn familieleden vertellen tijdens het traditionele kerstdiner. Maar acht, die wisten het allang.

Coming of age

Omdat we als lezer Wobie volgen vanaf zijn kindertijd tot aan zijn studententijd kunnen we ook spreken van het coming of age-motief. In elke fase van je leven leer je dan andere dingen en zo groei je naar je volwassenheid.

Queeste

Wobie onderneemt natuurlijk ook wel een zoektocht naar zijn eigen identiteit en geaardheid. Het mooie van dit (klassieke) motief is dat het verhaal begint en eindigt op dezelfde plek (het ouderlijk huis). Ook dat de hoofdfiguur problemen elders (in de boze buitenwereld) moet overwinnen. Dat zijn hier de problemen op school en tijdens de studie.

Motto

Zekerheid: ‘Waarom draag je geen horloge?
Worsteling: ‘Omdat ik tijdloos ben.’

Rebel rebel, you’ve torn your dress
Rebel rebel, your face is a mess
Rebel rebel, how could they know?
Hot tramp, I love you so!
David Bowie

(Beluister dit nummer op You Tube https://www.youtube.com/watch?v=U16Xg_rQZkA )


I just can’t believe all the things people say
Controversy
Am I black or white, am I straight or gay?
Controversy~
Some people want to die so they can be free
Prince

(Beluister deze song op You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=4gazNwzC4H0)

Het woord 'worsteling' komt elf keer in de tekst voor. Wobie worstelt met het 'uit de kast komen'. Bowie en Prince zijn de zangers die Wobie (anagram van Bowie) adoreert.

Titelverklaring

Al op blz. 9 staat er: "Ik ben Wobie. In mijn wereld regent het glitter en confetti.
In hoofdstuk 66 staat: Gewoon samen. Er was niks veranderd maar alles was anders. De wereld was een stukje eerlijker geworden. In mijn hoofd regende het confetti.
Aan het einde van het boek staat de titel letterlijk genoemd.
Ik zou hem kunnen zoenen, bedacht ik me. We waren allebei stil. We zouden kunnen zoenen. Ergens deden we dat al, dat voelde ik in mijn buik. Nog één keer keek ik hem in zijn ogen. Ik bleef kijken en bewoog niet. In zijn ogen zag ik de zoektocht, de speurtocht. Er zat nog twijfel, door het groen zat nog een grijze mist. In zijn ogen zag ik dat hij nog niet ver genoeg was, en ik zoende hem niet. Zijn tijd moest nog komen. In zijn ogen zag ik dat in zijn hoofd nog geen confettiregen bestond. Zijn tijd moest nog komen 

Confetti hoort bij een feestje. Het is het blije gevoel dat Wobie krijgt, wanneer hij uit de kast is gekomen. Het woord komt acht keer in de tekst voor.

Structuur & perspectief

De opbouw van de (non-fictie) roman is:
- Woord vooraf
- Deel I: Daniël : Ho 1-10 (Basisschoolperiode) (2002-2008)
- Deel II: David : Ho 11- 57 (Voortgezet Onderwijs) (2008-2014)
- Deel III: Arthur : Ho 58- 68 (Studententijd) (2014-2016)
- Epiloog
- Dankwoord
De drie delen worden chronologisch ten opzichte van elkaar verteld. Er is een achteraf-vertellende ik-figuur, Wobie. 
Dat is een naam die de verteller verzint, maar het is duidelijk dat het een autobiografisch verhaal (roman?) is van Splinter Chabot. 
Alleen in hoofdstuk 10 van deel I is Wobie niet de verteller. Een alwetende verteller beschrijft een dialoog tussen vader en moeder over de mogelijke geaardheid van Wobie.

Decor

Deel I en II spelen zich beide af in Den Haag. De periode in het voortgezet onderwijs speelt zich af op het VCL (Vrijzinnig Christelijk Lyceum, een gerenommeerd college) Deel III speelt zich voor het grootste deel af in Amsterdam, maar de slotpasage is de viering van het kerstmaal in het gezin thuis in Den Haag.

Aangezien het een autobiografisch verhaal is, kun je de tijd wel afleiden uit de geboortedatum van Splinter. Dan begrint de roman bij de basisschool in 2002 tot ongeveer 2016. Er worden zelf geen data en jaartallen in de tekst genoemd.

Stijl

Splinter heeft een heel toegankelijke stijl. Ook voor jeugdige lezers zijn er nauwelijks moeilijke woorden in de tekst te vinden. De zinnnen zijn eenvoudig opgebouwd en de dialogen zijn goed leesbaar. Ook door de relatief kleine hoofdstukken, vlieg je op die manier door de toch vrij dikke roman heen. Je hoeft niet bang te zijn dat Splinter net als zijn oudere broer Sebastiaan zich bezondigt aan vreemde en overdreven metaforen. Zijn beeldspraak is direct en heel herkenbaar.
Vooral in deel II komen veel metaforen voor:
- "Als een pan die te lang met een dicht deksel op het fornuis staat en waarbij het water naar buiten komt, het deksel wegduwend, zich niet langer versttoppend. Ik vertelde verder."
- "Kom even hier." Ik reed met mijn fiets het gras over. Takjes tikten omhoog of knakten uit elkaar. Een takjesregen voor de insecten tussen het gras, bedacht ik me."
- "Langzaam lieten we ons van het muurtje glijden, alsof we een valse hond stoorden bij het eten en we nu voorzichtig weg wilden gaan. We werden uitgescholden."
- "Hij had bruine haren met een slag erin. Zo krachtig en vol als die van een wild Fries paard. Het leek alsof er iets van de natuur in zijn haren was blijven zitten. Zijn ogen waren bruin." 
- "Mijn blaas voelde als een champagnefles die geschud was en waarvan de kurk elk moment de lucht in kon schieten, maar met twee handen werd de kurk op de fles gehouden. Ik zette de mp3-speler aan."
-Al een aantal weken was ik niet meer zo dramatisch dronken geworden. Er was veel veranderd. Alles leek te glitteren en te schitteren. Ik voelde me een discobol in een warm stomend bad." (na zijn eindexamen)

Kortom, het is een stijl die veel scholioeren en studenten zal aanspreken.

Slotzin

In zijn ogen zag ik de zoektocht, de speurtocht. Er zat nog twijfel, door het groen zat nog een grijze mist. In zijn ogen zag ik dat hij nog niet ver genoeg was, en ik zoende hem niet. Zijn tijd moest nog komen. In zijn ogen zag ik dat in zijn hoofd nog geen confettiregen bestond. Zijn tijd moest nog komen

Bijzonderheden

Het is wel een Guinessboekrecord: drie familieleden uit één gezin schrijven in 2020 een roman. Vader Bart Chabot schreef bij De Bezige Bij 'Mijn vaders hand', Sebastiaan Chabot publiceerde 'De slaap die geen uren kent' (uitgegeven bij Atlas Contact) en Splinter Chabot (bij Spectrum) 'Confettiregen'.
Ik heb ze alle drie gelezen en voor Scholieren.com geanalyseerd. Vaders boek was verbijsterend, Sebastiaans boek (voor mij) onbegrijpelijk leesvoer en Splinters boek vond ik 'ontroerend." Het helderst herkenbaar was misschien 'Mijn vaders hand', en met interne spanning was Confettiregen gevuld. 'De slaap... kent' 'verdronk ik opzettelijke literaire vondsten en onbegrijpelijke metaforen. 

Beoordeling

Prima en ontroerende roman over een jongen die aan het worstelen is met zijn homoseksuele geaardheid. Splinter is net als zijn vader Bart een echte verhalenverteller en in tegenstelling tot veel recensenten vind ik dat een prima eigenschap voor een schrijver. Literatuur - op welk niveau dan ook - moet m.i. in ieder geval ergens over gaan. En dat doet 'Confettiregen'. Het boek laat zien dat er echt sprake is van een worsteling van vooral een puber die met zijn identiteit geen raad weet Het woord 'worsteling' komt elf keer in de tekst voor. Ook kun je in het boek lezen hoe belangrijk het is hoe de omgeving op je 'anders zijn' regaeert. Het gezin pakt de andere Wobie prima op en van veel vriendinnen krijgt Wobie steun en adviezen over wat hij moet doen om 'uit de kast te komen'.
Daarom, is 'Confettiregen' een boek dat op het voortgezet onderwijs door de leerkracht Nederlands van harte zou moeten worden aanbevolen. 

Recensies

"Als je Confettiregen van Splinter leest vlak na Mijn vaders hand van vader Bart, dan ontdek je nogal veel overeenkomsten, bijvoorbeeld in de manier waarop leraren beide drukke Chabots onheus behandelen. Maar de grootste overeenkomst is wel die enorme eenzaamheid van beide opgroeiende pubers, al zijn de omstandigheden totaal anders. Over de zwartste periode blijft Splinter Chabot een beetje vaag. In de epiloog noemt hij een van de elementen die hem erdoorheen heeft geholpen. [....] Misschien kun je literair van alles opmerken aan Confettiregen, maar soms overstijgt de boodschap van een boek al dat arbitraire literaire geneuzel. Ik denk dat Confettiregen heel veel jongeren zal helpen te overleven." https://www.tzum.info/202...ettiregen/
"Dit is ook de enige vraag die achterblijft na het lezen van dit boek. Ik zou van Splinter graag willen weten wat zijn omgeving anders of beter had kunnen doen. Als je opgroeit in zo’n warme en begripvolle familie als de familie Chabot, als je op school zoveel begripvolle klasgenoten en leraren hebt, wat gebeurt er dan in jouw lijf dat je zo’n worsteling moet doormaken?" https://coczwolle.nl/actu...er-chabot/
"Splinter Chabot heeft een spontane, energieke schrijfstijl zonder veel opsmuk. Af en toe gooit hij er een beeldspraak tussendoor. Zo ervaart Wobie het gerammel van zijn vaders toetsenbord als ‘schrijversregen’ en voelt hij hoe een kritische blik ‘kauwgombalachtig’ aan hem blijft plakken. De sprekende details uit de schooljaren – de geur in de gangen, het geklier in de klas, de buitenlandse reisjes – zullen bij lezers veel herinneringen wakker roepen. De worsteling van de hoofdpersoon verleent het boek een grote stuwende kracht, met op het eind gelukkig de langverwachte bevrijding. Daardoor is ‘Confettiregen’ uiteindelijk een hoopgevend boek over iets normaals dat toch nooit helemaal normaal zal zijn. Zo’n boek is nodig, elke generatie opnieuw." https://www.trouw.nl/cult...~b161e957/
"Confettiregen laat je inzien dat het niet gek is om hiermee te struggelen, maar dat jezelf zijn toch altijd de beste optie is. Ik denk dat dit een hele mooie boodschap is, die je in deze tijd goed kan gebruiken. De standaarden van de maatschappij lijken altijd leidend te zijn, alsof het niet goed is als je niet aan díe verwachtingen voldoet. Maar dat is niet zo. Je bent goed zoals je bent en ik ben blij dat er zo’n prachtig boek is dat deze specifieke boodschap duidelijk wil maken!" https://mediummagazine.nl...zal-lezen/

Bronnen

Opname van DWDD met Splinter Chabot over zijn boek.
https://www.bnnvara.nl/de...ter-chabot
Ad-artikel over bovengenoemd interview op tv.
https://www.ad.nl/den-haa...google.nl/
Interview met Splinter "Ik ben Wobie en je leest wat er in mijn herinnering is gebeurd. Mijn eigen naam heb ik niet gebruikt, omdat ik wilde dat iedereen zich in het boek zou kunnen herkennen. Mijn uitgever vroeg me aanvankelijk een politiek pamflet te schrijven, maar in mij werd om een heel ander verhaal geschreeuwd. Dit moest eruit."
https://www.nu.nl/weekend...inter.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.461 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Confettiregen door Splinter Chabot"

Ook geschreven door Cees