Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Drugs

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 4220 woorden
  • 23 mei 2001
  • 719 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
719 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De geschiedenis van drugs

Drugs bestaan al zeker 7000 jaar, misschien zelfs nog wel langer. Alle drugs komen oorspronkelijk uit de natuur: hasj van de hennepplant; cocaïne van de coca-plant; opium (basis van morfine en heroïne) van de papaverplant. Later maakte men deze natuurproducten in laboratoria na.
Meestal werden de drugs vroeger als medicijn gebruikt. Er werd bijvoorbeeld in het Andes-gebergte op coca bladeren gekauwd om ademhalingsproblemen te voorkomen en ook werden de cocabladeren gebruikt als plaatselijke verdoving en pijnstilling. Zo werden door de medicijnmannen/vrouwen ook paddestoelen en kruiden gebruikt bij het genezen van allerlei ziektes. Het is ook eigenlijk geen sprookje dat de zogenaamde heksen allerlei ‘enge’ plantaardige en dierlijke bestanddelen in hun brouwsel gooiden, eigenlijk waren het dus een soort dokters.
Toch kwamen de ‘echte’ drugs pas rond de jaren ’50 en ’60 (de hippie- of nozemtijd genoemd) in Nederland. In het begin waren het eigenlijk alleen maar de Chinezen die drugs gebruikten. Dat waren dan vooral LSD, marihuana en hasj. Later ging het ook verder naar de Nederlanders. In 1970 waren er echt heel erg veel mensen, die vooral amfetamine in de vorm van hasjiesj gebruikten, dat was toen eigenlijk de drug die heel populair was. Begin 1990 werd pas de XTC heel erg populair, terwijl het gebruik van LSD verminderde. Toen kwamen ook de paddo’s, smartdrugs, smartproducts en ecodrugs.
XTC werd eind 1800 pas uitgevonden. Dat gebeurde in Duitsland (Darmstad) in een laboratorium voor geneeskrachtige middelen. Een of ander bedrijf wilde het als eetlustremmer in de winkel leggen, maar doordat het wat ongewilde bijwerkingen had, ging dit niet door. Het Amerikaanse leger wilde het als waarheidsserum gebruiken, maar dit werkte helaas niet. XTC is toen nog verbeterd in 1960 door Polen en heette toen MDMA.
Muziek is heel belangrijk voor de toename van het gebruik van XTC.
Acid-house was daarvan de belangrijkste soort. Acid-house is hele ruige muziek die vooral in disco’s werd gedraaid. Op Ibiza werd XTC voor het eerst echt heel erg veel gebruikt. Toen het in Nederland kwam werd het vrijwel onmiddellijk op de lijst van verboden middelen gezet. Maar toch bleef de XTC heel erg populair; iedereen wilde met de mode meegaan en dat was dus: flink XTC gebruiken. Doordat er zoveel mensen XTC wilden voor in de disco, had de illegale fabriek niet genoeg, dus moest hij steeds meer, steeds sneller gaan produceren en daalde de kwaliteit van de pillen sterk. Toen kwamen de zogenaamde ‘gabbers’ die wilden iets veel sterkers dan XTC en vonden iets nieuws uit: de speed, die veel sterker en een veel ‘beter’ effect had dan de XTC.Toen de Jazz naar Nederland kwam maakten de Jazzmuzikanten “doopsongs”. Die muzikanten gebruikten hun hele leven door drugs (dat was dan voornamelijk hasj). Later stapte Jim Morrison in Nederland ook nog eens een keer stoned het podium op, daar kreeg hij van het publiek allerlei drugs toegestopt.
Bob Marley zong ook over drugs, hij zong wel normaal zoals altijd, maar als je goed naar de teksten luisterde wist je dat hij het over hasj had.
Tegenwoordig stappen de ‘rappers’ en ‘hiphoppers’ ook met drugs het podium op. Vooral Eminem, Dr. Dre, Snoopdog en Common lopen nogal eens met een jointje op het podium en ook lopen ze vaak genoeg in Amsterdam rond, een jointje rokend en met veel te veel hasj op zak.

Drugs Algemeen

Wat zijn drugs?
Drugs zijn stoffen die je hersenen op de een of andere manier prikkelen.

Hoe werken drugs?
Drugs werken op drie verschillende manieren:
· stimulerend: als je stimulerende middelen gebruikt, heb je het gevoel dat je meer energie hebt en sneller op iets kunt reageren. Vooral bij tabak, koffie, speed en cocaïne is dit het geval.
· verdovend: van verdovende middelen word je heel kalm en ontspannen. De minder leuke dingen in je leven zijn niet meer zo belangrijk. Dit is vooral bij heroïne, alcohol en slaapmiddelen zo.
· bewustzijnveranderend: je stemming en waarneming verandert. De wereld om je heen ziet er opeens heel anders uit. Dit gebeurt vooral bij LSD, paddo’s en andere tripmiddelen.

Afhankelijkheid.
Van drugs kun je op twee manieren afhankelijk worden:
· geestelijk: je bent er aan gewend geraakt om te leven in een wereld die niet echt is, een wereld zonder echt grote problemen. De wereld met die grote problemen kun je je niet meer voorstellen en je wilt er niet in leven.
· lichamelijk: je lichaam heeft steeds meer drugs nodig om hetzelfde effect te krijgen. Als je stopt met drugs gebruiken, gebeuren er dingen die ontwenningsverschijnselen worden genoemd. Je gaat trillen, zweten, overgeven of krijgt diarree en koorts, je bent dus ziek.

Waar komen drugs vandaan?
Drugs komen oorspronkelijk uit de natuur. Hasj en marihuana van de hennepplant. Cocaïne wordt uit de bladeren van de coca-plant gehaald. Sterke bewustzijnsveranderende drugs zijn bijv. sommige paddestoelen en sommige cactussen. LSD, XTC, Valium en Seresta zijn in laboratoriums gemaakt. Het langst geleden, waarvan we aanwijzingen hebben dat er drugs gebruikt werden, Coca-plant is 7000 jaar geleden.

Door wie en waarom worden er drugs gebruikt?
De meeste mensen gebruiken voor het eerst drugs als ze jong zijn. Daarvoor zijn er verschillende redenen: meedoen met anderen, omdat ze zich niet willen vervelen, grenzen verleggen, nieuwsgierigheid, stoer doen en spanning zoeken. Drugs proberen is in eerste instantie een keuze die je zelf maakt. Wie dus drugs gebruikt heeft daar zelf voor gekozen. Of mensen doorgaan met drugs gebruiken ligt aan de persoon, de vrienden met wie hij/zij omgaat en de omgeving waarin men woont. Als je in een omgeving woont waar veel drugs gebruikt worden, is de kans groter dat je zelf ook drugs gaat gebruiken.

Waar kun je drugs kopen?
Drugs kun je natuurlijk bij een drugsdealer kopen, maar dat is illegaal. Het is dus verboden om grote hoeveelheden te vervoeren en te verkopen. Legaal kun je drugs kopen in de koffieshops. De koffieshops moeten zich aan een aantal wetten houden. Die wetten zijn:
· ze mogen geen harddrugs verkopen
· ze mogen geen reclame maken
· ze mogen geen drugs verkopen aan jongeren onder de 18
· ze mogen niet meer dan een bepaalde hoeveelheid verkopen aan een klant.

Wat moet je doen als een goede vriend(in) drugs gebruikt?
Het komt vaak voor dat iemand van je vrienden, familie enz. drugs gebruikt. Je kunt iemand die drugs gebruikt het niet verbieden want het is zijn of haar eigen keuze. Als je met diegene wilt gaan praten moet je er eerst voor zorgen dat je goede informatie hebt over drugs, zodat je geen vooroordelen gebruikt. Je moet kijken wat diegene gebruikt en hoe vaak, dan moet je proberen om uit te leggen waarom diegene zou moeten verminderen of stoppen. Je moet dus samen proberen om afspraken te maken. Het is moeilijk om te zeggen of diegene nou te veel gebruikt of niet, want voor iedereen liggen de grenzen anders. Het is moeilijk om met iemand die echt afhankelijk is van drugs te praten. Dat komt doordat zij denken dat ze precies weten wat ze aan het doen zijn en waarom. Ook worden er vaak persoonlijke dingen bij betrokken. Het is erg moeilijk om met zo iemand te praten, dat kan je dus beter aan een specialist overlaten.

Heeft Nederland een drugsprobleem?
Nederland heeft net zoals elk land een verslavingsprobleem.
Hier is een tabel over het aantal verslaafden:
Aantal %
Alcohol: 25 584 =39%
Heroïne: 22 300 =34%
Cocaïne: 5 998 =9%
Hasj en weed: 3 739 =6%
XTC: 392 = 1%
Speed: 1 115 = 1,6%
LSD: 25 = 0,04%
Snuifmiddelen: 20 =0,03%
Medicijnen: 598 = 0,9%
Gokken: 4 915 = 7%
Overig: 927 = 1,4%
Nederland probeert om het drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken om er onder andere voor te zorgen dat het drugsgebruik niet te veel schade aanricht. Dat wordt ‘preventie’ genoemd. Er wordt veel informatie over drugs gegeven en de overheid probeert de drugsgebruikers zoveel mogelijk te begeleiden.

Hoe reageren de mensen op het drugsgebruik?
Sommige mensen blijven het liefst uit de buurt van drugs en drugsgebruikers, dat kan verschillende redenen hebben: veel mensen zijn er bang voor dat de gebruikers hun wat zouden aandoen, ze zijn bang om zelf verslaafd te raken, bang om geinfecteerd te worden (spuiten/naalden) enz. De hoofdreden is dus, dat mensen bang zijn. Je hebt natuurlijk ook wel andere redenen.

Hoe gemakkelijk raak je aan de drugs?
Hoe gemakkelijk je aan de drugs raakt ligt niet alleen aan de drugs zelf, maar ook aan je omgeving en aan jezelf. Als je drugs gebruikt is het gevaarlijker om ze te gebruiken als je je rot voelt, want je kunt je dan nog rotter gaan voelen. Mensen vinden het normaal dat er gerookt en gedronken wordt. Drugs worden veel gevaarlijker gevonden, ook omdat ze illegaal zijn. Het kan niet zijn dat je zonder dat je het echt wilt verslaafd raakt, want bij eenmalig gebruik kun je van geen enkele drug verslaafd raken. Als je softdrugs gebruikt wil het niet zeggen dat je later ook verslaafd zal raken aan harddrugs. Meestal is het wel zo dat als je softdrugs gebruikt je er steeds meer van gaat gebruiken. Dat komt omdat je lichaam steeds meer drugs nodig heeft om hetzelfde effect te krijgen. Het is ook meestal niet waar, dat anderen je verslaafd maken door bijvoorbeeld drugs in je cola te stoppen. De dealer is echt niet zo gek om dat te doen want hij zal er heus niet meer klanten door krijgen.

Wat zijn de risico’s van het drugsgebruik op korte termijn/lange termijn?
Wat de drugs je voor een stemming geven, ligt eraan in wat voor stemming je zelf bent. Als je ontevreden bent kan het zijn dat je neerslachtig wordt. Als je bang bent kan het zijn dat je in paniek raakt. Dit zijn dingen die geestelijk gebeuren. Maar ook lichamelijk kunnen drugs verkeerd uitpakken, je gaat bijvoorbeeld braken of je wordt misselijk. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het erg slecht om drugs te gebruiken. Ook wordt er vaak over een overdosis gesproken, dit komt echter niet vaak voor. Want meestal weet je wel hoeveel drugs je gebruikt. Wel gebeurt het vaak dat er verkeerde soorten samenstellingen worden gebruikt. Zoals XTC en speed of alcohol en slaapmiddelen. Ook beïnvloeden drugs je waarneming (wat je ziet, hoort, ruikt, voelt, proeft) en je concentratievermogen. Het is daarom ook slecht om drugs te gebruiken als je op school zit of als je in het verkeer bezig bent. Als er bijvoorbeeld met heroïnegebruik geen schone spuiten worden gebruikt is er een grote kans op ontstekingen. Ook heb je kans om aids (HIV-virus) te krijgen.
Als je al lange tijd drugs gebruikt kan het zijn dat je lichamelijk en geestelijk afhankelijk raakt. Je kunt niet meer zonder. Ook kunnen er organen beschadigen of overbelast raken. Het is goed mogelijk dat bijvoorbeeld bij XTC gebruik, je hersens beschadigd raken. Maar dat is nog niet bewezen.

Verschillende soorten drugs

Speed
Speed valt onder harddrugs. Het is verkrijgbaar als tablet en als poeder. Speed kun je:
· slikken,
· snuiven
· spuiten.
Het meeste wordt het geslikt. Voordat speed verkrijgbaar is, komen er eerst andere stoffen doorheen. De meeste gebruikers weten zelf niet wat er in speed zit, dus ze weten niet wat ze gebruiken en dat is niet goed. Je weet niet wat voor uitwerking het heeft: je kunt je duizelig gaan voelen, juist helemaal uit je dak gaan of je denkt dat je achtervolgd wordt. Speed wordt vooral gebruikt door Cocaïne-verslaafden, die gebruiken speed naast cocaïne.

Wat gebeurt er als je speed gebruikt?
Van speed word je vooral geestelijk afhankelijk. Speed beïnvloedt je gedrag want het werkt stimulerend. Speed kan je volledig uitputten, waardoor je een verminderende weerstand en een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Als je speed snuift, dan kan je neusslijmvlies op den duur beschadigen. In combinatie met andere drugs, vooral alcohol, kan speed heel verkeerd vallen. Je kunt dan bijv. heel agressief gaan reageren. Van speed word je achterdochtig en kan je het gevoel krijgen, dat je achtervolgd wordt. Speed maakt je ook overmoedig en dus kan je geen speed gebruiken als je nog moet autorijden.

Wat is het gevolg als je speed gebruikt?
Als je al heel lang speed gebruikt, kunnen er eventueel lichamelijke problemen optreden zoals: hartritmestoornissen, een hartinfarct of hersenbloedingen. Ook kun je een volledige uitputting krijgen, hierdoor krijg je een verminderende weerstand. Er kan ook een tekort aan voedingstoffen optreden of je nagels gaan afbrokkelen en je tanden kunnen uitvallen. Gebruikers kunnen ook dwangmatige bewegingen krijgen. Echt ‘zware’ gebruikers kunnen het gevoel krijgen, dat er beestjes op, in of onder de huid zitten.

Hasj en weed
Hasj en weed zijn softdrugs. Ze kunnen bewustzijnsveranderend en versuffend werken. Het hangt er wel van af in welke situatie je bent. Hasj en weed versterken je stemming: · je gaat je nog blijer voelen dan dat je al was. dat noem je ookwel ‘high’ · je gaat je nog slechter voelen dan dat je al was · je denkt dat je achtervolgd wordt.
Hasj/weed kunnen er ook voor zorgen dat je waarneming van kleuren en muziek wordt beïnvloed, de kleuren worden intenser en muziek klinkt intenser. Je gevoel voor ruimte en tijd waarin je je bevindt verandert, je fantasie slaat als het ware op hol. Hasj/weed verslappen de spieren, je krijgt een droge mond en rode ogen. Je kunt van hasj/weed geestelijk afhankelijk worden. Maar dat betekent niet dat je behoefde krijgt aan zwaardere drugs.

Wat gebeurt er als je hasj of weed gebruikt?
Als je hasj/weed gaat gebruiken krijg je in het begin "last van" gruwelijke ontspanning, het versterkt je gevoelens maar vermindert je concentratie- en reactievermogen. Bij teveel hasj/weed loop je de kans dat je je bewustzijn gaat verliezen. Als je iets van hasj/weed wilt voelen moet je het roken. Maar je moet er wel aan denken dat je longkanker kunt krijgen! En wat je zeker niet vergeten moet: in combinatie met alcohol versterkt het je gevoel van dronken zijn, dus je kunt het beter gewoon niet doen!

Hoe kom je aan hasj en weed?
Hasj/weed zijn afkomstig van de hennepplant (cannabis savita). Weed verkrijg je door de bloemtoppen van de hennepplant te drogen en te verkruimelen. Je kunt het vergelijken met fijne/grove thee en het heeft een grijsgroene bruinachtige kleur. Hasj/weed worden meestal gebruikt met tabak. Het wordt met één of meerdere vloeitjes tot een sjekkie gerold. De sigaret wordt "stickie" of "jointje" genoemd, het roken noemt men “blowen”.

LSD
LSD is een bekend tripmiddel.
Tripmiddelen zijn middelen, die een sterke invloed hebben op je gevoel, bewustzijn en waarneming. Tripmiddelen zijn harddrugs!
LSD kun je krijgen in vloeibare vorm, tabletten en poedervorm, die je in water moet oplossen.
LSD is een halfchemisch tripmiddel omdat het ooit eens is uitgevonden in een laboratorium, net als XTC. LSD is reukloos, kleurloos en smaakloos.
Bij LSD is de "papertrip" het meest gangbaar. Dit is een stukje eetbaar papier van ongeveer een vierkante centimeter waarop wat vloeibare LSD is gedruppeld.

Wat gebeurt er na LSD gebruik?
In het begin krijg je een enorme versterking van je eigen emoties (visuele hallucinaties). Je hoort of ziet dingen die er niet zijn. Je verliest elk contact met de werkelijkheid. Als je heel gevoelig bent kan het zijn dat je "last krijgt" van geestelijke stoornissen. Tripmiddelen geven een onjuiste beoordeling van de werkelijkheid. Ze kunnen je angst versterken en het kan lijden tot tijdelijke krankzinnigheid, dit wordt ook wel het "flippen" genoemd.

Wat is een trip?
Bij een trip denk je in een andere wereld te leven. Je voelt en je ziet andere dingen dan normaal. Deze dingen kunnen heel wonderlijk zijn. Opeens kun je kleuren ruiken, muziek kun je zien en naar een foto kun je luisteren. Het effect van de trip wordt bepaald door het soort middel, de dosis en de stemming waarin je je bevindt. Welke effecten een trip ook heeft, je kunt ze niet zelf beïnvloeden of veranderen. Het gebruik van tripmiddelen is sterk af te raden omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren. Het is trippen of flippen. Aan tripmiddelen kun je bijna niet lichamelijk of geestelijk verslaafd raken.

Wat zijn de risico's?
Er bestaan risico's voor mensen die instabiel, depressief of angstig zijn of die een psychotische aanleg hebben. Verder kan een tripmiddel een psychose oproepen en panieksituaties veroorzaken. Doordat tripmiddelen het beoordelingsvermogen veranderen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarnaast kunnen er na het gebruik van tripmiddelen flashbacks optreden. Dit gebeurt altijd onverwacht en komt bijna altijd ongelegen.

Cocaïne.
Cocaïne is een wit poeder, dat gehaald wordt uit de bladeren uit de cocaplant, die groeit in Zuid-Amerika. Je hebt allerlei namen voor cocaïne, de bekendste naam is: ‘Coke’. De werkzame stof in de bladeren varieert van 0,5% tot 1%.

Waar komt cocaïne vandaan?
De cocaplant komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte. De inca’s gebruikten hoofdzakelijk de bladeren voor religieuze doeleinden. Nadat Spanje, Zuid-Amerika veroverde, verspreidde men cocaïne. In het begin van de 19de eeuw wist men pas wat de sterke stof van de bladeren bevatte en daardoor werd cocaïne populair. Na de 19de eeuw kwamen er negatieve berichten over het gebruik van cocaïne. Toen de Eerste wereldoorlog was afgelopen werd cocaïne verboden.

Hoe wordt cocaïne gebruikt?
Het ligt er helemaal aan hoe je cocaïne gebruikt. Als je “gewone” cocaïne gebruikt, dan snuif je het op, daarvoor wordt de poeder in een soort kokertje gedaan (zie afbeelding onder aan de bladzijde). Je kunt het ook oplossen in water en dan injecteren. Je kunt het ook roken, alleen dan merk je er niet veel van, want de meeste cocaïne wordt verbrand bij het roken. Het bereikt dus voor een groot deel je longen niet.

Wie gebruiken cocaïne?
Het cocaïnegebruik is begonnen in de jaren ’60, maar tegenwoordig kom je overal cocaïnegebruikers tegen. Momenteel is het de tweede populairste drugs bij jongeren. Het wordt vooral gebruikt als ze met een groepje ergens zijn of als ze uitgaan.

Wat doet cocaïne?
Het onderdrukt je vermoeidheid en honger, terwijl je uithoudingsvermogen groter wordt. Op den duur verlies je gewicht en kun je nauwelijks meer slapen. Je krijgt angsten en waanvoorstellingen. Je lichaam is als het ware uitgeput. Als je het steeds weer gebruikt raak je in een slechte conditie.

Smartproducts en smartdrugs

Smartproducts:
Smartproducts: is een verzamelnaam voor producten, die samengesteld zijn uit verschillende stoffen. Een ecodrug kan dus een deel zijn van een smartproduct.
Smartproducts zijn te verdelen in:
· energiedrankjes en smartdrinks. Deze zijn meestal gemaakt van opwekkende stoffen
· vitamines en mineralen
· producten waarin kruiden of kruidenextracten zijn verwerkt.

Smartdrugs:
Smartdrugs, zijn in tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden, geen drugs zoals wij die kennen. Het zijn namelijk geneesmiddelen. Mensen gebruiken deze middelen ook wel als er niks met ze aan de hand is. Ze denken dat ze zich dan beter kunnen concentreren, een beter geheugen hebben of dat ze intelligenter zouden worden. Dat is echter niet waar. Deze middelen zijn overigens niet in ‘smartshops’ verkrijgbaar.

Ecodrugs
Ecodrugs zijn alle drugs die rechtstreeks uit de natuur komen, ze hebben een bewustzijnsbeïnvloedende werking. Het zijn planten en kruiden die een verdovende of stimulerende werking hebben, die werking is al eeuwenlang bekend. De paddo’s en sommige cactussoorten zijn het bekendst. Het stimulerende middel efedra en het verdovende middel kavakava zijn daarvan het bekendst. Ecodrugs worden door heel veel mensen gezien als een gezonder en ‘light’ alternatief voor illegale en chemische drugs zoals XTC of LSD. Maar of het ‘light’ en ‘gezonder’ is, is een grote vraag. Het is eigenlijk een trend om ecodrugs te gebruiken. Het is tegenwoordig in om een gezonder leven te leiden. Meer aandacht schenken aan je lichaam. Daar passen voedingssupplementen en vitaminepreparaten goed bij. Toch klopt dat niet helemaal, omdat het gebruik van ecodrugs juist ongezond is!! De New Age is heel erg in, New Age is: dat men op zoek is naar meer spirualiteit en een andere beleving van het bewustzijn. Die mensen gebruiken stimulerende, rustgevende en andere producten die de geest beïnvloeden. Omdat het leven tegenwoordig zo stressig is, moeten de mensen gaan ontspannen: het verlangen om de persoonlijke energie en noodzakelijke ontspanning kunstmatig te regelen, wordt steeds en steeds groter. Om die ontspanning te krijgen storten veel mensen zich in het uitgaansleven, waar weer andere middeltjes verkrijgbaar zijn. Jongeren zijn gewoon altijd op zoek naar nieuwe middeltjes om uit te proberen. Mensen hebben dus van allerlei verschillende redenen om ecodrugs te (gaan) gebruiken, maar vaak krijgen ze niet het gewenste effect.

Kun je verslaafd raken aan ecodrugs?
Lichamelijk of geestelijk afhankelijk worden is iets heel verschillends, toch is het allebei heel erg gevaarlijk. Bij ecodrugs is lichamelijke afhankelijkheid eigenlijk geen probleem, het risico is niet zo heel erg groot. Ook is er geen bewijs dat mensen van ecodrugs naar meer gevaarlijke drugs overstappen. Maar geestelijk afhankelijk worden van ecodrugs kan wel. Je hebt dan de neiging om steeds meer en meer te gaan gebruiken, omdat hij/zij zich zonder niet lekker voelt. Maar dat ligt vaak niet aan de drugs maar aan de persoon die ze gebruikt.

Werken deze producten ook echt?
Kennis van sommige ecodrugs is beperkt. Van het ene product weten we veel, en van het ander weinig. Over het algemeen werken deze producten als ze van goede kwaliteit zijn wel. Ze werken dan de eerste paar keer goed, maar als je ze steeds gebruikt krijg je datzelfde gevoel niet meer en moet je steeds meer gaan gebruiken. Dus werken ze in het begin wel, daarna (met dezelfde dosering) niet meer.

Wat zijn de risico’s?
Over het algemeen zijn ecodrugs niet gevaarlijk, maar toch zijn er risico’s:
· sommige middelen richten grote vergiftigingen aan. Ook zijn er stoffen zoals guarana die allergische reacties opwekken. Van sommige producten weten we nog niet eens wat de werking precies is.
· als je heel veel van een soort product gebruikt, kan dat gevaarlijk zijn voor mensen met hart- en vaatklachten. Ook het veel gebruiken van doodnormale vitamines (A, D) kan problemen veroorzaken. Activerende middelen kunnen vermoeidheid heel erg lang tegenhouden totdat er uitputtingsgevaar ontstaat.
· het gebruik van paddestoelen brengt hele grote risico’s met zich mee, zowel op lichamelijk- en geestelijk gebied. We weten niet precies wat ze doen.
· gemengd gebruik is ook heel gevaarlijk, zo gevaarlijk zelfs dat er levensgevaar kan ontstaan.

Wat zegt de wet?
De wet heeft eigenlijk geen strikte regels over het gebruik van en verstrekking van geneesmiddelen. Geneesmiddelen zijn bijv. alleen op recept van de arts verkrijgbaar. In de opiumwet staan alle drugs die in handel en bezit strafbaar zijn, daar staan de ecodrugs niet bij, wel de stoffen die paddo’s bevatten (psilocybine en psilocine). De wet stelt wel eisen t.a.v. de kwaliteit van de ecodrugs die officieel op de markt worden gebracht en op het gebied van de gezondheid.

Paddo's
Paddo’s is een verzamelnaam voor alle soorten paddestoelen, die de werking van het bewustzijn beïnvloeden. Als je zoiets gebruikt, dan zie je soms dingen die er helemaal niet zijn, paddo’s behoren tot de groep tripmiddelen.
Paddo’s beïnvloeden net als sommige andere drugs je geest.

Waar komen paddo’s vandaan?
Paddestoelen komen in de natuur voor en horen tot de tripmiddelen. In Midden- en in Zuid-Amerika speelt de paddestoel al duizenden jaren een grote rol. Meestal werden ze bij grote gelegenheden gebruikt, men zei dat je dan contact met de goden zou hebben. Sinds paddo’s in de handel zijn worden ze ook eerst speciaal gekweekt en dan in smartshops verkocht.

Wat doen paddo’s?
Paddo’s versterken je gevoelens en geven je een andere kijk op je omgeving, dit kan goed maar ook slecht zijn. De effecten ervan hangen af van:
· de ingenomen hoeveelheid
· je gewicht
. je maaginhoud
Als je weinig maaginhoud hebt (dus niets gegeten hebt) en je lichaamsgewicht laag is, dan is het effect van een bepaalde dosis groter.
Vrouwen ervaren een sterker effect dan mannen.
Geestelijke effecten die gebruikers melden zijn (dit zijn de voordelen):
· een ontspannen, opgeruimd gevoel en een goed humeur
· reactieven invallen en gedachtesprongen
· verscherping van zintuigen en intenser voelen
· verdieping van inzicht in jezelf en anderen
· typische tripervaring zoals een ander gevoel hebben van tijd, ruimte, kleuren en ook geluid.
En nu de nadelen van geestelijke effecten die de gebruikers ondervonden:
· verwarring, irritatie en onrust
· verlies van zelfcontrole
· angstaanvallen
· achtervolgingsgevoelen
· depressief voelen
· vrees dat je nooit meer uit die trip kan komen.
Paddo’s kunnen slecht ‘vallen’ doordat je je in een bepaalde omgeving bevindt, de gebruiker kan er erg gevoelig voor zijn of de dosis kan te hoog zijn.

Wie gebruiken paddo’s?
Paddo’s worden veelal door jongeren gebruikt. Ze experimenteren ermee, ze willen het dus als het ware uitproberen, omdat ze benieuwd zijn hoe paddo’s smaken en wat voor gevoel het geeft. Het gebruik blijft meestal maar beperkt tot een bepaalde periode. Veel mensen stoppen met het gebruik van paddo’s doordat het een te sterk effect heeft. Het komt ook door de vieze smaak en de lichte misselijkheid.

Zijn paddo’s verslavend?
Van paddo’s kun je lichamelijk maar ook geestelijk afhankelijk worden. Als je paddo’s elke dag gebruikt, dan merk je het effect niet meer, dus daarom gebruiken veel mensen het niet dagelijks.

Hoe kun je paddo’s gebruiken?
Je kan paddestoelen vers, maar ook gedroogd eten. Je kunt er ook thee van maken. Je kunt er gerechten van bereiden, zodat je de vieze smaak niet zo erg proeft. Het effect van paddo’s kan gedurende 3 tot 7 uur merkbaar zijn. Maar het meeste merk je binnen 2 uur nadat je het hebt gegeten.

REACTIES

L.

L.

er staat in dit verslag iets over de weed plant en er staat niet bij dat je de vrouwlijke toppen moet hebben
laurens,

17 jaar geleden

K.

K.

Hoi Melanie ik vond je werkstuk heel goed en ik ben ook van plan om het een beetje veranderd in te leveren. Maar voordat ik dat doe wil ik eigenlijk wel weten wat voor een punt je daarvoor had?

22 jaar geleden

K.

K.

Hoi Melanie zou jij mij een bronvermelding van je werkstuk kunnen sturen?

22 jaar geleden

D.

D.

hey hartsikke bedankt door dat werkstuk van jou haalde ik die ene punt om over te gaan tnx Daan

22 jaar geleden

S.

S.

ik vind het een goed werkstuk alleen het heeft geen hoofdstukken en dat vink ik een beetje jammer

22 jaar geleden

D.

D.

Hoi Melanie.

Ik wil je ff bedanken voor je errug lange uitreiksel!!! Ik hebe r echt veel aan gehad, moest het hebben voor een werkstuk verzorging ook.
echt heel erg bedankt!!!

Groetjes,
Danielle

22 jaar geleden

J.

J.

ik had een 10!!!!!mzzzzzzzzzzzzzzzl

22 jaar geleden

J.

J.

ik had een 10! mmmzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzl

22 jaar geleden

S.

S.

zowee wat een werkstuk zeg.
je hebt me goed geholpen.
bedankt, enne oja ik had een 8,7

22 jaar geleden

R.

R.

Ha Melanie, alles goed? Ik ben het niet echt eens met jou spreekbeurt. ten eerste: XTC is in 1961 pas officieel uitgevonden in een amerikaans laboratorium van de FBI.
ten tweede: In 1970 werd er nog niet heel erg veel gebruikt en amfitamine(speed) is helemaal niet door 'gabbers' uitgevonden.
Tip: begin de volgende keer niet over die achterlijke eminem en common en dr aad(dre)
Groetjes Rein

21 jaar geleden

B.

B.

hoi melanie
je hebt echt een prima werkstuk gemaakt, maar waar hebje de informatie van af gehaald. ik moet op school ook een werkstuk over drugs maken . ik heb jou werkstuk uitgeprint en er sommige dingen uitgehaald ik had een op b een 8 en op c 7.5 echt een goed werkstuk was het. bedankt dat je het op internet hebt gezet.
doeiiii
groetjes
Bernadette

21 jaar geleden

P.

P.

I Love you en je werkstuk is te gek!

21 jaar geleden

L.

L.

Hallo,
Wij zijn 4 meisjes die een verslag moeten maken.
merci voor de hulp
xxxxxxxxx

21 jaar geleden

A.

A.

we gebruiken je werkstuk ff we kunnen alleen het stuk over cocaine gebruiken maar toch bedankt!!!!!!
groetjes van ons uit 2 havo

21 jaar geleden

F.

F.

wat een ontzettten goed werkstuk ik heb er dus veel aan gehad mijn complimenten

21 jaar geleden

O.

O.

Je hebt een goed verslag!!!!!!!

21 jaar geleden

M.

M.

je kon beter een indeling erbij doen, dat is overzichtelijker! maar voor de rest is het werkstuk KEI mooi!

21 jaar geleden

G.

G.

EY!!!!!1
Ik schrijf nu een mailtje van me broer.
Wante hij moest een werkstuk maken over Drug.
En hij wil je super bedanken want hij kan zelf nix verzinnen.Hij is namelijk een beetje dom snap ie. (Geintje hoor)


Groeten en -xxxxxxxxxx-ies Chris

21 jaar geleden

P.

P.

Dom dat er geen plaatjes bij zitten.

21 jaar geleden

Y.

Y.

melanie heb je ook nog plaatjes

21 jaar geleden

S.

S.

Ik vind je werkstuk erg goed omdat je er veel in uitlegt.
En omdat je allerlei soorten drugs behandeld.

21 jaar geleden

S.

S.

THNX!!
k had dit werkstuk ingeleverd hahaha gewoon een 9 !!

20 jaar geleden

A.

A.

Hey Melanie op welke school zit jij? dit werkstuk lijkt namelijk wel heel erg op hoe wij het moeten maken! ik zit op het isw maar jah heeeeeel erg mooi hoor!!! xxx Annemerel

20 jaar geleden

N.

N.

Bedankt,v
voor het gebruiken van je werkstuk.
Dat was echt goed bruikbaar.
Wil je a.u.b. mee duimen voor een voldoende.
Ik moet het vrijdag in leveren.
Doeg bedankt, groeten Niels

20 jaar geleden

J.

J.

Melanie, jij werkstuk is zeer goed als ik vragen mag wat had je voor dit werkstuk gekregen?

12 jaar geleden

A.

A.

goed gedaan

12 jaar geleden

S.

S.

ik vind het een goed werkstuk alleen jammer dat je niks hebt verteld over 'slaapmiddelen', dat is namelijk ook een soort drugs, maar het is wel legaal, dus niet gevaarlijk ofso. groetjes Sinterklaas.

10 jaar geleden

M.

M.

waarom niks over drugsdealers???

10 jaar geleden

E.

E.

Hoi Melanie je Werkstuk was echt heel goed, Door jou ben ik nu ook bezig met een werkstuk over drugs en ik leer ook een beetje van jou Werkstuk <3

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.