Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Unicef

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 2042 woorden
  • 15 mei 2003
  • 280 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
280 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Hallo, ik hou mijn werkstuk over:

Unicef en de rechten van het kind

Unicef
Mijn oma doet vrijwilligerswerk voor Unicef. Toen ik haar vroeg wat zij allemaal moest doen dacht ik later hier ga ik mijn werkstuk over houden.
Misschien weet je dat Unicef hulp geeft aan arme landen. En dat Unicef iets met kinderen te maken heeft. Maar wat doet Unicef dan precies, dat kan je lezen in mijn werkstuk.

Wat is Unicef?

Unicef hoort bij de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zis een soort club van bijna alle landen in de wereld (Nederland zit daar ook bij). Landen die lid zijn van de VN hebben elkaar beloofd om samen te werken aan vrede en veiligheid. Unicef zit daar ook bij en is het kinderfonds van de VN. Het is de grootste organisatie voor kinderen te wereld.

Even in het kort wat doet Unicef nou eigenlijk?

Unicef helpt miljoenen kinderen in nood, in alle delen van de wereld.
Unicef geeft niet alleen noodhulp, maar ze zorgen er ook voor dat het zo blijft en levensomstandigheden beter worden.

Wat betekent nou eigenlijk de naam Unicef?

Het woord Unicef is gevormd van de beginletters van de Engelse naam van de organisatie: United Nations International Children’s Emergency Fund.

Dat betekent letterlijk vertaald:
Verenigde Naties Internationaal Kinderen Nood Fonds.

Hoe helpt Unicef?

Unicef werkt samen met regeringen, andere hulporganisaties en inwoners van een land. Unicef geeft geen geld, maar helpt met het bouwen en verbeteren van bijvoorbeeld huizen, scholen, ziekenhuizen en het aanleggen van waterleidingen enzovoort.

Wat zijn voorbeelden van blijvende verbeteringen?

Unicef speelt ook een beetje als school, want als mensen leren hoe ze voedsel moeten verbouwen kunnen ze het naar een tijdje zelf. Unicef is dan niet meer nodig en zo is er weer een klein probleempje opgelost. Als er in de stad goede opleidingen zijn tot bijvoorbeeld verpleegkundige of arts of vroedvrouw kunnen ze later zelf de kinderen die in moeilijkheden zijn helpen. En zij verdienen er ook nog wat geld mee. En als de kinderen nou ook een vak leren bijvoorbeeld als metselaar of timmerman dan kunnen ze thuis ook nog wat zelf doen bijvoorbeeld een klein schuurtje bouwen of bij buren helpen en er dan een klein beetje geld voor vragen.

Geeft Unicef ook goederen?

Soms gebeurt er dat er een nieuwe school is gebouwd of dat er nieuwe gewassen gekweekt worden, dan kan Unicef helpen met bijvoorbeeld grondstoffen, zaden en materialen. In Denemarken staat eigenlijk de thuisplaats van Unicef daar staat een enorm pakhuis. Daar worden de meeste spullen van Unicef opgeslagen het enorme pakhuis heet:

Unipac. In dit pakhuis staan metershoge opgestapelde dozen met zowat alle hulpmiddelen die men kan gebruiken : zoals zaden, bouwmaterialen, gereedschappen, schoolborden, medicijnen, waterpompen,materialen voor drukkerijen, fietsen, boten, tenten, dekens, kussens… noem alles maar op!
Overal ter wereld zoeken ze naar deze spullen om in te slaan en dan wel zo goedkoop mogelijk, ze zoeken ook in ontwikkelingslanden als het kan, want dat is goed voor de eigen mensen in dat land.

Onderwijs in Kosovo.

Zoals iedereen weet is er oorlog geweest in Kosovo. Unicef hielp ook in Kosovo. Veel families in die tijd moesten vluchten voor het geweld en werden toen tijdelijk geholpen in vluchtelingskampen. Natuurlijk moest Unicef toen ook zijn steentje bijdragen. Er werden gelijk schooltjes opgezet zodat het onderwijs door kon gaan. Ze wilden natuurlijk dat het een blijvende verbetering werd dus naar de oorlog hielp Unicef meer dan 900! scholen in Kosovo, omdat tijdens de oorlog alles kapot was gegaan. Zo kregen ze heel wat dingen: tafels, stoeltjes, schriften, lesboeken, schoolborden enzovoort. En zo is er weer een probleem minder. Door alle nieuwe spullen die Unicef voor ze geregeld had konden de kinderen gelukkig weer snel de draad oppakken.

Wat geeft Unicef voor een noodhulp en wat is noodhulp?

Als er ergens een erge ramp is gebeurd dan komt Unicef onmiddellijk in aktie. Eigenlijk is Unicef net een eekhoorntje ze bereiden zich overal op voor alleen bewaard Unicef de spullen niet in een klein holletje, maar in grote pakhuis: Unipac.
In het Unipac staan speciale noodvoorraden die binnen 24 uur verstuurd kunnen worden. Hierin kan van alles zitten voedselpaketten, tenten, dekens maar ook operatiekamers met natuurlijk operatietafels. Ook vaak lampen, want bij de mensen waar de ramp is gebeurd is vaak geen stroom meer en licht is heel belangrijk

Wat heeft Unicef al bereikt?

Gelukkig heeft Unicef al hartstikke veel bereikt. Kijk maar naar alle goede verhalen die je hoort over Unicef. Hier heb je nog een paar feiten wat Unicef al allemaal heeft gedaan.

1. Er sterven veel minder baby’s dan eerst omdat de medische zorg veel beter is.
2. Er gaan nu veel meer kinderen naar school dan eerst (nu gaan er nog niet erg veel kinderen naar school maar 77% van alle kinderen op onze mooie aarde)
3. ORS,(een soort medicijn een zout-suikermengsel),redt ongeveer 1,5 miljoen kinderlevens per jaar van uitdroging door diaree. Dat zijn in totaal (even snel uitrekenen) 4500 kinderen per dag die van de ziekte worden verholpen.

De rechten van het kind.

Unicef heeft zich ook ingezet voor de rechten van het kind. Namelijk alle mensen op de wereld hebben rechten, dat noemen ze mensenrechten, maar kinderen telde daar niet echt in mee. Op 20 november 1989 is er een verdrag gekomen: Verdrag voor de rechten van het kind.

In dit verdrag staan de rechten van het kind waar alle volwassenen zich aan moeten houden. Bijna alle landen hebben dit verdrag ondertekend. Voor Unicef is dit verdrag verschrikkelijk belangrijk
In dit verdrag staan alle rechten van het kind waar alle volwassenen zich aan moeten houden. Bijna alle landen van de wereld hebben dit verdrag getekend. En dat is heel belangrijk voor de mensen. Want wie het verdrag getekend heeft is verplicht zich aan deze rechten te houden. (toch houden een paar landen toch niet aan de afspraak).
Voor Unicef is het heel belangrijk dat landen dit verdrag tekenen. Het is eigenlijk een zetje in de rug voor Unicef en het stelt ze in staat om nog meer kinderen te helpen.

Wat zijn de rechten van het kind. (12 rechten)

1. welke huidskleur, geloof of iets anders, of je stinkendrijk bent of straatarm man of vrouw, jongen of meisje alle kinderen hebben de zelfde rechten als volwassenen.

2. Als je een kind krijgt, dan moet je ergens heen om je kind als het ware in te schrijven. Zoiets heet een geboorteregister. Zodat ze altijd weten wie waar en wanneer is geboren en wie de vader en moeder zijn van het kind. In Nederland is dat heel normaal, maar er zijn genoeg landen waar heel veel kinderen niet weten wanneer ze jarig zijn of wie hun vader of moeder is. Recht op naam en nationaliteit.
3. Er zijn landen op de wereld waar kinderen moeten werken, omdat of de ouders geen genoeg geld hebben of ze moeten van de grote mensen. In Columbia moeten sommige kinderen op cocaplantages werken. De lucht die daar hangt is heeeeeel slecht voor je. Je kan het je haast niet voorstellen dat sommige kinderen nooit naar school gaan en buiten met vriendjes spelen. Dat lijkt mij heel erg. Dus dit moet onmiddellijk stoppen. Recht op geen kinderarbeid.
4. Soms moeten volwassenen wel eens naar kinderen luisteren. Want ook een kind mag zijn eigen gevoelens vertellen aan iemand anders zonder dat hij daarvoor gestraft wordt. Ook mag een kind zijn eigen gedachten vertellen en heeft het recht op zijn eigen mening geven.
5. Vaak zijn er in arme landen ziektes zoals aids bijvoorbeeld. Daar kunnen de ouders dan mee besmet raken en gaan er uiteindelijk aan dood. Dan is het altijd fijn dat je bij familie terecht kunt daar hebben kinderen recht op. Die zorgen dan goed voor ze en dat heb je als het ware nieuwe ouders gekregen. Recht op eigen familie.
6. Hier in Nederland kun je doen en laten wat je wilt. Als je dorst hebt dan trek je een cola fles open en als je honger hebt pak je een snoepje of een koekje, dat is hier heel normaal. Maar als je in andere landen kijkt zie je ze een droge aardappel eten en drinken uit een rivier. Een kind heeft recht op voldoende eten en voldoende water (daar bedoel ik wel echt schoon drinkwater mee). Soms moet je weleens een prik. Dat is om ziektes te voorkomen. Daar heeft een kind ook recht op. Als je ziek bent of als je het nog kunt krijgen moet je altijd ingeënt worden. Daar heeft iedereen recht op dus ook kinderen. (Recht op veilig en gezond leven.)
7. Als we wakker worden op een mooie Maandag dan krijg je een naar gevoel in je buik. Dan denk je: Shit, het weekend is weer afgelopen ik moet weer naar school. In andere landen denken ze
lang niet zo, dat is een doodgewone dag die hebben daar helemaal geen weekend die moeten daar op het land werken en die hoeven al helemaal niet na te denken over school. Ieder kind op de wereld heeft recht om naar school te gaan en te leren lezen, schrijven, rekenen enzovoort. (Recht op onderwijs)
8. Overal ter wereld zijn kinderen met een handicap. Sommige
handicappen zijn klein maar sommige zijn ook groot. Dan kunnen deze kinderen niet meer alles doen wat andere kinderen nog wel kunnen. Ook deze kinderen hebben recht op speciale zorg en speciale begeleiding.
9. In Nederland is er geen oorlog en ben je behoorlijk vrij. Je word nooit opgepakt door soldaten dan kan je ook bijna niet voorstellen. In andere landen word je soms wel aangehouden en doodgeschoten of mishandeld. Soms moeten kinderen ook vechten in het leger dat is handig want ze eten weinig en kosten niks. Een kind heeft recht op vrijheid en dat ze nergens bang voor hoeven te zijn. Ze mogen niet mishandeld worden en mogen ook niet misbruikt worden.
(Recht op bescherming op mishandeling en geweld)
10. In Nederland spreken we af met vriendjes en gaan we computeren of achter de nintendo of de play station of we gaan voetballen, fietsen noem allemaal maar leuke dingen op. In andere landen hebben ze helemaal geen computers of nintendo’s daar hebben ze met een beetje geluk een klein veldje waar ze kunnen voetballen en met heeeeeel veel geluk hebben ze daar een bal om mee te voetballen. Elk kind heeft recht op ontspanning en vrije tijd.
11. Iedereen vindt oorlog vreselijk. En het ergste is als jou land oorlog heeft met een ander land. Dan heb je helemaal geen vrijheid meer. Als kind worden je ouders of jij zelf heel snel opgepakt dan gaan ze je gebruiken als soldaat of je moet in de mijnen werken. Dan heeft elk kind recht op bescherming. Tegen de grote sterke soldaten met huizenhoge geweren. (Recht op speciale bescherming bij oorlog)
12. Sommige kinderen worden anders opgevoed dan normaal. Dan doen ze sommige dingen wat eigenlijk niet mag. Als een volwassene dat doet, dan word die gestraft en gaat naar de gevangenis. Als een kind dat doet gooien ze hem niet de gevangenis een kind hoort niet in de gevangenis thuis. Je kan hem dan beter hulp geven dat hij/zij niet nog is dezelfde fout maakt.
(Recht op een eerlijk proces als ze de wet overtreden)

Hoe komt Unicef aan haar geld?

Unicef doet natuurlijk heel veel goede dingen. Maar zoals je kunt lezen kosten deze dingen ook veel geld. Zij krijgen het geld van de regeringen die het verdrag hebben ondertekend, maar ook van donaties. Dat zijn vrijwillige bijdragen van iedereen die Unicef wil helpen. Daarnaast werkt Unicef met vrijwilligers. Dat zijn mensen die allerlei soorten werk doen, maar daar geen geld voor krijgen.

Daarnaast probeert Unicef heel veel aandacht te krijgen voor haar werk. Zij hebben hiervoor extra bekende mensen gevraagd die overal naar toe gaan en verhalen vertellen in de rijke landen wat in de arme landen allemaal nodig is. Die mensen noemen ze ambassadeurs. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Monique van der Ven (een bekende nederlandse filmster) en Paul van Vliet (een bekende nederlandse komiek).

Ik ben blij dat ik hier in Nederland woon. En dat mijn land zich wel aan deze rechten houden. Ik hoop dat Unicef nog heeeeeel lang blijft bestaan en nog heel veel goed werk kan doen.

Ik hoop dat u mijn werkstuk leuk vond.

Dit was mijn werkstuk.

REACTIES

W.

W.

ik vind het een heeeeeeeeeeeeleeeeeeeee goeie werkstuk ik heb er heeeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeel info gekregen wat voor cijfer heb je gekregen??????stuur het me

21 jaar geleden

Y.

Y.

0/10

7 jaar geleden

Z.

Z.

heey lars,
ik wil geen commentaar geven!
maar ik vind het heel goed dat jij dat allemaal heb geschreven heel goed!
ik ben blij dat unicef bestaat jij ook ik hoop he wel want ze helpen miljoenen kinderen enz !!
maar jah ik vind het leuk om met jou ff te geklets te hebben en ik ga meer info zoeken over unicef!!
xxx
zoe en claudia

21 jaar geleden

M.

M.

erg goed ik hou zelf ook mijn werkstuk over Unicef en hier heb ik echt wat aan!

15 jaar geleden

A.

A.

Mooi werkstuk ik kopieer nu alles ;)

13 jaar geleden

D.

D.

thx man voor de spreekbeurt had het bijna nie afgekregen .
leuk

12 jaar geleden

L.

L.

echt een heel goed werkstuk

12 jaar geleden

B.

B.



Echt knap hoor :)

11 jaar geleden

H.

H.

knapppp!!!!

11 jaar geleden

S.

S.

super leuk en ik heb er echt wat aan BEDANKT!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.