Werking van een kerncentrale:
In Doel vind je 4 kernreactors terug. In die kernreactors zitten ronde metalen staven met daarin een groot aantal staafjes uranium die elk ongeveer 1 cm lang zijn. De grote metalen staven worden dan samengebracht in 1 grote reactor, en daar vindt een nucleair proces plaats. Hier worden de uraniumatomen namelijk gesplitst (zie figuur 1en 2) en komen er een aantal neutronen vrij. Door die splitsing komt er heel veel warmte vrij, en die warmte wordt gebruikt om water te verwarmen tot 325 graden Celsius. Dat water wordt dan omgezet in stoom, en die stoom wordt dan gebruikt om turbines aan te drijven, die dan op hun beurt een generator aandrijven. En die generator produceert dan de elektriciteit. Als er zich ooit een probleem voordoet tijdens die reactie, kan men altijd staven laten vallen in die grote metalen staven, en dan wordt de reactie stopgezet en kan er geen kernontploffing plaatsvinden, zoals dat in Tsjernobyl wel het geval was.
De stoom die men bekomt, moet dan terug gekoeld en dus terug water worden, en dit doet men met water uit de Schelde. Dit water hergebruikt men zoveel mogelijk. Slechts af en toe neemt men water uit de Schelde.
Het water dat men gebruikt om de stoom te koelen verwarmt uiteraard na een tijd en het wordt dan afgekoeld in de koeltorens (zie figuur 3).
In die koeltorens laat men het water van bovenaf naar beneden vallen, daardoor koelt het water af en zo kan men het deels opnieuw gebruiken om de stoom tot water om te zetten.
Soms loost men het koelwater ook, maar dit kan geen kwaad, het koelwater heeft zelfs een betere kwaliteit dan het Scheldewater. Dit kan je zien aan de hoeveelheid vis die zich rond de zuigers in de Schelde bevindt. Er leven veel meer soorten vis in de Schelde aan de kerncentrale dan op andere plaatsen.
Dit is kort samengevat de werking van een kerncentrale.
REACTIES
1 seconde geleden