Paddo's

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1061 woorden
  • 5 maart 2006
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Eerst iets algemeens over drugs
Drugs zijn stoffen die je hersenen op een bepaalde manier kunnen beïnvloeden. Hierdoor ontstaan geestelijke en lichamelijke effecten die per drug verschillend zijn. Je kunt deze effecten in drie groepen onderverdelen:
•Stimulerende drugs
Door stimulerende drugs voel je je veel energieker en alerter. Stimulerende drugs worden vooral veel op feesten gebruikt zodat je de hele nacht door kunt dansen. Voorbeelden zijn: cocaïne en speed
•Verdovende drugs
Verdovende middelen werken kalmerend en ontspannend. Bij gebruik van deze drugs voel je je heel rustig en maak je je nergens meer zorgen over. Heroïne en alcohol zijn voorbeelden van verdovende drugs.

•Bewustzijnsveranderende drugs/hallucinogeen
Door deze drugs te gebruiken ziet de wereld er heel anders uit, het beïnvloed je stemming en waarneming. Voorbeelden van bewustzijnsveranderende drugs zijn XTC en cannabis en voorbeelden van hallucinogene drugs zijn LSD en paddo’s.

2. Wat doen paddo’s?
Paddo’s versterken gevoelens en kunnen zorgen voor een (lichte) vervorming van de waarneming, sommige personen kunnen zelfs dingen gaan zien die er helemaal niet zijn. De effecten hangen af van:
•Het soort paddestoel
•De ingenomen hoeveelheid
•Het lichaamsgewicht
•Maaginhoud
Geestelijke effecten die gebruikers van paddo’s melden zijn:
•Een onstpannen, opgeruimd gevoel en een goed humeur
•Verdieping van inzicht in jezelf en anderen
•Typische tripervaringen zoals het anders beleven van tijd, ruimte, kleuren en geluid
Paddo’s kunnen ook voor een negatieve werking zorgen, dit wordt ook wel `bad trip’ genoemd. Een paar negatieve geestelijke effecten zijn:
•Angstaanvallen, door bijv. nare hallucinaties

•Verwarring, onrust, irritatie
•Depressiviteit
Er zijn ook lichamelijke effecten, ook deze effecten kunnen aangenaam of vervelend zijn. Aangename voorbeelden zijn:
•Onstspannen spieren
•`Lacherig’ gevoel
Vervelende voorbeelden zijn:
•Koud en kil gevoel
•Rillingen
•Pijnlijke maag
•Misselijkheid
Het gebeurt vrij vaak dat paddo’s `verkeerd vallen’, dat kan komen doordat de omgeving verkeerd is, de gebruiker kan er extra gevoelig voor blijken te zijn en de dosis kan te hoog zijn. De kans op een `bad trip’ is groter bij iemand die zich niet prettig voelt.

3. Bij onderzoek onder de totale bevolking van 12 jaar en ouder in 1997 zei 1,6% ooit paddo’s gebruikt te hebben.
Onderzoek onder scholieren tussen de 12 en 19 jaar (uit 1999) wees uit dat 3,8% ooit paddo’s had gebruikt.

4. Kun je aan paddo’s verslaafd raken?
Van paddo’s kun je niet lichamelijk afhankelijk worden. Dat wil zeggen dat je lichaam niet protesteert als je stopt met het gebruiken van een bepaalde drug (ontwenningsverschijnselen). Er is bij het gebruik van paddo’s weinig kans dat je als gebruiker steeds sterker naar het middel verlangt en je je niet meer prettig kan voelen zonder. Bovendien heeft het bij paddo’s geen zin om ze snel achter elkaar te gebruiken, dan hebben ze namelijk geen zin meer.

5. Risico’s die paddo’s met zich meebrengen
Als je paddo’s gewoon in de winkel koopt, zijn er meestal geen risico’s aan verbonden maar als je ze zelf gaat plukken bestaat er altijd een risico dat je ze bijv. verwart met giftige soorten. Ook kan het gebeuren dat bij een hoge dosering je maag, lever en nieren moeite hebben met de paddo’s. Omdat paddo’s producten uit de natuur zijn kun je de hoeveelheid werkzame stoffen niet vaststellen, per paddestoel is dat verschillend. Vooral als paddo’s verwerkt zijn in producten kun je de hoeveelheid niet overzien. Gebruik door mensen met psychiatrische problemen, mensen met astma-, lever- of nierkwalen, zwangere vrouwen maar ook door jongeren wordt sterk afgeraden. Deze mensen hebben een verhoogde kans op een slechte uitwerking.

6. Wat zegt de wet?
Volgens de opiumwet zijn de stoffen psilocine en psilocybine harddrugs. Produceren, verhandelen en bezitten van harddrugs is strafbaar. Verse paddo’s zijn volgens de wet niet verboden terwijl gedroogde paddo’s wel verboden zijn. Ook het kweken van paddo’s om ze daarna te verkopen is strafbaar. Omdat paddo’s je gezondheid niet sterk beschadigen, worden gebruikers van tripmiddelen niet actief vervolgd. In de wet staat dat je vanaf 12 jaar al paddestoelen mag kopen maar de smartshops die aangesloten zijn bij de VLOS (Vereniging Landelijk Overleg Smartshops) staan dat nog niet toe. In deze smartshops mag je pas paddestoelen kopen vanaf 18 jaar omdat zij vinden dat je er onder de 18 nog niet psychisch aan toe bent.

7. Ervaringen van gebruikers
Hier heb ik een paar stukjes van mensen die al eens paddo’s gebruikt hebben. Zij vertellen iets over hun ervaring(en).
* Golvend gordijntje:
Ik ben een jongen van 17 en heb ooit een keer paddo's gebruikt ik was toen 16 jaar en het was niet zo'n fijne trip. Ten eerste waren we op een verjaardag waar ook veel mensen kwamen die je niet goed of vrijwel niet kende. Het eerste wat ik voelde was loodzware benen en zag even later een gordijntje licht golven.
* PARA-dijs
Ik vind paddo's echt superdope, maar ik hou het bij deze keer. Ik ben 16 en ik had in A*dam paddo's gekocht, die ik samen met een vriend op ging eten. We begonnen met een halve portie. Het duurde een tijdje en we voelden nog niet veel, maar opeens begonnen we overal ontzettend lol over te hebben.
* Flat
Ik ben een keer zo erg de weg kwijt geraakt, ik wist niet meer wat boven of onder was en ik wilde er een einde aan maken vrienden van mij hebben me tegengehouden bij een flat.
* Paddo's

Vreselijk want je kan niet uit de trip komen als je dat wilt.


8. Bronvermelding
Bij dit krantje heb ik gebruik gemaakt van de volgende websites en folders:
- www.drugsweb.nl
- www.drugsinfo.nl
- http://www.jellinek.nl/drugsvoorlichting/matrix-content.php?instanceName=drugs&middel=Paddo's&kolomID=6
- folder van het `trimbos instituut’

9. Wat zijn paddo’s?
Paddo’s zijn soorten paddestoelen die het bewustzijn beïnvloeden. Ze kunnen hallucinaties veroorzaken. Dat betekent dat ze ervoor kunnen zorgen dat de gebruiker dingen ziet en ervaart die er niet zijn, daarom worden paddo’s tot de `hallucinogenen’ ofwel `tripmiddelen’ gerekend. Paddo’s kun je uiteraard in het wild vinden,
(ook in Nederland) maar tegenwoordig worden ze ook gekweekt en in `smartshops’ verkocht. In paddo’s zitten bepaalde stoffen die een tripeffect kunnen veroorzaken, die stoffen zijn: psilocybine en psilocine. De paddestoelen en delen ervan kunnen vers of gedroogd worden gegeten. Ook kan er thee van gezet worden. Soms worden ze ook in gerechten verwerkt, zodat de vieze smaak dan minder stoord.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.