ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Hoe ziet het genotsmiddel eruit?

Alcohol is een kleurloze heldere vloeistof en heeft geen bepaalde smaak. Het ligt ook aan het drankje zelf, want als de alcohol niet meer zuiver is is het een andere kleur dan waarneer het zuiver is.Waar wordt het van gemaakt?

Alcohol ontstaat door de vergisting van suikers in vruchten. Gist is een klein organisme dat suikers omzet in alcohol en koolzuurgas (de belletjes in bier en champagne). Als men alcohol produceert brengt men vruchtenpulp (bijvoorbeeld van druiven of appels) onder ideale omstandigheden bij elkaar. Gebruikt men granen (bijvoorbeeld gerst) dan moet het zetmeel in die granen eerst omgezet worden in suikers. Dat gebeurt met behulp van enzymen. Door gisting kan een alcoholpercentage van 15% bereikt worden. Bij dat percentage sterft de gist. Voor een hoger alcoholpercentage (zoals whisky en rum) moet de drank na het gisten nog worden gedistilleerd. Hiertoe wordt het gegiste brouwsel verhit totdat de alcohol verdampt. Alcohol verdampt eerder dan het overige vocht. De alcoholrijke damp wordt opgevangen en afgekoeld. Door dit proces te herhalen kan een hoog alcoholpercentage van wel 80% worden verkregen.Hoe wordt het gebruikt?

Hoe het genotmiddel wordt gebruikt ligt aan de situatie, want bij bijvoorbeeld een nette gelegenheid worden er andere glazen gebruikt dan bij een feest of thuis. Bij een nette gelegenheid worden er vaak kristallen glazen gebruikt voor de wijn

Welke positieven en welke negatieve effecten veroorzaakt het middel op korte en op lange termijn?

Een lichaam went geleidelijk aan alcohol. De eerste keer dat je drinkt raak je snel onder invloed. Geleidelijk aan kun je wat meer hebben.

Bij iemand die gewend is aan alcohol treden de volgende effecten op.

- Bij een of twee glazen (een dubbele whisky telt dus voor 2) werkt alcohol opwekkend. Je voelt je alert, ontspannen, vrolijk en praat men makkelijker. Je eetlust neemt toe. Je polsslag en ademhaling gaan sneller en je bloedvaten verwijden zich.

- Bij 3 tot 7 glazen raak je aangeschoten. Je wordt zorgelozer en je zelfkritiek neemt af. Het beoordelen van situaties gaat lastiger. Soms doe je dingen die je in nuchtere toestand niet zo vlug zou doen. Je reactiesnelheid neemt af evenals de coördinatie van je spieren.

- Bij meer dan 8 glazen kan de vrolijke stemming omslaan in een neerslachtige of agressieve stemming. Je gezicht wordt rood en je pupillen verwijden zich. Zien, lopen en praten gaat steeds moeilijker.

- Bij meer dan 20 glazen kan alcoholvergiftiging optreden. Als iemand zoveel in korte tijd (binnen een uur) drinkt, kan bewusteloosheid optreden en kan deze drinker in coma raken en zelfs overlijden.Waarom gebruiken mensen dit middel en wanneer?

Iedereen heeft zijn eigen redenen om wel of niet alcohol te drinken. Vaak wordt als reden genoemd: erbij willen horen, nieuwsgierigheid, verveling en ontspanning. Ook stoer doen kan een reden zijn om te drinken. Sommige drinken om hun problemen te vergeten. Reden om niet te drinken zijn: slecht voor je gezondheid, jammer van het geld en soms hebben mensen slechte ervaringen met alcohol.Bij welke leeftijdsgroep is het middel populair?

Alcohol is vooral populair bij de jongeren. Tussen 12-13 jaar en 14-15 jaar neemt het gebruik van alcohol sterk toe.Neemt het gebruik van het genotsmiddel de laatste jaren toe of af? Oorzaak?

Volgens een peiling van het CBS uit 2000 drinkt 86% van de bevolking van zestien jaar en ouder ‘wel eens alcohol’. Dat is een stijging ten opzichte van begin jaren negentig, toen nog maar 79% alcohol consumeerde. In 2001 werd per hoofd van de bevolking 8,1 liter pure alcohol geconsumeerd. Dit was hetzelfde als in het voorgaande jaar.

Oorzaak:

Van de jongeren die op de middelbare school zitten en die alcohol drinken, drinkt 67% regelmatig mixdrankjes.Is het middel geestelijk verslavend? En lichamelijk?Mensen kunnen geestelijk en lichamelijk verslaafd afhankelijk worden van alcohol. Je bent geestelijk afhankelijk als je bijvoor beeld voor het slapengaan alcohol nodig hebt tot rust te komen.

Lichamelijk afhankelijk betekent dat je lichaam niet meer zonder alcohol kan. Als je stopt met drinken, krijg je ontwenningsverschijnselen. Je voelt je dan rillerig, ziek en koortsig. Dat maakt het voor de probleemdrinkers extra moeilijk om te stoppen.Wat is het beleid van de overheid?

In de Drank- en Horecawet staat dat aan jongeren onder de 16 jaar geen zwak alcoholische dranken verkocht mogen worden. Dit zijn dranken met minder dan 15% alcohol. Dranken met meer dan 15% alcohol zijn sterk alcoholische dranken. Deze mogen alleen in slijterijen verkocht worden aan mensen boven de 18 jaar.

De verkoper van alcohol (de barkeeper of de winkelier) moet jongeren altijd om een geldig leeftijdsbewijs vragen (paspoort, rijbewijs, bromfietsdocument). Verkoopt hij sterke drank aan iemand onder de 16 jaar dan hij zijn vergunning kwijtraken. Jongeren zijn zelf niet strafbaar. Deze regels gelden overal waar alcohol verkocht wordt; in winkels, cafés, bars, kantines enzovoort. Thuis kunnen eigen regels opgesteld worden.

Er mogen geen mensen in bars etc. worden toegelaten die zichtbaar teveel gedronken hebben. Ook mag geen alcohol geschonken worden aan mensen die in een kennelijke staat van dronkenschap zijn.

In de Verkeerswet staat dat iemand die meer dan 0,5 promille alcohol in zijn bloed heeft, niet aan het verkeer mag deelnemen (dus ook niet op de fiets of de brommer). Dit percentage bereik je al na het drinken van 2 glazen alcohol in een uur. Als je in de auto of op de fiets zit wordt het inschatten van afstanden lastig. Stoplichten en lichten van tegemoetkomend verkeer zie je minder scherp. Je hebt nauwelijks in de gaten wat er links en rechts van je gebeurt. Dat heet tunnelefect.Waar is het middel te verkrijgen?

Sinds het begin van de jaren zestig is het aantal plaatsen waar alcohol verkrijgbaar is, sterk toegenomen. Ook zijn er nieuwe soorten verkooppunten bijgekomen. Vroeger waren het eigenlijk alleen maar de cafés, restaurants en slijters die alcohol verkochten, voor consumptie ter plekke of voor thuis gebruik. Vandaag de dag wordt ook alcohol geschonken en verkocht in sportkantines, jongerencentra, dorpshuizen, club en buurt huizen, schouwburgen, bioscopen en vele andere gelegenheden.

Daarnaast wordt alcohol verkocht in supermarkten, bij de slager, melk handel en groenteboer in tankstations en zelfs in winkeltjes van ziekenhuizen.

En bij elk evenement van enige omvang is wel een biertap te vinden. Denk alleen maar aan popconcerten, grote sportevenementen, straatfeesten enz. Het totale aantal van verkooppunten van alcohol wordt geschat op ruim 70.000. Je wordt daarom ook vaak met alcohol geconfronteerd.

Het grootste deel van alle alcoholhoudende dranken wordt bij de winkels gekocht en thuis opgedronken. Een uitzondering daarop zijn jongeren: deze groep drinkt juist meer buitenhuis. Jaarlijks wordt voor meer dan 6,1 miljard thuis opgedronken. Waarvan 41% bij de slijter wordt gekocht. Er is dan ook veel concurrentie op het alcohol verkoop. In een beetje winkelstraat vindt je altijd wel 1 of 2 alcohol verkooppuntenWat is de prijs?

Wij wisten zo niet uit ons hoofd hoeveel de dranken kosten, dus daarom hebben we de prijzen vergeleken bij de slijter en een supermarkt, van bier, Bacardi Breezer, champagne, wijn en port. Zie tabel.

Soort drank: Slijter: Supermarkt:

-6-pak bier €4,80 €3,99

-Bacardi Breezer €1,65 €1,49

-Champagne €17,95 €15,38

-1 fles wijn €5,59 €2,99

-Port €7,55 €5,39Wat is het schoolbeleid ten aanzien van het genotmiddel? Zijn jullie het hiermee eens? Waarom wel/ niet?Als je met alcohol op school komt en je wordt betrapt, wordt je naar huis toegestuurd. En dan worden je ouders op gebeld.Weetje:Jongeren drinken liever mixdrankjes zoals Breezers en Smirnoff Ice dan bier. Van de jongeren die op de middelbare school zitten en die alcohol drinken, drinkt 67% regelmatig mixdrankjes.Alcoholpercentages en standaardglazen

Alcohol wordt geschonken in standaardglazen: elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevatten een standaardglas bier (250cc), wijn (100cc) en sterke drank (35cc) allemaal evenveel pure alcohol (10 gram).Dus wanneer u elk drankje uit het daarvoor bestemde glas drinkt, kunt u altijd bijhouden wanneer u aan uw taks zit.

Er zijn echter ook drankjes, zoals mixdranken en shooters, waar geen standaardglazen voor zijn. Dat maakt het moeilijk om te schatten hoeveel alcohol je nu eigenlijk drinkt.

In een tabel hebben we een aantal drankjes en de hoeveelheden op een rijtje gezet.

Drank Inhoud Alcohol

percentage Hoeveelheid pure alcohol

Bier (standaardglas) glas 250 cc 5% 12,5 cc

Wijn (standaardglas) glas 100 cc 12% 12 cc

Mixdrank uit flesje (bv breezer) flesje 275 cc 5,6% 15,4 cc

Shooter (bv. Flügel) flesje 20 cc 10% 4 cc

Sterke drank (standaard glas) glas 35 cc 35% 12,25 cc

Mix uit glas, bijv. rum-cola

(rum=35cc en de rest is cola) glas 250 cc 35% 12,25 cc

Uitleg tabel:

• Een breezer bevat dus ongeveer 25% meer alcohol dan een standaardglas bier, wijn of sterke drank. Zo staan dus 4 flesjes breezer gelijk aan 5 glazen bier.

• Een shooter, bijvoorbeeld Feigling, bevat in verhouding minder pure alcohol dan een standaardglas; 3 shooters zijn gelijk aan 1 standaardglas.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

O.

O.

ik vind het wel goed maar ik kan die belangerijke dingen niet vinden heel lastige werkstuk damn

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast