Roken

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2694 woorden
  • 1 april 2003
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De geschiedenis van roken

De tabaksplant werd omstreeks 1500 met veel andere voorbeelden van de Indiaanse cultuur als nieuwe ontdekking meegenomen naar Europa. De tabak was eerst alleen bekend in Spanje.
Met tabak werden verschillende dingen gedaan zoals: pijp roken, sigaren rollen, pruimen en snuiven Dat kwam omdat iedereen het van andere indianenstammen leerde. En die deden er ook allemaal wat anders mee. Sigaretten roken, deden de indianen niet, dat was een veel latere uitvinding. Tabaksblad gebruikten ze ook als geneesmiddel.

Roken in de oude tijd

Het heeft lang geduurd tot meer mensen gingen roken. Er brandde vroeger door het roken nog wel eens een stad door af. Volgens de kerken was het een heidense gewoonte, want roken kwam van de Indianen, die niet in God geloven.
Omdat de kerk belangrijk was, rookten velen niet. Deed je het wel, dan werd je uit de kerk gezet. In het Moslimgeloof werd er soms gedreigd met lichamelijke verminking of de dood. Er werd veel gepruimd met pruimtabak, omdat het goedkoper is dan roken. Er kwam een belasting op verschillende luxe artikelen zoals b.v. raambelasting en een belasting op snorren en baarden. De belasting op rookartikelen is er nog steeds. Deze heet accijns. Driekwart van de prijs op een pakje sigaretten gaat nog steeds naar de staat.
Roken was erg lastig. Je kon niet overal tabak kopen. Het duurde heel erg lang totdat er sigaretten waren. Ze zitten in een klein doosje om dus makkelijk mee te nemen. Een sigaret is beter geschikt om even tussendoor te roken. Waarschijnlijk zijn sigaretten uitgevonden door de soldaten omdat die een los papiertje met wat tabak ertussen rookte. Toen ook sigaretten met de machines konden gemaakt worden werd er steeds meer gerookt. Mensen die geen sigaretten konden betalen, konden nu ook gaan roken. In de eerste en Tweede Wereldoorlog werden er door soldaten sigaretten uitgedeeld. Toen maakten veel burgers kennis met de sigaret.

Jean Nicot

Jean Nicot stuurde in 1560 het ‘geneeskrachtige wondermiddel tabak’ naar de koningin Catharina Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen. Naar Jean Nicot is de tabaksplant nicotiana en later de nicotine vernoemt.

Ingebouwde schoonmaak

Om te begrijpen waarom roken zo slecht is voor je longen en
hoe al die ziektes kunnen ontstaan, moet je eerst weten hoe de
longen werken. Via je luchtwegen komt de lucht uiteindelijk in
je longblaasjes. In je longen haal je de lucht die je nodig hebt
eruit en de andere lucht adem je weer uit. De lucht is altijd een
beetje vies. Aan de binnenkant van de longen zit een
slijmlaagje en die vangt de vuiltjes op. Kleine trilhaartjes aan
de binnenkant in de luchtwegen halen de vuiltjes uit de lucht.
Trilhaartjes zijn een soort haartjes die je ook in je neus hebt.

Roken is niet goed voor de gezondheid

Als je rookt wordt je sneller ziek dan wanneer je niet rookt. Je hebt meer kans op longkanker of hartklachten. Maar niet alle rokers worden ziek. Moet je er daarom maar op gokken?

Kort na de Tweede Wereldoorlog ontdekten artsen en professoren dat roken zo slecht was. Steeds meer mensen kregen toen longkanker en dodelijke ziektes. Door het onderzoeken ontdekten ze dat roken de schuld was van die dodelijke ziektes. En er rookten toen al heel veel mensen.

Walgelijk

Heel vroeger waren er ook al mensen die de tabak niet vertrouwden. Koning Jacobus 1 van Engeland heeft er in 1603 ongeveer dit over gezegd: “tabak is een gruwel voor de ogen, een walging voor de neus, schadelijk voor het verstand en gevaarlijk voor de longen.
Hij wist dus toen al dat er iets fout was met de tabak.

Roken en je gezondheid

Iemand die een pakje sigaretten per dag rookt, krijgt per jaar een vol theekopje teer naar binnen. Teer kan longkanker veroorzaken en daar kun je dood aan gaan.
90% van alle longkankerpatiënten zijn rokers. Behalve longkanker kunnen rokers ook keel –en mondkanker krijgen.
Rokers hebben ook meer kans op hart –en vaatziekten.
Mensen die stoppen met roken worden geleidelijk weer gezonder. De kans dat ze kanker krijgen wordt dan ook steeds minder.

Kanker

Tabak en rook bevatten 40 kankerverwekkende stoffen. Roken kan daardoor longkanker veroorzaken. Longkanker wordt meestal te laat ontdekt en dan gaan de meeste mensen dood. Sommige andere soorten kanker zijn ook de oorzaak van roken. Bijvoorbeeld kanker aan de keel en het strottenhoofd.

Hart- en vaatziekten

Roken is ook slecht voor hart- en bloedvaten. Van vet eten, veel drinken en weinig beweging kun je een hartaanval krijgen. Maar roken is de aller belangrijkste oorzaak. Nicotine en koolmonoxide uit sigarettenrook zijn de gevaarlijke stoffen. Door deze stoffen moet het hart veel te hard werken. Nicotine knijpt de kleine bloedvaten een beetje dicht. Het hart moet daardoor extra hard pompen. Er ontstaat een klont bloedplaatjes in het bloed, die een bloedvat kan verstoppen. Als dat in het hart gebeurd dan is er een hartstilstand of hartinfarct. Het kan ook ergens anders komen bijvoorbeeld in de hersenen (infarct) of in de benen(trombose).
Door de koolmonoxide kunnen de rode bloedlichaampjes minder zuurstof opnemen. Het hart moet weer harder werken om genoeg zuurstof naar de cellen te brengen. De bloedvaten worden ruw van binnen. Het vet uit het bloed blijft in de bloedvaten plakken waardoor ze nauwer worden. Het hart moet dus weer harder werken om het bloed er door heen te pompen.

Andere ziektes van de longen

Niet alleen kanker word veroorzaakt door roken maar ook andere ziektes zoals: bronchitis en longemfyseem. Bij bronchitis worden door het vuile slijm de slijmklieren geprikkeld. Er komen steeds meer ontstekingen. Dat is dus bronchitis. Er komt dan steeds meer slijm en dat wordt ook steeds taaier. Omdat het schoonmaaksysteem niet meer goed werkt, gaat alle teer met het slijm de longen in. Door al dat slijm raken de luchtwegen verstopt dan gaat het ademhalen steeds moeilijker. Ophoesten is dan nog de enige manier om het slijm kwijt te raken. Want dan kun je weer een beetje ademhalen.
Dat soort hoesten noemen we rokers hoesten. Dat is een hele zware en gevaarlijke hoest die nooit meer over gaat. Die is niet te
vergelijken met een hoestje als je verkouden bent. Als maar dat zware hoesten is niet goed voor je longblaasjes. Want die knappen dan net zo als te hard op geblazen ballonnen. Als dat heel de tijd zo door gaat dan knappen alle longblaasjes. Eerst leken de longen op een fijne spons met hele kleine gaatjes. Maar die gaten worden steeds groter. En juist in de kleine longblaasjes waar de ingeademde zuurstof naar het bloed kwam. Hoe minder longblaasjes hoe slechter het met je gaat.
Uiteindelijk krijg je te weinig zuurstof. En als het eenmaal zover is gekomen, heet dat longemfyseem. Van de kleinste inspanning krijg je het al benauwd. Net zo als longkanker zijn dat ook ziektes aan de longen en luchtwegen Ongeveer ¾ van de mensen die sterven aan deze ziekte komt door roken.

Roken en je uiterlijk

Van roken krijg je aanslag en gele vlekken op je tanden en vingers.
Je huid kan er vroeg rimpelig van worden. Vooral bij de mondhoeken en de ogen.
Als je rookt kan het bloed minder zuurstof opnemen en daardoor word je huid vaak bleek.
Rokers hebben meestal een slechte adem. Hun kleren, hun auto en hun huis ruiken dan ook vaak naar de rook.
Niet-rokers kunnen ook beter ruiken en proeven dan een roker. Als rokers stoppen krijgen ze hun reuk en smaak terug.

Roken en sport

Niet-rokers zijn lichamelijk fitter dan rokers. Dat komt omdat rokers koolmonoxide in hun bloed krijgen. Door het koolmonoxide kan het bloed minder zuurstof opnemen. Daardoor worden rokers sneller moe en hebben minder uithoudingsvermogen.
Door gebrek aan zuurstof zijn rokers ook vaak kortademig. Topsporters zul je dan ook niet snel zien roken.

Tabaksrook

In tabaksrook zitten 40 kanker verwekkende stoffen, de gevaarlijkste zijn teer, nicotine en koolmonoxide.

Teer

De teer uit sigaretten verlamt de trilhaartjes en zullen na een tijdje afsterven. Het slijm komt nu niet meer naar buiten, maar verstopt de longblaasjes. Alleen door flink hoesten kan het slijm los komen (rokershoestje). Door het hoesten knappen de longblaasjes.

Nicotine

Als nicotine via de longen in het bloed komt gaan de bloedvaten zich vernauwen waardoor het bloed moeilijker gaat stromen. Het hart moet dan sneller gaan kloppen om toch voldoende zuurstof overal naar toe te brengen.
Er blijven overal stoffen aan de wanden zitten en alles kan verstopt raken, de organen krijgen dan geen bloed meer, ze sterven af.

Koolmonoxide

Koolmonoxide wordt makkelijker door het bloed opgenomen dan zuurstof. Om toch voldoende zuurstof binnen te krijgen, zal het hart weer sneller moet kloppen om voldoende zuurstof naar alle cellen te brengen. De wanden van de bloedvaten worden beschadigd.

Verslaafd aan roken

Roker ben je niet maar zo. Daar heb je wel een paar jaar voor nodig. Roken moet je leren. Veel jongeren hebben wel is een keer een sigaretje gerookt maar daarna zijn ze opgehouden.
Roken doe je meestal samen met anderen. Heb je veel mensen om je heen die roken, dan heb je grote kans, dat jij ook gaat roken Dit is vaak het begin van je verslaving. Verslaving merk je niet zo gauw op.
En dan bijvoorbeeld de feestjes: ”Rook jij al?” Ja, ik mag al roken. Zo probeert een ander het ook eens en zo gaan we maar door. Aan roken ben je dubbel verslaafd, net zoals bij veel drugs.

Er zijn twee soorten verslavingen:
Ten eerste
De mensen raken verslaafd aan nicotine. Nicotine geeft eerst een opwekkende werking en daarna een kalmerende werking. Haast alle mensen die roken gebruiken een
sigaretje voor hun concentratie of voor de zenuwen Het zenuwstelsel
raakt dan heel erg in de war. De mensen moeten echt afkicken.
Ze roken dan niet meer voor de gezelligheid, maar omdat ze echt niet
meer zonder kunnen.
Ten tweede
Voor iemand die al een tijdje rookt, is er altijd moment dat hij even moet
roken bijvoorbeeld: na het eten, in de auto, bij de koffie, na ‘t werken,
bij een drankje, en ga zo maar door. Wanneer eigenlijk geen sigaretje? En probeer maar eens om roken af te leren als dat zolang hebt gedaan. Er is niet een ding wat je zo vaak hebt gedaan als: ROKEN!

Stoppen met roken

Veel mensen die roken willen er graag mee stopen maar ze kunnen het niet. Ze willen van hun rokershoest af of het kost ze te veel.
Als je wilt stoppen moet je heel stevig in je schoenen staan, want de verleiding kan soms heel groot zijn. Het kan helpen als je een weddenschap met iemand sluit die ook wil stoppen: wie het eerst is gestopt heeft gewonnen.
Als je wilt stoppen moet je je goed voorbereiden op ontwenningsverschijnselen. De ene persoon heeft daar meer last van dan de ander. Sommige mensen gaan heel veel eten of drinken, andere worden agressief, met weer een ander is weer iets anders aan de hand, en ga zo maar door. Als je dreigt het niet langer vol te houden kun je een informatielijn bellen, die geven je dan advies. Er zijn ook dingen die je zelf kan doen om van je ontwenningsverschijnselen af te komen:

• Zoek zoveel mogelijk afleiding. Bel een vriend of vriendin om iets leuks te gaan doen of ga de stad in om iets voor jezelf te kopen. Een cd of nieuwe kleren. Daarmee beloon je jezelf direct voor je standvastigheid.
• Probeer je gedachten te verzetten en je energie op iets anders te richten. Joggen, fietsen of andere sporten zijn goede activiteiten.
• Ontspan zoveel mogelijk. Veel jongeren beginnen
weer met roken omdat ze gestresst raken.
• Drink veel water, dat is een goede vervanging. Het
helpt als je zin krijgt in een sigaret.
• Eet veel fruit.

Passief roken

Een roker merkt niet wat hij een niet roker aandoet. Niet rokers merken het wel: stank, kriebel in de neus, tranende ogen, benauwdheid en het is nog ongezond ook. Er is eens uitgerekend hoeveel je meerookt. Als je de hele dag in een week in een kamer zit waar gerookt wordt, dan heb je aan het eind van de week vijf sigaretten op. Meer dan de helft van de Nederlanders (niet rokers en rokers) vinden dat roken overlast veroorzaakt. Denk dan vooral aan de astma patiënten.

Cannabis

Hasj en marihuana worden gemaakt van de hennepplant. De wetenschappelijke nam van deze plant is Cannabis sativa. Met noemt hierom hasj en marihuana hennepproducten of cannabis.

Hasj

Hasj is de samengeperste hars uit de hennepplant die tot plakken is geperst. Het heeft een lichtbruine tot zwarte kleur.

Marihuana

Marihuana zijn gedroogde en verkruimelde vrouwelijke bloemtoppen. Het heeft een grijsgroene tot bruingroene kleur. Marihuana wordt ook wel
‘wiet’ of ‘weed’ genoemd.

Blowen

Cannabis word meestal gerookt (je noemt dit blowen). De
cannabis wordt dan vermengt met tabak en er woedt een sjekkie
gedraaid (dit wordt ook wel een stickie of joint genoemd). Je kan cannabis ook eten, het wordt dan verwerkt in een taart (die taart wordt ook wel spacecake genoemd).

Gevolgen van cannabis

Cannabis versterkt je stemming, voel je je goed dan voel je je nog prettiger en ontspannen dan dat je al was, voel je je vervelend dan ga je je nog neerslachtiger voelen. Als je je goed voelt kun je high worden. Je wordt dan licht in je hoofd en je armen en benen kunnen zwaar aanvoelen. Je bent dan stoned.
Cannabis beïnvloedt ook je zintuigen waardoor je de dingen anders waarneemt: kleuren worden mooier, muziek wordt helderder, ruimten worden groter en minuten lijken uren. Gebruikers kunnen enorm gaan fantaseren. Sommige mensen krijgen heel erge honger (een vreetkick) of de slappe lach (een lachkick).
Als cannabis verkeert valt kun je gaan flippen. Dat betekent dat je je duizelig en misselijk gaat voelen en in paniek kan raken.
Gebruik van cannabis verminderd je concentratievermogen en je reactievermogen. Cannabisgebruik en huiswerk gaan dan ook niet samen. En cannabisgebruik en verkeer mag niet eens samen omdat je niet snel kan genoeg reageren en dat veroorzaakt ongelukken.
Mensen die blowen kunnen dezelfde ziektes krijgen als mensen die roken, zoals longkanker en bronchitis. In de rook van een joint zitten bovendien meer kankerverwekkende stoffen dan in tabaksrook.
Langdurig cannabis gebruik kan bij meisjes leiden tot een onregelmatige menstruatie en bij jongens tot vermindering van de spermaproductie. Dit wordt weer hersteld als het cannabisgebruik wordt gestopt.

Het kweken van hennepplanten om er hasj of marihuana van te maken is wettelijk verboden. Ook het bezit en de handel van cannabis is strafbaar. Volwassenen die maximaal vijf planten kweken of 30 gram hasj of marihuana in bezit hebben, worden over het algemeen door de politie me rust gelaten. Als je jonger bent dan 18 loop je wel het risico dat je een bekeuring krijgt.

Het aantal rokers

In 30 jaar daalde het aantal rokers van 60 % in 1960 tot 35 % in
1990. In het begin rookte drie keer zoveel mannen als vrouwen,
is de verhouding nu 38 % mannen en vrouwen 30 %. In 1991
rookte nog 34 % van de Nederlanders onder de 15 jaar. Bij de
15 tot 17 jarigen rookte nog ongeveer 20 % in 1991, dat is minder dan de jaren daarvoor. 1 % van de jongeren van 10 tot 12 rookt.

Een onderzoekje

Er is een onderzoekje gedaan onder wat jeugd... welk sigarettenmerk wordt er het meest gerookt.
Hier volgt een TOP 15:

1 Marlboro "light"
2 Lucky Strike
3 Marlboro "medium"
4 Barclay "light"
5 Drum
6 Marlboro
7 Philip Morris "super light"
8 Davidoff
9 Camel
10 Gauloise
11 Davidoff "light"
12 L & M "light"
13 Camel "light"
14 Chesterfield
15 Philip Moris "number one"

Reclame

Het is raar dat er nog steeds reclame mag gemaakt worden voor de tabak. Want we weten dat roken heel erg slecht is voor de gezondheid. Door de reclame lijkt het of er niks aan de hand is. Sinds een aantal jaren worden er bekende tabak merken in Oost Europa verkocht. Maar het gedrag kan ook beïnvloed worden. Door de reclame bijvoorbeeld. Haast elke dag kom je reclame tegen. Op de televisie, op de radio, in de bus, op de fiets, in tijdschriften, op straat, in de kranten en ga zo maar door. Reclame heeft maar een doel: dat je koopt en nog eens koopt. Niet zomaar een product, maar juist dat product. Als er reclame wordt gemaakt dan denken de mensen dat neem ik een keer mee omdat het toch in de reclame is. Zo gaat dat met alle producten.

REACTIES

D.

D.

heej

goed werkstuk hoor! ik heb er heel veel dingen vanaf gehaald thnx!

groetjes daisy

22 jaar geleden

C.

C.

ik vind dat het goed is om over allerlij dingen toe te geven wat je ervan kan krijgen.......
ik zou uw woorden graag volgen maar ik ben nu eenmaal verslaaft en ik ben pas 14 dus wat je er ook van zegt ik kan niet stoppen.

22 jaar geleden

S.

S.

goed werkstuk

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.