Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Rubidium

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 578 woorden
  • 1 april 2008
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 8
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!
RUBIDIUM.
Door Emma uit H3b

Inhoud

§1 – Het symbool van Rubidium.
- Waarvan is het symbool de afkorting?
- Waarom heeft het atoom nu deze naam?

§2 - Welke eigenschappen heeft Rubidium?

§3 -Hoe en door wie is het ontdekt?
- Hoe wordt het gewonnen; waar komt het vandaan?
- In welke stoffen komt het voor?
- Waarvoor word het gebruikt?

§4 – Wat is het atoomgetal en de atoommassa?

§5 – Nawoord.

§6 – Bronvermelding.

§1 – Het symbool en de naam.

Het symbool van Rubium is Rb. Rubidium is een zilverwit alkalimetaal en behoort in het periodiek systeem der elementen dus tot de metalen. Het symbool Rb is een afkorting van Rubidium. In het Latijn betekent Rubidus dieprood. De naam Rubidium is afgeleid van dit Latijnse woord. De naam van dit element is waarschijnlijk Rubidium omdat deze stof een felrode kleur geeft in een vlam. Dit metaal reageert heftig met water en lucht en is erg gevaarlijk. Om veiligheidsredenen moet deze stof onder olie bewaart worden. Als Rubidium in aanraking komt met lucht of water kan er al zeer snel een brand ontstaan.

§2 – De eigenschappen van Rubidium.

Smeltpunt: 39 graden Celsius.
Kookpunt: 688 graden Celsius.
Rubidium kan vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, maar dat hoeft niet. Rubidium kan dus een vaste, en vloeibare stof zijn.
Het is een toxische stof die erg gevaarlijk is voor de gezondheid als het in aanraking komt met de huid, ogen, longen en mond. Maar als Rubidium in hele kleine mate voorkomt hoeft het niet schadelijk te zijn.

§3 – Wie wat waar?

Hoe en door wie is Rubidium ontdekt?
Rubidium is in 1861 ontdekt door de Duitse weterschappers Robert Bunsen en Gustav Kirchhoff. Zij ontdekte deze stof terwijl ze mineraal lepidoliet aan het bestuderen waren met een microscoop. Voor ongeveer 1920 werd Rubidium gebruikt voor onderzoeken. Later werd het element ook gebruikt voor industriële doeleinden.

Waar komt het vandaan?
Rubidium komt met ruime mate voor in de aardkorst. Op de lijst van meest voorkomende elementen staat het zelfs op de 16e plaats. Maar Rubidium is heel erg verspreid over de hele aardkorst en is dus niet makkelijk om met grote hoeveelheden te winnen. Soms word Rubidium in mineralen aangetroffen die vooral uit alkalimetalen bestaan. In die gevallen wordt Rubidium als bijproduct gewonnen. De belangrijkste wingebieden liggen in Zimbabwe, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten van Amerika en Rusland.

In welke stoffen komt het voor?
Rubidium komt niet in veel stoffen voor. Wel komt het voor in de aardkorst en in sommige mineralen. In een aantal alkalimetalen zit ook wat Rb. Sommige mensen zeggen dat er in het menselijk lichaam ongeveer 1,1 gram Rubidium zit, maar dit is niet bewezen en als het waar zou zijn zou de rol ervan ook niet bekend zijn.

§4 - Het atoomgetal en de massa.

Rubidium (Rb) heeft het atoomnummer 37 en behoort in het periodiek systeem der elementen tot de groep Alkalimetalen. Rubidium zit in Periode 5 en ik het S blok. De kleur van Rubidium is zilverwit.
De atoommassa (u) is 85,468.

§5 – Nawoord.

Rubidium is een alkalimetaal wat zeer ontbrandbaar is als het in aanraking komt met lucht of water. Het zit voornamelijk in de aardkorst en in een aantal mineralen die veel alkalimetalen bevatten.

Het woord Rubium is afgeleid van het woord Rubidus, wat dieprood betekend.

Het kan vloeibaar zijn bij kamertemperatuur maar dan alleen op warme dagen. Rubidium is ontdekt bij toeval door Robert Bunsen en Gustav Kirchhoff.

Rubidium word veel gebruikt voor onderzoeken en enkele industriële doeleinden.

§6 – bronvermelding.

www.wikipedia.nl
http://www.lenntech.com/elementen-periodiek-systeem/Rb.htm
http://www.mijnwoordenboek.nl/encyclopedie/NL/Rubidium

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.