Blessures

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 928 woorden
  • 18 november 2002
  • 214 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
214 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1 Hoe kun je het voorkomen.

Een veel minder grote kans op een blessure kan je als krijgen als goed en veilig materiaal gebruikt, en dan hebben we het voornamelijk over kleding. Maar ook extra hulpmiddelen helpen bij de bescherming, zoals een voet - en kniebanden. Veel blessures ontstaan wanneer iemand te snel te grote prestaties wil leveren omdat dan de spieren en gewrichten te zwaar of verkeerd worden belast. Bouw als je gaat sporten het daarom altijd rustig op. Geeft nooit in een keer vol gas, maar begin eerst met een ‘warming-up’ en een rustige training. Bij hockey en voetbal is dat bijvoorbeeld even een balletje overspelen Of een paar rondjes rustig om een veld heen renen. Iets dat je ook tijden de warming-up kan doen is je gewrichten even soepel maken, door bijvoorbeeld rondjes draaien met je schouders en armen. Als je dan toch pijn krijgt ga dan niet gewoon door maar laat het rustig weg gaan anders kunnen ergere blessures optreden die lang blijven. Met sporttape kan je zwakke plekken eventueel verstevigen. Eet gezond en neem altijd voldoende rust. Als je je hebt ingespannen moet je echter niet meteen gaan rusten. Er zitten namelijk nog allerlei afvalstoffen in je lichaam samengepropt die er nog uit moeten. Als deze er niet uit gaan kan dit een vermoeid en pijnlijk gevoel veroorzaken. Wanneer je een ‘cooling-down’ houdt worden deze afvalstoffen afgevoerd, waardoor spierpijn wordt verkomen. Een‘cooling-down’ is een soort van ‘warming-up’ na het sporten. Hierbij ga je bijvoorbeeld een paar rondjes rennen en nog even rekken, enzovoort.

2 Hoe kun je een blessure behandelen. Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan, ondanks alle
voorzorgmaatregelen. Aan sommige dingen kan je nou eenmaal niets doen. Bij ruw spelen kan je een verkeerde beweging maken of vallen. Iedere blessure moet je op een verschillende manier behandelen. Zo moet je bij spierpijn en kramp warmte gebruiken om de blessure te verhelpen. Ook bied de fysiotherapeut soms een uitkomst. Er zijn nog veel meer medische takken die veel met blessures te doen hebben. Bij een zeer erge blessure komt soms zelfs een operatie ter sprake. Je hebt ook nog de alternatieve geneeswijze. Dat zijn mensen die denken dat ze een geneeskrachtlelijke kracht hebben. Daarbij proberen ze door bijvoorbeeld een hand op de gevoelige plaats te leggen de pijn weg te halen. Maar de meeste blessures behandel je met koude temperaturen, bijvoorbeeld met een cold-hot pack. Maar dit alles zou niet helpen als je niet genoeg rust zou nemen rust zou nemen. 3 Soorten sportblessures Je hebt drie soorten blessures: gewone sportblessures, acute sportblessures en chronische sportblessures.

Gewone sportblessures. Gewone sportblessures komen zeer vaak voor. Die worden vooral veroorzaakt door onjuiste trainingsmethodes, slechte voorbereiding ( geen of een veel te korte en/of onjuiste warming-up ), een slechte conditie (je wilt veel verder gaan dan je eigenlijk kan, en je loopt dus te hard van stapel ), slecht materiaal, een slechte houding, het ontbreken van een goede cool-down, en een slechte of geen begeleiding. Ook interne factoren zoals de invloed van bepaalde ziektes (infecties), lichaamsbouw, leeftijd en gewicht kunnen belangrijke factoren zijn in het krijgen van blessures.

Acute sportblessures. Deze soort blessures komen meestal voor door een klap, een val, een botsing of een verkeerde beweging. Als gevolg hiervan kan dan een zwelling, kneuzing, scheuring, verstuiking of botbreuk ontstaan. Hier kan meestal niets aan gedaan worden om te voorkomen, behalve opletten dan. En als men veel traint en vertrouwd is met de sport en vooral niets op de automatische piloot doet heeft men er al een stuk minder kans op. Maar zelfs de meest ervaren sporter loopt nog wel eens een acute blessure op.

Chronische blessures. Chronische blessures zijn eigenlijk de vervelendste soort sportblessures. Een chronische blessure, die ook wel een overbelastingsblessure genoemd wordt, ontstaat door het te vaak herhalen van een bepaalde beweging, hierdoor kunnen bepaalde spieren en pezen overbelast worden. Denk maar aan een tennisarm of een voetbalknie. Chronische kunnen ook ontstaan door inwerkend geweld van buitenaf. Zoals de klappen die een bokser krijgt. Die kunnen op de duur leiden tot hersenbeschadigingen. De trappen rond de enkel van een voetballer. Het vervelende van chronische sportblessure is dat het genezingsproces vaak heel erg lang duurt of zelfs altijd zal blijven 4 Hulpmiddelen bij het voorkomen en behandelen van sportblessures.

Wat moet er dus in de EHBO-doos zitten:

-Coldpack
Voor het koelen van een blessure bestaan verschillende hulpmiddelen. Een 'coldpack' koelt het gewricht bij verstuiking of verzwikking en vermindert de zwelling en de pijn. Een 'coldpack' kan slechts een keer gebruikt worden. Het bestaat uit kristallen en een oplosmiddel, die door een vlies van elkaar zijn gescheiden. Door dit vlies kapot te knijpen lossen de kristallen op en blijft het zakje 30 minuten ijskoud. Het is erg handig, klein en voor eenmalig gebruik. Een aanrader voor elke EHBO-trommel.

-Cold-hot pack
Een 'cold-hot pack' is een kompres dat zowel voor koude- als warmtetherapie gebruikt kan worden. Voor een koudebehandeling wordt het in het vriesvak bevroren, bij warmtebehandeling wordt het pack 5 minuten in heet/warm water gelegd. Het 'cold-hot pack' kan meerdere keren worden gebruikt, maar is minder praktisch in gebruik dan de 'coldpacks' omdat het eerst in het vriesvak bevroren moet worden.

-Chlooraethylspray
Voor lichte, maar pijnlijke kneuzingen wordt in de sportwereld chlooraethylspray gebruikt. Dit koelt de huid snel af en heeft daardoor een verdovende werking. Verbanden, zwachtels en sporttape worden veel gebruikt ter voorkoming van sportblessures. In de praktijk is dit vaak niet nodig. Laat u daarom eerst adviseren door een deskundige voordat je het gebruikt.

-Verbandmiddelen
Verbanden, zwachtels en tapes worden veel gebruikt ter voorkoming en behandeling van sportblessures.

REACTIES

A.

A.

welke bronnen heb je gebruikt?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.