Black-out door Tineke Hendriks

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Black-out
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2011
Pagina's
174
Geschikt voor
onderbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Black-out
Shadow
Black-out door Tineke Hendriks
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 2011
  • 174 pagina's
  • Uitgeverij: Compaan

Flaptekst

“Daan is verliefd op Melissa, maar is Melissa ook verliefd op Daan? Dat is de vraag als de vriendengroep zich op vrijdagavond verzamelt voor het ‘indrinken’. Het is het begin van een dramatische nacht. De volgende dag weet Daan niet meer wat er gebeurd is. Hij heeft een black-out. Toch wil hij weten wat er zich heeft afgespeeld. Want van wie is die roze jas?

‘Daan! Jongen toch! Wat is er gebeurd?’ Zijn moeder schudde zijn schouders, maar hij rukte zich los en zocht steun bij een boom, zijn rug naar alles wat er van het ongeluk restte. Een auto op zijn kant in de berm, een verkreukelde fiets en politieagenten in oranje hessen die heen en weer liepen met zaklantaarns en rood-wit lint.

Een spannend boek over verliefdheid, vriendschap en de gevaren van alcohol.”

Eerste zin

“De vrijdag begon zoals hij de laatste tijd vaker begon.”

Samenvatting

Daan en zijn vrienden gaan iedere vrijdagavond stappen. Eerst indrinken in hun eigen dorp en daarna samen een uur op de fiets naar de Star. Daar aangekomen gaat iedereen zijn eigen gang. Pas als ze teruggaan, fietsen ze samen. Daan heeft echter wat te veel gedronken en kan nog maar net normaal fietsen. Voor hij het weet, is Ernst aangereden. Hij weet niet meer wat er gebeurd is door de alcohol, ook de volgende dag niet. Zijn vrienden geven hem de schuld, alleen Twan blijft met hem omgaan. Zijn moeder ondervraagt hem, net als de politie, maar hij herinnert zich niets. Het wordt er ook niet beter op als Melissa hem ook de schuld geeft en hij niet bij zijn vader terecht kan voor zijn gevoel. Hij gaat zelf uitzoeken wat er gebeurd is. Daan heeft het gevoel dat mensen hem niet begrijpen. Tommie, zijn broertje, helpt hem om zijn herinneringen terug te krijgen. Ondertussen ligt Ernst in coma in het ziekenhuis, Daan voelt zich machteloos. Daan komt er langzaam maar zeker achter wat er vrijdagnacht is gebeurd. Bovendien blijkt Tommies kennis van vele zaken toch wel erg handig en blijkt zijn vader er toch wel te zijn op momenten dat hij hem nodig heeft…

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Daan

Op zaterdagochtend weet Daan zich niets meer te herinneren van het ongeluk. Iedereen wil weten wat er is gebeurd, maar hij weet het niet meer. Bovendien wordt hij als de schuldige gezien, hij stuit enkel op onbegrip van mensen en probeert de hele zaak uit te zoeken. Hij wil weten wat er die nacht is gebeurd, maar het is alsof er een zwart gat in zijn geheugen is geslagen. Hij heeft andere mensen nodig om zijn herinneringen weer boven te halen…

Tommie

Het is het broertje van Daan. Hij verzamelt allerlei soorten informatie en slaat dit op. Hij helpt Daan in zijn speurtocht.

Ernst

Vriend van Daan, raakt in coma door het ongeluk. Hij krijgt niets mee van het hele verhaal, hij was alleen bij de desbetreffende avond van het ongeluk aanwezig.

Melissa

Het meisje waar Daan verliefd op is en Ernst die avond mee aan het flikflooien is. Ze is het eens met de vrienden van Daan en valt hem enorm af na het ongeluk. Daarbij is ze na het ongeluk niet meer het meisje dat Daan eerst kende.

Quotes

"“Je hoofd ontploft nog eens van de informatie die je erin stopt.” – Daan “Wat heb je gedaan klootzak!” - Remko"

Thematiek

Alcoholmisbruik/ alcoholproblemen

Het is thema is alcohol, wat dit zoal kan vernietigen.

Motieven

Verliefdheid

Daan is verliefd op Melissa, maar weet niet of het wederzijds is.

Vriendschap

Daan en zijn vrienden gaan elke week op stap, tot er een ongeluk gebeurd. Daarna worden de vriendschappen op de proef gesteld.

Trivia

Black-out is een soort detective, maar dan in kinderstijl

Tineke is ook een schrijfcoach

Titelverklaring

Daan weet zich niet veel meer te herinneren van de vrijdagnacht, hij weet alleen wat er voor het ongeluk is gebeurd en dat zijn vriend Ernst in het ziekenhuis ligt in coma. Hij heeft een black-out, daar komt de titel vandaan.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven in chronologische volgorde. Er zijn wel hoofdstukken, boven elke hoofdstuk staat een dag van de week vermeld. Het verhaal is geschreven vanuit het hij/zij-perspectief. Je volgt de gedachten, gevoelens en handelingen van de hoofdpersoon wel.

Decor

Het verhaal duurt precies acht dagen. Vanaf de dag (vrijdag) van het ongeluk tot en met de dag dat Daan zich herinnert wat er is gebeurd (de vrijdag erop). Het speelt zich af op een aantal locaties: de Star, school, thuis, bij Daan zijn vader thuis en op het politiebureau.

Stijl

Het is echt voor kinderen geschreven vanaf ongeveer 12 jaar. Dit is duidelijk te merken in de stijl. Korte zinnen, geen moeilijke woorden, tenzij die daarna worden uitgelegd (bijvoorbeeld voor Tommie, die graag alles wil weten).

Slotzin

“Zijn vader antwoordde: ‘Zeg me waar je bent, jongen. Ik kom eraan. Nu!’”

Beoordeling

Black-out is duidelijk een jeugdboek, ik heb het binnen een paar uurtjes uitgelezen. Overigens moet ik hierbij wel zeggen dat ik sommige wendingen in het verhaal niet voorspelbaar waren. Een jeugdboek en een soort van detective in één is wel leuk voor een keer. Ik kon me niet echt identificeren met de hoofdpersoon omdat ik zelf van de alcohol af blijf, maar ik kan me voorstellen dat anderen dit wel kunnen.

Recensies

"Black-out is een boek over de gevaren van alcohol en het is jammer dat dat er wat al te dik bovenop ligt. Letterlijk met verwijzingen naar voorlichtingssites (wat nog niet zo erg is) maar ook in het verhaal, waardoor de goede bedoelingen de overhand krijgen terwijl het eigenlijk best een aardig leesboek is. " http://www.jaapleest.nl/r...ugen-kapot
"De grootste kracht van het boek schuilt echter in de knappe opbouw van spanning die de schrijfster heeft weten te creëren. Het boek leest als een detective die je niet wilt wegleggen, totdat alle puzzelstukken op hun plaats vallen. Een pageturner die lezers vanaf ca. 13 jaar zal boeien en absoluut tot nadenken zal aanzetten. " http://www.nbdbiblion.nl/...2_2012.pdf

Overhoor jezelf

Hoe heet de vriendin van de vader van Daan?
Wat zijn de gevaren van alcohol? Meerdere antwoorden mogelijk.
Meerdere antwoorden mogelijk

Stelling: Tommie heeft wieltjes onder zijn tas gezet.
Wie is degene met de roze jas?
Wat is het favoriete programma van Daan, Tommie en hun moeder?
Hoe heet de club waar ze uitgaan?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.153 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Black-out door Tineke Hendriks"

Ook geschreven door Anouk