Verslaving en gedrag

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 655 woorden
  • 10 mei 2002
  • 109 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
109 keer beoordeeld

Verslaving Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit drugs, alcohol of nicotine. Men kan ook verslaafd zijn aan eten, geneesmiddelen, koffie ,snoep of mensen Een verslaving kan psychisch en/of lichamelijk zijn. Bij een lichamelijke verslaving is de manier waarop het lichaam functioneert veranderd door langdurig gebruik van een middel. In dergelijke gevallen krijgt de verslaafde zonder de betreffende substantie lichamelijke ‘ontwenningsverschijnselen.’ De symptomen zijn: - verlies van controle over gebruik van de drug of andere middelen - stemmingswisselingen en verandering in gedrag - bij drugsverslaving: pijnlijke of rode ogen met verwijde of vernauwde pupillen; onregelmatige ademhaling; trillende handen; jeukende of lopende neus; misselijkheid Alcoholisme Alcoholmisbruik waarbij regelmatig zo veel gedronken wordt, dat de gebruiker ernstige nadelige lichamelijke en geestelijke gevolgen ondervindt. Het is lastig om een duidelijke grens te trekken tussen het aanvaardbare alcoholgebruik van de sociale drinker en het teveel van de alcoholist, maar meestal is er bij alcoholisme in ieder geval sprake van een ernstig controleverlies. Dat wil zeggen dat een alcoholist niet meer goed in staat is zelf te bepalen wanneer hij/zij begint met drinken of ermee ophoudt. De sociale drinker zal weinig of geen alcohol gebruiken als hij/zij alleen is, terwijl de aan alcohol verslaafde 'stille drinker' juist op die momenten zal doorgaan met drinken en niet of slecht zal kunnen stoppen. Ongeveer 1 op 100 mensen is alcoholist en de gemiddelde leeftijd van de meeste alcoholisten ligt tussen de 35 en 55 jaar. Bij mannen komt deze verslaving vijf maal zoveel voor als bij vrouwen.
Drugs Verslavingen zijn geestelijke en/of lichamelijke aandoeningen, waarbij de verslaafde geen grenzen meer kent in zijn hunkering naar een of andere drug of aangename bezigheid (gokken, geld, racen). Kenmerkend is dat een bepaalde gedragsvorm het leven van de betrokkene totaal overheerst en dat dit gedrag doel op zichzelf is. Bij een verslaving aan drugs en alcohol komt daar nog de lichamelijke afhankelijkheid bij, waardoor bij stoppen allerlei onthoudingsverschijnselen optreden. De psychische afhankelijkheid moet echter ook niet onderschat worden. Mensen beginnen om de een of andere reden met het gebruiken van drugs of alcohol. Ze kunnen bijvoorbeeld door een arts worden voorgeschreven om een bepaalde lichamelijke of geestelijke kwaal te verlichten. Of men neemt drugs om in een opgewekte, zorgeloze stemming te komen. Medicijnen Veel drugs zijn eigenlijk medicijnen die voor bepaalde aandoeningen gebruikt worden en in bepaalde hoeveelheden een heilzame werking hebben. Zo zijn er stimulerende (amfetaminen), kalmerende (barbituraten) en pijnstillende (opiaten) medicijnen, maar elk kan misbruikt worden en bij veelvuldig en onzorgvuldig gebruik verslavende effecten veroorzaken. Rookverslaving Roken is slecht voor de gezondheid. Door de schadelijke stoffen die in sigarettenrook aanwezig zijn kunnen aandoeningen in het gehele lichaam ontstaan. De belangrijkste schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide. Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. Teer bevat kankerverwekkende stoffen, waardoor longkanker kan ontstaan. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.
Invloed op het gedrag Sommige verslaafden, vooral alcohol verslaafden, worden dwangmatige leugenaars omdat ze hun verslaving willen verbergen. Ze verzinnen allerlei smoesje om te voorkomen dat men erachter komt dat ze verslaafd aan alcohol. Alcohol verslaafden zijn vaak ook stevige rokers en soms als ze van de verslaving af willen komen raken ze verslaafd aan medicijnen om van de vervelende ontwenningsverschijnselen of te komen. Vooral drugs verslaafden maar ook alcohol of gok verslaafden doen alles om aan hun middelen te komen veel gaan zelfs zo ver dat ze er voor gaan stelen. Ook kunnen verslaafden soms erg verward en ongecontroleerd reageren, dit kan komen omdat men zijn middel nodig heeft of dusdanig lang verslaafd is dat zijn hersenen zijn aan getast.

REACTIES

S.

S.

hey Joy
ik moest toevallig mijn werkstuk ook over verslaving doen, en ik keek dus op scholieren.nl
en daar stond jou werkstuk dus tussen ik heb er best wel veel aangehad, alleen wel 1 minpuntje mijn printer doet het niet meer dat is wel weer balen maar ja ik stop maar weer eens met dit e-mailtje
doei.
xjes soraja

21 jaar geleden

H.

H.

Hoi ik doe mijn verslag ook over Verslavingen en ik had er niets aan

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.