Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alzheimer

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas aso | 1636 woorden
  • 3 juni 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alzheimer

1. Wat is alzheimer?
Alzheimer is een aandoening in de hersenen waarbij geleidelijk steeds meer hersencellen verloren gaan. Hierdoor krijgt de patiënt geheugenproblemen en heeft hij of zij het steeds moeilijker om verstandelijk te redeneren. Onderzoekers denken dat o.a. een tekort aan de chemische stof acetylcholine in de hersenen een rol speelt bij Alzheimer.

2.Wat zijn de symptomen
· Geheugenverlies

· Moeilijkheden met het uitvoeren van eenvoudige taken
· Problemen met woorden of met de benaming van voorwerpen
· Geen zicht op plaats en tijd
· Slecht inschattingsvermogen (zomerkleren dragen in de winter)
· Moeite met abstract denken
· Dingen misleggen
· Veranderingen in gedrag en stemming
· Veranderingen in de persoonlijkheid
· Futloos, zonder enige vorm van initiatief

3.Wat zijn de oorzaken?
Er worden veel onderzoeken gedaan hoe Alzheimer ontstaat. Maar toch is het nog niet precies duidelijk waardoor deze ziekte wordt veroorzaakt. Wel is bekend dat door de ziekte zenuwcellen in de hersenen afsterven.
Je hebt meer kans op de ziekte van Alzheimer als je:
· Een hoge bloeddruk of aderverkalking hebt
· Mensen die roken hebben 2x zo veel kans op de ziekte van Alzheimer als mensen die niet roken.

· Ook als je na je 60e jaar een hersenschudding krijgt of een whiplash vergroten de kans op de ziekte van Alzheimer.
· De leeftijd vergroot de kans op deze ziekte…
Bij mensen tussen de 60 – 65 jr. ( 1 op 100)
Bij mensen tussen de 80 – 85 jr. (15 op 100)
· Erfelijkheid
· mensen met het syndroom van down hebben meer kans op deze ziekte.
· De ziekte komt 4 keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

4. Wat zijn de gevolgen?
De Alzheimerpatiënt ziet zijn verstandelijke en lichamelijke vermogens langzaam afnemen. Naarmate het proces vordert, zal hij of zij steeds vaker een beroep moeten doen op hulp en zorg. Uiteindelijk heeft de patiënt de klok rond nood aan begeleiding.

5. Tips

Patiënten kunnen verschillende dingen doen om zich te wapenen tegen de symptomen van Alzheimer:

· Gezonde voeding

· Voldoende beweging
· Regelmatige rust
· Consequente inname van voorgeschreven geneesmiddelen
· Beperkt gebruik van alcohol
· Voldoende relaxen
· Regelmatige doktersbezoeken

Alzheimer is niet alleen een zware belasting voor het lichaam, maar ook voor het gemoed. Soms kan het goed doen om:

· Met familie en vrienden over de ziekte te praten
· Lid te worden van een zelfhulpgroep
· Professionele begeleiding in te roepen

De meest efficiënte behandelingen vloeien voort uit een snelle diagnose. Wacht dus niet te lang om met een arts te praten wanneer u of iemand uit uw omgeving symptomen vertoont.

6. Bekende altzheimerpatiënten
Iris Murdoch; romanschrijfster
Willem de Kooning: Nederlands-Amerikaans abstract expressionistisch kunstschilder.
Rita Hayworth: amerikaanse actrice

Ronald Reagon: 40e president van de VS
Helmut Schön: Duitse voetballer
Margaret Rutherford: Brits toneel- en filmactrice.
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina: koningin van Nederland
Gerard Reve: nederlandse: dichter en schrijver
Barry Morris Goldwater: amerikaanse politicus
Charlton Heston: Amerikaans film- en televisieacteur
Ferenc Puskás: Hongaarse voetballer
John Joseph Patrick Ryan: Amerikaans acteur.
Walter De Bock: Vlaamse journalist en auteur.
Hugo Maurice Julien Claus: Vlaams dichter, schrijver, schilder, filmmaker

7. De eerste tekenen:
Typische voorbeelden
· Ze vergeten erg vertrouwde dingen, zoals de namen van de kleinkinderen.
· Ze kunnen namelijk niet alleen op iets niet opkomen, men herkent het ook niet wanneer het genoemd wordt.
· Ze vergeten niet alleen wie er zojuist gebeld heeft… men vergeet dat er zojuist gebeld werd.

· Ze vragen drie-, viermaal hetzelfde, niet omdat ze het antwoord vergeten, wel omdat ze vergeten zijn dat ze het gevraagd hebben.
· Ze zijn om de haverklap bril, sleutels, portemonnee... kwijt, om ze vervolgens op de meest onmogelijke plaatsen terug te vinden.
· Tot de vrij vroege tekenen behoren eveneens episodes van verwardheid: men weet plots niet meer wat men aan het doen was en laat steeds vaker karweitjes onafgewerkt achter, men vindt plots de vertrouwde weg naar huis niet terug, men wil midden in de nacht boodschappen gaan doen...
· Het karakter verandert. Vaak wordt men abnormaal nerveus, paniekerig zelfs, opvliegend...

8. het geheugen:
· Eerst hapert het korte-termijngeheugen. Ze hebben moeite om een gesprek te volgen, omdat ze de woorden die gesproken worden niet eventjes kunnen vasthouden. En ze kunnen geen wisselgeld berekenen, omdat ze geen begin- of tussencijfers kunnen onthouden. En ze hebben ongewoon veel moeite om iets nieuws te leren.
· Vervolgens krijgen ze problemen met het ophalen van opgeslagen informatie. Men zal bijvoorbeeld vaak niet de juiste woorden terugvinden om iets te benoemen.

9. De diagnose
· Het overlijden van de partner en/of vrienden, pensionering, gedwongen verhuizing... leidt nogal eens tot een depressieve toestand, die erg kan gelijken op beginnende dementie.
· Vervolgens kunnen lichamelijke ziekten tijdelijk de geest verstoren. Bijvoorbeeld kan iemand op hogere leeftijd totaal verward geraken. Niet iedereen die verward is, is daarom automatisch dement. De diagnose is niet eenvoudig.
· Doel van het onderzoek is vast te stellen of het gaat om dementie of een ander probleem en vervolgens om zo snel mogelijk de oorzaak op te sporen. De arts zal de familie, maar ook de persoon met de dementietekenen, zo goed mogelijk ondervragen. Hij zal een uitgebreid lichamelijk onderzoek verrichten en zal enkele testen uitvoeren om het geheugen te onderzoeken.


10. De evolutie
· Naast de geheugenstoornissen en gemoeds- schommelingen treden vaak begrips- en spraakstoornissen op, wat communiceren niet makkelijk maakt. Komt er nog bij dat men als dementerende herhaaldelijk voeling verliest. Voorbeelden: men wil naar huis, terwijl men thuis is, men wil naar het werk, terwijl men al jaren met pensioen is.
· En op de duur kunnen er lichamelijke handicaps optreden, zoals moeilijk stappen, moeilijk slikken en verlies van controle over urine en stoelgang. Door de algemene achteruitgang wordt ook de weerstand tegen ziektes aangetast, waardoor men gevoeliger wordt voor infecties en bijvoorbeeld gemakkelijker een pneumonie of longontsteking krijgt.
· Het is een evolutie over misschien wel 10 jaar.
· Hoe dan ook, je mag vooral niet denken dat op de duur alle menselijk contact verloren gaat. In de volksmond noemt men dementeren vaak “kinds worden”.

11. Medicatie 1
· De klok kan niet teruggedraaid worden, wel in zekere zin een tijd lang stilgezet. Medicatie die de ziekte zelf voorkomt of geneest is nog niet beschikbaar. Maar de huidige medicijnen zijn toch al een heel belangrijke aanwinst.
· Er is nog een tweede soort geneesmiddelen die grote diensten kunnen bewijzen, meer bepaald om gedragsproblemen te verhelpen. Ze doen wel niets aan het verstandelijk functioneren, het dag- en nachtritme herstellen... zodat het leven niet alleen voor de dementerende, maar ook voor de samenwonenden veel leefbaarder wordt.
· Medicatie is dus ongetwijfeld waardevol, maar het accent ligt toch op “menselijke” middelen. In de eerste plaats fysische, emotionele en mentale stimulering.
· Als dementerende kan men dat een tijd lang zelf: de actualiteit volgen, contacten onderhouden, tuinieren, fietsen, wandelen... Later zal men daarbij geholpen moeten worden door de omgeving, mogelijk bijgestaan door professionele hulpverleners, zoals ergotherapeuten.


12. Veiligheid voor alles
· Om te beginnen, kan dit binnenshuis gebeuren, maar ook bij “gewone” mensen gebeuren er ongelukken. Men zet de soep op, vergeet dat men ze opgezet heeft en laat ze overkoken. Maar men draait het gasfornuis open en vergeet de lucifer of de aansteker er aan te houden of men steekt een sigaar op en laat ze achter bij de krant…
· Niet toevallig hebben de voorbeelden te maken met warmte en vuur. Dus op dat vlak neem je best maatregelen: lucifers en aanstekers buiten bereik plaatsen, zorgen dat er slechts gerookt kan worden in gezelschap, de thermostaat van de brander lager zetten, eventueel het gasfornuis verwijderen...
· Gevaar dreigt vervolgens ook buitenshuis. Dementerenden verdwalen gemakkelijk. Daarom: samen met hem of haar altijd hetzelfde laatste stuk huiswaarts afleggen, zodat die route gemakkelijk herkend wordt.
· Een andere tip is in geldbeugel, portefeuille, jaszakken... briefjes met adressen en telefoonnummers van het thuisfront stoppen. Desnoods kan men ze zelfs in de kledij naaien. De dementerende kan dan altijd zelf contact opnemen en anderen zullen minder moeite hebben om hem of haar letterlijk en figuurlijk thuis te brengen.
Uiteindelijk moet men soms stelselmatig zorgen voor gezelschap en niet bang zijn om daartoe familieleden, buren en vrienden in te schakelen.
· Het autorijden. De auto is niet alleen een groot maatschappelijk statussymbool, maar tevens een instrument van vrijheid en zelfstandigheid. Bij toenemende dementie wordt men echter snel een gevaar in het verkeer. Je begint daarom best heel vroeg met het promoten van alternatieve vervoersystemen.
· Het zal niet lang duren of je moet het autorijden afraden.. Best overleg je met de huisarts wat er moet gedaan worden om een formeel medisch verbod op te leggen en eventueel het rijbewijs te laten intrekken.
· Geld: Laat zoveel mogelijk betalingen automatisch door de bank verrichten. - Een regeling met plaatselijke winkeliers om achteraf zelf te komen betalen. - Het is belangrijk dat men nog zelfstandig over enig geld kan beschikken. Laat ze een beperkt bedrag bezitten 20, 30 euro. Genoeg om zich te behelpen.

13. Agressief gedrag?
· Agressieve buien ontstaan niet zomaar. Ze hebben meestal een verklaring.

Als je de moeder die dringend thuis voor haar kinderen moet gaan zorgen, tegenhoudt, wordt ze agressief. De verklaring ligt ongetwijfeld vaak in het verkeerd begrijpen en verkeerd begrepen worden.

14. Medicatie 2
· Er is geen medicijn dat zorgt dat Alzheimer weggaat, maar er zijn wel medicijnen waardoor leven met Alzheimer makkelijker wordt. De symptomen van Alzheimer (zie de verschillende stadia van Alzheimer) worden erger als hersencellen afsterven. Medicijnen kunnen niet tegen het afsterven van die cellen helpen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de symptomen geminimaliseerd worden.
· Medicijnen die er tegenwoordig tegen Alzheimer zijn, en zijn goedgekeurd:

. Tacrine (Cognex)
. Donepezil (Aricept)
. Rivastigmine (Exelon)
.Galantamine (Reminyl)

· Wat? Ze zorgen ervoor dat er genoeg acetylcholine (dat is belangrijk voor je geheugen en andere denkvaardigheden) in je hersenen is. Ongeveer een helft van de mensen die een van deze medicijnen gebruikt, merkt dat ze een kleine vooruitgang hebben gemaakt.
Alzheimerpatiënten wordt vaak aangeraden veel vitamine E binnen te krijgen, omdat dat de cellen kan helpen zichzelf te verdedigen tegen ‘ aanvallen’. Normaal hebben cellen een afweersysteem tegen de schade die aangericht kan worden in de hersenen, maar bij oudere mensen vermindert het afweersysteem. omdat het niet te veel samen met bloedverdunners kan worden ingenomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.