Back door Dirk Bracke

Zeker Weten Goed
Foto van Carla
Boekcover Back
Shadow
  • Boekverslag door Carla
  • Zeker Weten Goed
  • 25 oktober 2018
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2008
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Back
Shadow
Back door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2008
  • 253 pagina's
  • Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok

Flaptekst

Na die ene vreselijke nacht keert Mavela met opgeheven hoofd terug naar The Black Bronx. Of lijkt dat alleen maar zo? Meisjes gaan nu eenmaal niet om met jongens die tot een andere bende behoren. Verboden liefdes worden keihard afgestraft, dat heeft Mavela nu heel goed begrepen.

The Black Bronx is en blijft haar 'thuis'. Maar het gaat van kwaad tot erger. Een bendeoorlog met de rivaliserende The Black Panthers lijkt onafwendbaar. Het geweld, de diefstallen en vergeldingen worden grimmiger. De politie zit hen op de hielen. Mavela beseft steeds meer dat ze in de straatbende van X niet op haar plaats zit. En ze blijft Marwan missen... Maar hun liefde is een afgesloten hoofdstuk: ondenkbaar en gevaarlijk!

Eerste zin

Slechts drie theelichtjes flakkerden nog. Hun licht scheen flauw over de onderkant van de verweerde muren en de kapotgetrapte blikken houdertjes die over de houten vloer verspreid lagen.

Samenvatting

Het verhaal is het vervolg op het boek 'Black', maar is ook goed te lezen als je dat boek niet gelezen hebt.

Het verhaal speelt zich af middenin de wereld van straatbendes in Brussel, België. Het gaat over Mavela, een meisje van 15 jaar oud, die lid is van de bende The Black Bronx. Ze is verkracht door een grote groep jongens van haar eigen bende, omdat ze iets had met een jongen uit een andere bende. Die jongen is Marwan, van de bende de 1080'ers. Tussen de bendes is er sprake van grote haat, voornamelijk om huidskleur.

Na de groepsverkrachting keert Mavela toch terug naar haar bende, vastberaden om wraak te nemen. Ze doet alsof ze ontzettend veel spijt heeft van haar daden en zorgt ervoor dat ze weer wordt geaccepteerd in de groep. Binnen The Black Bronx gaat het niet goed. X, de leider van de bende wil dat de bende grootser en gevaarlijker wordt, zodat iedereen op straat bang voor ze zal zijn. Mavela merkt steeds meer dat wat de bende doet niet goed is.

Tegelijkertijd mist ze Marwan. Marwan is ook teruggekeerd naar zijn bende, maar om een andere reden. Hij wil het respect terugkrijgen en er gewoon weer bijhoren. Marwan en Mavela missen elkaar, maar kunnen geen contact met elkaar opnemen, omdat van beide de mobieltjes zijn afgepakt. Uiteindelijk gaan ze beide langs bij Daphne, een gemeenschappelijke kennis, en weten ze elkaar toch te bereiken. In het geheim spreken ze met elkaar af.

Mavela laat het er niet langer bij zitten en gaat door met haar wraakplan. Door contact op te nemen met een oude bekende bij de politie, zorgt ze ervoor dat ze haar verhaal daar kan vertellen. Haar wens is om de leden van haar bende zo lang mogelijk achter de tralies te zetten. Ze vertelt alles, van de groepsverkrachtingen tot de bendeoorlog met The Black Panthers. Mavela wil echter niet dat de politie meteen in actie komt, maar wil graag het juiste moment afwachten. Er moet eerst iets gebeuren waardoor ze zeker weet dat ze een lange tijd naar de gevangenis moeten.

Vervolgens vermoordt X de leider van The Black Panthers en is het juiste moment daar. Mavela verraad The Black Bronx bij de politie en de bendeleden verdwijnen achter de tralies. Met behulp van de politie keert Mavela terug naar haar ouders en samen met haar ouders en Marwan verhuist ze naar het buitenland, ver weg van Brussel en alles wat met straatbendes te maken heeft. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Mavela

Mavela is een meisje van 15 jaar oud dat bij de bende 'The Black Bronx' hoort. Ze is verstoten door de bende nadat ze erachter kwamen dat ze iets had met iemand van een andere bende, Marwan. Ze werd door de groep verkracht en is vastbesloten om haar weg terug naar de bende te vinden, om wraak op ze te nemen. Mavela is een slimme meid, die niet snel bang is.

Marwan

Marwan hoort bij de bende 'de 1080'ers' en is verstoten omdat ze erachter kwamen dat hij iets had met Mavela, een meisje uit een andere bende. Hij wil terugkeren naar de bende, om respect terug te winnen en heeft hier alles voor over.

X

X is de bendeleider van 'The Black Bronx' en is een gevaarlijke man. Iedereen doet wat hij zegt en hij heeft veel respect van de bendeleden.

Doris

Doris is een vriendin van Mavela en zat eerst ook bij 'The Black Bronx'. Ze is eruit gestapt nadat ze zwanger raakte van een van de mannen van de bende. Ze biedt Mavela een plek om te slapen als ze die niet kan vinden.

Maurice

Maurice is een politie agent en een oude vriend van de ouders van Mavela. Via Maurice komt Mavela in contact met de politie en zorgt ze ervoor dat de bende wordt opgepakt.

Monsieur Dominique

Monsieur Dominique kan ervoor zorgen dat 'The Black Bronx' de meeste macht krijgt van alle bendes. Dat loopt slecht af als X hem dingen belooft die hij niet kan waarmaken.

Quotes

"Ik begrijp niet hoe de politie hier zo snel kon zijn, vroeg Justelle zich hardop af. Alsof ze roken wat er aan de hand was. Ik zou bijna denken dat iemand hen getipt heeft. Haar blik bleef beschuldigend op Mavela hangen." Bladzijde 112
"Als X dat ontdekt... ontweek Doris haar eigen mening. X heeft het ontdekt. Het gezicht van Doris vertrok in een grimas en ze floot zacht tussen haar tanden. Marwan en ik zagen elkaar soms in een leeg pand in de Gosseliesstraat... Begon Mavela aarzelend. Ze moest het aan iemand kwijt." Bladzijde 18
"Leg je hand op de auto. Nee, toch... mompelde Mavela, die begreep wat er ging gebeuren. Dat verdient zelfs X niet. Kid wilde reageren, maar een beweging met het pistool dreef hem terug. Hij is echt niet bang om te schieten, waarschuwde Monsieur Dominique." Bladzijde 158

Thematiek

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Het verhaal gaat over de liefde tussen Mavela en Marwan, die eigenlijk een verboden liefde is.

Agressie/geweld

In het verhaal komt veel agressie en geweld voor. De bendes vechten met elkaar en meisjes worden door meerdere jongens tegelijk verkracht. Het agressie en geweld is vooral aanwezig om te tonen wie de meeste macht heeft en om elkaar te straffen.

Motieven

Straatleven

Alle personages zijn mensen die leven op straat, in bendes. Ze zijn zo verbonden met de bendes, dat ze geen normaal leven meer kunnen leiden of echt naar school kunnen gaan.

Titelverklaring

Back slaat op de terugkeer van Mavela en Marwan bij de bendes waar ze bij horen. Ze waren eerst verstoten door hun liefde voor elkaar, maar keren beiden terug in dit verhaal.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit een korte samenvatting van het boek Black, zeventien hoofdstukken en een hoofdstuk over de personages bijna een jaar na het aflopen van het verhaal. In de hoofdstukken lees je afwisselend vanuit het perspectief van Mavela of Marwan, zodat je beide bendes en beide kanten van het verhaal goed leert kennen. Zo weet je vaak meer over de personages dan ze van elkaar afweten, bijvoorbeeld wat Mavela en Marwan over elkaar denken en voor elkaar voelen.

Decor

Het verhaal speelt zich af aan het begin van de 21e eeuw. Dit merk je doordat ze mobieltjes gebruiken om te smsen en bellen. Het vindt plaats in België, in verschillende steden, maar voornamelijk Brussel en soms in Gent.

Stijl

De stijl van de schrijver is vrij eenvoudig, waardoor het verhaal goed te volgen is. Je krijgt veel details over de omgeving en de personages, waardoor je een goed beeld van iedere situatie hebt.

Slotzin

Hij liet haar hand niet los toen ze hem overeind trok en naar de uitgang liep.

Bijzonderheden

Het boek is het vervolg op het boek Black.

Beoordeling

Het is een vrij eenvoudig boek, ondanks dat het verhaal en het aantal personages het soms wat ingewikkeld maakt. Er gebeuren best heftige dingen in het verhaal, zoals groepsverkrachting en straatgevechten, maar dit maakt het verhaal ook interessant. 
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.111 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

een scholier

een scholier

Top

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Back door Dirk Bracke"

Ook geschreven door Carla