Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Clausewitz door Joost de Vries

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Clausewitz
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 25 februari 2016
Zeker Weten Goed

Boekcover Clausewitz
Shadow
Clausewitz door Joost de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 4e druk, 2010
  • 229 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Eind jaren zeventig verdwijnt cultschrijver Ferdynand LeFebvre uit zijn zelfverkozen kluizenaarschap, om nooit meer teruggezien te worden. Dertig jaar later werkt een jonge onderzoeker aan zijn dissertatie over de literaire nalatenschap van LeFebvre. Zijn poging orde te scheppen in de wolk van tegenstrijdige getuigenissen, geruchten en complotten brengt hem op een intense speurtocht langs afgedankte dichters, ontspoorde feministen en paranoïde academici, langs stoffige archieven in de vergeten uithoeken van Europa en de verse slagvelden van de war on terror.
Clausewitz is een wervelende roman over de spanning tussen idealisme en onverschilligheid, feiten en mythes, vaders en zonen en over wakker worden in de eenentwintigste eeuw.

Eerste zin

Er was een tijd dat het vanzelfsprekender ging.

Samenvatting

Tim Modderman is bevriend met Joost de Vries. Tijdens hun studie ontstaat er een hechte vriendschap en samen proberen ze hun studententijd dan ook zo leuk mogelijk te maken. Regelmatig gaan ze er samen op uit. Daarnaast lachen ze regelmatig medestudenten uit om hun vragen en houding. Als ze allebei tegelijkertijd afgestudeerd zijn, besluiten ze om allebei een ander pad op te gaan. De interesses van de twee lopen namelijk nogal uiteen. Joost de Vries gaat aan de slag bij een uitgeverij en Tim besluit dat hij verder wil in de wetenschap. Hij hoopt namelijk ooit te kunnen promoveren.

Als Joost de Vries en Tim allebei hun eigen pad bewandelen, verliezen ze elkaar niet uit het oog. Tim heeft inmiddels de mogelijkheid gekregen om te promoveren en Joost heeft het naar zijn zin bij de uitgeverij. Joost vraagt aan Tim of hij een onderzoek wil doen naar het leven van de literaire schrijver Ferdynand LeFebvre. Deze schrijver is eind jaren zeventig ineens van de aardbodem verdwenen. Men vermoedt dat hij een leven als kluistenaar leidt. Het is de bedoeling dat Tim onderzoek gaat doen naar het leven van hem. Het is de bedoeling dat het uiteindelijke boek een lopend verhaal wordt, want er bestaan al genoeg uitgegeven biografieën op de wereld.

Tim hoeft nauwelijks na te denken over dit aanbod. Hij is enthousiast en besluit het onderzoek over het leven van Ferdynant LeFebvre uit te voeren. Hij is vastberaden om Ferdynant LeFebvre te vinden, want hoe leuk zou hij zijn als hij degene is die Ferdynant LeFebvre als eerste levend ergens aantreft? Ondertussen probeert Tim te promoveren op zijn eigen onderzoek. Hij is tenslotte een wetenschapper.

Langzaamaan, na veel onderzoek en mensen bezoeken, weet Tim het leven van Ferdynand LeFebvre in kaart te brengen. Tim moet veel lopend onderzoek doen en zoveel mogelijk dingen bezichtigen. Het schrijven van het verhaal verloopt dan ook erg moeizaam. Hij probeert zijn geschreven tekst te ondersteunen met foto's uit het leven van Ferdynand LeFebvre. Daarnaast vindt hij meerdere brieven die door hem geschreven zijn. Ook deze besluit hij in het boek bij te voegen.

Ondanks het feit dat Tim het leven van Ferdynand LeFebvre in kaart weet te brengen, vindt hij het vervelend dat hij de schrijver zelf nog nooit heeft gevonden. Zijn zoektocht naar Ferdynand LeFebvre eindigt op een Grieks eiland, waar hij door een oorlogsfotograaf voor het allerlaatst gezien is.

Tim besluit terug te keren en zijn eigen geschreven verhaal aan Joost te laten lezen. Joost leest het verhaal en is tevreden, maar heeft ook wat puntjes van kritiek. Om het verhaal succesvoller te maken vervalst hij een geschreven brief. Eerst oefent hij het handschrift van Ferdynand LeFebvre, en later schrijft hij de vervalste brief in het handschrift op.

Op het moment dat de brief vervalst is is Joost helemaal blij met het verhaal dat zijn vriend Tim geschreven heeft. Het leven van Ferdynand LeFebvre is eindelijk in kaart gebracht, maar helaas is het de uitgeverij niet gelukt om hem te vinden. Toch mag dit de pret van het gepubliceerde boek niet drukken.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Tim Modderman

Tim Modderman, ook wel 'de Neus' genoemd, is een vriend van Joost de Vries. Ze kennen elkaar van hun studie. Na hun studie zijn ze allebei een andere richting opgegaan. Tim Modderman is een spontane man die veel doorzettingsvermogen heeft. Hij doet er alles aan om zijn uiteindelijke doel te kunnen bereiken.

Joost de Vries

Joost de Vries is een goede vriend van Tim Modderman. Hij werkt in het dagelijks leven voor een uitgeverij. Joost de Vries is een vriendelijke man, die er alles aan doet om anderen te helpen.

Ferdynand LeFebvre

Ferdynand LeFebvre is een literaire schrijver. Eind jaren zeventig is hij ineens van de aardbodem verdwenen en niemand weet waar hij zich bevindt. Hij is nog wel in leven, maar heeft zich ergens verstopt. Tim Modderman besluit op zoek te gaan naar het leven achter deze grote literaire schrijver.

Quotes

"Na afloop van dat eerste cafébezoek wisselden we alleen nummers uit. Ik keek haar na toen ze wegliep, volgde het wiegen van haar heupen en bedacht dat ze waarschijnlijk niet veel ouder was dan ik. Ze had alleen een manier om het te verbergen, het gevoel dat je totaal niet weet wat je aan het doen bent. " Bladzijde 64
"Het was een plezier om Bint te zien eten. Er zat een totale doelgerichtheid in, hij at zoals communisten geschiedenis schreven, elke hap was een bevestiging van zijn wezen. Hij laadde zichzelf op, heel bewust, heel geconcentreerd. Zijn kaken maalden langzaam, zijn lippen kwamen niet van elkaar. " Bladzijde 131
"Het eerste deel van haar e-mail was niet gefocust. Ze schreef over het weer, beslommeringen op haar werk, kleren die ze gekocht had, alsof ze een aanloopje nam naar wat ze me echt wilde zeggen. Ze vroeg hoe het met mijn onderzoek ging, of ik al iets te weten was gekomenen of ik al tot schrijven was gekomen. " Bladzijde 155

Thematiek

Queeste

Het thema van het verhaal is queeste. Bij een queeste voert iemand een onmogelijke opdracht uit. In dit verhaal gaat Tim Modderman op zoek naar Ferdynand LeFebvre. Ferdynand LeFebvre is een literaire schrijver, die eind jaren zeventig van de aardbodem verdwenen is. Niemand weet waar hij zich bevindt en men vermoed dat hij zich ergens in een kamer opgesloten heeft. Tim Modderman doet in dit verhaal onderzoek naar het leven van Ferdynand LeFebvre en hoopt hem uiteindelijk te vinden. Helaas lukt dit hem niet en eindigt zijn zoektocht op een Grieks eiland. Dit is de plek waar iemand Ferdynand LeFebvre voor het laatst gezien heeft.

Motieven

Vriendschap

De vriendschap tussen Tim Modderman en Joost de Vries speelt een belangrijke rol in het verhaal. De twee leren elkaar tijdens hun studie kennen en verliezen elkaar nadat ze afgestudeerd zijn niet uit het oog. Ze helpen elkaar waar nodig en vinden het leuk om samen onderzoek uit te voeren naar verschillende dingen die met literatuur te maken hebben.

Coming of age

Bij het motief coming of age maken één of meerdere personages een belangrijke ontwikkeling door. In dit verhaal maken zowel Joost de Vries als Tim Modderman een belangrijke ontwikkeling door, ze worden namelijk steeds volwassener. Als lezer merk je dat de twee steeds sterker in hun schoenen staan en een steeds volwassener leven krijgen.

Trivia

In het verhaal lijkt het alsof de persoon Ferdynand LeFebvre echt bestaat en een echte schrijver is. Uit onderzoek op internet blijkt dat dit niet het geval is. Ferdynand LeFebvre is een verzonnen persoon.

Titelverklaring

Het is niet helemaal duidelijk wat de titel 'Clausewitz' betekent, omdat de uitleg van de titel niet sterk in het verhaal naar voren komt. In het verhaal komt echter regelmatig de oorlog en de bijbehorende strijd ter sprake. Waarschijnlijk slaat de titel dan op Carl von Clausewitz, een Pruisische generaal en militaire theoreticus. Hij deed verschillende uitspraken over de oorlog. Of de titel echt naar Carl von Clausewitz verwijst is niet helemaal zeker, maar het is de meest logische verklaring voor de gekozen titel.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief. In het verhaal komen de gedachten en handelingen van de personage Tim sterk naar voren.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘Pas halverwege het neuken bedacht ik dat ik vergeten was hoe leuk dit eigenlijk was, en hoe geil. In de jaren dat ik met Judith samen was had ik duizenden vrouwen naakt gezien, in films, reclames, tv-programma’s en op internet, je ontkwam er niet aan, maar om zo in real life een nieuw lichaam te ontdekken, moest ik concluderen dat ik dat gemist had.’ – bladzijde 101

Het verhaal is opgedeeld in drie delen, die vervolgens weer onderverdeeld zijn in hoofdstukken. Zowel de delen als hoofstukken zijn eenvoudig te herkennen.

Decor

In het verhaal is een duidelijke tijdsaanduiding geplaatst, waardoor duidelijk is dat het verhaal zich van 2001 tot en met 2008 afspeelt.

Verder is het onduidelijk waar het verhaal zich afspeelt, omdat er geen duidelijke plaatsaanduiding in het verhaal aanwezig is. Tim Modderman is echter veel op reis voor zijn onderzoek, waardoor het verhaal zich op verschillende plaatsen afspeelt.

Stijl

Met behulp van veel details en bijvoeglijke naamwoorden, weet de schrijver van dit verhaal, Joost de Vries, het verhaal beeldend over te brengen op de lezer. Als lezer zijnde zie je het hele verhaal voor je. Naast het gebruik van details en bijvoeglijke naamwoorden, wordt het verhaal nog beeldender door het gebruik van plaatjes in het boek.

Daarnaast is de schrijfstijl van Joost de Vries humoristisch. Dit maakt het verhaal leuker om te lezen.

Verder is de schrijfstijl erg eenvoudig. Er worden geen moeilijke woorden en/of zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal eenvoudig te lezen is. Ook wordt er bij lange zinnen voldoende gebruik gemaakt van interpunctie.

Onderstaand een quote die de schrijfstijl van Joost de Vries illustreert:
‘Het leek precies op het veiligheidslampje dat Ernst, mijn man, in het stopcontact deed als zijn kleinkinderen kwamen logeren. Het was een lampje in de vorm van een panda, dat langzaam zachtgroen oplichtte, zodat de loggerkamer nooit helemaal donker was. Ik ben het kwijtgeraakt toen ik naar Frankrijk verhuisde.’ – bladzijde 135

Slotzin

Mensen haastten zich met camera’s naar de branding.

Beoordeling

Ik weet niet zo goed wat ik van dit verhaal moet vinden. Met vlagen vond ik het verhaal leuk om te lezen en kon ik mijn aandacht erbij houden, maar op andere momenten vond ik het verhaal niet leuk om te lezen. Het verhaal is erg oppervlakkig met weinig diepgang, waardoor er weinig spannende gebeurtenissen plaatsvinden.

Wat ik dan wel weer leuk vind, en dat is echt iets wat je in volwassenromans nauwelijks tegenkomt, is dat er af en toe plaatjes in het boek stonden. Aan het begin moest ik hier aan wennen, maar later gaf het een goed beeldend gevoel. Het voegde echt wat toe aan het verhaal.

Al met al ben ik dus niet heel enthousiast over het verhaal en ik zal het boek dan ook niet zo snel aan anderen aanraden.

Recensies

"Daar staat: ‘De noten klommen omhoog op de notenladder, en tintelden omhoog over mijn ruggengraat, naar mijn cerebellum en verder naar mijn kruin, totdat het voelde alsof mijn schedeldak openklapte als een pakje sigaretten.’ Daar stop ik onwillekeurig met lezen en vraag mij af: wat is dat voor gevoel, als je schedel openklapt als een pakje sigaretten? Is dat eigenlijk wel een gevoel?" http://tpo.nl/2011/01/01/...-de-vries/
"De stijl in Clausewitz is daarentegen niet altijd even overtuigend. De Vries gebruikt soms metaforen die niet goed gekozen zijn. Zo heb ik de volgende zin keer op keer moeten herlezen: ‘De noten klommen omhoog op de notenladder, en tintelden omhoog over mijn ruggengraat, naar mijn cerebellum en verder naar mijn kruin, totdat het voelde alsof mijn schedeldak openklapte als een pakje sigaretten.’" http://www.tzum.info/2010...lausewitz/

Bronnen

Carl von Clausewitz
https://nl.wikipedia.org/...Clausewitz
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.461 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

S.

S.

Dat de titel terugwijst op Carl von Clausewitz is inderdaad zeer waarschijnlijk. In de roman wordt vermeld dat Ferdynand LeFebvre 'Vom Kriege' heeft geschreven en dat het deel uitmaakt van 'Monsters en nachtkastjes'. Carl von Clausewitz heeft een roman geschreven die 'Vom Kriege' heet, dus die connectie is zeer sterk aanwezig. Von Clausewitz' boek is in 'Clausewitz' toegeschreven aan LeFebvre.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Clausewitz door Joost de Vries"

Ook geschreven door Jessica