Blowen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1127 woorden
  • 4 mei 2002
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
87 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

H1 Weet hoe het werkt: De materialen die gebruikt worden bij blowen zijn hasj, wiet en marihuana. Hasj en marihuana komen van de plant Canabis Sativa. Die plant bevat de stof THC (TetraHydroCannabinol). THC is het werkende deel van de hennepplant en veroorzaakt de ‘roes’ werking. THC komt voornamelijk uit de vrouwelijke bloemtoppen, de mannelijke bloemtoppen bevatten zeer weinig van deze stof. Hoe meer THC, hoe sterker de werking. Je kan op verschillende manieren blowen: Je kan het roken vermengd met shag en in een vloeitje gerold tot een stickie of een joint. Je kunt het herkennen aan de sterke geur. Je kunt het ook eten, dan wordt het vermengd in een cake: Spacecake. Het wordt ook wel een in een bonbon verwerkt. Je kunt er ook thee van zetten. Een stickie (of een joint) werkt al na een paar minuten, 2 tot 4 uur later is het effect weg. Hasj en wiet in het eten werkt vaak pas na een uur, wat risico’s met zich meebrengt, omdat je nog niets voelt, eet je er meer van. Het werkt 5 tot 12 uur door. Als je voelt dat het blowen verkeerd bij je valt kun je er gewoon mee stoppen, dat kan met spacecake niet, want dan zit het al lang in je maag. Het roken van hasj en wiet is nog slechter dan gewoon roken, omdat er een grotere hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in zit. De werking van hasj en marihuana: In allebei de drugs zit THC. THC veroorzaakt het effect, het effect is bij iedereen anders. Het is heel belangrijk hoe je je voelt wanneer je de drugs inneemt; ben je blij, dan wordt alles dubbel zo mooi en prettig, maar ben je verdrietig, dan wordt dat gevoel sterker zodat je je nog verdrietiger voelt. THC beïnvloedt ook je waarneming: kleuren worden nog mooier en muziek wordt nog intenser. Je gevoel voor ruimte en tijd verandert en je fantasie slaat op hol. Sommige mensen krijgen er een vreetkick van, anderen een lachkick. Omdat THC verdovend werkt wordt het ook wel gebruikt om te kunnen ontspannen. THC kan ook een hele andere werking hebben: Je kunt door angstgevoelens overvallen worden, het verslapt je spieren (je armen en benen worden zwaarder), het maakt je mond droog, je ogen rood, het verbreedt je pupillen en het versnelt je hartslag. De lichamelijke en geestelijke gevolgen: als je er lichamelijk aan verslaafd raakt, zijn de gevolgen op lange termijn dat je schade aan je ademhalingsorganen krijgt, bepaalde organen, bijvoorbeeld je lever, functioneren minder goed en bij het roken van hasj en marihuana kun je longkanker krijgen. Bij sommige drugs, bijvoorbeeld heroïne, is overbelasting het grootste risico; het kan dodelijk zijn. Bij geestelijke verslaving zijn de gevolgen op lange termijn: je geheugen en concentratie leiden er onder, omdat je niet meer helder na kunt denken, je vergeet meer en je reageert langzamer. Je schoolwerk leidt er ook onder, omdat je je minder goed kunt concentreren. Je bent (onder invloed van drugs) een gevaar in verkeer door gebrek aan aandacht en je langzame reactie.

H2 Weet wat je wilt: Blowen is niet altijd strafbaar, als het om een kleine hoeveelheid gaat en als het in een coffeeshop is, is het niet strafbaar. De andere drugs zijn over het algemeen wel strafbaar. Het bij je hebben van hasj en wiet of het kweken van hennepplanten is altijd strafbaar, maar als je 18 jaar of ouder bent doet de politie meestal niets als het om een klein beetje gaat, niet meer dan 30 gram of 5 planten, dan is er geen opsporingsbevel actief. Als je onder de 18 jaar bent en je hebt hasj of wiet bij je of je kweekt planten, dan kun je een flinke boete krijgen, ook al is het maar een klein beetje. Bijvoorbeeld als je 50 gram op zak hebt, kan dat een boete opleveren van tussen de € 112,50 en € 227,50. In veel landen verdwijn je meteen een paar jaar achter de tralies, ook bij het bezitten, het gebruiken, of het kweken van kleine hoeveelheden. Zij hebben dus een niet zo groot gedoogbeleid. Minderjarigen in Nederland, krijgen een procesverbaal en een boete. Tussen de drugs zit een verschil, er zijn softdrugs en er zijn harddrugs. Hasj en weed horen bij de softdrugs en bijvoorbeeld hash-olie als harddrugs (waar een veel zwaardere straf opstaat). In de coffeeshops mogen ze geen harddrugs verkopen, geen reclame maken, ze mogen niet verkopen aan jongeren onder de 18 en niet meer dan 5 gram per dag, per klant verkopen. De voordelen en nadelen van blowen: De voordelen zijn dat je je, aan het begin, prettig voelt en je vergeet je problemen. Je ontspant je. Meestal wil je de werkelijkheid ontvluchten en dat lukt aardig. De nadelen zijn dat je veel kans hebt op kanker en je krijgt last van je ademhalingsorganen. Je krijgt angstgevoelens en je kunt een vreetkick of een lachkick krijgen.

H3 Weet wat je doet:

- Groepsdruk:

Nienke: Ik vind groepsdruk stom, het is toch belachelijk dat mensen andere mensen dwingen om dingen te doen die ze zelf niet willen. Hoe ik er mee om zal gaan? Ik weet het niet precies. Ik heb het zelf nog nooit echt meegemaakt. Niet met roken, drinken, blowen of gokken. Ik weet er niet zoveel van. Ik denk dat ik toch mijn eigen zin door drijf, maar dat kun je nooit van te voren zeggen, volgens mij.

Mariët: Ik heb zelf nog nooit met groepsdruk te maken gehad. Maar als ik van anderen hoor wat zij hebben meegemaakt dan denk ik: Waar slaat het op dat anderen jou zouden dwingen om iets te doen waar je zelf niet achter staat, alleen maar om bij een groep te kunnen horen. Dat moet ieder voor zichzelf bepalen en alleen iets gaan doen als die dat wil.

- Blowen:

Nienke: Ik vind blowen eigenlijk een beetje stom, maar je kunt er niet zoveel van zeggen als je het nog niet geprobeerd hebt. Het ligt eraan of je het zelf wilt, vind ik. Als je het zelf niet wilt, dan moet je het gewoon niet doen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Nienke: Ik vind blowen eigenlijk een beetje stom, maar je kunt er niet zoveel van zeggen als je het nog niet geprobeerd hebt. Het ligt eraan of je het zelf wilt, vind ik. Als je het zelf niet wilt, dan moet je het gewoon niet doen.

Mariët: Ik ben tegen blowen, want het zorgt ervoor dat je jezelf niet bent en dat vind ik niet goed. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd en ik ben het ook niet van plan. Het enige wat blowen met je doet is je leven kapot maken.

- Genotmiddelen:

Dit wil je ook lezen:

Nienke: Ik vind het goed dat er aandacht besteed wordt aan genotmiddelen, want je moet er eerst goed over nadenken wat het met je doet en wat de gevolgen op korte en lange termijn zijn.

Mariët: Ik vind het goed dat er aandacht wordt besteed aan genotmiddelen, want zo kun je de consequenties van drugs en alcohol zien en weet je wat er kan gebeuren als je het zelf gaat gebruiken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.