Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcohol en drugs

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • vwo | 1517 woorden
  • 28 april 2010
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alcohol en drugs
Verzorging werkstuk

Hoofdstuk 1: alcohol
Wat is alcohol?
Alcohol is een kleurloze vloeistof die eruit ziet als water en brandt als spiritus. En ontstaat uit gisting van granen.
Er zijn verschillende soorten dranken waar alcohol in zit de hoeveelheid verschilt daarom ook vaak.
Alcohol is een drug die in ons land legaal is.
Je kunt het niet alleen bij de slijterij halen maar ook in de supermarkt.
Drank is een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in het verkeer en de eerste oorzaak bij vechtpartijen.

De lever doet er ongeveer 1,5 uur over om 1 glas alcohol af te breken. Drink je zes glazen alcohol dan ben je dus ongeveer 9 uur later nog onder invloed.

Alcohol en jongeren:

Alcohol is het genotmiddel dat door jongeren het meest gebruikt wordt. Het alcohol gebruik stijgt sterk vanaf het dertiende jaar. Ruim 60% van de jongeren van 15 jaar en ouder drinkt regelmatig. Meisjes zijn de laatste jaren steeds meer gaan drinken. Er bestaat nu nog slechts weinig verschil tussen jongens en meisjes. Ook voor alcohol geldt dat jongeren hier eerder mee beginnen en dat degenen die drinken hun consumptie hebben verhoogd.
Alcohol mag pas geschonken worden aan mensen van 16 jaar en ouder. Deze regel wordt vaak overschreden.

Alcohol in het verkeer:
alcohol in het verkeer is verboden,als je rijdt onder invloed van alcohol is de kans op een ongeluk veel groter. Je verliest ook je concentratie als je rijdt onder invloed van alcohol. En de kans dat je de regels negeert is ook veel groter.
Vanaf 1 januari 2006 gelden strengere regels voor alcohol in het verkeer. Voor iedereen die z'n rijbewijs heeft vanaf 30 maart 2002, of het nog gaat halen, geldt de nieuwe alcohollimiet van 0,2‰. Deze limiet geldt de eerste vijf jaar na het behalen van het rijbewijs. Kort gezegd komt de nieuwe regel op het volgende neer: Méér dan 0,2‰ alcohol? Niet meer rijden!
Voor niet-beginnende bestuurders is deelname aan het verkeer verboden bij een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille en hoger Dit percentage bereik je na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur. Dit geldt ook voor rijden op de fiets en scooter.

Wist je dat-jes
- in Nederland naar schatting 8% van de bevolking in de leeftijd van 18 tot 65 jaar problemen met alcohol heeft? Alcoholmisbruik komt voor bij 400.000 mensen en alcoholverslaving bij 325.000 mensen?
- als je ongeveer vier glazen gedronken heeft en je gaat rijden, de kans op een ongeluk al twee keer zo groot is als wanneer je niets gedronken heeft?

- jongeren het alcoholgebruik van andere jongeren veel hoger inschatten dan dat het werkelijk is?
- er in 1 glas alcohol ongeveer net zo veel calorieën zitten als in een kroket?

Hoofdstuk 2: drugs
Wat zijn drugs
Drugs zijn stoffen die je kunt roken, slikken, snuiven of spuiten.
En waarna je deze hebt ingenomen op welke manier dan ook je stemming verandert.
Bij de meeste drugs wordt je stemming versterkt
Dus als je vrolijk bent wordt je nog vrolijker en als je boos of chagrijnig bent wordt zelfs kwaad of voel jij je erg down
Dus als jij jezelf depressief voelt is het verschrikkelijk dom als je dan ff een jointje pakt.
Want hier door kun een angst aanval krijgen.
wat voor soorten drugs zijn er
drugs kun je verdelen in 2 groepen. Harddrugs en softdrugs. Harddrugs zijn vooral: XTC Heroïne en cocaïne

XTC
De letters XTC zijn een afkorting van het Engelse woord ‘‘ecstasy’’. Dat betekent in het Nederlands ‘‘extase’’. Bij extase ga je helemaal uit je dak.

XTC is in de vorm van pillen en capsules te koop. De pillen hebben verschillende vormen en kleuren. Vaak staat er een afbeelding op.
Als je XTC gebruikt kan het invloed hebben op je geheugen, je concentratie en je stemming. Toch wel het grootste gevaar is dat je geen vermoeidheid voelt. Zo kun je uren achter elkaar blijven dansen. Als het dan ook nog eens warm en vochtig is en er niet genoeg wordt gedronken kan je lichaam oververhit en uitgedroogd raken. Het zou ook kunnen dat sommige spieren en organen (zoals de nieren) niet meer werken.
Omdat de gevolgen van een XTC-pil best heftig kunnen zijn, behoort XTC ook tot de harddrugs.

Heroïne
Heroïne wordt gemaakt van de papaver. Papaver is een soort klaproos. Vooral in Zuidoost-Azië wordt veel papaver gekweekt.
In de zaadbol van de papaver zit opium. Daarvan wordt de heroïne gemaakt. De heroïne wordt uiteindelijk bruin of wit poeder. Door heroïne op een stukje aluminiumfolie te leggen en te verwarmen komt er damp vanaf. Die damp wordt opgesnoven. Het komt dan regelrecht in je longen. Je kunt het ook in water oplossen en in een spuit doen. Dat noem je een shot.
Heroïne werkt verdovend. Je hebt geen last van pijn. Ook voel je geen honger en kou. Heroïne heeft verschillende straatnamen gekregen, zoals smack, bruin en horse.
In Nederland zijn er ongeveer 22.000 mensen aan heroïne verslaafd.

Cocaïne
Cocaïne wordt uit de bladeren van de cocaplant gehaald. De cocaplant groeit in Zuid-Amerikaanse landen, zoals Bolivia en Colombia. Vroeger aten de indianen de bladeren om zichzelf fit te voelen en meer moed te krijgen. Nu nog kauwen arme kinderen in Zuid-Amerika de bladeren van de cocaplant tegen de honger.
Cocaïne is wit, kristalachtig poeder. Meestal wordt het gesnoven. Een beetje cocaïne wordt in een lijntje op een plaatje van glas gelegd. Dat wordt dan opgesnoven.
Na een minuut of drie voel je je fitter en vrolijker. Van zorgen, vermoeidheid en honger merk je een half uur niks meer.

Op straat heeft cocaïne (net zoals heroïne) aparte namen gekregen.
De meest bekende naam is "coke". Verder wordt het ook wel snow, en crack genoemd.

Softdrugs
Onder softdrugs word verstaan hasj en wiet.
Hasj en weed worden gemaakt van de hennepplant. De Latijnse naam voor die plant is Cannabis Sativa. Cannabis is de verzamelnaam voor alle soorten hasj en weed. Door de bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant te drogen en te verkruimelen krijg je weed . Weed wordt ook vaak marihuana of wiet genoemd. Nederwiet is weed uit Nederland.
Nederland met drugsproblemen
In Nederland hebben veel mensen drugsproblemen hier is een lijstje met de aantallen

Hoofdstuk 3: Korsakov
Wat is het Korsakov syndroom en hoe kun je het krijgen?
Ernstig veel drinken kan je hersenen onherstelbaar beschadigen. Een voorbeeld daarvan is het Korsakovsyndroom. De naam Korsakov is afkomstig van de Russische doktor Korsakov die rond 1887 artikelen schreef over het verband tussen langdurig alcoholgebruik en geheugenstoornissen. Hoe meer en hoe langer je drinkt, hoe groter is de kans dat de hersenschade oploopt tot uiteindelijk het syndroom van Korsakov. De jongste korsakov patiënten zijn 35 jaar oud.

Hoe ontstaat het?
Als je het korsakov syndroom krijgt blijkt het dat je te kort hebt aan vitamine B1 en te veel alcohol in je lichaam krijgt. Als je te kort hebt aan vitamine B1 eet je ook slecht. En je lichaam vangt de vitamine B1 niet goed op. Als je te veel alcohol binnen krijgt dan dat je op kan lijdt dat dikwijls naar een slecht eetpartoon


Hoe wordt het behandeld?
• als eerste helpt de arts of doktor de patiënt bij de volgende dingen:
• hulp bij het stoppen met alcoholgebruik
• vitamine B injecties
• gevarieerde voeding
Als deze punten allemaal lukken dan gaat de arts kijken naar gedragsproblemen en geheugenstoornissen Korsakovpatienten kunnen behandeld en begeleid worden in een Korsakov-kliniek. Hier kun je via een Instelling voor Verslavingszorg geplaatst worden.

Hoofdstuk 4: Wat doet de regering
Gemeente:
De gemeente mag van de regering ook iets tegen het alcoholmisbruik doen. Ze mogen bijvoorbeeld de volgende dingen:
- de leeftijdsgrens voor de verkoop van zwakalcoholische dranken verhogen naar achttien jaar
- jongeren onder de 16 die met zwakalcoholische dranken rondlopen een boete geven
- beslissen dat jongeren onder een bepaalde leeftijd vanaf een bepaald tijdstip niet meer worden toelaten in cafés en discotheken.

Verkoop
De burgemeester kan supermarkten, snackbars en warenhuizen die bij herhaling zwakalcoholische dranken aan jongeren (onder de zestien of achttien jaar) verkopen, een verbod opleggen om alcohol aan wie dan ook te verkopen.

Andere maatregelen

Andere maatregelen van het kabinet zijn:
• De accijns op bier gaat per 1 januari 2009 omhoog met 2,3 cent per flesje. Accijns is een soort belasting op bier dat de handelaar moet betalen om het te mogen verkomen
• In de nieuwe Mediawet komt een verbod op alcoholreclame op radio en televisie tussen 06.00 en 21.00 uur.
• De politie neemt voortaan een verplichte blaastest af na een vechtpartij.
• Er komen nieuwe maatregelen om het rijden onder invloed van alcohol terug te dringen.

Hoofdstuk 5: Coffeeshop
Wat is een coffeeshop?
Een coffeeshop is een lokaal verkooppunt voor cannabis (dus hasj en weed) de verkoop van koffie is een bijzaak. Alcohol mag er vanaf 2007 niet meer worden verkocht. Naast de verkoop van drugs kun je in de coffeeshop ook gewoon frisdrank kopen. De coffeeshop wordt vaak ook gebruikt als ontmoetingsplaats voor jongeren.

Regels in een coffeeshop
Voor een coffeeshop gelden wel een paar regels zoals
• geen reclame

• geen Harddrugs verkoop, maar alleen softdrugs
• geen overlast veroorzaken, waaronder ook parkeeroverlast
• geen Jongeren toelaten: voor klanten geldt een minimumleeftijd van 18 jaar
• geen grote hoeveelheden verkopen of in voorraad hebben. Een coffeeshop mag maximaal vijf gram per dag per persoon verkopen. De coffeeshop mag maximaal 500 gram in voorraad hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.