Tuberculose

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1065 woorden
  • 7 maart 2004
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
91 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Tuberculose Wetenschappelijke benaming: Tuberculose (tbc) is een infectieziekte veroorzaakt door de tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis). De ziekte heeft zijn naam te danken aan de knobbeltjes (tuberkels) die bij patienten verschijnen als ze zijn geinfecteerd met deze ziekte. De knobbeltjes zijn het gevolg van een ontstekingsreactie. Tuberculose: virus of bacterie? Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. De bacteriën kunnen zich in het lichaam verplaatsen via de bloed- en lymfevaten. Hierdoor kunnen verschillende organen aangetast worden: longen, lymfeklieren, hersenen, hersenvliezen, nieren, gewrichten en wervelkolom. Meestal zijn het de longen. We onderscheiden een besmettelijke en een niet-besmettelijke vorm van tuberculose (t.b.c). De besmettelijke vorm heet ook wel open longtuberculose. Tuberculose wordt overgebracht door hoestende patiënten met open t.b.c. Hierbij komen de bacteriën uit de longen naar buiten. Personen die in dezelfde ruimte verblijven kunnen dan worden besmet. Iemand die besmet is met de tuberkelbacil hoeft helemaal niet ziek te zijn. De besmetting kan zich na maanden of jaren echter ontwikkelen tot de ziekte tuberculose. Tuberculose: een kinderziekte? Tuberculose is zeker geen kinderziekte. Tuberculose ontwikkelt zich vooral bij mensen met een verminderde weerstand. Dit zijn bijvoorbeeld chronisch zieken, ouderen en vooral mensen met een hiv-infectie (daardoor is tuberculose in Afrika en Azie een veel voorkomende en levensbedrijgende ziekte). Het kan wel voorkomen bij kinderen, ik heb zelf ook tuberculose gehad toen ik nog klein was. Tuberculose is zeer besmettelijk, maar gelukkig ( hier in nederland) goed te behandelen. Symptomen van tuberculose: De symptomen van tuberculose zijn: hoesten, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies en een lichte temperatuurverhoging, nachtzweten en verminderde eetlust. Ook kunnen er knobbeltjes ontstaan als gevolg van een ontstekingsreactie. Een Mantouxtest kan een besmetting aantonen, evenals een Röntgen-foto van de longen, een (Sputum)kweek of microscopisch onderzoek van opgehoest slijm.

Besmetting? Tuberculose wordt meestal verspreid via lucht. Wanneer iemand die besmet is met tuberculose hoest worden die bacterien verspreid door de lucht. Alleen mensen met open longtuberculose kunnen andere mensen infecteren. Patiënten met longtuberculose moeten vaak hoesten en niezen. Daarbij kunnen de tuberculosebacteriën vrijkomen. Wie deze bacteriën inademt, loopt het risico van een infectie (besmetting). Dit risico is het grootst in slecht geventileerde en kleine, donkere ruimtes. Niet iedereen die in contact is gekomen met de tuberculosebacterie krijgt ook daadwerkelijk de ziekte tuberculose. Iemand die alleen is besmet merkt daar niets van en heeft dus ook geen klachten. De bacteriën kunnen zo jarenlang in het lichaam blijven. Want vaak zijn de afweerstoffen die het lichaam zelf maakt krachtig genoeg om de ziekte te voorkomen. Iemand die is besmet, maar een normale weerstand, heeft ongeveer tien procent kans om tuberculose te krijgen. Dit kan gebeuren als de natuurlijke weerstand is verminderd, bijvoorbeeld door ziekte. Waakzaamheid blijft geboden, zeker gezien het ontstaan van multiresistente bacteriën. Dit zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor de gebruikelijke medicijnen. Verminder de kans op besmetting!

· Je kunt zelf niet veel doen om het krijgen van tuberculose te voorkomen. Hooguit kan je ervoor zorgen dat je in een goede conditie bent. Als je helemaal gezond bent, heb je minder kans om ziek te worden. · Hoesthygiëne is belangrijk. Bij hoesten altijd een zakdoek of een hand voor de mond daarmee kun je voorkomen dat veel bacteriën rondzweven. · Iemand die met de tuberkelbacterie is besmet en verder niet ziek is, kan met een 6 maanden durende pillenkuur voorkomen dat hij/zij later tuberculose krijgt. Hiervoor kun je terrecht bij de GGD. · Er wordt een vaccinatie gegeven aan kinderen die regelmatig op familiebezoek gaan in een land waar tuberculose veel voorkomt. Ook mensen die voor langer dan zes maanden naar een land gaan waar tuberculose veel voorkomt komen eventueel in aanmerking voor een vaccinatie. De vaccinatie geeft geen volledige bescherming, maar voorkomt wel de mogelijke ernstige gevolgen, zoals hersenvliesontsteking. Hoelang ben je ziek van tuberculose? De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn hoesten, vermoeidheid, koorts en een gebrek aan eetlust. Zonder goede behandeling kan je echter steeds zieker worden en uiteindelijk zelfs overlijden. Het is dus van levensbelang om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen.

Als er tuberculose wordt geconstateerd krijg je een antibioticakuur voorgeschreven van 6 maanden. Je krijgt dan verschillende soorten antibiotica die de ziekte bestrijden. Vrijwel alle patienten genezen na zo’n kuur. Incubatietijd? Tuberculose heeft geen ‘standaard’ incubatietijd. Je kan de bacterien lang met je meedragen wanneer je besmet bent met tuberculose, zonder dat je er iets van merkt. De kans dat je ziek word is, hier in nederland, minder dan 10 procent. Ongeveer een kwart van de bevolking op aarde is besmet met de tuberkelbacterie, maar het merendeel van deze mensen vertoont geen symptomen van de ziekte zolang hun immuunsysteem de bacterie onder controle kan houden. Slechts in enkele gevallen komt de ziekte tot uiting, en in nog minder gevallen ontstaat de levensgevaarlijke variant longtuberculose, die wordt gekenmerkt door ernstige ademhalingsproblemen. Je hebt een grotere kans om ziek te worden als je weerstand lager is dan gemiddeld. In Afrika en Azie is tuberculose een groot probleem, omdat veel mensen daar een laag afweersysteem hebben, besmet zijn met het HIV-virus en omdat de leefomstandigheden daar niet optimaal zijn. Vaccinatie? Er bestaat geen vaccinatie tegen tuberculose. Geneesmiddelen? Als een dokter vermoed dat iemand besmet is met tuberculose word de Mantouxtest uitgevoerd. Dit is een klein prikje in de onderarm en eventueel een rontgenfoto. Wanneer de huid opzwelt (na ongeveer drie dagen) op de plek waar de prik gegeven is, is de persoon in aanraking geweest met tuberculose. Gelukkig is tuberculose goed te genezen met een kuur van verschillende antibiotica (isoniazide (INH), rifampicine, pyrazinamide en meestal ethambutol). Deze behandeling duurt minimaal 6 maanden. Belangrijk daarbij is dat de juiste combinatie van geneesmiddelen precies volgens voorschrift wordt ingenomen. Complicaties? Wanneer iemand tuberculose heeft kan hij last hebben van moeheid, lusteloosheid, hoesten en gebrek aan eetlust. Wanneer de tuberculose niet word genezen kan het dodelijk zijn voor de patient. Tuberculose: Een wereldwijd probleem Vergeleken met de Derde wereld is de situatie in Nederland bijzonder rooskleurig. Tuberculose is met aids en malaria één van de infectieziekten die wereldwijd het meeste slachtoffers eist. Jaarlijks overlijden 1,8 miljoen mensen aan tuberculose. Onnodig, want tuberculose is met medicijnen volledig te genezen. Desondanks neemt het aantal patiënten wereldwijd snel toe, vooral in Oost-Europa, Afrika en Azië. De hiv/aids-epidemie is hiervan een belangrijke oorzaak. Want bij mensen met een zwak immuunsysteem wordt de tuberculosebacterie sneller actief.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Als er tuberculose wordt geconstateerd krijg je een antibioticakuur voorgeschreven van 6 maanden. Je krijgt dan verschillende soorten antibiotica die de ziekte bestrijden. Vrijwel alle patienten genezen na zo’n kuur. Incubatietijd? Tuberculose heeft geen ‘standaard’ incubatietijd. Je kan de bacterien lang met je meedragen wanneer je besmet bent met tuberculose, zonder dat je er iets van merkt. De kans dat je ziek word is, hier in nederland, minder dan 10 procent. Ongeveer een kwart van de bevolking op aarde is besmet met de tuberkelbacterie, maar het merendeel van deze mensen vertoont geen symptomen van de ziekte zolang hun immuunsysteem de bacterie onder controle kan houden. Slechts in enkele gevallen komt de ziekte tot uiting, en in nog minder gevallen ontstaat de levensgevaarlijke variant longtuberculose, die wordt gekenmerkt door ernstige ademhalingsproblemen. Je hebt een grotere kans om ziek te worden als je weerstand lager is dan gemiddeld. In Afrika en Azie is tuberculose een groot probleem, omdat veel mensen daar een laag afweersysteem hebben, besmet zijn met het HIV-virus en omdat de leefomstandigheden daar niet optimaal zijn. Vaccinatie? Er bestaat geen vaccinatie tegen tuberculose. Geneesmiddelen? Als een dokter vermoed dat iemand besmet is met tuberculose word de Mantouxtest uitgevoerd. Dit is een klein prikje in de onderarm en eventueel een rontgenfoto. Wanneer de huid opzwelt (na ongeveer drie dagen) op de plek waar de prik gegeven is, is de persoon in aanraking geweest met tuberculose. Gelukkig is tuberculose goed te genezen met een kuur van verschillende antibiotica (isoniazide (INH), rifampicine, pyrazinamide en meestal ethambutol). Deze behandeling duurt minimaal 6 maanden. Belangrijk daarbij is dat de juiste combinatie van geneesmiddelen precies volgens voorschrift wordt ingenomen. Complicaties? Wanneer iemand tuberculose heeft kan hij last hebben van moeheid, lusteloosheid, hoesten en gebrek aan eetlust. Wanneer de tuberculose niet word genezen kan het dodelijk zijn voor de patient. Tuberculose: Een wereldwijd probleem Vergeleken met de Derde wereld is de situatie in Nederland bijzonder rooskleurig. Tuberculose is met aids en malaria één van de infectieziekten die wereldwijd het meeste slachtoffers eist. Jaarlijks overlijden 1,8 miljoen mensen aan tuberculose. Onnodig, want tuberculose is met medicijnen volledig te genezen. Desondanks neemt het aantal patiënten wereldwijd snel toe, vooral in Oost-Europa, Afrika en Azië. De hiv/aids-epidemie is hiervan een belangrijke oorzaak. Want bij mensen met een zwak immuunsysteem wordt de tuberculosebacterie sneller actief.

REACTIES

H.

H.

hi mooie werkstuk. thanks voor het eropzetten.

peace!

12 jaar geleden

N.

N.

wow respect! het er veel aan gehad! succes verder!
liefs.

12 jaar geleden

B.

B.

Heel leerrijk informatie

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.