Kernfusie en kerncentrales

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 439 woorden
  • 2 juli 2002
  • 207 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
207 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
Kernfusie

De zon moet ergens energie vandaan halen om zoveel licht en warmte te geven.
De zon bestaat uit waterstof(g) en heliumatomen(g). Bij kernfusie wordt gebruik gemaakt van 2 soorten waterstof: tritium en deuterium. De waterstofatomen worden samengeperst in de zon en versmelten tot (zwaardere) heliumatomen. Dit heet kernfusie. Bij kernfusie komt veel energie vrij. Kernfusie vindt ook plaats in andere sterren dan de zon, ook al is het daar niet zo heet.
Men is nu aan het onderzoeken of kernfusie ook op aarde plaats zou kunnen vinden. Dat gebeurt al, maar men wil het kunnen regelen. Er wordt geprobeerd reactoren te bouwen, die op kernfusie werken in plaats van op kernenergie, omdat hierbij minder radioactief afval vrijkomt. Het opwekken van kernfusie is moeilijk, omdat de waterstofatomen in een magnetisch veld moeten worden samengeperst onder een hoge temperatuur. Voor het echt zo ver is dat we kernfusie als energiebron kunnen gebruiken, zijn we al weer een hele tijd verder.
Kerncentrales

In een kerncentrale gebeurt het tegenovergestelde als bij kernfusie: de atomen worden opgesplitst. Ook hierbij komt warmte vrij, waarmee we water verwarmen tot stoom. Die stoom laat een grote dynamo draaien die elektriciteit maakt. Daarbij wordt metaal gebruikt: uranium. Uranium wordt bewerkt in splijtstoftabletten: ronde staafjes met een doorsnee en hoogte van ong. 1 centimeter. De splijtstoftabletten worden in metalen staven bewaard. De uraniumatomen worden in twee delen gebroken, dat is de splijting, hierbij komen een aantal neutronen vrij. (Dit hebben we al uitgelegd in Kernsplijting) Uranium is fossiel: hij kan opraken.
De eerste kerncentrale werd geopend in Rusland in 1954. Nu zijn er meer dan 400 centrales, die 15% van alle energie leveren. In Nederland zijn 2 kerncentrales, in de Betuwe en in Zeeland. Dit is vrij weinig tegenover de rest van de landen. Dat komt vooral doordat een groot deel van de bevolking tegen kernenergie, en dus tegen kerncentrales is. Er zijn wel ooit plannen geweest voor een derde centrale (zie krantenartikel), maar hier was de bevolking het niet mee eens. Dat veel mensen tegen kerncentrales zijn is te begrijpen: In een kerncentrale is 130 tot 210 ton ruw uranium per jaar nodig. Dat is minder dan bij de meeste fossiele brandstoffen. Ook komen er geen schadelijke stoffen vrij die zure regen en het broeikaseffect versterken. Maar dit wil niet zeggen dat er geen gevaar is bij kerncentrales, als er iets mis gaat kan het koelwater in een centrale radioactief verontreinigd kan raken. Om het radioactief afval binnen te houden hebben kerncentrales dikke muren van lood en beton. Ook arbeiders hebben beschermende kleding aan. Het kan gebeuren dat een kerncentrale explodeert, dit noemen we een kernramp. Het bouwen van kerncentrales is erg duur.

REACTIES

W.

W.

Ik vind je verslag nogal beperkt en op sommige vlakken zelfs helemaal fout.
Kernfusiereactoren bestaan, de reactoren werken, het tot stand laten komen van de fusie-reactie is volledig gecontrolleerd. Het enige wat ons nog in de weg staat om kernfusie commercieel te benutten is het instand houden van de fusie-reactie en het optimaliseren van het rendement.
Voorts vind ik dat er te weinig technische en wetenschappelijke specificaties in je werkstuk voorkomen.

22 jaar geleden

K.

K.

hou je bek wouter je bent kut

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.