IJzer en koper

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 311 woorden
  • 12 juni 2001
  • 155 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 155 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
Metaal is een verzamelnaam voor het grootste deel van de chemische elementen die zich duidelijk onderscheiden van de gassen en de niet-metalen. Metalen geleiden goed elektriciteit en warmte. Dit wordt veroorzaakt door hun geleidbaarheid; een elektrisch veld kan daarom binnen het metaal niet bestaan, zodat een elektromagnetische golf (bijvoorbeeld licht) niet door een metaal heen kan dringen en dus zal weerkaatsen. Voorbeelden van metalen zijn ijzer en koper.


Het maken van ijzer:
Door verhitting en reductie met cokes kan men in een hoogoven uit ijzererts ruwijzer verkrijgen. Dit gebeurt door het erts te verhitten tot 1500 C met cokes. Cokes is steenkool waaruit het gas is verwijderd. In het vloeibare ruwijzer zit nog een beetje koolstof. Daarom word er in de staalfabriek zuurstof toegevoegd om die koolstof te verbranden, want anders zou het eindproduct breekbaar zijn. In de walserij wordt het eindproduct gemaakt, voorbeelden zijn; stalen platen, rollen blik, balken enzovoorts. Al die bewerkingen worden gedaan als het ijzer en het staal nog heet zijn. Daarom staan staalfabrieken en walserijen vlak bij elkaar. Zuiver ijzer is een zeer zacht, zilverwit metaal.Het maken van koper:
Kopererts wordt door breken, malen en floteren tot een brij verwerkt, die bij hoog kopergehalte direct naar de oven wordt gebracht. In de oven vormen zich gassen, vloeibare slak en matte, dat in een convertor omgezet wordt in ruw koper. Meer dan 50% van het geproduceerde koper wordt gebruikt door de elektrische industrie. Zuiver koper is een roodkleurig metaal.


Koper en ijzer zijn heel belangrijke metalen, want er zijn heel veel dingen van gemaakt. Als je eens in een gewoon huis rondkijkt, dan zie je een heleboel dingen die van koper of ijzer zijn gemaakt.

Voorwerpen van ijzer of koper:

Voorwerpen van ijzer zijn;
Stalen platen
Rollen blikken
Balken Verwarmingen
Auto
Fiets
Voorwerpen van koper zijn;

Koperen instrumenten
Gong
Ketel
Onderdelen van een metaalbarometer
Dak van de Koepelkerk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hoi ik ben 14 jaar ik zit in de tweede klas ik moet een werkstuk maken over matriaalen, en dat wou ik ook over ijzer en koper doen.
Maar ik had een vraagje weet je wat voor boek ik kan gebruiken voor me werkstuk???...
Wil je alsjeblieft reageren?

Groeten: Amber

20 jaar geleden

K.

K.

het mog wel wat langer en je moet nie van die moeilijke woorden gebruiken

19 jaar geleden

R.

R.

bedankt

18 jaar geleden