Hasj

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2229 woorden
  • 21 december 2001
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
97 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Hasj, dus softdrugs, maar ook harddrugs zijn een steeds groter wordend probleem van deze tijd. We hebben voor dit onderwerp gekozen omdat steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, softdrugs gaan gebruiken. Dit werkstuk is gemaakt door Bernadette van der Wal (hoofdstuk3 en 6), Emma Meeussen (hoofdstuk 2, 5 en 8) en Saskia Bode (hoofdstuk 4, 7 en 9). Over hasj valt heel veel te vertellen. Zoveel dat we alleen de belangrijkste punten in dit werkstuk hebben opgenomen. Hieronder volgt een definitie. Veel van deze onderwerpen zullen ook terugkomen in de verschillende hoofdstukken.

2. Definitie

Hasj is hars van de Cannabis Sativa of hennepplant. Niet alleen hasj komt van de hennepplant, ook wiet is afkomstig van de toppen van deze plant. Deze twee drugs samen heten cannabis. Het is een softdrug.

Deze softdrugs bevatten THC. THC staat voor delta-9-TetraHydroCannabinol. Hasjolie kan voor meer dan de helft uit THC bestaan. Deze stof veroorzaakt de effecten van het blowen. Hoe warmer het klimaat is waar de hennep in groeit, hoe meer THC de hennep bevat. Blowen versterkt de stemming. Als iemand op dat moment vrolijk is kan hij nog vrolijker worden en de hele tijd dubbel liggen. We noemen dat lachkick. Als iemand bang is kan hij heel achterdochtig(paranoia) worden. Je kunt ook zin krijgen om heel veel te gaan eten. Dat is dan een vreetkick. Als blowen vervelende effecten heeft op je stemming heet dat flippen. Wanneer iemand onder invloed staat van softdrugs is hij stoned. Mensen die stoned zijn verliezen het besef van tijd. Kleuren en muziek lijken mooier en eten smaakt lekkerder. Ook zien mensen dingen die er helemaal niet zijn.

3. Geschiedenis van hasj

De plant waar hasj van wordt gemaakt is hennep. Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt als medische plant. De eerste beschrijving van het medicijn, wat verdovend werkten werd gevonden in een Chinees kruidenboek. Dit medicijn werd vooral gebruikt voor hoestaanvallen, astma, reumatiek, migraine, kramp en als krachtige pijnstillers. Hasj wordt vooral gerookt door de gebruikers. Ook gebeurt dit in de VS op medisch voorschrift, omdat de bestaande medicijnen onaangenaam zijn. Hasj wordt al vanaf 1611 in Amerika gekweekt. Als het niet verboden zou zijn zou de VS de grootste hasjkwekerij zijn. Maar de Amerikaanse drugswet heeft in 1937 hasj op de lijst van verboden middelen gezet. Daarvoor werd het gezien als ‘handig’’ middel.

In ongeveer 1960 kwam het gebruik van hasj in Nederland op, terwijl het streng verboden was. In 1970 was het gebruikt fors, tien jaar later minder en nu neemt het weer duidelijk toe. Maar ook wordt hennep gebruikt voor het maken van touw, textiel, uniformen, schoenen, visnetten, scheepszeilen, canvas en papier.

4. Wat is het effect?

THC versterkt je stemming. Als je je niet zo gelukkig voelt, kan je je er nog rottiger van gaan voelen. Bij iemand die zich goed voelt, valt het meestal prettig. Hij wordt er ‘high’ van. Het woord ‘stoned’ wordt gebruikt vanwege meestal zwaar aanvoelen van de armen en de benen. Door THC neem je ook anders waar. Je ziet kleuren intenser en muziek wordt intenser beleefd. Het gevoel voor tijd en ruimte verandert, de fantasie slaat op hol. Sommige mensen krijgen ineens zin om veel te eten (dit heet een vreetkick), andere krijgen de slappe lach. Maar ook kun je door angst overvallen worden. THC verslapt de spieren, maakt de mond droog, de ogen rood, verwijdt de pupillen en versnelt de hartslag. Sommige van deze effecten kunnen als vervelend worden ervaren. Iemand die voor het eerst pure hasjiesj rookt, kan overvallen worden door de intensiteit van de ervaring en daar angstig van worden. Daarom is het goed dat een beginneling begeleid wordt door een ervaren cannabist die hem of haar gerust kan stellen. Omdat een beginnend gebruiker als hij of zij high wordt, extra gevoelig is voor ‘vibraties’ is de omgeving belangrijk. Er moeten geen onaangename, bedreigende of agressieve elementen in de buurt zijn. Het is beter in een rustige omgeving in de openlucht te zijn dan binnen of op drukke plek. Het eten van hasjiesj, verwerkt in cake of gerecht geeft de sterkste ervaringen. Je kunt daar onvergetelijke dingen mee beleven. Maar wie hasjcake of hasjsnoepjes eet die hij niet zelf heeft toebereid, weet niet hoeveel erin ziet; daarom mag er in coffeeshops terecht geen spacecake verkocht worden. Mensen die niet gebruiken en per ongeluk, zonder het te weten, hasjcake of iet dergelijks hebben gegeten wat nogal een voorkomt, denken vaak, omdat ze iets meemaken wat ze nog nooit eerder hebben gevoeld, dat ze gaan sterven. Korte tijd nadat de hasjiesjrook geïnhaleerd is, wordt de werking voelbaar. De gebruiker begint zich licht zweverig, vrolijk en ontspannen te voelen. De schoonheid, het plezier en de lichte kant van het leven, die het meestal moeten afleggen tegen de sleur van het dagelijks bestaan, worden voelbaar. Ideeën en inzichten komen spontaan op, spanningen verdwijnen. Het roken van pure hasj maakt niet suf, maar juist actief. Het is stimulerend en inspirerend; daarom is het zo populair bij, jazz-, rock- of popmuzikanten.

5. Hoe wordt hasj gebruikt?

Hasj of stuf is hars van de hennepplant. Het wordt in plakken geperst en in stukken gesneden. Het ziet eruit als een bouillonblokje en het heeft een beige tot zwarte kleur.

Het gebruik is verschillend; soms wordt het gerookt in een speciale pijp, of gewoon als sigaret of verwerkt in bakproducten, bijvoorbeeld spacecake. Het kan ook worden gegeten als bonbon of gedronken als thee. Meestal wordt het in een sjekkie gerold en daarna gerookt. Een sjekkie heeft verschillende namen zoals joint, stickie of blow. In een joint wordt soms ook marihuana gemengd met hasj. Ook zit er in sommige sigaretten hasj verwerkt zonder dat de gebruikers het weten. Ook kan er van de hars olie gemaakt worden; hasjolie. Hasjolie kan voor meer dan de helft uit THC bestaan.

Hoe warmer het klimaat en de weersomstandigheden waarin de hennep groeit hoe meer THC de hasj of hasjolie bevatten. Wiet, hasj en hasjolie verspreiden een heel aparte geur. Wie die geur eens heeft geroken herkent hem de volgende keer onmiddellijk.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Hasj: feiten en leugens Uit onderzoek is gebleken dat 1 maand hasj roken dezelfde schade aanricht als 1 jaar tabak roken. Heel vaak wordt ook gezegd ‘beter een blowtje dan een pilsje’. Dat is absoluut niet waar. Een pilsje kun je drinken zonder dronken te worden, maar een blowtje kun je niet roken zonder stoned te worden. Sommige mensen zeggen dat je softdrugs kunt gebruiken zonder ooit aan de harddrugs te raken, maar anderen zeggen dat je, als je eenmaal softdrugs gebruikt, onvermijdelijk ook harddrugs gaat gebruiken. Eigenlijk is geen van deze stellingen waar. Als je eenmaal de kick van het blowen hebt ervaren, word je al snel nieuwsgierig naar andere drugs. En er zijn zeker ook mensen die nooit harddrugs gaan gebruiken.

6. Is er verslaving mogelijk?

Dit wil je ook lezen:

Ja, er is verslaving mogelijk. Je kunt onderscheid maken tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. We spreken van lichamelijke afhankelijkheid als het lichaam protesteert wanneer het gebruik van een middel wordt gestopt deze verschijnselen noemen we ontwenningsverschijnselen. Bij hasj spreken we alleen van geestelijke afhankelijkheid, maar ook dit alleen als je het elke dag gebruikt. Dit houdt in dat de gebruiker zonder hasj zich niet meer lekker voelt, alleen de gebruiker die het veel gebruikt voelt zich er lekker mee. Het heeft zeker veel invloed als de gebruiker wanneer deze het uit verveling of gebrek aan toekomstperspectief gebruikt. Voor de gebruiker is dan de hasj belangrijker dan de rest van het leven. Er is geen verslaving mogelijk aan lichamelijke afhankelijk, door het product maakt deze dat niet werkelijk. Wat erg belangrijk is, is dat de gebruiker van hasj niet steeds meer hasj nodig heeft om het gewenste effect te bereiken. Ook leidt het gebruik niet automatisch tot een behoefte aan zwaardere drugs.

7. De risico’s

In Nederland wordt hasj voornamelijk gerookt of gegeten (spacecake). Soms wordt hasj ook gerookt met een waterpijp. Het belangrijkste gezondheidsrisico van het roken is dat de longen worden beschadigd. Men heeft voor een groot deel nog niet kunnen aantonen dat er nadelige effecten kunnen plaatsvinden op de hersenen, bloedsomloop, immuunsysteem en voortplanting. Wel is er afname van het reactievermogen, concentratievermogen en korte-termijngeheugen aangetoond. Dit kan een negatieve invloed hebben op schoolprestaties, het functioneren op het werk en deelname aan het verkeer. Het gebruik van ‘spacecake’ kan incidenteel leiden tot overdosering met voorbijgaande paniekaanvallen. Hasj is niet vrij van risico’s maar in vergelijking met alcohol en tabak zeker niet meer schadelijk.

Enkele risico’s en gevolgen: Wie niet lekker in zijn vel zit, kan beter helemaal geen hasj gebruiken: de kans is groot dat het er alleen maar erger van wordt. Een te hoge dosis kan heftige angstgevoelens of neerslachtigheid veroorzaken (duizeligheid, misselijkheid), tot paniek en flauwvallen toe. Dit wordt ‘flippen’ genoemd. Wachten tot het over gaat, is het enige wat je dan kunt doen. Wel kan een ander proberen te kalmeren. Het flippen door een te grote dosis komt vooral voor bij onervaren gebruikers (jongeren, buitenlandse toeristen, e.d.) Dit risico is een stuk groter wanneer hasj gegeten wordt, omdat de gebruiker dan minder goed in de gaten heeft hoeveel hij binnen heeft gekregen. THC vermindert het concentratievermogen, het reactievermogen en het korte-termijn-geheugen. Logisch nadenken wordt moeilijker, de draad van een gesprek wordt uit het oog verloren. THC en werken, huiswerk maken of studeren gaan dan ook niet samen Deelname aan het verkeer onder invloed van THC is gevaarlijk en daarom verboden. Mensen die veel en vaak THC gebruiken, kunnen geremd worden in hun ontwikkeling. In plaats van problemen op te lossen en daarvan te leren, ‘blowen’ ze hun problemen en onvrede weg. Ze lopen bovendien het risico in een sociaal isolement terecht te komen. De rook van joints en stickies wordt doorgaans diep geïnhaleerd en lang in de longen vastgehouden. Die rook bevat meer kankerverwekkende stoffen dan die van alleen tabak. Op langere termijn kan hierdoor schade optreden aan de luchtwegen. THC is aangetoond in moedermelk. Voor hasj geldt hetzelfde als voor alcohol, tabak en andere drugs: gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding is af te raden. Lichamelijke afhankelijkheid treedt niet op bij het gebruik van hasj. Geestelijk afhankelijkheid komt wel voor.

8. Het gebruik van hasj in Nederland

In Nederland gebruiken ongeveer 675.000 mensen van alle leeftijden cannabis. Per jaar neemt het aantal cannabisgebruikers met ongeveer 1% toe. De gemiddelde leeftijd van gebruikers is 30 jaar, maar het meest wordt er gebruikt tussen de 20 en 24 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat meer jongens dan meisjes cannabis gebruiken.

Het gebruik onder jongeren: Gemiddeld 9% van de scholieren in de leeftijdsgroep 12-17 jaar gebruikt wel eens drugs. Bij 12-13 jaar is dat minder dan bij 16-17 jaar. 1 op de 3 scholieren vindt dat hij minder drugs zou moeten gebruiken. Veel jongeren stoppen na de middelbare school met drugs gebruiken. Er is ook een groot aantal jongeren dat familie en/of vrienden heeft die drugs gebruiken. 28% zegt drugsgebruikende vrienden/familie te hebben. 77% van hen gebruiken softdrugs.

9. Wat zegt de wet en de politie?

Het kweken van hennep en het bezitten van hasj en wiet is altijd strafbaar, zelfs als het gaat om kleine hoeveelheden. De wet die hierop van toepassing is, is de Opiumwet. Toch wordt de verkoop van hasj in coffeeshops niet gauw opgespoord en vervolgd. Dit beleid, waarbij de politie dus niet letterlijk de wet volgt maar voor de praktijk een eigen uitleg aan de wet geeft, wordt gedoogbeleid genoemd. Overigens heeft de Nederlandse overheid officieel dit gedoogbeleid vastgesteld en is er dus geen eigen initiatief van de politie. De overheid heeft hier bewust voor gekozen. Men denkt dat de kans hierdoor kleiner wordt, dat gebruikers van hasj in aanraking komen met de wereld van de harddrugs. Een ander voordeel zou zijn dat drugsgebruikers hierdoor niet in de illegale sfeer terechtkomen en dus allerlei misdaden gaan plegen.

Verantwoordelijk voor het beleid van de Nederlandse overheid zijn de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de minister van Justitie. Een centrale rol in dit gedoogbeleid is weggelegd voor de coffeeshops. In een coffeeshop mag hasj worden verkocht voor particulier gebruik. Coffeeshops mogen geen harddrugs verkopen, geen reclame maken, niet verkopen aan jongeren onder de 18 jaar en niet meer verkopen dan 5 gram per klant. Vreemd in het gedoogbeleid is wel dat een coffeeshop die zich aan deze regels houdt, niet wordt vervolgd, maar dat de aanvoer van hasj naar de coffeeshop wel illegaal is, omdat kwekers en leveranciers niet gedoogd worden. Dit staat wel bekend als “ het achterdeurbeleid”. Er bestaat geen actief opsporingsbeleid wanneer iemand voor eigen gebruik maximaal 5 hennepplanten kweekt of maximaal 30 gram hasj in het bezit heeft. Bij het bezit van grotere hoeveelheden van hasj krijgt de gebruiker soms een forse straf. Boetes: als je 5 tot 30 gram in bezit hebt is de boete 50 tot 150 gulden. Als je minder dan 5 gram bezit leidt dat niet tot een boete maar de drugs worden wel ingenomen door de politie. Als je onder de 18 jaar bent kun je wel een flinke boete voor het bezitten van 5 gram of minder hasj krijgen. In veel andere landen zijn de wetten strenger en word je sneller opgespoord als je handelt in hasj. Het bezit van een beetje hasj kan jaren gevangenisstraf opleveren. Als je het over de grens meeneemt, al is het voor eigen vakantiegebruik neem je een groot risico.

Verantwoordelijk voor het beleid van de Nederlandse overheid zijn de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de minister van Justitie. Een centrale rol in dit gedoogbeleid is weggelegd voor de coffeeshops. In een coffeeshop mag hasj worden verkocht voor particulier gebruik. Coffeeshops mogen geen harddrugs verkopen, geen reclame maken, niet verkopen aan jongeren onder de 18 jaar en niet meer verkopen dan 5 gram per klant. Vreemd in het gedoogbeleid is wel dat een coffeeshop die zich aan deze regels houdt, niet wordt vervolgd, maar dat de aanvoer van hasj naar de coffeeshop wel illegaal is, omdat kwekers en leveranciers niet gedoogd worden. Dit staat wel bekend als “ het achterdeurbeleid”. Er bestaat geen actief opsporingsbeleid wanneer iemand voor eigen gebruik maximaal 5 hennepplanten kweekt of maximaal 30 gram hasj in het bezit heeft. Bij het bezit van grotere hoeveelheden van hasj krijgt de gebruiker soms een forse straf. Boetes: als je 5 tot 30 gram in bezit hebt is de boete 50 tot 150 gulden. Als je minder dan 5 gram bezit leidt dat niet tot een boete maar de drugs worden wel ingenomen door de politie. Als je onder de 18 jaar bent kun je wel een flinke boete voor het bezitten van 5 gram of minder hasj krijgen. In veel andere landen zijn de wetten strenger en word je sneller opgespoord als je handelt in hasj. Het bezit van een beetje hasj kan jaren gevangenisstraf opleveren. Als je het over de grens meeneemt, al is het voor eigen vakantiegebruik neem je een groot risico.

10. Bronvermelding

1. www.ephedra.demon.nl/uitjebol/hashish.htm
2. www.trimbos.nl/drugslyn/hasj.html
3. www.ggd.nl/ggdinfo/cannabis.htm
4. www.trimbos.nl/nlfsheet/fc7nl.html
5. www.openbaarministerie.nl
6. www.drugsbase.nl

REACTIES

..

..

goed!

21 jaar geleden

E.

E.

Echt goed!!

21 jaar geleden

D.

D.

Ik vond het een goed werkstuk en het is goed lang.
En er zat van alles wel wat in dus hij was wel goed

21 jaar geleden

P.

P.

mooi werkstuk

21 jaar geleden

K.

K.

Goed werkstuk hoor, ik zelf hou ook mijn werkstuk over Hasj en nu weet ik er zelf meer over.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.