Hst:
1) De geschiedenis
2) Waarom raken mensen verslaafd?
3) Het gevolg van roken.
4) Waarom beginnen mensen met roken?
Lang voordat tabak in Nederland bekend werd, werd bij de indianen in Zuid-Amerika het al gerookt.
In het begin gebruikten de Indianen de bladeren van de wild groeiende tabaksplant waarschijnlijk om er een vuurtje te maken, om er eten en drinken op te maken. Ze ontdekten dan de rook verdovend was. Op een gegeven moment gebruikten ze tabak ook te ziektes en kwalen.
Om altijd genoeg tabak te hebben, werd na een tijdje rondom de dorpjes tabak verbouwd.
Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, zag hij dat de indianen de vredespijp rookten, en leerden zo de tabaksplant kennen.
Toen Columbus terug ging naar Nederland heeft hij waarschijnlijk een tabaksplant meegenomen.
De Spanjaarden waren de 1ste mensen in Europa die tabak gingen gebruiken. Zij dachten dat het een geneeskrachtig kruid was.
Zij kauwden op de bladeren, snoven het op door hun neus of rookten het met een pijp of sigaar. Pas toen de landen van Europa op ontdekkingreis gingen naar Amerika, werd tabak bekend in Europa. Vanaf dat moment werd tabak in Nederland steeds meer gebruikt.
Dat kwam omdat doktoren dachten dat het een soort wondermiddel was.
Jean Nicot, een Fransman die werkte aan het Portugese hof, stuurde zelfs in 1560 tabak naar de koningin Catharina de Medici om van haar hoofdpijn af te komen.
Behalve Heiligenkruid werd tabak ook wonderkruid of duivelskruid genoemd. Er waren ook mensen die niet in de geneeskracht van het kruid geloofden. De kerk in die tijd was een tegenstander van de tabak. Omdat de kerk belangrijk was rookten heel veel mensen niet.
Deed je wel roken dan werd je uit de kerk verbannen.
Iemand anders die tabak niet vertrouwde is Jacobus | van Engeland. In 1604 zij hij: ‘tabak is een schadelijk voor de ogen, en walgelijk voor de neus, schadelijk voor het verstand en gevaarlijk voor de longen’. Helaas gingen in die tijd steeds meer mensen roken, omdat ze dachten dat het een goed geneesmiddel was. Het zou zweren genezen en je beschermen tegen de pest en mensen dachten zelfs dat al je geen verstand had dat je die dan kreeg.
De Sjah de koning van Iran was ook tegen het roken en snuiven van tabak. Hij gaf de opdracht om de lippen van de rokers af te snijden en de neus van de snuivers af te hakken. Een Engelse koning dreigde de rokers op te hangen.
Hij zei dat tabak een lelijk kruid is dat stinkt, de gezondheid bedreigt en de hersenen schaadt.
Karel de eerste van Engeland had veel geld nodig, daarom bedacht hij om extra belasting te vragen voor de tabak. Hij vond het daarom niet erg dat mensen rookten, want hij verdiende er geld aan. De belasting van tabak is daarom nooit meer verdwenen, maar een deel van die belasting wordt nu gebruikt om mensen duidelijk te maken dat roken ongezond is.
Roken is verslavend door de nicotine die in de tabak zit, die zowel als stimulerend als kalmerend kan werken. Pas geleden ontdekten onderzoekers dat nicotine verslavend werkte.
Nicotine bindt zich aan bepaalde receptoren (de acetylcholinereceptoren) op zenuwcellen. Dit veranderd de manier waarop je reageer. Ook maken de zenuwcellen de stimulerende stof glutamaat vrij. Onder invloed van deze stof maken weer andere hersencellen dopamine vrij. Dopamine is de cruciale stof in het beloningssysteem en geeft een plezierig gevoel.
Nicotine blijkt na een bepaalde tijd weer uitgewerkt te zijn, dus dan moet je weer opnieuw innemen. Nicotine blijkt ook je hersenen aan te tasten zodat je minder snel reageer.
In het lichaam wordt nicotine afgebroken door het leverenzym CYP2A6. Mensen die een vorm van dit gen hebben dat ervoor zorgt dat het enzym niet meer aanmaken, blijken minder te roken. Rokers sterven namelijk naar een bepaald peil van nicotine in hun bloed en hersenen. Wanneer iemand niet teveel nicotine in zijn lichaam heeft, zal hij ook minder behoefte hebben om te gaan roken.
De gevolgen van roken is bij iedere roker bekend. Maar sommige rokers ontkennen dat en gaan gewoon door. Dat is een van de kenmerken van de verslaving. Een ander nadeel van een verslaving is dat het de behoefde van alcohol versterkt, dus mensen gaan veel meer alcohol drinken.
Van alle rokers heeft ruim 90% al een keer geprobeerd om te stoppen met roken. Vaak met de behulp van nicotine pleisters, kauwgom of een laserbehandeling of een combinatie ervan.
Deze middelen hebben maar effect van een korte tijd. Nog geen vijf procent van alle rokers is definitief gestopt met roken. Opzicht is dat wel logies want alle bijwerkingen lijden tot veel emoties en krijg je och weer behoefde aan een sigaret. En dat plak je niet met een nicotinepleister weg.
De ontwenningsverschijnselen als je wilt stoppen met roken:
Pijn aan de spieren en gewrichten.
Keelpijn.
Veel zweten.
Hoofdpijn.
Deze vier ontwenningsverschijnselen komen het meeste voor. Gelukkig zijn deze ontwenningsverschijnselen na een week al een beetje vermindert.
Er zijn nog andere dingen waardoor rokers niet willen stoppen. Zoals bang zijn dat ze dikker worden. Maar er is gebleken uit een onderzoek dat als je stopt met roken dat je ongeveer 2,3 kilo verdikt.
Het gebruik van sigaretten is een belangrijke oorzaak van het gezondheidsprobleem op de hele wereld. Mensen die roken hebben een afrek van 5 t/m 10 jaar op hun levensverwachting. Wat voor ziektes je kunt krijgen als je rookt:
Lipkanker
Mondkanker
Keelkanker
Strottenhoofdkanker
Slokdarmkanker
Maagkanker
Alvleesklierkanker
Nierkanker
Lever en blaaskanker
Leukemie
Longkanker
Mensen die veel roken zijn vaker ziek, sommigen krijgen bronchitis of hartproblemen. Hoe meer iemand rookt hoe groter de schade aan de gezondheid. Ongeveer de helft van alle rokers sterft eerder vanwege de gevolge van roken. Elk jaar sterven er meer dan 30.000 mensen aan de gevolgen van rokersziekten. Per week is dat meer dan 747 mensen.
Artsen raden het gebruik ervan ook daarom ook sterk af, in sommige landen is de waarschuwing op de pakjes sigaretten en pakjes shag ook verplicht.
Het gevolg van roken is dat je conditie achteruit gaat, dat je stinkt naar rook en je krijgt gele vingers en gele tanden.
REACTIES
1 seconde geleden